Zorgboerderij t Klein Wierke en Zorgerf Kötter

Meedoen, meebeleven, meegenieten

Weekjournaal

16 juni  t/m 22 juni 2019

Schapen geschoren.

Deze week was het overwegend droog en op enkele dagen benauwd tropisch weer met op woensdag regen in de avond na een benauwde broeierige dag. Daarna een voortzetting van het  warme zomerweer.

Maandag hebben we gras gemaaid en op dinsdag er vierkante balen van laten maken.  

Woensdagmiddag zijn de schapen ontdaan van hun vacht onder belangstelling van bijna alle deelnemers van die dag.

Naast de dagelijkse bezigheden in de hobbyruimte, huiskamer en bij de dieren wordt er volop in de tuin gewerkt. Zonnebloemen zijn uitgepoot in de volle grond, en samen met deelnemers zijn er weer zonnebloemen in potjes gepoot. Verder hebben deelnemers geholpen met het bakken pannenkoeken. Na aanvankelijke moeilijke start van de groei van aardbeien, kunnen de deelnemers weer genieten van verse geplukte aardbeien.

 

Nu de schoolvakanties voor de deur staan is er ook een einde gekomen aan de stageperiode van Kevin en Saartje. Op donderdag hebben we afscheid genomen van Kevin, hij gaat na de vakantie weer plaats nemen in de schoolbanken en op vrijdag van Saartje, zij is klaar met haar opleiding. Wij wensen beiden het allerbeste toe met hun opleiding en een eventuele vervolgopleiding.

Nog niet zo lang geleden is onze deelnemer Jan Dijkstra opgenomen in een verpleeghuis. Vrijdag kregen wij het bericht dat hij na een kortstondige ziekte is overleden. Wij wensen de familie veel sterke toe met het dragen van dit verlies.

Spreuk

Het weer van St. Jan (24 juni) houdt dertig dagen aan.

*************

*********

26  mei  t/m 15 juni 2019

Daar zijn we weer.

Door afwezigheid van de schrijver van het weekjournaal een inschatting van het weer van de afgelopen weken. Over het algemeen was het groeizaam weer met uitschieters van zeer warm zomerweer. Natuurlijk regen van betekenis, en soms gepaard gaand met onweer. De laatste dagen broeierig weer.

Met uitzondering van Hemelvaart, de dag erna en Pinksteren waren onze Zorgboerderij en Zorgerf gewoon open.  Onze hartelijke dank aan iedereen die het mogelijk  hebben gemaakt, soms met iets meer inzet, dat wij met vakantie konden.

Er zijn 3 “nieuwe” medewerkers bij ons komen werken. We wensen Christiena, Kristel en Jonathan veel werkplezier op onze zorgboerderijen. Ook Lotta, onze nieuwe stagiaire wensen wij een plezierige en leerzame tijd toe.

We hebben afscheid genomen van onze medewerkster Jacqueline. Wij danken haar dat zij een poosje bij ons heeft gewerkt en wensen haar het allerbeste toe.

De tennistafel is weer voor de dag gehaald, en kunnen de deelnemers weer tafeltennissen.

Met dit mooie weer waren de tuinmannen en tuindames natuurlijk extra druk met het onderhouden van de groentetuinen en siertuin. Er zijn door de deelnemers zomercollage ’s gemaakt. Het laatste hout is op ons Zorgerf gekloofd en op TV is naar de Oranje Leeuwwinnen gekeken.

We hebben afscheid genomen van Henk Broekman en Dhr. de Jong, beiden zijn opgenomen in een verpleeghuis. Wij wensen beiden een goede tijd toe in de nieuwe leefomgeving.

Henk Nijland (onze Heraclesman) die al een tijdje ziek was, is voor revalidatie tijdelijk verhuisd van dienstenzorgcentrum ”De Riet” naar verpleeghuis Eugeria. Mw. Beunk is voor revalidatie opgenomen in “het Meulenbelt”. Wij wensen beiden een voorspoedig herstel toe.

Spreuk

 

Juni regen is Gods zegen,

komt zonneschijn daarbij,

dan maakt het boer en stadslui blij.

************

*********

19  mei  t/m 25 mei 2019

Buiten spelletjes, en tuinstoelen weer van zolder. 

Ook deze week overwegend droog weer. Enkele dagen volop zon, de  rest van de week bleef het hele dag zwaar bewolkt. Het begint alweer aardig droog te worden op het land en in de groentetuinen. Dus nu weer sproeien om de gezaaide zaden, en o.a. de gepote stokbonen te laten ontkiemen.

Deze week hebben de deelnemers informatie mee gekregen over de dagen dat rond Hemelvaart en Pinksteren onze Zorgboerderij/Zorgerf zijn gesloten. Overigens nu de vakantietijd weer is aan gebroken kan het voorkomen dat u op een andere tijd en/of een andere chauffeur wordt opgehaald/ weggebracht. Ook onze medewerkers gaan op vakantie, maar wij proberen dit zoveel mogelijk te spreiden.

Natuurlijk zijn er elke dag de gebruikelijke bezigheden, zoals het koken voor de warme maaltijd ’s middags. Klaar gemaakt met behulp van deelnemers. Daarnaast hebben we buitenspellen gedaan met de deelnemers van beide locaties op ’t Klein Wierke, zijn de borders onder handen genomen, werden er doperwten, bruine bonen en kapucijners gezaaid en tuinbonen bespoten met een ecologisch middel tegen de zwarte luis.

Deze week is de heer Reuvers voor het eerst bij ons. Wij hopen dat hij zich snel thuis zal voelen bij ons op de zorgboerderij.  

Vrijdag hebben we met deelnemers van beide zorgboerderijen nog een kalfje opgehaald uit Hoge Hexel. En eveneens de tuinstoelen en parasols uit de winterstalling gehaald, laat de zomer maar komen!

Het heeft niets met de zorgboerderij te maken, maar donderdagavond zijn er 2 (grote) hete luchtballonen opgestegen met medewerkers van de Technische Unie bij ons in de wei. Toch wel een bijzondere gebeurtenis en ook dit is maatschappelijk betrokken zijn. <<filmpje Klik hier>>

Spreuk

Zingt de vink vroeg in de Mei-morgen, dan zal de dag voor regen zorgen.

*************

**********

12 mei  t/m 18  mei 2019

Grasmaaien en bonen poten.

Vooral de eerste dagen van deze week waren droog en zonnig, alleen de temperatuur kon wel wat aangenamer zijn. In de 2e helft van de week overwegend zwaarbewolkt, maar geen regen van betekenis.

Ondanks de voor de tijd van het jaar lage temperaturen wordt er elke dag gewandeld op onze zorgboerderij en zorgerf zoals te zien is op de foto. 

Maandag hebben we gras gemaaid op onze zorgboerderij en zorgerf om de wintervoorraad weer aan te vullen. Enkele percelen waarvan wij de grassnede hadden verkocht zijn gemaaid, geharkt en gehakseld door de loonwerker. Zelf hebben we ronde balen laten maken door hetzelfde loonbedrijf.

Nadat vorige week de bonenstokken al waren geplaatst in de groentetuinen op ’t Klein Wierke en Zorgerf, zijn er nu bonen gepoot en bloemenmengsels gezaaid op enkele bedden in de moestuin. Mooi voor kleine en grote mensen, maar ook om vlinders, bijen e.d. aan te trekken, altijd nuttig voor bestuiving.

In de siertuin wordt volop gewerkt om de borders onkruidvrij te maken en te ordenen voor dit groei en bloeiseizoen.  

Verder werd er geschilderd deze week, mooi te zien hoe creatief onze deelnemers zijn.

De afgelopen weken mochten we een paar nieuwe deelneemsters verwelkomen. Wij wensen Mw. Löwik en Mw. Hendriks een fijne tijd op ’t Klein Wierke.

Ook zijn deze week aan hun stage begonnen Lobke en Maud en Kevin. Ook hen wensen wij een fijne en leerzame tijd toe bij ons op de zorgboerderij en zorgerf.   

Spreuk

Een vrolijk gezicht geeft overal licht.

*************

********

5 mei  t/m 11 mei 2019

Kalfjes uit de regio opgehaald.

Tot en met woensdag droog en schraal weer, nog steeds te koud voor de tijd van het jaar. Daarna zo nu en dan vrij zware regenbuien afgewisseld met zonnige perioden en afnemende wind.

Tot onze grote verassing is er nog een lammetje geboren deze week in de wei. Nu hebben alle schapen gelammerd.

Verder hebben we samen met een deelnemer de wei van de schapen vergroot, door afrastering te plaatsen rond de maiskuil, waren er volop tuinwerkzaamheden, zoals samen met deelnemers zaaien en dahlia ‘s poten.

Op ons zorgerf het favoriete werk van de deelnemers hout kloven met de kloofmachine. Waarschijnlijk één van de laatste keren, om in de herfst weer het kloven te hervatten.

Op ’t Klein Wierke zijn we druk bezig geweest met het schilderen en afwerken van de uilenkasten. Over een aantal weken kunnen de eerste kasten in bomen geplaatst worden.

Vrijdag heeft Johan samen met een groot aantal deelnemers kalfjes opgehaald, uit o.a. Enschede, Albergen, Almelo en Bornerbroek, welke gevoerd kunnen worden door de deelnemers. Daarvoor is hun verblijf grondig schoon gemaakt, ontsmet en samen met deelnemers zijn de muren gewit. Het lijkt wel of de kalfjes in een hotel terecht zijn gekomen.

Spreuk

Pancras, Servaas en Bonifaas, ze geven vorst helaas.

(IJsheiligen 11 mei tot  14 mei) 

*************

*********

28 april  t/m 4 mei 2019

B.H.V. cursus.

Het grootste deel van de week kenmerkte zich door droog en schraal weer ondanks dat het grotendeels zwaar bewolkt was. Ook de temperatuur liet te wensen over, onder normaal voor eind april en begin mei. Origens in de 2e helft van de week viel er af en toe een bui. Maar dat stelde niet zoveel voor.

Op ons zorgerf hebben we gewandeld in het natuurgebied van Vitens waar op dat moment een schaapskudde verbleef.

In de hobbyruimte en loods zijn de deelnemers druk in de weer met het schilderen van de uilenkasten.

Heel optimistisch zijn er al bonenstokken geplaatst. Onder de bonenstokken, voor  de bonen gepoot kunnen worden, zijn de slaplantjes eronder geplant. Verder op de foto is te zien dat de aardbeien al bloeien in de plantbakken.

De schapen met lammeren, op 3 lammeren na de nog de fles krijgen, lopen nu heerlijk buiten in de wei.

Woensdagavond hebben we met bijna alle medewerkers en vrijwilligers een herhalingscursus B.H.V gevolgd, zoals gebruikelijk organiseren wij dit op onze zorgboerderij in Bornerbroek. Dit heeft als groot voordeel dat het is toegespitst op onze werksituatie op de zorgboerderij en zorgerf. Op de foto een deel van de cursisten die kijken naar een instructiefilm over hartmassage en hoe te handelen in een ruimte vol rook. Nadien hebben we een o.a. een brandoefening gehouden en gereanimeerd.  

Zaterdag is het 4 mei “Nationale Dodenherdenking”, zondag 5 mei, “Bevrijdingsdag”. Voor een groot aantal deelnemers dagen om te herdenken en stil te staan bij de grote waarde van “vrijheid, democratie en mensenrechten”.

Spreuk

Vrijheid bereikt men niet door muren te bouwen maar deuren te openen.

*************

*********

21 april  t/m 27 april 2019

Koningsbingo gespeeld.

Tot dinsdag aanhoudend schraal weer, op woensdag overgaand naar een benauwde dag met ’s avonds onweer op afstand en veel regen. Daarna normaal weer voor eind april, normale temperaturen en zo nu en dan een bui.

Deze week hebben we al een klein stukje gras gemaaid, uitzonderlijk vroeg dit jaar. Bij het maaien waren de kievietseieren nog niet uitgekomen, en bij het maken van de ronde balen liepen de kuikentjes al vrolijk rond.

Na het paasweekend zijn de paasdecoraties weer opgeruimd en is de normale draad weer opgepakt. In de hobbyruimte, na het maken van de waterputten voor het paasfeest, gaan we nu weer verder de uilenkasten in elkaar zetten, In de tuin o.a. de slaplanten uitgepoot die in de tuinkas waren gezaaid en kunnen we al  schoffelen tussen de inmiddels opgekomen bieten en raapstelen.

De lammetjes die met de fles gevoed worden doen het prima. Afgelopen week was de laatste week dat  deelnemers ze de fles konden geven. De lammeren krijgen nu nog twee keer per dag de fles.

Op ons Zorgerf is nog gesnoeid waarna alles weer mooi opgeruimd en aangeveegd is en zijn ook de paasversieringen opgeruimd.

Voor de hoognodige beweging wandelen we dagelijks en hebben we voorafgaand aan koningsdag deze week een spelmiddag gehouden met o.a. blikgooien en sjoelen.

Vrijdag de dag voor koningsdag, omdat we op zaterdag zijn gesloten, is er met de deelnemers koningsbingo gespeeld. En wat weten de deelnemers nog veel over het koningshuis.

De afgelopen weken hebben we een aantal nieuwe deelnemers mogen verwelkomen. Wij wensen de heren Vera, Kamphuis, Vrielink en de Mw. Velthuis een hele fijne tijd bij ons op de zorgboerderij.

Spreuk

Een wijze hen legt ook wel eens een ei in de brandnetels.

(ook de bekwaamste kan zich ook wel eens vergissen)

*************

*********

14 april  t/m 20 april 2019

Aardappels poten en Paasfeest.

Het zou groeizaam weer zijn geweest als het niet zo droog was. De hele week schraal voorjaarsweer. Later in de week ook een minder schrale noordoosten wind, waardoor het behaaglijker aanvoelde.

We zijn begonnen met ploegen om het bouwland zaai klaar te maken voor de snijmaïs. Op een klein stukje daarvan zijn deze week onder toeziend oog, en met behulp van deelnemers, aardappelen gepoot. Evenals vorig jaar, voor belangstellenden, het aardappelras “Ottena”, waar wij nu nog steeds van eten.

Verder de gewone voorjaarswerkzaamheden voor deze tijd van het jaar.

Donderdag hebben we met alle deelnemers en zo mogelijk met één van hun naasten Paasfeest gevierd bij de IJsbaan Zenderen. Allen werden verwelkomd  door 2 paashazen met koffie/thee en cake gebakken door de deelnemers. Tegelijkertijd kon worden geraden hoeveel kuikentjes er in de kunstmoeder rondliepen.

Na de opening was het  tijd om de gemaakte waterputten, (gemaakt  door en met de deelnemers) op te maken met kippen, kuikens en voorzien van een emmer boven de put waarin een nestje met een ei kon worden gedaan. Een heel werk om al die waterputten te maken, alleen al op het dak zitten 88 dakpannen.

Tussendoor natuurlijk tijd voor een drankje en een hapje. Nadat alle waterputten gereed waren, een uitgebreide broodmaaltijd met 2 soorten soep vooraf.  Als toetje werd weer de ijscokar van “Van de Poel” naar binnen gereden, om te smullen van dit lekkere ijs in een hoorntje. Daarna was de prijsuitreiking van het aantal te raden kuikentjes in de kunstmoeder, werd Johan Vetketel nog eventjes in het zonnetje gezet, hij is 5 jaar vrijwilliger op ’t Klein Wierke, kregen alle medewerkers, vrijwilligers en stagiaires een bloemetje en werd iedereen fijne Paasdagen toegewenst. Bij het naar huis kon iedereen zijn of haar gemaakte waterput mee naar huis nemen incl. een kleine Paasattentie.  

Zie fotoreportage elders op de website << Pasen 2019>>

Spreuk

Vertrouwen in eigen handelen is de eerste voorwaarde voor succes.

************

********

7 april  t/m 13 april 2019

Deze week weer de palen gewit.

Na een prachtige zomerse dag op zondag, verder de hele week droog en schraal weer. In de nacht temperaturen om het vriespunt, en overdag oplopend tot net iets boven de 10 graden. Van vrijdag op zaterdag op grote schaal nachtvorst. Omdat het zo droog is, is het grasland niet wit van de nachtvorst, maar gewoon groen.

Ook deze week, en het zal ook wel het hele seizoen duren, zaaien en poten in de tuinen. Verder zijn in de siertuin leilindes gesnoeid, planten verpoot en ook al het beginnende onkruid verwijderd. 

In de hobbyruimte alle hens aan dek  om de werkstukken klaar te krijgen voor het aanstaande paasfeest.

Dinsdag hebben deelnemers alle betonnen palen langs onze toegangsweg weer gewit. Geeft altijd weer een mooie entree naar onze zorgboerderij.

Iris is deze week gestopt met haar b.b.l. stageperiode op onze zorgboerderij. Wij wensen haar veel succes met het vinden naar voor haar een passende opleiding.

In Ypelo op ons zorgerf hebben wij de schapenhokken uitgemest. Nu kunnen de schapen en hun lammetjes weer terugkeren, binnen niet al te lange tijd, naar ons zorgerf.

Wij hebben de heer De Vries deze week verwelkomd, en wensen hem, dat hij zich snel zal thuis voelen bij ons op de zorgboerderij.

 Spreuk

Gras dat in april wast, staat in mei vast.

************

********

31 maart  t/m 6 april 2019

Vergaderen met workshop Haka.

 Normaal weer in de eerste week van april. In het midden van de week, meestal in de late avond of in de nacht, een enkele regenbui. Verder normale temperaturen met op zaterdag echt mooi voorjaarsweer.

Het mooie weer nodigde deze week uit om op beide locaties in de tuin bezig te gaan. Er zijn o.a. raapstelen en spruitkool gezaaid, om ze op een later tijdstip uit te dunnen of te verpoten, en plantuien gepoot. Daar waar nodig was hebben we met deelnemers de gazons geverticuteerd en geharkt en is er gesnoeid.

Dinsdagavond was er een gezamenlijke vergaderavond, met en voor medewerkers, vrijwilligers en stagiaires. Om de teamgeest te versterken zijn we begonnen met een broodmaaltijd, daarna een workshop “Haka”, een ceremoniële dans van de Maori’s (Nieuw Zeeland), en aansluitend de vergadering waarin o.a. het komende paasfeest op 18 april besproken is.

In hobbyruimte en huiskamer wordt hard gewerkt aan de voorbereidingen voor het paasfeest.

Op 29 maart j.l. is mevrouw Schiphorst, oud deelneemster bij ons op ‘t Klein Wierke, overleden. Wij wensen de familie veel strekte bij  het verwerken van dit verlies.

Vrijdag hebben  Johan en Mark brandhout opgehaald van ons Zorgerf in Ypelo. De houtkachels zorgen ook nu in het voorjaar nog voor een aangename warmte ‘s morgens als de deelnemers komen.

Jonathan is deze week aan zijn stageperiode begonnen voor 2 dagen per week en Joke is deze week gestart als vrijwilligster. Joke komt 2 ochtenden in de week ons team versterken. Wij wensen beiden een fijne werkzame periode op onze zorgboerderijen. 

Spreuk

Heldere maneschijn in april, zal voor de bloesem schadelijk zijn.

*************

**********

 

24 maart  t/m 30 maart 2019

Zondag de klok weer een uur vooruit.

De week begon met koude regenbuien, maar naarmate de week vorderde overgaand naar mooier voorjaarsweer. Op vrijdag een onbewolkte stralende blauwe lucht met een temperatuur oplopend naar wel 17 graden.

Nu het voorjaar zich aandient zijn we ook op ons zorgerf begonnen met tuinwerkzaamheden.

Eerst van alles opruimen en de aardbeien die Johan Westra vorig jaar van plantbakken in de volle grond heeft gepoot, heeft hij nu weer in de plantbakken terug gepoot. In de groentetuin op ’t Klein Wierke hebben we bieten gezaaid en plantuien gepoot. Op ons zorgerf bieten gezaaid.  De zaaibedden zijn direct beschermd met afdek gaas, omdat een konijn het nodig vond om ’s nachts de bedden te vernielen.

Natuurlijk ook de gebruikelijke bezigheden zoals met dit mooie weer wandelen, maar er is ook kaartbingo gespeeld en gebloemschikt.

Deze week zijn alle graslandpercelen voorzien van voldoende meststof voor het komende groeiseizoen. Zowel natuurlijke  mest als kunstmest gestrooid, om eventuele tekorten aan kali en stikstof aan te vullen.  

Vrijdag heeft Johan met deelnemers eerst oud papier weggebracht en vervolgens doorgereden naar Distel in Bentelo om de bestelde pootaardappelen op te halen, en tegelijkertijd veevoer meegenomen.

O, ja zondag begint weer de zomertijd.  

Spreuk

Elke dag iets leren is kennis, elke dag iets loslaten is wijsheid.  

*************

*********

17 maart  t/m 23 maart 2019

Begonnen met  tuinwerkzaamheden.

In deze week is de lente begonnen. Ook het weer was voor het grootste deel lenteachtig.  Overwegend droog met aangename temperaturen voor de tijd van het jaar. Alleen op vrijdag en zaterdag draaide de wind naar het noorden wat direct invloed had op de temperatuur, en het veel kouder aanvoelde.

Nog steeds aan het snoeien van struiken en bomen. Op zaterdag zijn de bomen gesnoeid op ons zorgerf  Kötter, waarna de takken meteen zijn afgevoerd naar het toekomstige paasvuur van de buurtvereniging in Ypelo.

Met enkele deelnemers hebben we aardbeienplanten uit de volle grond verpoot naar de plantbakken, mest op de groentetuin gebracht en onder gefreesd. In de tuinkas is sla gezaaid en tuinbonen gepoot om later uit te poten in de volle grond.

Eigenlijk heel plotseling is de heer Rikmanspoel opgenomen in het verpleeghuis in Hellendoorn. Zijn echtgenote kon onmogelijk de hulp bieden die hij nodig had om hem te verzorgen.

Omdat er dinsdag 3 medewerkers op medicatiecursus waren, is er besloten om met alle deelnemers van die dag te gaan kegelen bij ’t Maatveld, waar we tevens hebben genoten van een warm en koud buffet.

Ook op die dag was de heer Elout voor het eerst op de boerderij. Dus viel hij echt met de neus in de boter. Wij wensen hem een fijne tijd toe bij ons op de zorgboerderij.

Deze week hebben we bericht gekregen dat Dhr. Wissink is opgenomen in het Dijkhuis na een korte ziekenhuisopname. Wij wensen Harry een goede tijd in Borne.

Spreuk

Als de hoenderen kakelen lang en goed, het zal regenen in overvloed.

*************

*********

10 maart  t/m 16 maart 2019

Mandala’s inkleuren.

De hele week regenachtig weer. Op meerdere dagen  regende het de hele dag, met stevige buien die daarna over gingen in een miezerig regentje. Dit weer begint snel te vervelen, velen denken dat zo’n regenachtig weertype het grondwaterpeil weer snel op orde zal brengen, wat deels het geval is.

Het schijnt dat dit weer ook invloed heeft op de deelnemers, want er waren deze week nogal wat zieken.

Met dit weer gebeuren de meeste bezigheden van de deelnemers binnenshuis. In de hobbyruimte zijn de werkzaamheden, zoals het schilderen van plankjes, volop gericht op de voorbereiding voor Pasen. Ook met dit weer wordt er geschilderd in de huiskamer. Verder bewegingsactiviteit in de kring met deelnemers nu er niet zoveel kan worden gewandeld.

Ook werd er deze week al een lentecollage gemaakt op ons zorgerf in Ypelo.  Verder werden er mandala’s ingekleurd.

Mandala is een term uit de Tibetaanse kunst.  Deze kleurplaten hebben een geometrisch patroon, wat een ontspannende invloed heeft bij het inkleuren.

Deze week verwelkomen we Dhr’en Jong en Vera bij ons op de zorgboerderij. Wij wensen hen beiden een fijne tijd toe op ’t Klein Wierke.

 

En tot slot, nu een aantal lammetjes al vrij groot zijn, kunnen ze worden geknuffeld in de huiskamer.

Spreuk

Brengt maart storm en wind, de sikkels is de boer gezind.

*************

*********

3 maart  t/m 9 maart 2019

Naar kaasboerderij Kaamps geweest.

Normaal weer voor de eerste volle week van maart, echt wisselvalligweer. Het was een komen en gaan van lage drukgebieden die over ons land trokken, met geregeld hevige buien met daar tussendoor felle opklaringen. De temperatuur misschien iets aan de hoge kant voor begin maart.

Met deze gure weersomstandigheden is het niet verwonderlijk dat de meeste activiteiten binnenshuis waren. Op ons zorgerf werden er o.a. appels geschild voor appelmoes in de vriezer, altijd handig een voorraadje voor het pakken te hebben. Verder lezen geregeld deelnemers de krant. Tubantia onze eigen dagblad, maar ook zelf nemen ze de krant mee, zoals De Telegraaf, en Trouw.

Dinsdag een spontaan uitje met de deelnemers van beide locaties. We zijn op bezoek geweest bij de kaasboerderij “Kaamps” in Deurningen. Daar hebben we  een korte rondleiding gehad in de stallen, de kaasfabriek, in het winkeltje kaas geproefd en wat gegeten in het restaurant.

Deze week is mevrouw Oude-Weernink verhuisd naar het zorgcentrum “Het Reggedal” in Enter. Wij wensen haar een fijne tijd toe in haar nieuwe woning.  

Dinsdag hebben we dhr. Veekamp verwelkomt. Op de eerste deelnamedag bij ons op de zorgboerderij meteen een uitje naar Deurningen. Wij wensen hem een fijne tijd toe bij ons op de zorgboerderij.

Ook zijn deze week weer lammetjes geboren zoals een drieling in “’t schoapenschot”.

Spreuk

Een dutje doen klinkt zo oubollig, ik noem het liever een horizontale levensonderbreking.

*************

*********

24 februari  t/m 2 maart 2019

Schapen aan het lammeren.

Deze week tot en met de laatste dag van februari uitzonderlijk mooi voorjaarsweer. Kraak helder weer, met in de nacht en vroege ochtend nachtvorst van – 2 graden, en overdag snel oplopend naar ± 19 graden.

Natuurlijk hebben we met dit mooie weer veel gewandeld met de deelnemers. Verder eigenlijk de normale bezigheden door iedereen bij ons op de zorgboerderij en zorgerf. Zoals voeren van de dieren , stallen verschonen, en hokken klaar maken, zodat wanneer de schapen gaan lammeren ze een schoon fris hok hebben.

 

Alhoewel het nog wel even duurt voordat het Pasen is zijn de deelnemers en begeleiders in de hobbyruimte, en in de huiskamer, druk bezig met de voorbereidingen.

 

Deze week hebben er weer schapen gelammerd. Het is altijd maar weer afwachten of de moeder de lammetjes accepteert. Gelukkig tot nog toe geen problemen, en dartelen de lammetjes vrolijk rond hun moeders.

 

Op donderdag , zoals de laatste tijd gebruikelijk,  als activiteit op ons Zorgerf in Ypelo houtkloven. Het gekloofde hout gaat in de paardentrailer naar ’t Klein Wierke om daar te worden opgeslagen voor gebruik van het volgende stookseizoen.    

Spreuk

Wie wil zoekt een mogelijkheid. Wie niet wil zoekt een reden.

*************

*********

17 februari  t/m 23 februari 2019

 Schapen van Zorgerf Kötter naar Zorgboerderij ’t Klein Wierke.

Alhoewel het nog februari is, genieten we de hele week van echt voorjaarsweer. Zo goed als droog, met uitzonderlijke hoge temperaturen voor deze tijd van het jaar.

Maandag hebben we alle schapen, die naar verwachting  lammeren, van ons zorgerf naar zorgboerderij ’t Klein Wierke gebracht. Vanaf vrijdag konden de eerste lammeren worden geboren. en warempel zaterdag zijn het eerste ooitje en rammetje geboren. Nu maar hopen dat er binnenkort meer schapen zullen  volgen met aflammeren.

Deze week verwelkomen we Mevr. van der Woude bij ons op de zorgboerderij. Wij hopen dat zij een plezierige tijd heeft op ’t Klein Wierke.

De voetbalplaatjes van een bekende supermarkt zijn ook een doorslaggevend succes bij enkele deelnemers (echte voetbal liefhebbers) op onze zorgboerderij en zorgerf.

Gerrit Kissing was afgelopen dinsdag nog op ons zorgerf Kötter. Donderdag melde zijn echtgenote hem ziek en tegen de avond kregen wij het bericht dat hij was overleden. Wij wensen zijn echtgenoten en familie veel sterkte en kracht toe met het toch wel plotseling overlijden van Gerrit.

Ook deze week hebben we weer afscheid genomen van een 2-tal stagiaires. Anna neemt weer plaats in de schoolbanken voor haar vervolg opleiding. En de snuffelstage, zoals wij dat noemen van Jari zit erop. Officieel maken ze een  oriënterende en observerende opdracht. Wij wensen beiden veel succes met de keuzes van hun studies.

Spreuk

Vrijheid is niet doen waar je van houdt, maar houden van wat je doet.

*************

*********

11 februari  t/m 16 februari 2019

Uitzonderlijk mooi weer deze week.

Tot en met woensdag normaal weer voor februari. Daarna gingen alle remmen los, naar mooi uitzonderlijk weer voor februari. Stralend voorjaarsweer met oplopende temperaturen vanaf 10 t/m 16 graden. ’s Avonds  bij het ondergaan van de zon avondrood.

Met dit uitzonderlijke mooie weer, normaal voor april, werd er veel gewandeld. Op ons zorgerf Kötter hebben we de deelnemers met de bus naar het natuurgebied van Vitens gebracht om samen weer terug te kunnen lopen naar ons zorgerf.    

Deze week, als een rode draad van werkzaamheden, schapenhokken gemaakt, zoals elk jaar op onze zorgboerderij in Bornerbroek. Het is de  bedoeling dat ook dit jaar de schapen aflammeren op ’t Klein Wierke.

In de hobbyruimte en huiskamer zijn deelnemers bezig met het maken van uilenkasten. Er zijn al een groot aantal deksels voor deze kasten gemaakt. Ook werd er geknutseld in de huiskamer, b.v. mozaïeken door de dames, maar ook parachute spelen..

Met zijn verjaardag heeft een deelnemer, een echte voetballiefhebber, het voetbalplaatjesboek van AH gekregen. Dus er worden nu ook voetbalplaatjes geplakt op ons zorgerf in Ypelo, waar naast de wekelijkse en dagelijkse werkzaamheden activiteiten plaats vinden zoals; houtkloven met de kloofmachine en het voeren van de schapen, konijnen en kippen.

Onderstaande spreuk is begrijpelijk voor wie het oude fotograferen met een filmrolletje nog kent.  

Spreuk

Het leven is als fotograferen, gebruik de negatieven om het positieve te ontwikkelen.

*************

*********

3 februari  t/m 10 februari 2019

Uilenkasten maken.

De hele week zacht en wisselvalig weer. Lijkt meer op herfstweer dan op winterweer in  februari. Vrij hoge temperaturen op lopend van normaal voor deze tijd van het jaar  (6º) naar 10 graden p vrijdag.

Met dit wisselvalige weer worden er vooral ’s middags allerlei spellen gedaan, zoals puzzelen, mozaïeken, mikado, maar ook een bordspel zoals; “shut the box” ook genoemd “Klipp Klapp”.

De week zijn we begonnen met het opruimen van de andere nieuwe loods, om er schapenhokken in te kunnen maken. Binnenkort zijn de schapen uitgeteld om te kunnen lammeren. Natuurlijk zoals gebruikelijk zijn we bij het opruimen een aantal dingen tegengekomen die naar de vuilstort zijn gebracht met deelnemers.

In de hobbyruimte is gestart met een nieuw project , het maken van uilenkasten in opdracht van “De Katoelenkiekers”.

Er is een proefmodel klaar en na goedkeuring worden de kasten gemaakt.

Op onze locatie in Ypelo hebben we hout gekloofd, en drooghout (vorig jaar gekloofd) opgehaald om de voorraad op ’t Klein Wierke weer aan te vullen.

Een deelneemster is erg druk met het verzorgen van de kippen op ons Zorgerf.  Zij voert ze maakt het hok schoon en laat ze overdag buitenlopen om ze voor ze naar huis gaat weer in het hok op te sluiten.

Aan het einde van de maand is het contract met Willy (administratief medewerkster) geëindigd. Door haar opgespaarde vrije dagen was ze deze week voor het laatst. Wij wensen haar veel succes met haar nieuwe baan. 

We verwelkomen deze week onze nieuwe medewerkster Jacqueline Zuiddam en wensen haar veel werkplezier op onze zorgboerderijen.

Spreuk

Durf gerust anders te zijn. Wees een beetje gek en maak plezier. Het leven is te kort om niet gelukkig te zijn.

*************

*********

27 januari  t/m 2 februari 2019

Kwakkelend weer deze week.

Kwakkelweer in de laatste bijna volle week van januari. Eerst miezerig regenachtig weer, daarna lichte vorst met in de nacht van maandag op dinsdag lichte sneeuw met temperaturen iets onder nul. Woensdag was alle sneeuw weer verdwenen, gevolgd door aan het einde van de week, op zaterdag, de hele dag natte sneeuwbuien.

Voor de deelnemers een normale week waarin we met o.a. een aantal deelnemers naar ”Distel” in Bentelo zijn geweest om houtkrullen en strooizout halen. Waarschijnlijk genoeg om de winter door te komen. Binnen is het een gezellige boel, waarin er tijd is voor elkaar, kaartjes worden gemaakt, spellen worden gedaan en van tijd tot tijd cake wordt gebakken.

Verder hebben we de loods opgeruimd om deze gereed te maken voor vrijdagmiddag, zodat we 180 medewerkers van enkele bedrijven die onderdeel uit maken van “ViVoChem” konden ontvangen voor een tussenstop naar het Heracles stadion. Zij hebben jaarlijks een “Grünkohlwanderung”. Tijdens deze tussenstop op ’t Klein Wierke, heeft de folkloristische dansgroep “De Korenaer” een optreden verzorgd.

Deze week een warm welkom aan Mw. Vos op ’t Klein Wierke. Wij wensen haar een fijne tijd op de zorgboerderij.

Aan het einde van de maand hebben we afscheid genomen van onze medewerkster Carola, zij gaat weer terug naar Brabant waar haar roots liggen. Wij hopen dat er nu een einde is gekomen aan de voor haar moeilijke periode van de laatste tijd en ze weer kan bouwen aan een mooie toekomst.

Ook een afscheid van Jasmijn. Haar stageperiode zit erop en gaat weer plaatsnemen in de schoolbanken, waar wij haar veel succes wensen.    

Spreuk

Als met Lichtmis de zon schijnt op de toren, krijgt men nog zoveel sneeuw als tevoren.

*************

*********

20 januari 2019 t/m 26 januari 2019

De erven op onze zorgboerderij en zorgerf sneeuwvrij gemaakt.

De week begon met drie bijzondere verschijnselen: de eerste vollemaan van 2019 (Wolfmaan), super(bloed)maan en een maansverduistering Een Supermaan wordt zo genoemd, omdat zij relatief dicht bij de aarde staat en daardoor groter lijkt. Een Bloedmaan heeft deze naam, omdat er tijdens deze Maansverduistering geen direct zonlicht op de Maan schijnt, maar wel indirect, waardoor de Maan een roodachtige kleur krijgt.

Op dinsdag eerst nog droog later lichte sneeuw. De echte sneeuw viel in de nacht van dinsdag op woensdag. Temperaturen in de nacht en ochtend tussen de -5 en -7 graden. Overdag om het vriespunt. Woensdag hebben we in alle vroegte sneeuw geruimd, met als resultaat dat de erven en de weg schoon waren, zodat er voor de deelnemers geen gevaar voor gladheid is geweest. Vrijdagmiddag viel er lichte regen, waardoor er een einde kwam aan de winterse perikelen. 

Verder eigenlijk een normale week, met uitzondering dat er deze week, meer dan anders, naar de TV en video is gekeken. Vooral de videoband van “50 jaar hand in hand” is altijd en succes.

Op  donderdag heeft Johan met een aantal deelnemers 3 kalfjes opgehaald.

Vrijdagmiddag hebben we afscheid genomen van Kevin, zijn snuffelstage zit erop. Wij hopen dat hij leerzame 14 dagen heeft gehad en deze geholpen heeft een goede keuze te kunnen maken voor zijn vervolgstudie.

Vrijdagmiddag is Harry, die lange tijd heel intensief bij ons op de zorgboerderij is geweest, verhuist  naar “Bruggerbosch” in Enschede. De laatste tijd liet zijn geheugen zich steeds meer in de steek met alle gevolgen van dien. Het was voor ons wel overrompelend, de snelheid van zijn verhuizen. Wij hopen dat Harry snel kan wennen in zijn nieuwe woonomgeving, waar wij hem veel woonplezier wensen.      

 Spreuk

Wijsheid is weten, erkennen, aanvaarden en veranderen.

*************

********

 

13 januari 2019 t/m 19 januari 2019

Fotospel gespeeld en creatief bezig zijn.

Afgelopen zondag de hele dag miezerig regen. Ook de meeste dagen daarna miezerig weer, maar niet zo somber als zondag. Van vorst is er tot en met donderdag geen sprake. Vanaf vrijdag een ander weertype met in de nacht lichte vorst, en overdag temperaturen iets boven nul graden.

Na alle speciale dagen in de afgelopen weken, weer een normale week.

Met dit miezerige weer deze week meer binnen activiteiten, zoals samen met deelnemers photographic treatment (fotospel) spelen.

Maar ook creatief bezig zijn met kleuren enz.

Op ons Zorgerf wordt er ook op zulke dagen naar een Dvd’s gekeken,  of  tv programma’s van vorige  dagen, zoals b.v. Rail Away.

Maandag heeft Johan met deelnemers de gazonmaaier weer opgehaald bij Van de Riet. Was klaar na een winterbeurt, tevens is er een bezem op gemonteerd om het erf makkelijker te kunnen aanvegen. Overigens vinden de deelnemers het erg leuk als bij het ophalen of wegbrengen soms een andere route wordt gereden. Voor hen herkenningspunten uit het verleden. Soms ook noodzakelijk,  zoals deze week de bus (een automaat) haperde onderweg  met bij het wegrijden. Dus met deelnemers en al direct door gereden naar Sickman garage in Vroomshoop, waar een vervangende bus klaar stond.

Dinsdag hebben we sinds lange tijd met deelnemers hout gekloofd, met de kloofmachine, op ons zorgerf Kötter. En natuurlijk de gewone alledaagse terugkeren werkzaamheden. Alleen de bezigheden in de tuin staat op een laag pitje.

Deze en komende week komt Kevin onze gelederen versterken om kennis te vergaren betreft het werken op een zorgboerderij. Ook een warm welkom aan Mw. Rozema op ’t Klein Wierke,

 

Spreuk

Als het in januari mistig is, dan wordt de lente fris.

*************

*********

30 december 2018  t/m  12 januari 2019

Nieuwjaarsborrel en Knieperkestocht. 

Het nieuwe jaar begon met druilerig regenachtig weer. Op enkele dagen kwam even de zon tevoorschijn,. De temperaturen waren de afgelopen 14 dagen boven normaal. Kou is komende tijd ver te zoeken volgens de weerberichten. Kortom, herfstachtig weer in januari. 

Woensdag 2 januari was de 1e dagbestedingsdag in het nieuwe jaar. Het was voor de deelnemers wel even wennen dat het woensdag was en geen maandag. Natuurlijk hebben we aan het begin van het nieuwe jaar een nieuwjaarsborrel gedronken en knieperkes gebakken. Dit meerdere dagen om alle deelnemers daarvan te laten genieten. Verder zoals gebruikelijk de kerstversiering en kerstbomen opruimen.  Op 4 januari afscheid genomen van  Catharine Westerink. Zij gaat verhuizen naar “De Botterhof” in Wierden. Wij wensen haar daar een goede tijd toe in deze voor haar nieuwe woonomgeving, waar zij zelf nog veel moeite mee heeft.

Op zondag is de jaarlijkse Knieperkestocht georganiseerd door de folkloristische dansgroep “De Korenaer” welke gestart en gefinisht is op onze zorgboerderij. Een aantal medewerkers, vrijwilligers en deelnemers zijn bezig druk geweest om er alles er zo piekfijn mogelijk te laten uitzien.. Overigens dit is ook de reden dat er vorige week geen weekjournaal is verschenen. Voor foto’s van RTV oost  van  fotograaf  Peter de Haan 33 foto’s << KLIK HIER>> (rechts doorklikken),  en een filmpje  van Almelose tv AAvisie   Filmpje  Knieperkestocht 2019 << KLIK HIER>>

Deze week is Marinus Oude Weernink overleden na een heel kort ziekbed. Wij wensen zijn vrouw en naaste familie veel sterkte toe  met het verwerken van dit verlies.

Tot slot, vrijdag heeft Johan met deelnemers een tochtje naar Van de Riet in ambt Delden gemaakt, om daar de gazonmaaier voor een winterbeurt naar toe te brengen.

Spreuk

Als in januari de vorst niet komen wil, dan zeker in april.

*************

*********