Zorgboerderij t Klein Wierke en Zorgerf Kötter

Meedoen, meebeleven, meegenieten

Weekjournaal

11 februari  t/m 16 februari 2019

Uitzonderlijk mooi weer deze week.

Tot en met woensdag normaal weer voor februari. Daarna gingen alle remmen los, naar mooi uitzonderlijk weer voor februari. Stralend voorjaarsweer met oplopende temperaturen vanaf 10 t/m 16 graden. ’s Avonds  bij het ondergaan van de zon avondrood.

Met dit uitzonderlijke mooie weer, normaal voor april, werd er veel gewandeld. Op ons zorgerf Kötter hebben we de deelnemers met de bus naar het natuurgebied van Vitens gebracht om samen weer terug te kunnen lopen naar ons zorgerf.    

Deze week, als een rode draad van werkzaamheden, schapenhokken gemaakt, zoals elk jaar op onze zorgboerderij in Bornerbroek. Het is de  bedoeling dat ook dit jaar de schapen aflammeren op ’t Klein Wierke.

In de hobbyruimte en huiskamer zijn deelnemers bezig met het maken van uilenkasten. Er zijn al een groot aantal deksels voor deze kasten gemaakt. Ook werd er geknutseld in de huiskamer, b.v. mozaïeken door de dames, maar ook parachute spelen..

Met zijn verjaardag heeft een deelnemer, een echte voetballiefhebber, het voetbalplaatjesboek van AH gekregen. Dus er worden nu ook voetbalplaatjes geplakt op ons zorgerf in Ypelo, waar naast de wekelijkse en dagelijkse werkzaamheden activiteiten plaats vinden zoals; houtkloven met de kloofmachine en het voeren van de schapen, konijnen en kippen.

Onderstaande spreuk is begrijpelijk voor wie het oude fotograferen met een filmrolletje nog kent.  

Spreuk

Het leven is als fotograferen, gebruik de negatieven om het positieve te ontwikkelen.

*************

*********

3 februari  t/m 10 februari 2019

Uilenkasten maken.

De hele week zacht en wisselvalig weer. Lijkt meer op herfstweer dan op winterweer in  februari. Vrij hoge temperaturen op lopend van normaal voor deze tijd van het jaar  (6º) naar 10 graden p vrijdag.

Met dit wisselvalige weer worden er vooral ’s middags allerlei spellen gedaan, zoals puzzelen, mozaïeken, mikado, maar ook een bordspel zoals; “shut the box” ook genoemd “Klipp Klapp”.

De week zijn we begonnen met het opruimen van de andere nieuwe loods, om er schapenhokken in te kunnen maken. Binnenkort zijn de schapen uitgeteld om te kunnen lammeren. Natuurlijk zoals gebruikelijk zijn we bij het opruimen een aantal dingen tegengekomen die naar de vuilstort zijn gebracht met deelnemers.

In de hobbyruimte is gestart met een nieuw project , het maken van uilenkasten in opdracht van “De Katoelenkiekers”.

Er is een proefmodel klaar en na goedkeuring worden de kasten gemaakt.

Op onze locatie in Ypelo hebben we hout gekloofd, en drooghout (vorig jaar gekloofd) opgehaald om de voorraad op ’t Klein Wierke weer aan te vullen.

Een deelneemster is erg druk met het verzorgen van de kippen op ons Zorgerf.  Zij voert ze maakt het hok schoon en laat ze overdag buitenlopen om ze voor ze naar huis gaat weer in het hok op te sluiten.

Aan het einde van de maand is het contract met Willy (administratief medewerkster) geëindigd. Door haar opgespaarde vrije dagen was ze deze week voor het laatst. Wij wensen haar veel succes met haar nieuwe baan. 

We verwelkomen deze week onze nieuwe medewerkster Jacqueline Zuiddam en wensen haar veel werkplezier op onze zorgboerderijen.

Spreuk

Durf gerust anders te zijn. Wees een beetje gek en maak plezier. Het leven is te kort om niet gelukkig te zijn.

*************

*********

27 januari  t/m 2 februari 2019

Kwakkelend weer deze week.

Kwakkelweer in de laatste bijna volle week van januari. Eerst miezerig regenachtig weer, daarna lichte vorst met in de nacht van maandag op dinsdag lichte sneeuw met temperaturen iets onder nul. Woensdag was alle sneeuw weer verdwenen, gevolgd door aan het einde van de week, op zaterdag, de hele dag natte sneeuwbuien.

Voor de deelnemers een normale week waarin we met o.a. een aantal deelnemers naar ”Distel” in Bentelo zijn geweest om houtkrullen en strooizout halen. Waarschijnlijk genoeg om de winter door te komen. Binnen is het een gezellige boel, waarin er tijd is voor elkaar, kaartjes worden gemaakt, spellen worden gedaan en van tijd tot tijd cake wordt gebakken.

Verder hebben we de loods opgeruimd om deze gereed te maken voor vrijdagmiddag, zodat we 180 medewerkers van enkele bedrijven die onderdeel uit maken van “ViVoChem” konden ontvangen voor een tussenstop naar het Heracles stadion. Zij hebben jaarlijks een “Grünkohlwanderung”. Tijdens deze tussenstop op ’t Klein Wierke, heeft de folkloristische dansgroep “De Korenaer” een optreden verzorgd.

Deze week een warm welkom aan Mw. Vos op ’t Klein Wierke. Wij wensen haar een fijne tijd op de zorgboerderij.

Aan het einde van de maand hebben we afscheid genomen van onze medewerkster Carola, zij gaat weer terug naar Brabant waar haar roots liggen. Wij hopen dat er nu een einde is gekomen aan de voor haar moeilijke periode van de laatste tijd en ze weer kan bouwen aan een mooie toekomst.

Ook een afscheid van Jasmijn. Haar stageperiode zit erop en gaat weer plaatsnemen in de schoolbanken, waar wij haar veel succes wensen.    

Spreuk

Als met Lichtmis de zon schijnt op de toren, krijgt men nog zoveel sneeuw als tevoren.

*************

*********

20 januari 2019 t/m 26 januari 2019

De erven op onze zorgboerderij en zorgerf sneeuwvrij gemaakt.

De week begon met drie bijzondere verschijnselen: de eerste vollemaan van 2019 (Wolfmaan), super(bloed)maan en een maansverduistering Een Supermaan wordt zo genoemd, omdat zij relatief dicht bij de aarde staat en daardoor groter lijkt. Een Bloedmaan heeft deze naam, omdat er tijdens deze Maansverduistering geen direct zonlicht op de Maan schijnt, maar wel indirect, waardoor de Maan een roodachtige kleur krijgt.

Op dinsdag eerst nog droog later lichte sneeuw. De echte sneeuw viel in de nacht van dinsdag op woensdag. Temperaturen in de nacht en ochtend tussen de -5 en -7 graden. Overdag om het vriespunt. Woensdag hebben we in alle vroegte sneeuw geruimd, met als resultaat dat de erven en de weg schoon waren, zodat er voor de deelnemers geen gevaar voor gladheid is geweest. Vrijdagmiddag viel er lichte regen, waardoor er een einde kwam aan de winterse perikelen. 

Verder eigenlijk een normale week, met uitzondering dat er deze week, meer dan anders, naar de TV en video is gekeken. Vooral de videoband van “50 jaar hand in hand” is altijd en succes.

Op  donderdag heeft Johan met een aantal deelnemers 3 kalfjes opgehaald.

Vrijdagmiddag hebben we afscheid genomen van Kevin, zijn snuffelstage zit erop. Wij hopen dat hij leerzame 14 dagen heeft gehad en deze geholpen heeft een goede keuze te kunnen maken voor zijn vervolgstudie.

Vrijdagmiddag is Harry, die lange tijd heel intensief bij ons op de zorgboerderij is geweest, verhuist  naar “Bruggerbosch” in Enschede. De laatste tijd liet zijn geheugen zich steeds meer in de steek met alle gevolgen van dien. Het was voor ons wel overrompelend, de snelheid van zijn verhuizen. Wij hopen dat Harry snel kan wennen in zijn nieuwe woonomgeving, waar wij hem veel woonplezier wensen.      

 Spreuk

Wijsheid is weten, erkennen, aanvaarden en veranderen.

*************

********

 

13 januari 2019 t/m 19 januari 2019

Fotospel gespeeld en creatief bezig zijn.

Afgelopen zondag de hele dag miezerig regen. Ook de meeste dagen daarna miezerig weer, maar niet zo somber als zondag. Van vorst is er tot en met donderdag geen sprake. Vanaf vrijdag een ander weertype met in de nacht lichte vorst, en overdag temperaturen iets boven nul graden.

Na alle speciale dagen in de afgelopen weken, weer een normale week.

Met dit miezerige weer deze week meer binnen activiteiten, zoals samen met deelnemers photographic treatment (fotospel) spelen.

Maar ook creatief bezig zijn met kleuren enz.

Op ons Zorgerf wordt er ook op zulke dagen naar een Dvd’s gekeken,  of  tv programma’s van vorige  dagen, zoals b.v. Rail Away.

Maandag heeft Johan met deelnemers de gazonmaaier weer opgehaald bij Van de Riet. Was klaar na een winterbeurt, tevens is er een bezem op gemonteerd om het erf makkelijker te kunnen aanvegen. Overigens vinden de deelnemers het erg leuk als bij het ophalen of wegbrengen soms een andere route wordt gereden. Voor hen herkenningspunten uit het verleden. Soms ook noodzakelijk,  zoals deze week de bus (een automaat) haperde onderweg  met bij het wegrijden. Dus met deelnemers en al direct door gereden naar Sickman garage in Vroomshoop, waar een vervangende bus klaar stond.

Dinsdag hebben we sinds lange tijd met deelnemers hout gekloofd, met de kloofmachine, op ons zorgerf Kötter. En natuurlijk de gewone alledaagse terugkeren werkzaamheden. Alleen de bezigheden in de tuin staat op een laag pitje.

Deze en komende week komt Kevin onze gelederen versterken om kennis te vergaren betreft het werken op een zorgboerderij. Ook een warm welkom aan Mw. Rozema op ’t Klein Wierke,

 

Spreuk

Als het in januari mistig is, dan wordt de lente fris.

*************

*********

30 december 2018  t/m  12 januari 2019

Nieuwjaarsborrel en Knieperkestocht. 

Het nieuwe jaar begon met druilerig regenachtig weer. Op enkele dagen kwam even de zon tevoorschijn,. De temperaturen waren de afgelopen 14 dagen boven normaal. Kou is komende tijd ver te zoeken volgens de weerberichten. Kortom, herfstachtig weer in januari. 

Woensdag 2 januari was de 1e dagbestedingsdag in het nieuwe jaar. Het was voor de deelnemers wel even wennen dat het woensdag was en geen maandag. Natuurlijk hebben we aan het begin van het nieuwe jaar een nieuwjaarsborrel gedronken en knieperkes gebakken. Dit meerdere dagen om alle deelnemers daarvan te laten genieten. Verder zoals gebruikelijk de kerstversiering en kerstbomen opruimen.  Op 4 januari afscheid genomen van  Catharine Westerink. Zij gaat verhuizen naar “De Botterhof” in Wierden. Wij wensen haar daar een goede tijd toe in deze voor haar nieuwe woonomgeving, waar zij zelf nog veel moeite mee heeft.

Op zondag is de jaarlijkse Knieperkestocht georganiseerd door de folkloristische dansgroep “De Korenaer” welke gestart en gefinisht is op onze zorgboerderij. Een aantal medewerkers, vrijwilligers en deelnemers zijn bezig druk geweest om er alles er zo piekfijn mogelijk te laten uitzien.. Overigens dit is ook de reden dat er vorige week geen weekjournaal is verschenen. Voor foto’s van RTV oost  van  fotograaf  Peter de Haan 33 foto’s << KLIK HIER>> (rechts doorklikken),  en een filmpje  van Almelose tv AAvisie   Filmpje  Knieperkestocht 2019 << KLIK HIER>>

Deze week is Marinus Oude Weernink overleden na een heel kort ziekbed. Wij wensen zijn vrouw en naaste familie veel sterkte toe  met het verwerken van dit verlies.

Tot slot, vrijdag heeft Johan met deelnemers een tochtje naar Van de Riet in ambt Delden gemaakt, om daar de gazonmaaier voor een winterbeurt naar toe te brengen.

Spreuk

Als in januari de vorst niet komen wil, dan zeker in april.

*************

*********

 

23 december  t/m  29 december 2018

Zorgboerderij en Zorgerf 2 dagen open.

Ook dit jaar geen witte kerst, maar een zwaar bewolkte vrijwel droge week met  temperaturen aan de hoge kant en op zaterdag regen.

 

I.v.m. de kerstdagen waren wij maar 2 dagen open. De “voornaamste” bezigheid deze dagen, was het bakken en opeten van de oliebollen en appelbeignets . Deze werden in Bornerbroek op onze zorgboerderij gebakken door Ilona, waar ook de deelnemers van ons Zorgerf in Ypelo naar toe gingen om ± 3 uur ’s middags om te smikkelen van de oudejaarstraditie.

Donderdag heeft Johan een ritje gemaakt met deelnemers van ons Zorgerf  Kötter naar Apeldoorn, waarbij ze ook langs “de naald” en “Paleis Het Loo”  zijn gereden. Helaas was van het paleis niet veel te zien, ze zijn bezig het te restaureren.

2018 gaat de boeken in als een jaar waarin het maar niet regende. De zomer zinderde en duurde eindeloos. En dat terwijl het jaar juist uitzonderlijk nat begon. (citaat uit dagblad Tubantia).

In januari is de tuinkas tijdens een zware storm geveld. Na het opruimen is er een nieuwe tuinkas op een andere plek in de belevingstuin geplaatst. Daardoor is de tuin heringericht, en zijn er nieuwe plantbakken gemaakt. Zorgboerderij ’t Klein Wierke bestond dit jaar 12½ jaar wat we met de deelnemers en één van hun naasten gevierd hebben met een speciaal uitje verdeeld over twee dagen.

Er zijn nieuwe medewerksters bijgekomen en ook een enkele vertrokken. Ook dit jaar hebben een aantal stagiaires hun stage bij ons vervuld. Het afscheid van 4 stagiaires die een karaokemiddag hebben verzorgd, voor en samen met de deelnemers mag wel even worden genoemd. De TV met geluidsinstallatie stond al in de loods, waar ook tijdens WK voetbal door een groot aantal deelnemers naar werd gekeken.

We hebben weer meegedaan met de aanbesteding WMO en hebben voor beide zorgboerderijen de gunning binnen.

Aan het einde van het jaar, teambuilding met alle mensen die hun medewerking verlenen aan de zorgboerderij/ het zorgerf. Van hen een bon gekregen om een boom te planten, i.v.m. met ons 12,5 jarig bestaan.

Wij wensen iedereen een gezond, liefdevol en voorspoedig nieuwjaar.   

Spreuk

Drukte leidt af, stilte geeft richting.

*************

*********

16 december  t/m  22 december 2018

Kerstfeest op 2 dagen.

Op de meeste dagen van de week was het zwaar bewolkt weer met soms een miezerig regentje. Op vrijdag en zaterdag kwam daar verandering in, veel regen in de nachten van vrijdag en zaterdag, met herfstachtige temperaturen oplopend tot boven de 10 graden.

I.v.m. met kerstfeest waren beide zorgboerderijen maar 3 dagen normaal open. De laatste hand is deze dagen gelegd aan de kerstversieringen en de voorbereidingen voor het kerstfeest met alle deelnemers, verdeeld over de twee resterende dagen van deze week

Evenals vorige jaren  hebben wij ook voor 2019 de erkenning gekregen en zijn wij weer een “Zoönosen-verantwoord bedrijf”. Dat houdt in dat wij maatregelen hebben genomen om zoönosen te voorkomen en de kans op besmetting te beperken. Hiervoor hebben wij van de Gezondheidsdienst voor dieren een nieuw keurmerkbordje ontvangen met het keurmerkzegel voor 2019. Deze erkenning geldt voor onze beide locaties.

Op ons zorgerf zijn wij bezig met het vangen van mollen, zij brengen veel schade aan het weiland waar normaal de schapen lopen te grazen.

Het kerstfeest is dit jaar weer gehouden op onze Zorgboerderij in Bornerbroek. Om de beperkte ruimte en de mogelijkheid meer aandacht te hebben voor elkaar is dit jaar het kerstfeest gehouden op donderdag en vrijdag.

Dit jaar ook weer met medewerking van  het “Zwingkoor”, deze keer onder de muzikale begeleiding van de nieuwe dirigente Nienke Kreijkes. Het was haar debuut en het was geweldig, de prachtige meerstemmige kerstliederen die het koor zong, werden door velen meegezongen en -geneuried.

De invulling van het kerstfeest op beide dagen kunt u vinden op deze site         << kerstfeest 2018>> of KLIK HIER

Dit weekjournaal sluiten we af met grote dank voor een ieder die heeft meegewerkt aan het succesvolle verloop van het Kerstfeest. Chapeau!

Spreuk

Kerstnacht helder en klaar,geeft een gezegend jaar.

************

********

9 december  t/m  15 december 2018

kerstbomen gekocht en naar kerstmarkt geweest.

Eigenlijk normaal voor december. Vanaf maandag tot vrijdag elke dag iets lagere temperaturen. Donderdag voor het eerst nachtvorst, overdag werd het maximaal 3 graden.

Nu sinterklaas weer is vertrokken naar Spanje komen wij weer in de kerstsfeer.

Maandag heeft Johan samen met deelnemers kerstbomen gekocht voor onze zorgboerderij ’t Klein Wierke en ons zorgerf Kötter in Ypelo.

Natuurlijk moesten deze kerstbomen vrijwel direct worden opgezet en worden versierd.

De zelfgemaakte kerststallen zijn weer van zolder gehaald, om een mooi plaatsje te krijgen op de deel op de zorgboerderij en de huiskamer van ons zorgerf.

Woensdag waren we aanwezig met een marktkraam op de kerstmarkt  Beeklust nabij het mooie Beeklustpark.

Deze week afscheid genomen van Dhr. ‘en Spijker en Lenssen. De heer Spijker kon helaas niet meer thuis blijven wonen i.v.m. met de afnemende gezondheid  van zijn echtgenote. De heer Lenssen is verhuisd naar “De Weijdehof”, waar hij zich ongetwijfeld thuis zal voelen. Wij wensen beiden een goede tijd toe in deze nieuwe fase in hun leven.

Naast een afscheid ook een hartelijk welkom aan Mw. Bonthond en Mw. Bonzet. Wij wensen beiden een mooie tijd op Zorgerf Kötter.

Zoals elk jaar hebben zaterdag 2 schapen en 2 ezels deelgenomen aan het kerstspel op de kerstmarkt in Bornerbroek, welke werd opgevoerd door de hoogste groepen van de basisschool St. Stephanus.

Spreuk

Hangt het ijs met Kerst aan de twijgen, ge zult met Pasen palmen krijgen. 

*************

*********

 

2 december  t/m  8 december 2018

Sinterklaasfeest en vlees ingepakt.

In de eerste volle week van december kenmerkte zich door herfstachtig weer. Het overgrootste deel van de week zwaar bewolkt met geregeld een miezerig regentje. Vanaf vrijdag buien en een stormachtige wind.

Dit jaar hebben we het Sinterklaasfeest op 2 dagen gehouden, op dinsdag en woensdag. Om 10:00 uur werd iedereen ontvangen met koffie/thee, natuurlijk met verschillende soorten speculaas erbij. De Sint was van zijn paard gevallen toen het brave dier een hoefijzer verloor. De Sint kwam per rolstoel voort bewogen door een Piet. De andere Piet kwam met een kruiwagen vol kadootjes. Na het verwelkomen hebben we sinterklaasbingo gespeeld met aan het eind voor iedereen een prijsje.

Door de Sint werd  een verhaal, over de zorgboerderij, voorgelezen waarin alle bingogetallen waren verwerkt. Tussendoor een hapje en een drankje. Daarna was het tijd om de magen  te vullen met een heerlijke maaltijdsoep en een lekker toetje, waarna we met wie dat wilde een fijne wandeling hebben gemaakt. Het sinterklaasfeest werd afgesloten met koffie/thee met een speculaasje en bij het naar huis gaan kreeg iedereen een cadeau mee van de goede Sint en zijn Pieten.

Zie voor een fotocollage << Sint 2018 >> 

Dinsdagmiddag kregen wij bezoek van een controleuse om de veiligheid op en rond onze Zorgboerderij en Zorgerf te controleren. Ze gaf aan geen op of aanmerkingen te hebben, we wachten nu op een officiële bevestiging.

Het zachte weer tot dusver beweegt de mollen tot het maken van vele molshopen, dus op mollenjacht. Deze week hebben we er een flink aantal kunnen vangen.

Donderdag heeft Johan samen met deelnemers vlees opgehaald van een slachterij, waar wij maandag één van onze koeien hadden laten slachten. ’s Middags hebben we met een paar deelnemers al het vlees verpakt, voorzien van stickers en in de vriezer gedaan.

 Spreuk

Zijn er in december veel mollen, dan laat de winter met zich sollen.

*************

*********

 

 

18 november  t/m 1 december 2018

Bloembakjes gemaakt.

Vrij zacht weer in de laatste dagen van november. De hele week zwaar bewolkt. Maar in de 2e helft van de week enkele buien meestal in de nacht. Overdag was het vaak miezerig weer. temperatuur hoog voor de tijd van het jaar.

 

Nu de dagen korter worden en het door de weersomstandigheden niet altijd lukt om te gaan wandelen zijn de deelnemers meer in de huiskamer. Bewegingsactiviteiten vinden dan binnen plaats en na het middagmaal worden er dagelijks spelactiviteiten gedaan. O.a. sjoelen, scrabble, rummikub, kaarten en geheugenspel.  

Wij verwelkomen Iris als nieuwe medewerkster bij ons op de zorgboerderij ’t Klein Wierke. Iris volgt de B.B.L. (beroepsbegeleidende leerweg) opleiding MZ-specifieke doelgroepen Niveau 4. Wij wensen haar een leerzame en plezierige tijd op onze zorgboerderijen.

Op maandag en dinsdag heeft Johan , deze keer met deelnemers van ons zorgerf Kötter, kalfjes opgehaald uit Almelo, Enter en Enschede.

Donderdag hebben we afscheid genomen van mevrouw Overweg.  Zij gaat verhuizen naar Enschede om daar dichter bij haar zoon en dochter te kunnen wonen. Wij wensen haar een goede tijd toe in het nieuwe appartement waar zij gaat wonen.

Sinds een aantal weken loopt Emma bij ons stage. Emma volgt de opleiding Vakbekwaam medewerker dierverzorging op het voor ons bekende AOC, welke nu de bijzonder naam “Zone college” heeft gekregen. Wij wensen Emma een leerzame stage op ’t Klein Wierke.

Deze week hebben alle deelnemers een bloembakje mee naar huis genomen.

Deze bloembakjes zijn niet alleen opgemaakt door de deelnemers zelf, maar ook in elkaar gezet, geschilderd, enzovoort,  door deelnemers die altijd in de hobbyruimte zijn te vinden en de huiskamer. Zij hebben daar een lange tijd aan gewerkt en het resultaat mag er zijn.

Het mooie van deze toch wat donkerder tijd van het jaar is het komende sinterklaasfeest. Er zijn sinterklaasversieringen gemaakt en er worden uit volle borst sinterklaasliedjes gezongen. Nu maar hopen dat de Sint tijd heeft om ook op onze zorgboerderij te komen.

Spreuk

Geluk kun je vermenigvuldigen door het te delen.

*************

*********

 

11 november  t/m 17 november 2018

De Sint is weer in het land.

Ondanks het regenachtige weer op woensdag , was het over het algemeen een droge week. In de zon een aangename temperatuur, zelfs iets boven normaal, maar bij bewolking voelde het koud aan. Vrijdag een overgangsdag naar een kouder weertype, helder weer in de ochtend lichte vorst.

Natuurlijk deze week weer verder met het maken van de herfstbakjes. De bakjes werden in de huiskamer voorzien van een verflaag en handvatten werden bevestigd.

De deelnemers in de hobbyruimte waren de hele week druk bezig met het maken van de houten kerststerren. Een hele klus om die voor de kerstdagen klaar te krijgen.

Op ons zorgerf hebben we een nieuwe activiteit gedaan, waarbij behendigheid, concentratie en grove motoriek getraind worden.

Vincent is samen met Mark aan het snoeien geweest. Overhangende takken zijn verwijderd, en een aantal bomen bevrijd van de slingerbegroeiing door klimop om de stam.

Samen met deelnemers van ons Zorgerf Kötter, waar we weer volop aan het hout kloven zijn voor het komende jaar, heeft Johan brandhout opgehaald om de kachels in Bornerbroek op ’t Klein Wierke weer te laten branden.

Het zal niemand zijn ontgaan dat de Sint en zijn Pieten weer zijn gearriveerd in Nederland. De hele week werd er al gespeculeerd dat hij ergens tussen de Golf van Biskaje en het Nauw van Calais zou varen. We hopen maar dat hij t.z.t.  ook een bezoek zal brengen op onze zorgboerderijen.

Spreuk

Het maakt niet uit waar naar je kijkt, het gaat erom wat je ziet.

**************

*********

 

4 november   t/m 10 november 2018

Uitstapje naar de Tolplas.

Het grootste deel van de week was het bijna zomerweer, vrij hoge temperaturen oplopend naar wel 18 graden.

Zaterdag een overgang, naar het lijkt, kortstondig herfstweer.

Tot en met donderdag gewone werkzaamheden. O.a. het voeren van de dieren en het uitmesten van de konijnenhokken behoren tot de geregelde bezigheden die meestal zelfstandig door de deelnemers kunnen worden uitgevoerd. In de hobbyruimte elke dag druk bezig met het maken van houten kerststerren voor kerstmis

Buiten wordt nu de herfst in volle tooi is het al het blad opgeruimd.

In de middag wordt er steevast gewandeld en door de deelnemers die achter blijven worden spelletjes gespeeld, bijvoorbeeld rummikub of schilderen van de bloembakjes.

Vrijdag was het een bijzondere dag. Alle deelnemers van vrijdag waren op ’t Klein Wierke i.v.m. een uitstapje. Voor vertrek hebben we gewandeld en/of een video gekeken van André Rieu en gerummikubt. Vanaf 11.45 uur waren we uitgenodigd door radiozender “Station KPN Wierden” bij de Tolplas. Daar is ons een Lunchbuffet aangeboden met muzikale omlijsting, door harmonicaspelers met bekende deuntjes. Naast het heerlijke eten werd er gezongen, gedanst en de polonaise gedaan. Om 15.00 uur waren we weer terug op 't Klein Wierke voor koffie / thee..

Voor informatie over  “Station KPN Wierden zie: http://www.suntemartn.nl/station-kpn-wierden/

Zaterdag zijn we naar de informatiemarkt voor mantelzorgers geweest in het “Paramedisch Centrum Groot Driene”, waar wij een stand hadden.  

 Spreuk

Is om St. Maarten nog loof aan de bomen, zo moogt ge van een strenge winter dromen.

*************

*********

28 oktober  t/m 3 november 2018

Gezelligheid op de deel.

Maandag was het tot de avond droog. Dinsdag een echte regendag, vanaf ’s morgens tot laat in de avond regen. Vanaf toen bijna alle dagen droog weer met oplopend temperaturen. Eigenlijk is het veel te warm voor november.

Verder en gewone week voor de deelnemers. Er wordt nog steeds volop in de tuien gewerkt. In de siertuinen meestal blad harken, en in de groentetuinen wordt nog steeds geoogst, rode bieten, wortelen en in Bornerbroek zelfs nog andijvie.

In de huiskamers is het meestal een gezellige boel

Op ons zorgerf Kötter hebben we deze week weer voor het eerst na de zomer hout gekloofd, met de houtklover. Eveneens op ons zorgerf zijn deelnemers bezig een groot dambord te maken en te schilderen.

In Bornerbroek op onze zorgboerderij zijn de deelnemers in de hobbyruimte bezig met het maken van kerststerren. In de huiskamer wordt dagelijks het eten voorbereid met deelnemers, daarnaast is er ook tijd voor o.a. geheugentraining, spel en creativiteit.

Van de walnoten die op boerderij zijn geraapt zijn walnootcakes gebakken en  hengsels van plantenbakjes geschilderd. 

Zaterdag kregen wij bericht dat Harry Busscher is overleden. Harry is lange tijd bij ons op de zorgboerderij geweest. Na het overlijden van zijn echtgenote, nog niet zo lang geleden, is Harry verhuisd. Hij wist toen al dat hij zou worden geopereerd. Ten gevolge van complicaties na de 1e operatie en de operaties die daarop volgden is Harry overleden in het bijzijn van zijn naasten. Wij wensen de familie veel strekte toe bij het verwerken van dit verlies, zo kort na het overlijden van zijn echtgenote.

Spreuk

Wijsheid is weten, erkennen, aanvaarden en veranderen.

*************

**********

 

21 oktober  t/m 27 oktober 2018

Alle ooien en de ram bekapt.

Deze week kenmerkte zich door de overgang naar echt herfstweer en gevoelig kouder in de 2e helft van de week. Vanaf woensdag viel er eindelijk regen van betekenis, alhoewel de zon zich nog regelmatig liet zien.

Maandag zijn alle schapen inclusief de ram bekapt. Dinsdag is de dierenarts geweest om een 2e enting tegen Q-koorts toe te dienen aan de ooien die dit jaar zijn geboren. We hadden de ram een dektuig aan gedaan met een blauw dekblok. De meeste ooien zijn gemerkt, de ram heeft dus niet stil gezeten.

Donderdag is de schoorsteenveger geweest om de schoorstenen te trekken op de Zorgboerderij ’t Klein Wierke & Zorgerf Kötter.

Verder eigenlijk de gewone alledaagse bezigheden in oktober. De laatste  wortelen en bieten zijn geoogst. Verder zijn de deelnemers druk bezig met blad vegen en harken in de tuinen in Bornerbroek op onze zorgboerderij en in Ypelo op ons zorgerf.

Donderdagavond hebben we 5 kippen gekocht voor ons zorgerf in Ypelo. Nu maar hopen dat het kippenhok echt marter dicht is.

Vrijdag was de laatste dag van de vrijwillige stage van Lucas. Hij gaat nu zijn studie op het R.O.C. in Hengelo hervatten. Wij wensen Lucas veel succes met zijn verdere opleiding! 

Zondag 28 oktober wordt de klok weer een uur teruggezet van zomertijd naar wintertijd. Nu staat de zon weer bijna exact om 12:00 uur in het zuiden.    

 Spreuk

Valt het loof vroegtijdig van de bomen dan is de winter niet te schromen.

*************

*********

 

14 oktober  t/m 20 oktober 2018

Herfsttinten uitstapjes.

De hele week prachtige herfstdagen. De hele week bijna droog weer, alleen de temperatuur deed elke dag een stapje terug naar normale temperaturen voor de tijd van het jaar aan het eind van de week.

Met deze mooie herfstdagen hadden de houtkachels een weekje rust.

We hebben deze week het kippenhok op ons zorgerf Kötter “marterdicht” gemaakt, (zullen we maar hopen).

Naast het genieten van het mooie herfstweer zijn op ons zorgerf rode bieten uit de tuin ingemaakt. Verder vooral bezig geweest met het opruimen van al het blad dat nu ondanks het mooie weer van de bomen valt.

We verwelkomen Mw. Bosch op ’t Klein Wierke en wensen haar een fijn tijd bij ons op de zorgboerderij.

Op woensdag, donderdag, en vrijdag hebben we met alle deelnemers die op deze dagen op onze zorgboerderij en zorgerf waren en diegenen die alleen op maandag of dinsdag komen, herfsttintentochtjes gemaakt.

Op woensdag een limonadestop op de “Kuiperberg” in Ootmarsum en daarna verder naar restaurant “Watermolen Bels” om de maag te vullen. Donderdag voerde de tocht naar De Lutte waar we tussen de middag bij restaurant “Paviljoen Lutterzand” een heerlijke pannenkoek met ijs toe hebben gegeten. Na de maaltijd zijn we even doorgereden (met toestemming van Staatbosbeheer) naar de “Dinkel” bij het Lutterzand. Vrijdag leidde de tocht naar de Holterberg met nog een klein aantal deelnemers waarvan de meeste nog niet eerder mee waren geweest deze week. Tussen de middag was het smullen van een heerlijke pannenkoek bij Woody’s Pancakes & Steaks. Daarna zijn we nog even naar de

Canadese begraafplaats geweest. Heel indrukwekkend temeer omdat er op dat moment een ceremonie gaande was waarbij gevallenen tijdens de 2e wereldoorlog werden herdacht.

Foto’s zie << Uitstapje>>  DEEL 2

  Spreuk

Het gaat niet om de weg die je inslaat, maar het spoor dat je nalaat.

************

********

 

7 oktober  t/m 13 oktober 2018

 Herfstwandelingen en kastanjes gezocht.

De zoveelste zomerse week dit jaar, zonnig en weinig wind met oplopende temperaturen van 18 graden op maandag tot boven  de 25 graden op vrijdag en zaterdag. Voor dit jaar hebben we voor het laatst gras gemaaid en ronde balen  gemaakt.

Er is veel gewandeld met dit mooie weer. En op de terugweg even langs de koeien in de ligboxenstal.

Op ons zorgerf hebben we een herfstwandeling gemaakt en onderweg kastanjes gezocht en daar mooie herfststukjes van gemaakt.

Deze week een nieuw gezicht op de bus om deelnemers op te halen. Of beter gezegd een oude bekende. Wij zijn erg blij dat Martin weer als vrijwilliger bij ons komt chaufferen en wensen hem  veel plezier met het chauffeurswerk.

Vorige week hebben we twee nieuwe medewerksters mogen verwelkomen. Wij wensen Selena (activiteitenbegeleidster, persoonlijk begeleidster Niveau 4) en Corrinda (Verzorgende IG niveau 3) veel werkplezier op onze zorgboerderijen.

Het kippenhok op ons Zorgerf deze week uitgemest na een bezoek van waarschijnlijk een marter die het einde maakte aan het leven van de nog aanwezige kippen. Om het kippenhok nog beter te beschermen, tegen dit ongedierte heeft Johan samen met Mark plaatmateriaal gehaald bij de Praxis.

Vrijdag hebben we afscheid genomen van Anneke Wevers. Zij gaat verhuizen van  woonzorgcentrum “De Koppel” naar verpleeghuis “Krönnenzommer.  Gelukkig staat ze er zelf positief tegenover.  We wensen haar een fijne tijd toe in Hellendoorn.

Tot slot kregen wij het bericht dat de heer Heyt is overleden. Huib was al enige tijd ernstig ziek. Wij kenden Huib als een rustige man die van kleine dingen kon genieten. Voor de middag was hij meestal te vinden in de hobbyruimte. Wij wensen de naaste familie veel sterkte toe met het dragen van dit verlies. 

Spreuk

Blinkt oktober in zonnegoud,
de winter volgt dan snel en koud.

************

********

30 september  t/m 6 oktober 2018

Herfstcollages gemaakt.

Oktober begon met wisselvallig herfstweer, vrij koud zo nu en dan verspreide (koude) regenbuien. Naarmate de week vorderde, een overgang naar zachter en mooier herfstweer. Op zaterdag was het een echt hele  mooie herfstdag voor oktober met hoge temperatuur oplopend tot boven de 20 graden.

Ondanks dat het al oktober is, is de natuur nog niet volop in de herfstkleuren.

Na de uitstapjes van vorig week hebben we de normale draad weer opgepakt. Op maandag en dinsdag hebben we met deelnemers kleine kalfjes opgehaald, altijd voor hen een mooi tripje. In de huiskamers hebben de deelnemers herfstcollages gemaakt, hebben we gesjoeld, hersengymnastiek gedaan en worden er volop appels en peren geschild om in te maken voor de winter. Maar er werd natuurlijk ook elke dag geholpen met koken voor de warme maaltijd en niet te vergeten zo nu en dan worden er heerlijke cakes  gebakken. Ook zijn er deze week nog bieten uit de tuin klaargemaakt en ingevroren.

Om het voor meer deelnemers mogelijk te maken te helpen met de voorbereiding van de warme maaltijd hebben we een speciale snijplank aangeschaft, waarop b.v. een tomaat op pinnen gedrukt kan worden,  en een aangepast mes, welke in de vuist vastgehouden kan worden, zodat er meer druk op de tomaat kan worden gezet om deze door te kunnen snijden.

In de tuin zijn nog verschillende herfstwerkzaamheden. De nieuwe plantbakken van dit jaar zijn leeg gehaald, dus eigenlijk winterklaar gemaakt. Bloembollen zijn gepoot, graskanten langs de toegangsweg op ons zorgerf Kötter worden onderhouden en op ’t Klein Wierke is het onkruid verwijderen tussen de bestrating. Verder hebben we samen met deelnemers bussen en auto’s  gewassen, dit was de laatste tijd niet gebeurd i.v.m. het mooie weer.     

Spreuk

Komen de pluimen aan het riet, bedenk het is nazomer en geniet.

 

*************

*********

23 september  t/m 29 september 2018

Jaarlijks uitstapje Zorgboerderij/Zorgerf.

De week begon met overwegend droog weer, maar met een erg koude wind. De eerste dagen vielen er zo nu en dan koude regenbuien. De temperatuur deed duidelijk een stapje terug. Vanaf donderdag een tijdelijke opleving naar mooi herfstweer. Die dag helder weer, de temperatuur liep op naar 20 graden.

Zo langzamerhand worden de houtkachels weer in gebruik genomen. Als eerste de houtkachel in de hobbyruimte op ons Zorgerf. Vanaf maandag zullen ook de andere houtkachels  weer in gebruik worden genomen.

Op woensdag heeft Johan met enkele deelnemers oud papier weggebracht naar de verzamelplaats in Bornerbroek.

Donderdag en vrijdag hebben we met een bus vol deelnemers en één van hun naasten ons jaarlijkse uitstapje gemaakt. Eerst koffie/thee drinken op de Zorgboerderij, daarna met de bus vertrokken naar Lemelerveld naar de Willem Hendrik Zwart Hal. Organist mocht hij van zijn vader niet worden, daarom werd Ad Huetink maar boer. In een voormalige kalverstal, bij het inmiddels Lelie’s, plantuien en aardbeienplanten gespecialiseerde bedrijf van 300 ha, beschikt hij over een eigen concerthal met een imposant “MONARKE” concertorgel. Na een video presentatie over het bedrijf, speelde hij op het concertorgel.

Na een hapje en een drankje zijn we om 12:00 uur naar Ommen gereden en hebben daar met een rondvaartboot over de vecht gevaren. Op de boot was het genieten van een heerlijk warm en koud buffet. Op het keerpunt bij Vilsteren kwam er een verstekeling “Annie” aan boord, om ons het laatste stuk van de bootreis te amuseren met grappen, grollen en goocheltrucjes. Op de terugweg is de bus spontaan gestopt om een soft ijsje te kunnen eten.

Voor foto’s klik hier    Uitstapje

Dinsdag hebben we alvast afscheid genomen van Harry Busscher. Hij is donderdag nog wel met het uitstapje mee geweest als afsluiting van een mooie periode. Harry is een lange tijd met enorm veel plezier bij ons op de zorgboerderij geweest. Maar na het overlijden van zijn vrouw kon hij niet langer thuis wonen. We zullen de gezelligheid van Harry gaan missen, hij verhuist nu naar “Erve Tijhuis” in Langeveen en wensen hem daar een mooie tijd toe.

De heer Spenkelink uit Goor, die op de wachtlijst stond bij Zorgboerderij “Klein Exterkate”, gaat daar nu zijn dagvoorziening voortzetten nu daar een plekje vrij is gekomen. Wij wensen hem daar een fijne tijd toe.

Francis is gestopt als vrijwillig chauffeuse. Het was niet meer verantwoord gezien haar gezondheid, deelnemers op te halen en thuis te brengen.. Wij wensen Francis veel sterkte voor de toekomst. 

Spreuk

De herfst met nevels doortrokken,

brengt in de winter veel sneeuwvlokken.

*************

*********

16 september  t/m 22 september 2018

Overgang naar echt herfstweer.

Het grootste deel van de week was het nog mooi zomerweer. De plotselinge overgang naar echt herfstweer van vrijdag op zaterdag viel dan ook niet mee. Vrijdag overdag nog temperaturen boven de 20 graden, ‘s avonds veel regen en een harde koude wind. Zaterdag kwam het kwik niet meer boven de 15 graden met enkele zware buien.

Dinsdag was het Prinsjesdag, en hebben we met z’n allen naar de, aankomst, vertrek en de troonrede door onze koning op tv gekeken.

In de groentetuinen is nog volop werk. De aardbeienplanten (doorbloeiers)  uit de plantbakken zijn op onze beide locaties uitgepoot in de volle grond. Volgend  voorjaar worden ze weer terug gepoot in de plantbakken. Verder zijn er o.a. komkommers uit de tuin gesneden voor in ’t zuur, is er aardbeiensaus gemaakt, cake gebakken en zijn er een aantal deelnemers druk met de voorbereiding van de warme maaltijd. Ook wordt het erf geregeld aangeveegd.

Nu er nog heel veel bloemen staan in de tuin, hebben de deelnemers allemaal een bloemetje mee gekregen naar huis.

Woensdagavond is Johan naar de condoleance geweest van Henk Eertink. Henk is veel te jong overleden. Wij wensen Hetty en de kinderen veel sterkte  met het dragen van dit grote verlies.

Vrijdag hebben we de laatste appels en peren van de vruchtbomen in de belevingstuin geplukt. Om deze volgende week te schillen en te conserveren.

Spreuk

Schijnt de herfstzon met kracht, dat maakt veelal de wintermaand zacht.

Zondagochtend ’s morgens vroeg.

*************

*********

  

9 september  t/m 15 september 2018

Mais hakselen en aardappels rooien.

De hele week droog weer, eigenlijk zet de droogte gewoon door. Maar nu de dagen korter worden en het ‘s nachts vochtiger is, geeft deze droge periode  geen problemen.

Deze week is de laatste snijmais gehakseld. Het is bij ons nog nooit eerder voorgekomen dat de mais eerder werd geoogst dan de aardappelen. Maar direct nadat de snijmais was gehakseld, zijn we hiermee begonnen. Overigens de aardappelen zijn de laatste 14 dagen  nog gegroeid, en de oogst was zeker niet minder als voorgaande jaren. Met hulp van een aantal deelnemers en een antieke aardappelrooier, is deze klus in 2 dagen geklaard.

Verder een normale week. Deelnemers waren druk in de moes- en siertuin, hobbyruimte en in de huiskamer, waar een aantal deelnemers dagelijks druk zijn met het voor- en bereiden van de warme maaltijd.

We genieten met z’n allen van het mooie zonnige herfstweer.

De afgelopen weken hebben wij weer nieuwe deelneemsters en deelnemers verwelkomd.  Mw. Jager, Mw. de Groot en Mw. Wessels en de heren Spenkelink, Leijnse en Op ’t  Hof. Wij wensen allen een fijne tijd bij ons op de Zorgboerderij.

Ook een welkom aan Sanne, onze nieuwe medewerkster en de twee nieuwe stagiaires Jasmijn en Saartje Wij wensen de dames veel werkplezier op de Zorgboerderij en het Zorgerf.

Spreuk

Is ’t met september heerlijk weer, de herfst zal mooi zijn evenzeer.

*************

*********

2 september  t/m 8 september 2018

Bruiloft op de boerderij.

De week begon de eerste dagen met mooi zonnig en droog weer. In de 2e helft van de week een tijdelijke inzinking wat het weer betreft. Op vrijdag en zaterdag is de 20 gradengrens wat normaal is voor deze tijd niet meer gehaald.

De zorgboerderij / zorgerf waren deze week maar  2 dagen open. Dit had alles te maken met het trouwen van Denny en Jessica bij ons op de boerderij.

Wij waren eigenlijk al een hele tijd bezig met de voorbereidingen voor dit feest. Ook de deelnemers hebben geholpen met het opruimen, schilderen, waar dat nodig was, en niet te vergeten in de tuinen poten, schoffelen,  harken, zodat alles er  weer goed verzorgt in en rond de boerderij uitzag.

Op maandag samen met deelnemers naar de vuilstort geweest. Dinsdag is er nog andijvie ingemaakt voor de vriezer.

Vorige week vrijdag was de laatste werkdag van Natascha bij ons op de zorgboerderij/ zorgerf, we hebben op passende wijze afscheid van haar genomen. Na wel 2 stageperiodes bij ons is zij daarna op de zorgboerderij en het zorgerf werkzaam geweest. Zij gaat nu werken in Enschede, voor haar een nieuwe uitdaging. Wij wensen haar het allerbeste, en veel succes met haar nieuwe baan.

  Spreuk

Prijkt juli in hete gloed, zo  gedijt september goed.

*************

*********

26 augustus t/m 1 september 2018

Alles in gereedheid brengen voor de bruiloft.  

 

In de laatste week van augustus normaal weer voor deze tijd van het jaar. In het begin van de week een paar regenbuien, daarna vrij zwoel weer. De week eindigde met droog en vrij zonnig.

Nu de herfst heel langzaam zijn intrede doet wordt er nog veel geoogst. In de tuinkas worden nog regelmatig tomaten geplukt. Verder worden er nog veel pruimen en peren geraapt onder de vruchtbomen.

Nu de schoolvakanties bijna voorbij zijn is Saartje als stagiaire aan haar stage op ’t Klein Wierke begonnen. Wij wensen haar een fijne leerzame tijd bij ons.

In de hobbyruimte is deze week door veel deelnemers geschilderd. daar is altijd veel te doen, omdat het niet seizoengebonden is.

Verder zijn er deelnemers mee geweest naar Latrago onderdelen halen voor de trekkers en het brokkenwagentje.

Dinsdag hebben Jo en  Jan-Paul de palen langs  de weg en de stenen om de boerderij gewit. Dit met het oog op dat volgende week Denny & Jessica op de boerderij hun bruiloft gaan vieren. Met ook het gevolg dat er van alles moet worden opgeruimd, o.a. de tuinen netjes maken, schoffelen en de kanten bijwerken van de gazons enz.

Donderdag, en ook nog een beetje op vrijdag, was Mieke jarig. In plaats van te koken werd er op donderdag door “Quality Catering” een stampottenbuffet gebracht.

Op 28 augustus is Tiny Stokkentreeff overleden. Zij is lange tijd bij ons op de zorgboerderij geweest. Eerst woonde zij samen met haar man in Hengelo en later na het overlijden van haar man in Almelo. Wij wensen de familie Klein Poelhuis veel sterkte met het dragen van dit verlies. Omdat Tiny en haar man geen kinderen hadden, hebben zij als buren jarenlang voor haar en haar man gezorgd.

Spreuk

Geluk kun je vermenigvuldigen door het te delen.

*************

********

19 augustus t/m 25 augustus 2018

Oogsten van appels peren, en pruimen.

Eindelijk normaal weer voor augustus. Tot met donderdag was het mooi zonnig en droog weer. Vrijdagnacht gevolgd door regen waardoor het overdag afkoelde en op zaterdag zeer wisselvallig weer met zo nu en dan felle regen-, en hagelbuien, de temperatuur kwam nauwelijks boven de 16 graden uit. Al met al groeizaam weer voor de gewassen.

De komende weken hebben een aantal medewerkers vakantie en helaas is er ook nog een medewerkster ziek, dus het zal passen en meten worden om alles netjes te kunnen laten verlopen.

Ondanks de afgelopen tropische periode, zijn er deze week appels en peren geplukt, en pruimen geschud. Met uitzondering van de pruimen en dankzij de voortijdige oogst van appels door de vele kraaien in Bornerbroek, is de opbrengst kleiner. De zonnebloemen die waren uitgebloeid zijn gerooid en door deelnemers van pitten ontdaan.       

We zijn nog volop bezig met onderhoudswerkzaamheden op ’t Klein Wierke. Deze week heeft Bertus de laatste hand gelegd aan het schilderen van het hekwerk van de tuin.

In de hobbyruimte is de laatste hand gelegd aan plantbakjes die nu nog geschilderd er versierd moeten worden.

Johan is deze week 2 x naar Distel geweest met een aantal deelnemers om voer en materiaal te halen om het gazenhek te herstellen langs de ligboxenstal.

 

Deze week hebben we op beide locaties gevulde pannenkoeken gegeten. Er waren er zoveel gebakken dat we hiervan op donderdag en vrijdag een bijzonder toetje “pannenkoeken met ijs, pruimencompote en slagroom” hebben gemaakt. Dat ging er in als……..

Zaterdag is onze veestapel op ’t Klein Wierke weer uitgebreid met een konijn, gekregen van een vriendin van Jessica. Nu nog maar een mooie naam voor het konijn bedenken.  

Spreuk

Spreuken versimpelen de werkelijkheid.

*************

********

 

12 augustus t/m 18 augustus 2018

Schapen weer terug op hun oude stekje.

Eindelijk groeizaam weer deze week. Maandag eerst veel regen, daarna een “normaal” weertype voor augustus. Op de meeste dagen was het gedeeltelijk bewolkt, maar ook brak zo nu en dan de zon door. Later in de week is er weer regen van betekenis gevallen.

Voor de deelnemers en medewerkers een verademing nu er eindelijk een einde is gekomen aan de vele tropische dagen deze zomer.

Het lijkt erop dat ook de natuur heeft gewacht op dit koelere weertype. De aardappels beginnen spontaan te groeien, evenals de snijmais, en het gras wordt weer groen. Van de stokslabonen op ons zorgerf was tot nog toe de oogst mager. Nu kan er elke dag weer bijna een emmer vol bonen worden geplukt. En niet te vergeten van een klein pruimenboompje worden elke dag pruimen geschud. En met dit groeizame weer kunnen we weer volop onkruid wieden.

De schapen die tijdens het tropische weer in Bornerbroek op onze zorgboerderij verbleven, zijn deze week weer verhuist naar ons zorgerf Kötter, nadat eerst alle afrasteringen daar waren gecontroleerd en waar nodig gerepareerd / vervangen.

Op beide locaties zijn de deelnemers druk geweest met het inmaken van allerlei groentes.

Op de onderste foto: op de terugweg na het voeren van de schapen (rammen) in ’t schoap’nschot.

Vooral op onze zorgboerderij ’t Klein Wierke wordt er veel onderhoud gepleegd, zoals deze week schilderen van het laatste stuk tuinhek, en het in de beits zetten van tuinstoeltjes.

Spreuk

In de oogstmaand veel dauw, dan blijft de hemel schoon en blauw.

*************

*********

5 augustus t/m 11 augustus 2018

Eindelijk regen van betekenis na een weersomslag.

Op maandag en dinsdag zeer warm weer met tempraturen oplopend van maandag 35 graden naar dinsdag maar liefst 37/ 38 graden. Woensdag was een overgangsdag naar een ander weertype. Donderdag eindelijk echt regen van betekenis, gevolgd door koeler weer met zo nu en dan regen.

Door de lange warme periode merken we dat iedereen moe is, zowel deelnemers als de medewerkers / vrijwilligers. Alle werkzaamheden gaan dan ook wat rustiger en wordt er vaker pauze gehouden om wat te drinken en lichaam en geest even rust te geven.

De aardappelen van eigen land, de oogst valt reuze mee, kunnen nu niet meer worden geschrapt.

Er worden nog volop aardbeien geoogst. Ze zijn wel wat kleiner ondanks het vele water geven, maar de smaak is er niet minder om. Ook de oogst van bietjes is prima. Deze zijn al volop gekookt, gesneden en ingemaakt in de vriezer.

Door de harde wind donderdag zijn er veel appels en peren van de bomen gevallen. Dus werd er op vrijdag geschild, is er appelmoes en zijn er stoofperen ingemaakt.  

Naast alle oogstwerkzaamheden worden er ook geregeld huishoudelijke werkzaamheden gedaan, waaronder aanrechtkastjes opruimen en schoonmaken.

Op ons Zorgerf deden de meeste deelnemers het ook rustig aan de eerste dagen van deze week. Daar kan heerlijk in het prieel worden gerelaxt en worden genoten van het uitzicht op de Eksosche Aa, met o.a. eenden en zwanen. In de hobbyruimte op ons zorgerf zijn deze week o.a. plantenbakjes gemonteerd en is er gehandwerkt.

Maandag hebben we het gras welke droog op stam stond gemaaid op bijna alle graslandpercelen. Hierdoor hebben we nog 18 ronde balen gras binnen kunnen halen. Door de droogte missen we dit jaar minimaal één snede gras, waardoor we genoodzaakt zijn ronde balen gras aan te kopen welke vrijdagmiddag zijn gebracht. Nu maar hopen dat de zode zich na de regen hersteld zodat we over een aantal weken nog een keer gras kunnen maaien om de wintervoorraad verder aan te vullen voor het vee.  

Spreuk

Kruipt de kip vroeg op haar leerke, morgen vast een schoon weerke.

*************

*********

29 juli t/m 4 augustus 2018

Plantenbakjes in elkaar gezet.

Na een regenbui op zaterdag, zomerde het gewoon weer door. De temperatuur liep elke dag op. Van achter in de twintig op maandag, naar boven de 32 graden op vrijdag en zaterdag.

Dus nog steeds zeer droog, ook de snijmais, net als het gras al eerder, heeft te lijden van deze droge en lange periode.

Maandag begon de dag al goed. Bij het ophalen van de deelnemers, gaf één van de bussen de geest en wilde niet meer vooruit of achteruit. Niet getreurd, snel hebben we de deelnemers met auto’s opgehaald.  Daarna konder we gelukkig een vervangende bus van garage Sickman gebruiken.

Op ons zorgerf is het ook erg droog. Daar is de mogelijkheid om te kunnen sproeien. Maar het is beter om met dit weer te bevloeien. Dus eerst met de deelnemers onkruid wieden, en direct daarna bevloeien. Dezelfde procedure nadat de gazons waren gemaaid. Het werk in de hobbyruimte komt daar nu weer op gang. Er worden o.a. plantenbakjes in elkaar gezet, en overigens vorige week al  met een deelnemer een hekje gerepareerd van een kalverhok.  

Ook deze week weer met de bussen naar het Nijreesbos, nu op een andere plaats in het bos gewandeld. Natuurlijk in de ochtend i.v.m. de warme middagen.

Verder deze week weer een aantal groenten geoogst en ingemaakt.  

Maandagavond zijn Johan, enkele medewerkers en deelnemers naar de avondwake van de echtgenote van deelnemer Harry Busscher geweest en op vrijdagavond waren Johan en enkele medewerkers bij de avondwake van de schoonvader van onze medewerkster Carola aanwezig. Wij wensen beide families veel sterkte met dit verlies.

 Spreuk

Geluk is vooral een kwestie van goed opletten.

*************

*********

22 juli t/m 28 juli 2018

 

Zeer warm weer en varen op de Regge.

De temperaturen bereikten deze week een hoogtepunt. Was het vorige week nog tropisch warm met temperaturen  van 30 graden, deze week begonnen met 34  graden, oplopend op donderdag en vrijdag naar 37 graden. Deze zeer hoge temperaturen zijn nog nauwelijks voorgekomen in Nederland. Zaterdag tijdelijk koeler en zowaar een regenbui sinds lange tijd.

I.v.m. met deze hoge temperaturen was het qua gezondheid onverantwoord om op donderdag en vrijdag de dagactiviteiten door te laten gaan. Daarom hebben we weloverwogen besloten om onze zorgboerderij/zorgerf op donderdag en vrijdag te sluiten.

Op de dagen dat wij gewoon open waren, hadden een aantal deelnemers last van deze tropische temperaturen. Extra opletten dat ze in de schaduw bleven, en veel drinken aanbieden. Er werd alleen gewandeld in de schaduw van het Nijreesbos, waar we met de bussen naartoe reden. Op woensdag is er met bijna alle deelnemers van Bornerbroek in de ochtend in het bos gewandeld.

Ondanks de warmte en dankzij het vele sproeien zijn er volop bonen geplukt en ingemaakt in de diepvries.

Met de deelnemers van ons Zorgerf is het moeilijk om daar in de directe omgeving in de schaduw te wandelen. Daarom besloten met de bus (met airco) een tochtje te maken, en een ijsje te eten bij de “Enterse Waarf” te Enter. Toeval wil, dat er net een rondvaart met een zogenaamde Enterse zomp was gepland. Natuurlijk was iedereen er voor om een tochtje over het water in de schaduw van de bomen en begroeiing over de Regge te maken. 

Afgelopen donderdag is de echtgenote van onze deelnemer Harry Busscher overleden. Wij wensen Harry, kinderen, kleinkinderen en verder familie veel kracht en sterkte voor de komende tijd.

 Spreuk

.

Wie handelt vanuit Passie, heeft geen werk maar een leven.

************

********