Zorgboerderij t Klein Wierke en Zorgerf Kötter

Meedoen, meebeleven, meegenieten

Weekjournaal

17 okt t/m 24 okt 2021

Schoorstenen geveegd.

Alleen zondag en maandag nog mooi zonnig herfstweer, waarna de herfst zich van een minder mooie kant liet zien. Soms miezerig weer en geregeld regenbuien, woensdag droog maar wel veel wind, donderdagnacht heel veel regen met een krachtige wind.

De vorige week opgehaalde kippen hebben op ons zorgerf al de eerste, nog kleine eitjes gelegd. Tot grote vreugde van Lies, die ze trouw verzorgd op de dagen welke ze in Ypelo is.

De eerste ooien zijn gedekt door onze ram. De ram heeft een dektuig om waarop een dekblok (wax met een kleurtje) is bevestigd. Zo is het goed zichtbaar wanneer een ooi is gedekt en weten we wanneer we de eerste lammeren kunnen verwachten.

De bruine bonen zijn met plant en al uit de moestuin gehaald, een deel is opgehangen in de loods om daar te drogen. De bonen die al droog genoeg waren zijn gedopt in de huiskamer.

Na de maaltijd wordt er vaak gewandeld. Meestal in verschillende groepen. De deelnemers die niet zo ver kunnen lopen maken dan een wandeling door de tuin, plukken dan met enige regelmaat bloemen, die vervolgens worden geschikt in de huiskamer. Is het door bv regen niet mogelijk om te wandelen dan wordt er een bewegingsactiviteit gedaan.

Verder de gewone werkzaamheden zoals: aardappelen schillen, was opvouwen, en schuren in de huiskamer, maar er werd ook geschilderd, zowel voederhuisjes als op doek.

Een activiteit die deelnemers ook leuk vinden is het maken van een herfstcollage. Vooral het knippen van plaatjes uit tijdschriften zoals landleven, hele verhalen komen hierbij los. Ten behoeve van de herfstcollage zijn er bladeren getekend en uitgeknipt.

Deze week een warm welkom voor Dhr. Tibbe op onze zorgboerderij. Wij wensen Jan een fijne tijd op ’t Klein Wierke.

Zaterdag ochtend is de schoorsteenveger geweest om de schoorstenen te trekken op onze zorgboerderij en zorgerf. Nu staat er niets meer in de weg, als de herfst nog verder toeslaat, de openhaard en de spekstenen kachel(s) weer te gebruiken.

   

Mist in oktober, bladeren geel en krom,

kijk dan naar uw kachel om.

 

֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍

֍֍֍֍֍֍֍֍֍

10 okt t/m 16 okt 2021

 Nieuwe leghennen.

Na een droge maandag een wisselvallige week met bijna dagelijks een buitje. Van grote hoeveelheden regen was echter geen sprake. De temperatuur voor de tijd van het jaar varieerde van normaal tot iets aan de hoge kant. Na een bui op vrijdagochtend overgang naar mooi droog herfstweer.

Maandag is Sanne, niet te verwarren met ons Friese paard met dezelfde naam, begonnen als medewerkster op onze zorgboerderij. Zij komt ons team 3 dagen versterken. Wij wensen haar een fijne tijd toe bij ons op de zorgboerderij.

Dinsdagochtend zijn de oude stoelen van de zorgboerderij gedeeltelijk gesloopt en naar de vuilstort gebracht. Voor Mark altijd een bijzonder ritje omdat hij daar een aantal mensen kent. Woensdag weer een mooi ritje met een aantal deelnemers naar Distel in Bentelo om voer voor de kalfjes te halen.

Om de mensen fit te houden doen wij geregeld bewegingsactiviteiten. Deze week een activiteit met foambuizen en een ballon, maar ook van top tot teen, wandelen en halverwege even uitrusten bij de ingang van het bos.

Nog steeds oogsten we bietjes en wortel uit de moestuin. Niet alleen voor de dagelijkse maaltijden, maar ook is er een gedeelte klaargemaakt om in te vriezen. Verder zijn er appels geraapt en alle tomaten uit de tuinkas gehaald.

Vrijdagmiddag is Sanne, het Friese paard, bekapt door de hoefsmid.

Zaterdag hebben we nieuwe leghennen opgehaald voor zowel ons Zorgerf in Ypelo als onze Zorgboerderij in Bornerbroek.     

Spreuk

It is better fan de soere appel te biten

as fan toarst te fersmachtsjen.

(Het is beter van de zure appel te bijten dan van dorst te versmachten)

 

֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍

֍֍֍֍֍֍֍֍֍

3 okt t/m 9 okt 2021

Schapen weer naar Ypelo.

Rustig herfstweer kenmerkte deze week. Met de zon erbij leek het nog heel even op de zomer. Maar enkele dagen waren ook regenachtig en mistig en dan was het echt herfstweer. De temperatuur doet elke week een stapje terug, wat normaal is voor oktober.

De schapen zijn weer verhuisd van ’t Klein Wierke naar een frisse weide op ons zorgerf Kötter.  

Op ’t Klein Wierke wordt er dagelijks in de tuin gewerkt en zijn een deel van de zonnebloemen geplukt, om daarna de zonnebloempitten te verwijderen. De zaden worden vervolgens gedroogd en t.z.t. gebruikt voor bv vetbollen maken.

Verder worden er dagelijks appels en peren geraapt en geschild om er vervolgens appelmoes van te maken of te gebruiken voor het bakken van cake.

In de hobbyruimte werden zonnebloembladeren geschilderd en op houten ringen getimmerd waarna er voerderzonnebloemen van worden gemaakt.

De dagelijkse wandelingen voor de nodige beweging mogen natuurlijk niet ontbreken. Deze vinden meestal in de middag plaats en in twee verschillende groepen. Een lange wandeling die door het bos gaat, maar ook kortere wandelingen rond de es, door de belevingstuin, over het erf en daarbij een kijkje nemend bij de dieren in de stal.

Op ons zorgerf is een mooi herfststuk gemaakt met o.a. maisstengels, - kolven en kalebassen afkomstig van ’t Klein Wierke. Deze week heeft Johan samen met o.a. deelneemster Lies het onkruid in de tuin verwijderd. Door het mooie weer groeit het onkruid goed en het was weer een hele klus de tuin netjes te krijgen.

Een deel van de activiteiten vinden binnenshuis plaats. Om maar enkele voorbeelden te noemen; voor- en bereiding van de warme maaltijd, tijdschriften lezen, kleuren voor volwassenen, liedjes van vroeger zingen, bloemen-, planten- en bomenquiz, rummikub, mens erger je niet, sjoelen en jokeren. Dankzij het mooie weer konden we nog heerlijk buiten zitten om te genieten van wat het buitenleven ons biedt.

Spreuk

De belangrijkste dingen zijn geen dingen.

֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍

֍֍֍֍֍֍֍֍֍

26 sept t/m 2 okt 2021

Wandelen door het Nijreesbos.

De hele week mooi herfstweer, helaas afgewisseld met regenbuien. Meestal vielen deze buien in de avonduren. Alleen woensdag was een echte regenachtige dag. Temperatuur overigens zo goed als normaal voor deze tijd van het jaar.

Een regenboog illustreert het wisselvallige weer deze week.

Maandag heeft de loonwerker de snijmais gehakseld, waarna wij het land zaaiklaar hebben gemaakt. Een deel is daarna door de loonwerker met graslandmengsel ingezaaid en de overige percelen hebben we zelf ingezaaid met vroege lenterogge, wat dient als vanggewas. Donderdagmiddag was de klus geklaard.

Nu de herfst langzamerhand zijn intrede doet en het weer onbestendiger wordt, gaan het paard en de ezel ’s avonds weer op stal.

Dinsdagmiddag heeft een aantal deelnemers met de zorgboerin een flinke avontuurlijke wandeling gemaakt door bijna ontoegankelijke paden in en door het Nijreesbos van ruim anderhalf uur. Dat was genieten, vooral nu er in het bos zoveel verschillende soorten paddenstoelen te zien zijn waaronder de honingzwam, kleverige koraalzwam, geweizwam, zwetende kaaszwam, gele aardappelbovist en dennenvoetzwam. Met andere deelnemers werd er o.a. gewandeld door de belevingstuin, over het erf en werd er een rondje door de stallen gemaakt. Op de regenachtige woensdag, na het arriveren op de zorgboerderij, koffiedrinken en de daarna vaste activiteiten (voorbereiding maaltijd, voeren van de dieren, bezigheden in de hobbyruimte) geen wandeling, maar een bewegingsactiviteit. Dit keer werd er met behulp van een bol wol een spinnenweb gemaakt, waarna het de kunst was een grote opgeblazen dobbelsteen hoog te houden. Na deze warming up werd er gegymd met behulp van “top tot teenkaarten”.

Ondanks de vele kraaien en eksters dit jaar, die ook mee-eten van de rijke oogst, blijven er genoeg appels over die geraapt worden en o.a. verwerkt worden tot appelmoes en gebruikt worden in de cake, appelkruimelplaattaart en in het toetje.

Spreuk

Als je de juiste toon vindt, is heel het leven muziek.

֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍

֍֍֍֍֍֍֍֍֍

19 sept t/m 25 sept 2021

Coronamaatregelen versoepeld.

De hele week was het droog weer, met op enkele dagen, volgens een oude wijsheid, een echt ouwe wijvenzomer. Als de zon scheen werd het zomers warm. Later in de week met bewolking werd het een stuk koeler.

De coronamaatregelen zijn op zaterdag versoepeld. De 1,5 meter afstand is vervallen en alle plekken in de bus mogen weer gebruikt worden. De gezondheidscheck blijft echter bestaan evenals het dragen van de mondkapjes tijdens het vervoer en het ontsmetten handen. Ondanks alle versoepelingen blijft het advies een gezonde afstand houden van elkaar.

Deze week zijn de wanden geplaatst om de nieuwe betonsilo voor de vaste mest en tuinafval, is de silo klaargemaakt voor gebruik en is er gestraat. Een aantal deelnemers konden haast niet wachten om het tuinafval hiernaartoe te brengen.

De maissilo is schoon gemaakt voor de maisoogst van komende week.

Woensdag hebben we gras ingekuild onder grote belangstelling van een aantal deelnemers.

Op onze zorgboerderij en zorgerf gingen de normale bezigheden, zoals het verzorgen en voeren van de dieren, gewoon door.

Op ons Zorgerf Kötter is rondom de schuur onkruid verwijderd, is de moestuin gedeeltelijk onkruidvrij gemaakt en geschoffeld. De mooie nu nog rijkelijk bloeiende dahlia’s en andere bloemen worden wekelijks geplukt en geschikt.

Op ’t Klein Wierke zijn naast deels dezelfde werkzaamheden of activiteiten, o.a. appels en walnoten geraapt.

Van de appels is o.a. appelmoes gemaakt en zijn de walnoten uit de schil gehaald, om ze vervolgens te laten drogen

Dinsdag een warm welkom aan Dhr. Abma. Wij wensen hem bij ons op ’t Klein Wierke een fijne tijd.

Spreuk

Trekvogels in septembernacht,

 Ze maken de kersttijd zacht.

֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍

֍֍֍֍֍֍֍֍֍

12 sept  t/m 19 sept 2021

Nieuwe stoelen.

De eerste 2 dagen van deze week met mooi zonnig herfstweer. Op woensdag een echt regenachtige dag, met overgang naar rustig bewolkt, zonnig en droog weer

Vincent is de hele week druk geweest, samen met de loonwerker, met het maken van een betonnen bak voor de opslag van groenafval en vaste stromest. De maisplaat werd tot voor kort als mestopslag gebruikt. Omdat de mais binnenkort geoogst zal worden, kwamen we ruimte tekort om de mest en het groenafval op te slaan. Een aantal deelnemers vinden het prachtig deze bezigheden op veilige afstand te volgen.

Maandagochtend hebben we samen met een aantal deelnemers een kalfje opgehaald uit Denekamp en ’s middags één uit Bornerbroek. Het ritje naar Denekamp rond het landgoed Singraven was echt genieten door de mooie omgeving.

Dinsdag zijn de nieuwe stoelen gekomen op onze Zorgboerderij ’t Klein Wierke. Een heel karwei, maar mooi klusje om samen met deelnemers de oude stoelen naar buiten te brengen, zodat de nieuwe geplaatst en meteen ingewijd konden worden.

Nog steeds oogsten we uit de groentetuinen. Aardbeien en bramen plukken en daar gelei van maken, valappels schillen voor appelmoes enz. en natuurlijk worden de bloemen wekelijks ververst, met bloemen uit eigen tuin.

Donderdagmiddag is onze medewerkster Thirza samen met haar baby Samuël en dochter op bezoek geweest. De deelnemers van ons Zorgerf Kötter waren voor deze gelegenheid ook naar onze zorgboerderij gekomen om Samuël te kunnen bewonderen. Thirza kreeg namens allen van de zorgboerderij en zorgerf een mooie meetlat aangeboden die samen met de deelnemers is gemaakt en een mooi boeket.

Deze week een warm welkom aan Dhr. De Koning op ons Zorgerf en Dhr. Ten Have op onze Zorgboerderij in Bornerbroek. Wij wensen beide heren een fijne tijd op beide locaties.

Spreuk

Door achter te laten wat je niet meer nodig hebt,

creëer je voor jezelf meer ruimte.

֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍

֍֍֍֍֍֍֍֍֍

 

29 aug t/m 11 sept 2021

Jubilarissen deze week.   

Het weer van de afgelopen 14 dagen (wij waren een weekje weg) was mooi nazomer weer. Eerst nog veel bewolking met vrij lage temperaturen, maar het bleef droog in tegenstelling met de periode daarvoor. Daarna bij helder zonnig weer temperaturen oplopend naar wel boven de 25 graden.

Vorige week hebben we afscheid genomen van onze vrijwilligster Nicole. Zij gaat na een periode van herstel en begeleiding werken bij een collega-zorgaanbieder. Wij wensen haar het allerbeste toe met voor haar deze nieuwe uitdaging.

Afgelopen week, met het mooie weer, zijn alle aardappelen gerooid en in kisten opgeslagen om ze op een later tijdstip te sorteren.

In de groentetuinen de gebruikelijke werkzaamheden in september. Stokbonen plukken-optrekken en stokken verwijderen. Verder nog zijn de courgettes, raapstelen, appels, pruimen en peren geoogst, gesneden en klaargemaakt om te eten of voor in de diepvries.  

Woensdagmiddag zijn wij op uitnodiging naar aanleiding van de 80-jarige verjaardag van Dinie, onze vrijwilligster, met alle deelnemers van die dag, naar haar huis gegaan om daar de verjaardag te vieren. Onder het genot van koffie en een hapje en drankje hebben wij gezamenlijk genoten van dit gezellige uitje in de prachtige tuin van Dinie.

De afgelopen weken hebben we twee nieuwe deelnemers mogen verwelkomen. Wij wensen Dhr. Biemans en Dhr. de Jong een fijne tijd bij ons op ’t Klein Wierke.

Vrijdagmiddag was het diamanten echtpaar Stulen op de zorgboerderij om dit samen met ons te vieren. Een groot aantal deelnemers hebben de afgelopen weken geknutseld aan een prachtig huldeschild voor het diamanten echtpaar Jan en Gerrie, wat hen is aangeboden samen met een fleurig boeket bloemen.

Spreuk

Is het 1 september heerlijk weer,

De herfst zal mooi zijn evenzeer.

֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍

֍֍֍֍֍֍֍֍֍

22 aug t/m 28 aug 2021

Nog steeds veel tuinwerkzaamheden.

Ten opzichte van vorige week is het weer deze week een stuk aangenamer. Op een enkel buitje na was het mooi zomerweer. Alleen in de 2e helft deze week soms koude buien, en bleef de temperatuur aan de lage kant met zo’n 18 graden.

Nu staat de heide weelderig in bloei in dit groeizame jaar. 

Het vogelhuisjesproject bevindt zich in een afrondende fase. Er worden nog enkele huisjes gemaakt en als laatste schoongemaakt.

Om de paar dagen worden er aardappels gerooid. De allerkleinsten zijn heerlijk om te bakken en soms worden er extra veel geschild op een dag. Zo is er genoeg om ze de volgende dag op te bakken.

Deze week hebben we o.a. op ’t Klein Wierke uitgebloeide zonnebloemen ontpit, appels en pruimen geraapt, courgettes en raapstelen geoogst en verwerkt.

Op Zorgerf Kötter is o.a. het onkruid tussen de aardbeienplanten verwijderd en zijn er bramen geplukt en verwerkt.

Naast alle bezigheden was er ook tijd om bijvoorbeeld het boek “landleven “door te bladeren met de ultieme verschillen van vroeger en nu.

Steevast wordt er na het middageten gewandeld, of de regen moet met bakken uit de lucht komen. Op ons zorgerf worden bijna als vast ritueel eerst servetten gevouwen voor de volgende dag.

Donderdagochtend zijn op ’t Klein Wierke hokken klaar maken voor de nieuwe kalfjes, die ’s middags zijn opgehaald samen met een deelnemer, deze keer op 3 verschillende bedrijven. Het was gewoon een rondje Twente.  

Vrijdagmiddag zijn de mooiste bloemen geplukt in de belevingstuin. We hebben er vervolgens boeketjes van gemaakt, die de deelnemers mee naar huis konden nemen.

Wij verwelkomen deze week Dhr. Diender op Zorgboerderij ’t Klein Wierke en Dhr. Potman op Zorgerf Kötter en wensen beide heren een mooie tijd bij ons.

Spreuk

Belangrijke mensen zijn mensen,

voor wie belangrijk zijn niet belangrijk is.

֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍

֍֍֍֍֍֍֍֍֍

15 aug t/m 21 aug 2021

Oogsten, en boerenkoolplantjes poten.  

Wat betreft het weer, was het een onstabiel weekje. Het grootste deel van de week was het overdag zwaar bewolkt met zo nu en dan lichte regen. Dus eigenlijk nog steeds het weertype van de eerste 3 hondsdagen, die ook erg wisselvallig waren. De hondsdagenspreuken komen dit jaar wel degelijk uit.

De werkzaamheden komen grotendeels overeen met vorige week, nu er ook deze week volop kan worden geoogst uit de groentetuinen.

Er werden bonen geplukt, afgehaald, gebroken, geblancheerd en deels gegeten en ingemaakt in de vriezer. Een gedeelte van de bonenstokken is verwijderd en opgeruimd. Op de leeggekomen groentebedden zijn boerenkoolplantjes geplant.

Verder zijn er wortelen uit de moestuin geschrapt, gesneden en geblancheerd. Courgettes werden volop geoogst en valappels geraapt en geschild om er vervolgens appelmoes van te maken.

Nu de bloementuin volop bloeit, zijn er bloemen geplukt en geschikt voor op de tafels in de huiskamers, waar ook de deelnemers druk bezig zijn geweest met koekjes en cake bakken.

Donderdag hebben de deelnemers in Ypelo voor het eerst weer hout gekloofd, deze keer voor Matthieu, die als vrijwilliger op de bus rijdt.

Op ’t Klein Wierke hebben we vrijdag een RI&E controle gehad door de inspectie SZW. Deze inspecties, welke steekproefsgewijs door heel het land worden gedaan bij rundveebedrijven, hebben als doel het aantal arbeidsongevallen te verminderen en de veiligheid te verbeteren. De inspecteur was erg tevreden en lovend over hoe wij op dit gebied ondernemen.  

Donderdag hebben we Dhr. Tuller uit Borne verwelkomd op de zorgboerderij.  Wij wensen hem een fijne tijd bij ons op ’t Klein Wierke.

Spreuk

Wanneer je een belangrijke beslissing moet nemen,

 Luister dan naar je hart en volg je gevoel.

֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍

֍֍֍֍֍֍֍֍֍

8 aug t/m 14 aug 2021

Oogsten uit de groentetuinen, en voerbakken gemaakt voor de schapen.

In de eerst helft deze week nog wisselvallig weer. In de 2e helft droog en soms zonnig weer. Vroeg in de ochtend mist over het land. De temperatuur gemiddeld iets aan de lage kant voor augustus.

Vorige week zaterdag hebben we de buxusplanten, die waren aangetast door de buxusmot, gerooid op ons Zorgerf Kötter in Ypelo. I.v.m. de veiligheid voor onze deelnemers, er wordt dan veel met de trekker gereden op en om het erf, hebben we dit in het weekend gedaan.

Het is oogsttijd op beide locaties: Spek-, sla- en snijbonen zijn volop geplukt , afgehaald of zoals sommigen het ook noemen, gepunt. Een deel is gebruikt voor de maaltijd en een deel is geblancheerd en in gemaakt in de vriezer, zodat we in de winter ook nog kunnen genieten van eigen oogst. Ook de courgettes doen het goed. Deze worden o.a. gebruikt voor courgettesoep, verwerkt in verschillende gerechten en ingemaakt voor  n de vriezer.

Op de vrijgekomen groentebedden zijn boerenkoolplantjes gepland en met netten beschermd, anders is het een prooi voor wilde konijnen en ander ongedierte. Verder zij er peren, pruimen en valappels geraapt, nadat eerst het rotte fruit naar de mestvaalt is gebracht.

Op ons zorgerf zijn de zijkanten  van de borders en een deel van de tuinpaden onkruidvrij gemaakt, waarna alles is opgeruimd en aangeveegd.

Naast alle werkzaamheden op en rond de boerderij betreft het oogsten, voeren e.d. hebben b.v. ook de rollators soms onderhoud nodig. Eén van de rollators remde niet goed. Gelukkig konden we dit zelf herstellen. 

 

Deze week heeft Johan samen met deelnemers nieuwe voorbakken gemaakt voor de schapen en grotere lammeren. 

Spreuk

De beste manier om zelfvertrouwen te winnen,

 is dingen doen waar je bang voor bent.

 

֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍

֍֍֍֍֍֍֍֍֍

1 aug t/m 7 aug 2021

Schapen tijdelijk naar ‘t klein Wierke.

In de eerste week van augustus wisselvallig weer, alhoewel in deze regio het aantal buien meeviel. Wanneer het zonnetje doorkwam was het aangenaam, maar over de hele week gezien waren de temperaturen aan de lage kant voor de tijd van het jaar.

Natuurlijk in deze tijd van het jaar veel in de tuinen werken en oogsten. Onder meer snijbonen bonen plukken en met deelnemers afhalen en snijden om in te maken in de diepvries. Hetzelfde met courgettes, deze snijden om ook in te maken. Verder raapstelen oogsten wassen, snijden, blancheren deels gebruiken voor de maaltijd en deels ingevroren.

Op ons zorgerf konden we de eerste bramen en slabonen plukken en is de prei en bieslook verpoot. De buxusmot heeft de buxus zodanig aangetast, dat we de buxus hebben verwijderd.

Om de dag rooien we aardappelen op ’t Klein Wierke, die deze keer wat kleiner zijn dan vorig jaar. De kleinste aardappelen gebruiken we o.a. als veevoer.

Verder hebben we o.a. oud papier weggebracht met de bolderkar, is er dagelijks gewandeld en zijn de deelnemers druk bezig geweest met schuren, boren en nestkastjes in elkaar zetten in de hobbyruimte.

Deze week lagen er twee lammeren dood in de wei in Ypelo, waarvan deskundigen de doodsoorzaak helaas niet hebben kunnen vaststellen. Was het een wolf, wilde honden, of een vos? Uit voorzorg hebben we de schapen naar ’t Klein Wierke gehaald, zodat ze op rust kunnen komen en we ze beter kunnen monitoren.   

Spreuk

Begint augustus met regenvlagen,

 In de laatste dagen zal de regen ons weer plagen.

֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍

֍֍֍֍֍֍֍֍֍ 

 

25 juli t/m 31 juli 2021

Naar olympische spelen gekeken.

Wisselvallig zomerweer in de eerste week van de hondsdagen. Elke dag buien verspreid over het land, die bij ons gelukkig grotendeels in de nacht vielen. Bij bewolking temperaturen rond de 20 graden, maar als de zon even scheen was het zomers warm.

Wij feliciteren onze medewerkster Thirza en haar man. Ze zijn maandag 26 juli 2021 trotste ouders geworden van Samuël. Naar Twents gebruik hebben we namens allen van de zorgboerderij & zorgerf een krentenwege laten bezorgen.

In de ochtend, na het koffiedrinken zijn deelnemers bezig in de hobbyruimte, met de dieren verzorgen, in de tuinen en niet te vergeten helpen er deelnemers met de voorbereiding van de warme maaltijd. Tussendoor drinken we een beker ranja/ water. Met enige regelmaat is er voor deelnemers die mobiel en minder mobiel zijn gymnastiek vanuit de stoel.

‘s Middags in deze olympische week is er zo nu en dan naar de tv gekeken. Hockey en damesvoetbal waren vooral in trek bij de deelnemers. Voor wie daar geen belangstelling voor had, kon wandelen, een spel spelen, geheugentraining, helpen met inmaken van groente voor in de vriezer, breien en haken voor een sprei of gewoon even lekker buiten zitten, genieten van het buitenleven en lekker kletsen met elkaar.

Zaterdag kregen wij een overlijdensbericht van het overlijden van Dick Nijland. Ondanks dat hij al een lange tijd niet meer op de zorgboerderij was, zullen de meesten hem nog wel herinneren als een markante persoonlijkheid. Wij wensen Barbera en verdere familie veel strekte toe met het dragen van dit verlies.

Spreuk

Wisselen in juli regen en zonneschijn,

’t zal voor de boeren kermis zijn.

֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍

֍֍֍֍֍֍֍֍֍

18 juli t/m 24 juli 2021

Ondanks de vakantietijd, een rustig weekje.

Eigenlijk mooi zomerweer, ondanks de sombere vooruitzichten vorige week door de weerdeskundigen. Over het algemeen zwaarbewolkt, droog en als de even zon doorbrak was het direct aangenaam zomerweer.

Deze week hebben we weer grasgemaaid om in te kuilen en op ons zorgerf hebben we gehooid met als mooi resultaat 180 kleine balen hooi, welke vrijdagavond allemaal van het land zijn gehaald en in de loods gepakt.

Een normaal rustig weekje in deze vakantietijd, ondanks dat een aantal medewerkers op vakantie zijn.

Deelnemers zijn deze week druk geweest met o.a.: zonnebloemblaadjes schilderen (voor de voederzonnebloemen) en bosuilenkasten in de hobbyruimte afwerken enz. Daar kregen wij ook bezoek van de heer Beijk, die in de hobbyruimte spontaan en soort collegetour gaf over recyclet duurzaam bouwen. Erg interessant.

Natuurlijk ook deze week onderhoud in de moes- en siertuinen. Bloemen plukken ter decoratie op de deel, courgettes en raapstelen oogsten uit de moestuin en een nieuw zaaibed klaarmaken voor een nieuwe ronde raapstelen.

Het was mooi om te zien dat ze op ons zorgerf naar het damesvoetbal wilden kijken, maar toen het eenmaal zover was, een aantal toch maar gingen wandelen. Tot grote verbazing hebben een deelneemster, die niet mee ging wandelen, met een breiwerkje op schoot en een mededeelnemer aandachtig naar de voetbalwedstrijd zitten kijken.

Tot slot is het wagenpark op ons zorgerf uitgebreid met een bolderkar, om oud papier naar de container te brengen die bij het schooltje in Ypelo staat. 

 Spreuk

Kom’t er in, wi-j bunt altied bli-j met ow;

 Is’t neet bi-j ‘t kommen, dan wal bi-j’t goan.

Achterhoekse spreuk,“Kom erin wij zijn altijd blij met jou,

Is het niet bij het komen dan wel bij het gaan”.

֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍

֍֍֍֍֍֍֍֍֍

4 juli t/m 17 juli 2021

Druk geweest in de tuinen e.d.

Deze een weekjournaal van 2 weken. Dit i.v.m. de vakantieperiode. Het weer in deze 2 weken kan best als volgt worden omschreven: normaal zomerweer met zo nu en dan langdurige pittige regenbuien in deze regio. In Limburg een hele andere situatie: daar viel heel veel regen, die ervoor zorgde dat de Maas buiten zijn oevers trad en tot rampgebied is verklaard, mede door aanvoer uit België en Duitsland.

Ondanks onze afwezigheid draaiden onze zorgboerderij & zorgerf gewoon door. Daarvoor onze hartelijke dank aan de medewerkers en vrijwilligers die dat mogelijk hebben gemaakt.

Begeleiding en deelnemers zijn de afgelopen 14 dagen extra druk geweest met het verzorgen van de moestuinen. Oogsten-spoelen-snijden en inmaken van de raapstelen en courgettes. Bloempotten vullen met aarde voor tomatenplantjes, om ze te kunnen verspenen.

Bloemen plukken, en de uitgebloeide bloemen verwijderen uit o.a. de plantbakken. Verder schoffelen, en het snoeiafval opruimen. Het is altijd mooi te zien dat er leuke gesprekken ontstaan tussen de deelnemers onderling tijdens deze werkzaam- / bezigheden. Maar ook samen met deelnemers de nagels geknipt van de konijnen. De schapen zijn omgeweid en bekapt.

In de hobbyruimte onderdelen van de voederzonnebloemen/in elkaar gezet, en de uilenkasten verder afwerken. Op enkele dagen kon er niet worden gewandeld door langdurige regen op die dagen.

Helaas hebben we afscheid moeten nemen van Dhr. Rohring. Het liep thuis allemaal niet zo lekker, waardoor opname noodzakelijk was. Wij wensen hem het allerbeste in deze voor hem nieuwe woonomgeving.

Afgelopen week een warm welkom voor Mw. Breukelman, we wensen haar een fijne tijd op ’t Klein Wierke.

Spreuk

Je kunt meer leren door te luisteren,

 Dan te spreken.

֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍

֍֍֍֍֍֍֍֍֍

27 juni t/m 3 juli 2021

Placemats in gebruik genomen.

Het weer had deze week twee gezichten. De eerste dagen van de week met nog warm zomerweer gingen in nog geen 24 uur over in koud en kil weer met regenbuien en een miezerig regentje zo nu en dan. De temperatuur zakte van boven de 20 naar zo’n 15 graden. Later in de week herstelde het weer zich enigszins.

Deze week is iedereen druk in de weer geweest met alledaagse bezigheden. Dierverzorging, schuren van onderdelen voor vogelhuisjes, schilderen en machinaal boren in de hobbyruimte. Op ’t Klein Wierke heeft één van de deelnemers ramen gelapt, de voederzonnebloemen zijn bijgewerkt in de "peerdestal", moestuintjes zijn verspeend en naar de tuinkas gebracht, raapstelen en rode bessen zijn ingemaakt, er was tijd voor geheugentraining en er werden verschillende spellen gedaan. Dagelijks kon er worden gewandeld en was er tijd om in gesprek te gaan met elkaar. Er kwamen mooie verhalen los door de teksten en afbeeldingen in de boeken van “Heracles- de tweekleur omhoog”, en “Het vergeten boerenleven”. 

Op ons zorgerf zijn deze week nieuwe placemats in gebruik genomen. Annie is daar maar wat druk mee geweest achter de naaimachine. Ook hier zijn raapstelen uit de moestuin gespoeld, gesneden, en gebalanceerd. Onder belangstelling zijn de schapen omgeweid naar een frisse weide.

De heggen zijn op het zorgerf grotendeels gesnoeid en gezamenlijk is het snoeisel opgeruimd. De aardbeienbakken zijn in de loods op een regenachtige dag bijgevuld met tuinaarde, zo kunnen de aardbeien beter over de rand hangen en rijpen.

Deze week een warm welkom voor Dhr. van Duiven op onze zorgboerderij in Bornerbroek. Wij wensen hem een fijne tijd op ’t Klein Wierke.

Spreuk

Een vrouw kun je kiezen,

Het weer helaas niet.

֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍

֍֍֍֍֍֍֍֍֍

20 juni t/m 26 juni 2021

Aalbessen plukken en rabarber snijden.  

Afgelopen week wat het weer betreft een mooi zomers weekje. De temperatuur nam ten opzichte met de week ervoor duidelijk een stapje terug. Een heel verschil met de week ervoor met temperaturen boven de 30 graden en nu schommelend rond de 20 graden. Overigens bleef het op de meeste dagen droog, met uitzondering van maandag waarop het de hele dag regende maar al met al toch mooi zomerweer.

Deze week een warm welkom voor Dhr. Beld op ’t Klein Wierke. Wij wensen hem een fijn tijd op onze zorgboerderij.

De deelnemers konden deze week heerlijk buiten bezig zijn met hun werkzaam- of bezigheden of gewoon genieten van het prachtige weer en het mooie uitzicht.

Maar ook binnen waren de dames en heren druk in de weer.

In de hobbyruimte werden zonnebloembladeren geschilderd en onderdelen van de vogelhuisjes geschuurd, enz. De uilenkasten (nestkasten), die voor de Katoelenkiekers zijn gemaakt in de hobbyruimte, zijn donderdag opgehaald. Hopelijk zijn de uilen, als de nestkasten zijn geplaatst, blij met hun nieuwe onderkomen.

Op beide locaties in de groente- en siertuinen wordt er volop geschoffeld en onkruid gewied in de perken. De werktuigenbergingen zijn opgeruimd. Het prieel en terras op ons zorgerf en het erf op ’t Klein Wierke zijn aangeveegd.

Er wordt al volop geoogst uit de groentetuinen. Vorige week raapstelen en deze week zijn er door de deelnemers aalbessen geplukt, om deze verder te verwerken in de huiskamer, samen met de geoogste rabarber.

Dus al met al een druk weekje met dit toch wel mooie zomerweer, zowel buiten als binnen.  

Spreuk

Vliegen de vleermuizen ’s avonds in het rond,

Dan komt er mooi weer

 In de vroege ochtendstond.

֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍

֍֍֍֍֍֍֍֍֍

Zie ook:   Info/Link(s)   Nieuwsbrief van Zorg Accent team Wierden.

13 juni t/m 19 juni 2021

Schapen geschoren en zeer warm weer.  

Het tropisch weekje zorgde tot en met vrijdag voor hoge temperaturen van 25 graden en later boven de 30 graden. De luchtvochtigheid erg hoog, waardoor benauwd weer. De regenbui van vrijdagavond zorgde zaterdag voor enige afkoeling. Met dit weertype bieden we de deelnemers extra drinken aan en natte frisse washandjes ter verkoeling. Verder lekker buiten zitten en vooral rustig aangedaan i.v.m. de warmte. Hierdoor werd er veel met elkaar gekletst. Mooi te zien hoe er leuke gesprekken ontstaan, welke de onderlinge band tussen de deelnemers ten goede komt.

Om toch te kunnen blijven wandelen zijn we op ’t Klein Wierke dagelijks met de deelnemer-wandelaars met de bus naar het bos gereden om daar in de schaduw van de bomen te kunnen  wandelen.  

Van het vorige week gemaaide gras hebben we kleine hooibaaltjes laten maken, om deze komend winter o.a. aan de schapen op ons Zorgerf Kötter te kunnen voeren.

Dinsdag zijn de schapen onder belangstelling van een aantal deelnemers geschoren.

De dierverzorging ging ook met deze warmte gewoon door. Het was vooral opletten dat alle dieren voldoende drinken hadden.

Op beide zorgboerderijen kunnen we nu aardbeien plukken en worden de moestuinen onkruid vrij gehouden. Op Zorgerf Kötter zijn bonen bij gepoot,  die om de één of andere reden niet waren ontkiemd. Ook grasranden zijn afgesneden van de gazons. De deelnemers hebben de planten in de bloembakken water gegeven en werd er ’s avonds gesproeid in de groentetuinen.

Ondanks de warmte hebben een aantal deelnemers enthousiast geholpen met het snijden van de geoogste raapstelen die vervolgens zijn klaargemaakt voor de vriezer.

Vrijdagmiddag hebben we afscheid genomen van Rene. Zijn stage zit erop. Wij wensen Rene een mooie toekomst en veel succes het komende schooljaar

Spreuk

Op juni komt het aan, of de oogst zal bestaan.

֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍

֍֍֍֍֍֍֍֍֍

 

6 juni t/m 12 juni 2021

Tuinmeubelen weer voor de dag gehaald.

Het was een prachtige zomerse week met droog, zonnig weer, aangename en soms tropische temperaturen. Van regen was geen sprake. Zaterdag zorgde een frisse wind voor een klein dipje in het weer wat de temperatuur betreft. Vanwege de warmte kreeg eenieder extra drinken aangeboden en werd er op ’t Klein Wierke ‘s middags gewandeld in het Nijreesbos.

De tuinmeubelen die op ’t Klein Wierke nog in de winteropslag stonden hebben natuurlijk we buitengezet, zodat de deelnemers lekker buiten onder de parasols konden zitten. De deelnemers genoten van dit mooie weer.

Op ons zorgerf zijn de schapen omgeweid naar een andere weide, nadat eerst samen met deelnemer en stagiaire schapengaas was geplaatst.

Daar zijn ook raapstelen geoogst uit de groentetuin. Een hele klus om ze te oogsten, wassen, snijden, blancheren en deels in te maken in de vriezer. De deelnemers en begeleiding op Zorgerf Kötter hebben heerlijk gegeten van de raapstelen.  

Op ’t Klein Wierke krijgen de planten in de kas, de bloembakken voor de niendeur en de aardbeienplanten regelmatig water. Een aantal aardbeien zijn al rijp om op te eten. In de hobbyruimte zijn de deelnemers druk met het maken van de laatste uilenkasten. Mooi om te zien dat we zo een steentje kunnen bijdragen aan het in stand houden en de groei van het aantal uilen.

Vrijdag is Johan met deelnemers naar Abemec (Latrago) geweest onderdelen halen, en daarna naar Distel voer halen. Een mooi tochtje binnendoor naar Goor en Bentelo.

Deze week een warm welkom aan Mw. Bekhuis in Ypelo en Wessel ter Harmsel op ’t Klein Wierke. We wensen beiden een mooie tijd op respectievelijk ons Zorgerf/ Zorgboerderij

Op beide locaties oranjeversierselen opgehangen, i.v.m. Europees kampioenschap voetbal wat deze week is begonnen. Nu maar hopen op goede resultaten van het Nederlands elftal.  

Spreuk

Een boon in juni geplant,

 Geeft er vijftig in de hand.

֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍

֍֍֍֍֍֍֍֍֍

30 mei t/m 5 juni 2021

Groeizaam zomerweer.

Droog en warm zomerweer kenmerkte deze week. Naarmate de week vorderde kreeg het een drukkend karakter. Wat resulteerde in regen van enige betekenis op donderdag in de middag en avond en in de nacht van vrijdag op zaterdag veel meer, wel zo’n 20 millimeter.  

Maandag is al het gras dat we vorige week hadden gemaaid ingekuild. Ook het gras dat wij aan een loonwerker hadden verkocht, is deze week gemaaid en opgehaald. De grasresten die waren blijven liggen hebben we samen met enkele deelnemers van het land gehaald.

Met dit mooie weer hebben de deelnemers veel gewandeld, zowel in de morgen als in de middag. Er kon heerlijk buiten gezeten worden, maar dan wel in de schaduw zoals op de foto is te zien.

Met dit groeizame weer wordt er veel in de tuin gewerkt. Op ’t Klein Wierke zijn bonen, kool- en snijbietplanten gepoot en op ons zorgerf hebben we wortelen en afrikanen om en om gezaaid om de wortelaaltjes af te schrikken.

Dagelijks worden de plantjes in de tuinkas water gegeven en om de dag de aardbeien en de bloemen in de plantbakken.

De kanten van het gazon zijn grotendeels afgestoken en paden zijn vrijgemaakt van onkruid.

De allereerste oogst van dit jaar uit de moestuin, rabarber, heeft heerlijk gesmaakt.

Vrijdagochtend hebben Johan en Mark, nadat eerst de kalverhokken waren schoongespoten, kalfjes opgehaald bij collega-agrariërs uit Almelo en Enschede Op zaterdagochtend hebben we de nieuwe dekstier opgehaald en hebben nu weer een “Henkie” op stal.

Spreuk

Juni regen is Gods zegen,

Komt zonneschijn daarbij,

 Dan maakt het boer en stadslui blij.

֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍

֍֍֍֍֍֍֍֍֍

23 mei t/m 29 mei 2021

Herhalingscursus B.H.V.

Tot en met donderdag hetzelfde weer van de laatste weken. Veel te koud voor de tijd van het jaar en bijna elke dag buien. Vrijdag ineens een overgang naar lenteachtig zomerweer met op zaterdag temperaturen oplopend in de middag naar bijna 20 graden.

Deze week hebben een groot aantal deelnemers bloementaartjes gemaakt welke ze mee naar huis hebben genomen. De komende week zullen de deelnemers die nog geen bloementaartje hebben gemaakt er ook één maken.

Woensdagavond hebben we met alle medewerkers en de meeste vrijwilligers een herhalingscursus B.H.V. bij ons op de zorgboerderij gevolgd. Er fijn en belangrijk om te weten hoe je moet handelen bij calamiteiten.

Tijdens deze avond hebben we onze vrijwilliger Matthieu en medewerkster Ilona in de bloemetjes gezet. Matthieu is al ruim 10 jaar vrijwilliger en haalt met veel enthousiasme deelnemers op van huis om ze naar de zorgboerderij/ zorgerf te brengen. Zelfs bij speciale dagen zoals bv het Paasfeest en uitstapjes draagt Matthieu een extra steentje bij. Wij zijn enorm blij met vrijwilligers als Matthieu, zij vormen een onmisbare schakel in de zorg voor onze deelnemers. Naast Matthieu werd ook onze medewerkster Ilona in de bloemetjes gezet. Ilona, begonnen als vrijwilligster en daarna doorgestroomd naar medewerkster is ook al ruim 10 jaar bij ons in dienst. Vier dagen per week is ze het vertrouwde gezicht voor onze deelnemers, hun steun en toeverlaat, hoe mooi is dat!

Onze medewerkster Thirza gaat ons tijdelijk verlaten. Na een weekje vakantie gaat ze met zwangerschapsverlof. Ze zal worden vervangen door o.a. Astrid, die al enige tijd bij ons gewerkt heeft en zodoende een vertrouwd gezicht is voor een aantal deelnemers.

Donderdagavond hebben we gras gemaaid op ons zorgerf, om dat te kunnen hooien en vrijdag op ’t Klein Wierke, waar het gras wordt ingekuild, om de wintervoorraad aan te vullen.

Zaterdag konden ook het laatste schaap met haar 2 lammetje naar buiten in de wei. Één lammetje werd nog steeds met de fles gevoed, wat de reden was dat zij nog binnen zaten.

Tot slot nu het aantal coronabesmettingen blijft dalen, zijn een aantal maatregelen verruimd door de regering. Voor onze zorgboerderij en zorgerf blijven de huidige maatregelen, de anderhalve meter afstand, mondkapjes en verdere extra voorzorgs- en hygiënemaatregelen voorlopig gewoon van kracht.  

Spreuk

Is mei nat,

Een droge juni volgt zijn pad.

֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍

֍֍֍֍֍֍֍֍֍

16 mei t/m 22 mei 2021

Normale bezigheden, met dit buiige weertype.   

De hele week een voortzetting van het weer van vorige week met op enkele dagen bijna de hele dag regen en veel te koud voor de tijd van het jaar.  Temperaturen die nauwelijks de 15 graden haalden en vrijdagavond zelfs gepaard gaand met een stormachtige wind en her en der omgewaaide bomen in Twente.

Met deze weersomstandigheden vonden de meeste werkzaamheden binnenshuis plaats, maar tussen de buien door kon er nog wel worden gewandeld. Helaas werden de deelnemers en begeleiding tijdens het wandelen bij ons zorgerf in Ypelo onderweg “verrast” een stevige bui.

In de hobbyruimte op ’t Klein Wierke zijn uilenkasten in elkaar geschroefd, is er gebeitst en machinaal geboord. Verder zijn o.a. de alom bekende moestuintjes verspeend en naar de kas gebracht, om daar verder te kunnen groeien.

Op ons zorgerf Kötter hebben deelnemers placemats afgespeld en met de naaimachine de randen afgewerkt. Daarnaast was er tijd voor o.a. puzzelen, rummikub spelen en zijn in Ypelo verspeende moestuintjes in de volle grond gepoot.

Tussen de buien door zijn de stokslabonen gepoot, zijn Peultjes gepoot enz. Het onkruid doet het goed in de belevingstuinen, waardoor er flink werk aan de winkel is om het te verwijderen of voor te blijven.

Op beide locaties werd er geholpen met de voorbereiding en bereiding van de warme maaltijd, waaronder bijvoorbeeld soepballetjes maken.    

Maandag is met vereende kracht de aanhanger volgepakt met grofvuil wat vervolgens naar de stortplaats van de gemeente Almelo is gebracht.

Spreuk

Wied het onkruid uit je gedachten en laat het geluk bloeien.

֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍

֍֍֍֍֍֍֍֍֍

9 mei t/m 15 mei 2021

De bloembakken zijn klaar.  

Vanaf maandag een week met onstabiel weer en geregeld buien. Alle hoop was gevestigd dat het in de 2e helft van de week droger zou worden, maar jammer genoeg vielen er met Hemelvaart verspreid over het hele land felle buien. Dus het gezegde van “Hemelvaart Hemelwaterdag” kwam ook deze keer weer eens uit.

Ook nu een korte week waarin wij als Zorgboerderij & Zorgerf open waren i.v.m. met Hemelvaartsdag. Ook op vrijdag waren wij gesloten. We zijn druk geweest in de tuinen waar van alles is gezaaid en gepoot. Samen met deelnemers hebben we de bonenstokken alvast geplaats. Na 15 mei, volgens de gebruiksaanwijzing, kunnen de bonen worden gepoot rond de stokken. Verder zijn de dahlia’s van zolder gehaald en gepoot. De rabarber heeft zich wonderwel hersteld nadat deze vorig jaar per abuis in de herfst voor onkruid was aangezien.

Deze week is René aan zijn laatste stageperiode begonnen van zijn opleiding. We hopen dat hij daar later voldaan op terug kan kijken.

Uiteindelijk was het een heel project om de bloembakken te vervangen voor de ingang van de zorgboerderij. Vorig jaar in de herfst zijn ze gemaakt en daarna gebeitst. Vlak voor het plaatsten zijn ze nogmaals gebeitst ter bescherming tegen de Nederlandse weersinvloeden. Helaas, bleek na het plaatsen de wind grip te krijgen op de mooie plantbakken, waardoor ze bij stevige wind omverwaaiden. Ze zijn nu verankerd en deze week voorzien van verschillende bloemen zoals geraniums, dahlia’s, wolfsmelk, bacopa, verbena spiraalvrucht, zilverblad, enz.  Nu nog de tuinstoelen, tafels en parasols en natuurlijk mooi weer erbij. En dan alles klaar – genieten maar!

Tot slot; de aardappelen zijn deze week geschoffeld (aangeaard). Dit gebeurt enkele keren de komende tijd om de ondergrondse stengelvorming te bevorderen, waardoor de plant meer aardappelen zal vormen. Ook voorkomt het aanaarden dat de aardappelen aan het licht worden blootgesteld en groen worden. De opgehoogde grond warmt sneller op en voert de regen beter af, waardoor de kans op ziekten wordt verminderd.

Spreuk

Avonddauw en zon in mei,

Hooi met karren op de wei.

֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍

֍֍֍֍֍֍֍֍֍

2 mei t/m 8 mei 2021

Veel werkzaamheden in de tuinen.

De hele week wisselvallig weer, en veel te koud voor de tijd van het jaar. Bijna elke dag koude buien aangevoerd uit het noorden, soms met hagel. De temperatuur schommelde tussen de 5 graden in buien, en 10 graden bij zonnige perioden.

Ook deze week een dag minder op de zorgboerderij en het zorgerf. Op 5 mei “Bevrijdingsdag” waren wij gesloten.

Nadat de mais is gepoot, langs de akkerrand van de “Moat”, maisland langs de toegangsweg, een strook van 3 meter door de loonwerker veldbloemen + phacelia gezaaid. Dit bloemenzaad is bedoeld om de flora wat op te vrolijken en vooral bijen zijn daar erg dankbaar voor. Zo dragen ook wij een steentje bij aan de biodiversiteit. voor een filmpje <<klik hier>>

Gerard Rikkert was deze week 5 jaar als vrijwilliger (chauffeur) werkzaam bij ons op de zorgboerderij, een bloemetje + enveloppe kan dan ook niet ontbreken.

Natuurlijk zijn er veel werkzaamheden in de belevingstuinen. Om te beginnen is een groot gedeelte van de tuin diep gefreesd, in plaats van te spitten, om daarna groentebedden te kunnen maken. Rode bieten zijn gezaaid en de bonenstokken alvast geplaatst op ons zorgerf. Er is geschoffeld, nog voor de opkomst van onkruid in de gezaaide groentebedden. Dat kan omdat wij alles in rijen zaaien of planten. Wel natuurlijk een lijntje spannen waar gezaaid of gepoot is. De plantbedden worden wekelijks ontdaan van alle onkruid, een heel karwei!

In de hobbyruimte zijn de deelnemers + begeleiding druk bezig met het monteren van uilenkasten en het schilderen van onderdelen hiervan. Verder zijn er zonnebloemblaadjes geschuurd, enz. De tuinbanken worden gebeitst in de loods, zodat ze er als nieuw uitzien. De kleine plantjes in de Moestuintjes zijn verspeend naar grotere potten en daarna in de kas gezet, waar ze dagelijks worden voorzien van water.

Spreuk

Een natte mei brengt boter in de wei.

֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍

֍֍֍֍֍֍֍֍֍

25 april t/m 1 mei 2021

Schapen weer terug op hun oude nest.  

Nog steeds droog en schraal weer tot en met donderdag. Ook in de avond helder weer. De zogenaamde supermaan deze week was dan goed en in volle glorie te bewonderen.  Vanaf vrijdag zo nu en dan een regenbui. Temperatuur nog steeds helaas aan de lage kant.

Na een drukke week waarin het maisland zaaiklaar is gemaakt, kon op vrijdag de loonwerker de mais poten.

Natuurlijk met deelnemers druk in de groentetuinen. O.a. bietjes, wortelen, raapstelen in de volle grond gezaaid, en plantuien gepoot tussen de wortelen. Verder heeft onze vrijwilligster Dinie de aardbeienplanten verpoot vanuit de tuinkas naar de plantbakken. In de siertuin is geschoffeld, onkruid verwijderd en daar waar nodig planten verpoten of gesnoeid.

Deelnemers de zaden in de moestuintjes van A.H. gezaaid en verspeend. Maar ook nam één van de deelneemsters plaats achter de naaimachine en werd er niet te vergeten samen cake gebakken. 

Donderdag hebben we op ons zorgerf Kötter de afrastering in orde gemaakt, zodat vrijdag de schapen met hun lammetjes weer terug konden naar hun oude stekkie.

Tot slot elke dag krijgen de deelnemers een warme maaltijd aangeboden, soep, hoofdgerecht, en toetje. Zoals op de foto te zien stond er vrijdag asperges op het menu.   

Spreuk

Als het vriest op St. Vitaal,

Vriest het nog veertigmaal.

֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍

֍֍֍֍֍֍֍֍֍

18 april t/m 24 april 2021

Maisland bewerkt, en aardappels gepoot.

De eerste 2 dagen van deze week prachtige zonnige dagen met een aangename temperatuur en een matig windje uit het zuiden. Daarna draaide de wind naar het noorden met als gevolg vrij koud schraal weer. Aan het eind van de week zwakte de wind af en krabbelde de tempratuur iets omhoog.

De hele week zijn we druk geweest met het zaaiklaar maken van het maisland. Bemest met stalmest, en drijfmest door de loonwerker erop gebracht.

De leilindes zijn gesnoeid op ons zorgerf in Ypelo. De gesnoeide takken hebben de deelnemers de dagen daarna opgeruimd. Vooral Hennie is daar erg druk mee geweest.

In de tuinen van allebei de locaties is geschoffeld en onkruid verwijderd. Er zijn zaaibedden gemaakt en er is bietenzaad gezaaid.

Andere activiteiten: bloemen plukken uit de tuin en ter decoratie in vaasjes op tafel gezet. Als voor bereiding op een activiteit zijn bloemen uitgezocht en in de bloemenpers gedaan.

De moestuintjes van een bekende grootgrutter zijn, in de huiskamer, na voorzien te zijn van aarde en zaden in de kas gezet, waar ze dagelijks met veel liefde worden verzorgd.

Naast de dagelijks wandelingen, voor- en bereiding van de warme maaltijd, voeren van de dieren op de boerderij en activiteiten in de hobbyruimte blijft er ruimschoots tijd over voor o.a. geheugentraining m.b.v. vragenderwijs/ pim pam pet/ vogel ’t uit/ quiz en b.v. kleuren voor volwassenen, handwerken, kaarten, rummikub, triominos, gym, bakken, e.d.

Vorige week is Dhr. Vunderink voor het laatst geweest. Thuis kon hem de zorg en de veiligheid, niet meer geboden worden die hij nodig had. Henny is gaan wonen in woon-zorgcomplex “Het Dijkhuis”. Wij wensen Henny een goede tijd in zijn nieuwe woonomgeving.

Deze week een warm welkom voor Mw. Jongsma op ’t Klein Wierke en Dhr. van Rijk op Zorgerf Kötter. Wij hopen dat beiden zich snel thuis voelen op onze locaties.

Vrijdag hebben we aardappelen gepoot op de zo genoemde “Achteres” op ’t Klein Wierke met de pootmachine, getrokken door de trekker van onze vrijwilliger Harry, onder belangstelling van zowel deelnemers als begeleiding.

Spreuk

In april heldere maneschijn,

Zal voor de bloesem schadelijk zijn.

֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍

֍֍֍֍֍֍֍֍֍

11 april t/m 17 april 2021

Nieuwe aardbeienplantbakken op Zorgerf Kötter.

De afgelopen week was het typisch weer voor april; de eerste dagen koud met hagelbuien en in de nacht op uitgebreide schaal nachtvorst. Naarmate de week vorderde werd het wat vriendelijker. De nachtvorst verdween maar het bleef nog wel fris en schraal voor de tijd van het jaar.

Op woensdag hebben de deelnemers aardbeienplanten vanuit de moestuin op onze zorgboerderij, in speciale aardbeienbakken geplant op ons zorgerf.

Er is veel in de tuin geschoffeld op beide locaties om het onkruid te verwijderen en de groei hiervan voor te blijven. De moestuinen zijn gefreesd als voorbereiding voor het maken en inzaaien van de groentebedden. 

Donderdag is Johan met een aantal deelnemers met de bus naar Bentelo (“Distel Dier en tuin benodigdheden”) geweest om voer te halen voor de dieren op de boerderij. Natuurlijk een toeristische route genomen, met o.a.

 Een mooi terugritje door de bossen van “Twickel”.

De moestuintjes die we via een bekende grootgrutter krijgen zijn in gebruik genomen, altijd een leuke bezigheid!

In de hobbyruimte op ’t Klein Wierke wordt druk gewerkt aan het in elkaar zetten van de uilenkasten en op ons zorgerf in Ypelo is hout kloven een favoriete bezigheid.

Spreuk

Lopen de mieren door de keuken,

staat het voorjaar op de deur te beuken.

֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍

֍֍֍֍֍֍֍֍֍

4 april t/m 10 april 2021

Nieuwe bloembakken geplaatst.

Afgelopen week was het veel te koud voor de tijd van het jaar. Een week met winterse buien gepaard gaand met hagel, soms een klap onweer, temperaturen in de nacht meestal net iets boven het vriespunt en overdag veelal niet warmer dan 6 of 7 graden.

De meeste activiteiten speelden zich binnenshuis af in deze korte week omdat wij paasmaandag gesloten waren. Op dinsdag hebben we de paasversieringen opgeruimd op beide zorgboerderijen en zijn de paasbakjes omgetoverd tot bloembakjes.

Tussen de buien door werd er deze week soms fanatiek gewandeld. Op beide locaties werden de grote rondes gelopen door hen die dit graag doen.

Woensdag zijn op ’t Klein Wierke de aardappelen uitgezocht. We kregen opmerkingen van deelnemers die de aardappelen schillen, dat er veel niet bruikbare tussen zaten. Sommigen waren groen geworden of er zaten rotte plekken op.

Deelnemer Harry heeft de afgelopen 14 dagen met veel enthousiasme de nieuwe bloembakken nogmaals gebeitst. Hij komt 3x in de week bij ons en beitste elke morgen 1 bak. Het resultaat mag er zijn. Vrijdag hebben we de nieuwe bloembakken geplaatst voor de Niendeur (ingang) van onze zorgboerderij. Binnenkort zullen er, als de kans op vorst voorbij is, plantjes in worden gepoot.

Natuurlijk waren er ook nog in de tuin allerlei bezigheden. Deelnemers hebben met vereende kracht het snoeihout opgeruimd van de leilindes in de tuin. Ook onze vrijwilligster Dinie is druk geweest met het snoeien in de bordes, en het opruimen daarvan samen met enkele deelnemers.   

Spreuk

April veranderlijk en guur,

Brengt hooi en koren in de schuur.

֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍

֍֍֍֍֍֍֍֍֍