Zorgboerderij t Klein Wierke en Zorgerf Kötter

Meedoen, meebeleven, meegenieten

Weekjournaal

25 juli t/m 31 juli 2021

Naar olympische spelen gekeken.

Wisselvallig zomerweer in de eerste week van de hondsdagen. Elke dag buien verspreid over het land, die bij ons gelukkig grotendeels in de nacht vielen. Bij bewolking temperaturen rond de 20 graden, maar als de zon even scheen was het zomers warm.

Wij feliciteren onze medewerkster Thirza en haar man. Ze zijn maandag 26 juli 2021 trotste ouders geworden van Samuël. Naar Twents gebruik hebben we namens allen van de zorgboerderij & zorgerf een krentenwege laten bezorgen.

In de ochtend, na het koffiedrinken zijn deelnemers bezig in de hobbyruimte, met de dieren verzorgen, in de tuinen en niet te vergeten helpen er deelnemers met de voorbereiding van de warme maaltijd. Tussendoor drinken we een beker ranja/ water. Met enige regelmaat is er voor deelnemers die mobiel en minder mobiel zijn gymnastiek vanuit de stoel.

‘s Middags in deze olympische week is er zo nu en dan naar de tv gekeken. Hockey en damesvoetbal waren vooral in trek bij de deelnemers. Voor wie daar geen belangstelling voor had, kon wandelen, een spel spelen, geheugentraining, helpen met inmaken van groente voor in de vriezer, breien en haken voor een sprei of gewoon even lekker buiten zitten, genieten van het buitenleven en lekker kletsen met elkaar.

Zaterdag kregen wij een overlijdensbericht van het overlijden van Dick Nijland. Ondanks dat hij al een lange tijd niet meer op de zorgboerderij was, zullen de meesten hem nog wel herinneren als een markante persoonlijkheid. Wij wensen Barbera en verdere familie veel strekte toe met het dragen van dit verlies.

Spreuk

Wisselen in juli regen en zonneschijn,

’t zal voor de boeren kermis zijn.

֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍

֍֍֍֍֍֍֍֍֍

18 juli t/m 24 juli 2021

Ondanks de vakantietijd, een rustig weekje.

Eigenlijk mooi zomerweer, ondanks de sombere vooruitzichten vorige week door de weerdeskundigen. Over het algemeen zwaarbewolkt, droog en als de even zon doorbrak was het direct aangenaam zomerweer.

Deze week hebben we weer grasgemaaid om in te kuilen en op ons zorgerf hebben we gehooid met als mooi resultaat 180 kleine balen hooi, welke vrijdagavond allemaal van het land zijn gehaald en in de loods gepakt.

Een normaal rustig weekje in deze vakantietijd, ondanks dat een aantal medewerkers op vakantie zijn.

Deelnemers zijn deze week druk geweest met o.a.: zonnebloemblaadjes schilderen (voor de voederzonnebloemen) en bosuilenkasten in de hobbyruimte afwerken enz. Daar kregen wij ook bezoek van de heer Beijk, die in de hobbyruimte spontaan en soort collegetour gaf over recyclet duurzaam bouwen. Erg interessant.

Natuurlijk ook deze week onderhoud in de moes- en siertuinen. Bloemen plukken ter decoratie op de deel, courgettes en raapstelen oogsten uit de moestuin en een nieuw zaaibed klaarmaken voor een nieuwe ronde raapstelen.

Het was mooi om te zien dat ze op ons zorgerf naar het damesvoetbal wilden kijken, maar toen het eenmaal zover was, een aantal toch maar gingen wandelen. Tot grote verbazing hebben een deelneemster, die niet mee ging wandelen, met een breiwerkje op schoot en een mededeelnemer aandachtig naar de voetbalwedstrijd zitten kijken.

Tot slot is het wagenpark op ons zorgerf uitgebreid met een bolderkar, om oud papier naar de container te brengen die bij het schooltje in Ypelo staat. 

 Spreuk

Kom’t er in, wi-j bunt altied bli-j met ow;

 Is’t neet bi-j ‘t kommen, dan wal bi-j’t goan.

Achterhoekse spreuk,“Kom erin wij zijn altijd blij met jou,

Is het niet bij het komen dan wel bij het gaan”.

֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍

֍֍֍֍֍֍֍֍֍

4 juli t/m 17 juli 2021

Druk geweest in de tuinen e.d.

Deze een weekjournaal van 2 weken. Dit i.v.m. de vakantieperiode. Het weer in deze 2 weken kan best als volgt worden omschreven: normaal zomerweer met zo nu en dan langdurige pittige regenbuien in deze regio. In Limburg een hele andere situatie: daar viel heel veel regen, die ervoor zorgde dat de Maas buiten zijn oevers trad en tot rampgebied is verklaard, mede door aanvoer uit België en Duitsland.

Ondanks onze afwezigheid draaiden onze zorgboerderij & zorgerf gewoon door. Daarvoor onze hartelijke dank aan de medewerkers en vrijwilligers die dat mogelijk hebben gemaakt.

Begeleiding en deelnemers zijn de afgelopen 14 dagen extra druk geweest met het verzorgen van de moestuinen. Oogsten-spoelen-snijden en inmaken van de raapstelen en courgettes. Bloempotten vullen met aarde voor tomatenplantjes, om ze te kunnen verspenen.

Bloemen plukken, en de uitgebloeide bloemen verwijderen uit o.a. de plantbakken. Verder schoffelen, en het snoeiafval opruimen. Het is altijd mooi te zien dat er leuke gesprekken ontstaan tussen de deelnemers onderling tijdens deze werkzaam- / bezigheden. Maar ook samen met deelnemers de nagels geknipt van de konijnen. De schapen zijn omgeweid en bekapt.

In de hobbyruimte onderdelen van de voederzonnebloemen/in elkaar gezet, en de uilenkasten verder afwerken. Op enkele dagen kon er niet worden gewandeld door langdurige regen op die dagen.

Helaas hebben we afscheid moeten nemen van Dhr. Rohring. Het liep thuis allemaal niet zo lekker, waardoor opname noodzakelijk was. Wij wensen hem het allerbeste in deze voor hem nieuwe woonomgeving.

Afgelopen week een warm welkom voor Mw. Breukelman, we wensen haar een fijne tijd op ’t Klein Wierke.

Spreuk

Je kunt meer leren door te luisteren,

 Dan te spreken.

֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍

֍֍֍֍֍֍֍֍֍

27 juni t/m 3 juli 2021

Placemats in gebruik genomen.

Het weer had deze week twee gezichten. De eerste dagen van de week met nog warm zomerweer gingen in nog geen 24 uur over in koud en kil weer met regenbuien en een miezerig regentje zo nu en dan. De temperatuur zakte van boven de 20 naar zo’n 15 graden. Later in de week herstelde het weer zich enigszins.

Deze week is iedereen druk in de weer geweest met alledaagse bezigheden. Dierverzorging, schuren van onderdelen voor vogelhuisjes, schilderen en machinaal boren in de hobbyruimte. Op ’t Klein Wierke heeft één van de deelnemers ramen gelapt, de voederzonnebloemen zijn bijgewerkt in de "peerdestal", moestuintjes zijn verspeend en naar de tuinkas gebracht, raapstelen en rode bessen zijn ingemaakt, er was tijd voor geheugentraining en er werden verschillende spellen gedaan. Dagelijks kon er worden gewandeld en was er tijd om in gesprek te gaan met elkaar. Er kwamen mooie verhalen los door de teksten en afbeeldingen in de boeken van “Heracles- de tweekleur omhoog”, en “Het vergeten boerenleven”. 

Op ons zorgerf zijn deze week nieuwe placemats in gebruik genomen. Annie is daar maar wat druk mee geweest achter de naaimachine. Ook hier zijn raapstelen uit de moestuin gespoeld, gesneden, en gebalanceerd. Onder belangstelling zijn de schapen omgeweid naar een frisse weide.

De heggen zijn op het zorgerf grotendeels gesnoeid en gezamenlijk is het snoeisel opgeruimd. De aardbeienbakken zijn in de loods op een regenachtige dag bijgevuld met tuinaarde, zo kunnen de aardbeien beter over de rand hangen en rijpen.

Deze week een warm welkom voor Dhr. van Duiven op onze zorgboerderij in Bornerbroek. Wij wensen hem een fijne tijd op ’t Klein Wierke.

Spreuk

Een vrouw kun je kiezen,

Het weer helaas niet.

֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍

֍֍֍֍֍֍֍֍֍

20 juni t/m 26 juni 2021

Aalbessen plukken en rabarber snijden.  

Afgelopen week wat het weer betreft een mooi zomers weekje. De temperatuur nam ten opzichte met de week ervoor duidelijk een stapje terug. Een heel verschil met de week ervoor met temperaturen boven de 30 graden en nu schommelend rond de 20 graden. Overigens bleef het op de meeste dagen droog, met uitzondering van maandag waarop het de hele dag regende maar al met al toch mooi zomerweer.

Deze week een warm welkom voor Dhr. Beld op ’t Klein Wierke. Wij wensen hem een fijn tijd op onze zorgboerderij.

De deelnemers konden deze week heerlijk buiten bezig zijn met hun werkzaam- of bezigheden of gewoon genieten van het prachtige weer en het mooie uitzicht.

Maar ook binnen waren de dames en heren druk in de weer.

In de hobbyruimte werden zonnebloembladeren geschilderd en onderdelen van de vogelhuisjes geschuurd, enz. De uilenkasten (nestkasten), die voor de Katoelenkiekers zijn gemaakt in de hobbyruimte, zijn donderdag opgehaald. Hopelijk zijn de uilen, als de nestkasten zijn geplaatst, blij met hun nieuwe onderkomen.

Op beide locaties in de groente- en siertuinen wordt er volop geschoffeld en onkruid gewied in de perken. De werktuigenbergingen zijn opgeruimd. Het prieel en terras op ons zorgerf en het erf op ’t Klein Wierke zijn aangeveegd.

Er wordt al volop geoogst uit de groentetuinen. Vorige week raapstelen en deze week zijn er door de deelnemers aalbessen geplukt, om deze verder te verwerken in de huiskamer, samen met de geoogste rabarber.

Dus al met al een druk weekje met dit toch wel mooie zomerweer, zowel buiten als binnen.  

Spreuk

Vliegen de vleermuizen ’s avonds in het rond,

Dan komt er mooi weer

 In de vroege ochtendstond.

֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍

֍֍֍֍֍֍֍֍֍

Zie ook:   Info/Link(s)   Nieuwsbrief van Zorg Accent team Wierden.

13 juni t/m 19 juni 2021

Schapen geschoren en zeer warm weer.  

Het tropisch weekje zorgde tot en met vrijdag voor hoge temperaturen van 25 graden en later boven de 30 graden. De luchtvochtigheid erg hoog, waardoor benauwd weer. De regenbui van vrijdagavond zorgde zaterdag voor enige afkoeling. Met dit weertype bieden we de deelnemers extra drinken aan en natte frisse washandjes ter verkoeling. Verder lekker buiten zitten en vooral rustig aangedaan i.v.m. de warmte. Hierdoor werd er veel met elkaar gekletst. Mooi te zien hoe er leuke gesprekken ontstaan, welke de onderlinge band tussen de deelnemers ten goede komt.

Om toch te kunnen blijven wandelen zijn we op ’t Klein Wierke dagelijks met de deelnemer-wandelaars met de bus naar het bos gereden om daar in de schaduw van de bomen te kunnen  wandelen.  

Van het vorige week gemaaide gras hebben we kleine hooibaaltjes laten maken, om deze komend winter o.a. aan de schapen op ons Zorgerf Kötter te kunnen voeren.

Dinsdag zijn de schapen onder belangstelling van een aantal deelnemers geschoren.

De dierverzorging ging ook met deze warmte gewoon door. Het was vooral opletten dat alle dieren voldoende drinken hadden.

Op beide zorgboerderijen kunnen we nu aardbeien plukken en worden de moestuinen onkruid vrij gehouden. Op Zorgerf Kötter zijn bonen bij gepoot,  die om de één of andere reden niet waren ontkiemd. Ook grasranden zijn afgesneden van de gazons. De deelnemers hebben de planten in de bloembakken water gegeven en werd er ’s avonds gesproeid in de groentetuinen.

Ondanks de warmte hebben een aantal deelnemers enthousiast geholpen met het snijden van de geoogste raapstelen die vervolgens zijn klaargemaakt voor de vriezer.

Vrijdagmiddag hebben we afscheid genomen van Rene. Zijn stage zit erop. Wij wensen Rene een mooie toekomst en veel succes het komende schooljaar

Spreuk

Op juni komt het aan, of de oogst zal bestaan.

֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍

֍֍֍֍֍֍֍֍֍

 

6 juni t/m 12 juni 2021

Tuinmeubelen weer voor de dag gehaald.

Het was een prachtige zomerse week met droog, zonnig weer, aangename en soms tropische temperaturen. Van regen was geen sprake. Zaterdag zorgde een frisse wind voor een klein dipje in het weer wat de temperatuur betreft. Vanwege de warmte kreeg eenieder extra drinken aangeboden en werd er op ’t Klein Wierke ‘s middags gewandeld in het Nijreesbos.

De tuinmeubelen die op ’t Klein Wierke nog in de winteropslag stonden hebben natuurlijk we buitengezet, zodat de deelnemers lekker buiten onder de parasols konden zitten. De deelnemers genoten van dit mooie weer.

Op ons zorgerf zijn de schapen omgeweid naar een andere weide, nadat eerst samen met deelnemer en stagiaire schapengaas was geplaatst.

Daar zijn ook raapstelen geoogst uit de groentetuin. Een hele klus om ze te oogsten, wassen, snijden, blancheren en deels in te maken in de vriezer. De deelnemers en begeleiding op Zorgerf Kötter hebben heerlijk gegeten van de raapstelen.  

Op ’t Klein Wierke krijgen de planten in de kas, de bloembakken voor de niendeur en de aardbeienplanten regelmatig water. Een aantal aardbeien zijn al rijp om op te eten. In de hobbyruimte zijn de deelnemers druk met het maken van de laatste uilenkasten. Mooi om te zien dat we zo een steentje kunnen bijdragen aan het in stand houden en de groei van het aantal uilen.

Vrijdag is Johan met deelnemers naar Abemec (Latrago) geweest onderdelen halen, en daarna naar Distel voer halen. Een mooi tochtje binnendoor naar Goor en Bentelo.

Deze week een warm welkom aan Mw. Bekhuis in Ypelo en Wessel ter Harmsel op ’t Klein Wierke. We wensen beiden een mooie tijd op respectievelijk ons Zorgerf/ Zorgboerderij

Op beide locaties oranjeversierselen opgehangen, i.v.m. Europees kampioenschap voetbal wat deze week is begonnen. Nu maar hopen op goede resultaten van het Nederlands elftal.  

Spreuk

Een boon in juni geplant,

 Geeft er vijftig in de hand.

֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍

֍֍֍֍֍֍֍֍֍

30 mei t/m 5 juni 2021

Groeizaam zomerweer.

Droog en warm zomerweer kenmerkte deze week. Naarmate de week vorderde kreeg het een drukkend karakter. Wat resulteerde in regen van enige betekenis op donderdag in de middag en avond en in de nacht van vrijdag op zaterdag veel meer, wel zo’n 20 millimeter.  

Maandag is al het gras dat we vorige week hadden gemaaid ingekuild. Ook het gras dat wij aan een loonwerker hadden verkocht, is deze week gemaaid en opgehaald. De grasresten die waren blijven liggen hebben we samen met enkele deelnemers van het land gehaald.

Met dit mooie weer hebben de deelnemers veel gewandeld, zowel in de morgen als in de middag. Er kon heerlijk buiten gezeten worden, maar dan wel in de schaduw zoals op de foto is te zien.

Met dit groeizame weer wordt er veel in de tuin gewerkt. Op ’t Klein Wierke zijn bonen, kool- en snijbietplanten gepoot en op ons zorgerf hebben we wortelen en afrikanen om en om gezaaid om de wortelaaltjes af te schrikken.

Dagelijks worden de plantjes in de tuinkas water gegeven en om de dag de aardbeien en de bloemen in de plantbakken.

De kanten van het gazon zijn grotendeels afgestoken en paden zijn vrijgemaakt van onkruid.

De allereerste oogst van dit jaar uit de moestuin, rabarber, heeft heerlijk gesmaakt.

Vrijdagochtend hebben Johan en Mark, nadat eerst de kalverhokken waren schoongespoten, kalfjes opgehaald bij collega-agrariërs uit Almelo en Enschede Op zaterdagochtend hebben we de nieuwe dekstier opgehaald en hebben nu weer een “Henkie” op stal.

Spreuk

Juni regen is Gods zegen,

Komt zonneschijn daarbij,

 Dan maakt het boer en stadslui blij.

֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍

֍֍֍֍֍֍֍֍֍

23 mei t/m 29 mei 2021

Herhalingscursus B.H.V.

Tot en met donderdag hetzelfde weer van de laatste weken. Veel te koud voor de tijd van het jaar en bijna elke dag buien. Vrijdag ineens een overgang naar lenteachtig zomerweer met op zaterdag temperaturen oplopend in de middag naar bijna 20 graden.

Deze week hebben een groot aantal deelnemers bloementaartjes gemaakt welke ze mee naar huis hebben genomen. De komende week zullen de deelnemers die nog geen bloementaartje hebben gemaakt er ook één maken.

Woensdagavond hebben we met alle medewerkers en de meeste vrijwilligers een herhalingscursus B.H.V. bij ons op de zorgboerderij gevolgd. Er fijn en belangrijk om te weten hoe je moet handelen bij calamiteiten.

Tijdens deze avond hebben we onze vrijwilliger Matthieu en medewerkster Ilona in de bloemetjes gezet. Matthieu is al ruim 10 jaar vrijwilliger en haalt met veel enthousiasme deelnemers op van huis om ze naar de zorgboerderij/ zorgerf te brengen. Zelfs bij speciale dagen zoals bv het Paasfeest en uitstapjes draagt Matthieu een extra steentje bij. Wij zijn enorm blij met vrijwilligers als Matthieu, zij vormen een onmisbare schakel in de zorg voor onze deelnemers. Naast Matthieu werd ook onze medewerkster Ilona in de bloemetjes gezet. Ilona, begonnen als vrijwilligster en daarna doorgestroomd naar medewerkster is ook al ruim 10 jaar bij ons in dienst. Vier dagen per week is ze het vertrouwde gezicht voor onze deelnemers, hun steun en toeverlaat, hoe mooi is dat!

Onze medewerkster Thirza gaat ons tijdelijk verlaten. Na een weekje vakantie gaat ze met zwangerschapsverlof. Ze zal worden vervangen door o.a. Astrid, die al enige tijd bij ons gewerkt heeft en zodoende een vertrouwd gezicht is voor een aantal deelnemers.

Donderdagavond hebben we gras gemaaid op ons zorgerf, om dat te kunnen hooien en vrijdag op ’t Klein Wierke, waar het gras wordt ingekuild, om de wintervoorraad aan te vullen.

Zaterdag konden ook het laatste schaap met haar 2 lammetje naar buiten in de wei. Één lammetje werd nog steeds met de fles gevoed, wat de reden was dat zij nog binnen zaten.

Tot slot nu het aantal coronabesmettingen blijft dalen, zijn een aantal maatregelen verruimd door de regering. Voor onze zorgboerderij en zorgerf blijven de huidige maatregelen, de anderhalve meter afstand, mondkapjes en verdere extra voorzorgs- en hygiënemaatregelen voorlopig gewoon van kracht.  

Spreuk

Is mei nat,

Een droge juni volgt zijn pad.

֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍

֍֍֍֍֍֍֍֍֍

16 mei t/m 22 mei 2021

Normale bezigheden, met dit buiige weertype.   

De hele week een voortzetting van het weer van vorige week met op enkele dagen bijna de hele dag regen en veel te koud voor de tijd van het jaar.  Temperaturen die nauwelijks de 15 graden haalden en vrijdagavond zelfs gepaard gaand met een stormachtige wind en her en der omgewaaide bomen in Twente.

Met deze weersomstandigheden vonden de meeste werkzaamheden binnenshuis plaats, maar tussen de buien door kon er nog wel worden gewandeld. Helaas werden de deelnemers en begeleiding tijdens het wandelen bij ons zorgerf in Ypelo onderweg “verrast” een stevige bui.

In de hobbyruimte op ’t Klein Wierke zijn uilenkasten in elkaar geschroefd, is er gebeitst en machinaal geboord. Verder zijn o.a. de alom bekende moestuintjes verspeend en naar de kas gebracht, om daar verder te kunnen groeien.

Op ons zorgerf Kötter hebben deelnemers placemats afgespeld en met de naaimachine de randen afgewerkt. Daarnaast was er tijd voor o.a. puzzelen, rummikub spelen en zijn in Ypelo verspeende moestuintjes in de volle grond gepoot.

Tussen de buien door zijn de stokslabonen gepoot, zijn Peultjes gepoot enz. Het onkruid doet het goed in de belevingstuinen, waardoor er flink werk aan de winkel is om het te verwijderen of voor te blijven.

Op beide locaties werd er geholpen met de voorbereiding en bereiding van de warme maaltijd, waaronder bijvoorbeeld soepballetjes maken.    

Maandag is met vereende kracht de aanhanger volgepakt met grofvuil wat vervolgens naar de stortplaats van de gemeente Almelo is gebracht.

Spreuk

Wied het onkruid uit je gedachten en laat het geluk bloeien.

֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍

֍֍֍֍֍֍֍֍֍

9 mei t/m 15 mei 2021

De bloembakken zijn klaar.  

Vanaf maandag een week met onstabiel weer en geregeld buien. Alle hoop was gevestigd dat het in de 2e helft van de week droger zou worden, maar jammer genoeg vielen er met Hemelvaart verspreid over het hele land felle buien. Dus het gezegde van “Hemelvaart Hemelwaterdag” kwam ook deze keer weer eens uit.

Ook nu een korte week waarin wij als Zorgboerderij & Zorgerf open waren i.v.m. met Hemelvaartsdag. Ook op vrijdag waren wij gesloten. We zijn druk geweest in de tuinen waar van alles is gezaaid en gepoot. Samen met deelnemers hebben we de bonenstokken alvast geplaats. Na 15 mei, volgens de gebruiksaanwijzing, kunnen de bonen worden gepoot rond de stokken. Verder zijn de dahlia’s van zolder gehaald en gepoot. De rabarber heeft zich wonderwel hersteld nadat deze vorig jaar per abuis in de herfst voor onkruid was aangezien.

Deze week is René aan zijn laatste stageperiode begonnen van zijn opleiding. We hopen dat hij daar later voldaan op terug kan kijken.

Uiteindelijk was het een heel project om de bloembakken te vervangen voor de ingang van de zorgboerderij. Vorig jaar in de herfst zijn ze gemaakt en daarna gebeitst. Vlak voor het plaatsten zijn ze nogmaals gebeitst ter bescherming tegen de Nederlandse weersinvloeden. Helaas, bleek na het plaatsen de wind grip te krijgen op de mooie plantbakken, waardoor ze bij stevige wind omverwaaiden. Ze zijn nu verankerd en deze week voorzien van verschillende bloemen zoals geraniums, dahlia’s, wolfsmelk, bacopa, verbena spiraalvrucht, zilverblad, enz.  Nu nog de tuinstoelen, tafels en parasols en natuurlijk mooi weer erbij. En dan alles klaar – genieten maar!

Tot slot; de aardappelen zijn deze week geschoffeld (aangeaard). Dit gebeurt enkele keren de komende tijd om de ondergrondse stengelvorming te bevorderen, waardoor de plant meer aardappelen zal vormen. Ook voorkomt het aanaarden dat de aardappelen aan het licht worden blootgesteld en groen worden. De opgehoogde grond warmt sneller op en voert de regen beter af, waardoor de kans op ziekten wordt verminderd.

Spreuk

Avonddauw en zon in mei,

Hooi met karren op de wei.

֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍

֍֍֍֍֍֍֍֍֍

2 mei t/m 8 mei 2021

Veel werkzaamheden in de tuinen.

De hele week wisselvallig weer, en veel te koud voor de tijd van het jaar. Bijna elke dag koude buien aangevoerd uit het noorden, soms met hagel. De temperatuur schommelde tussen de 5 graden in buien, en 10 graden bij zonnige perioden.

Ook deze week een dag minder op de zorgboerderij en het zorgerf. Op 5 mei “Bevrijdingsdag” waren wij gesloten.

Nadat de mais is gepoot, langs de akkerrand van de “Moat”, maisland langs de toegangsweg, een strook van 3 meter door de loonwerker veldbloemen + phacelia gezaaid. Dit bloemenzaad is bedoeld om de flora wat op te vrolijken en vooral bijen zijn daar erg dankbaar voor. Zo dragen ook wij een steentje bij aan de biodiversiteit. voor een filmpje <<klik hier>>

Gerard Rikkert was deze week 5 jaar als vrijwilliger (chauffeur) werkzaam bij ons op de zorgboerderij, een bloemetje + enveloppe kan dan ook niet ontbreken.

Natuurlijk zijn er veel werkzaamheden in de belevingstuinen. Om te beginnen is een groot gedeelte van de tuin diep gefreesd, in plaats van te spitten, om daarna groentebedden te kunnen maken. Rode bieten zijn gezaaid en de bonenstokken alvast geplaatst op ons zorgerf. Er is geschoffeld, nog voor de opkomst van onkruid in de gezaaide groentebedden. Dat kan omdat wij alles in rijen zaaien of planten. Wel natuurlijk een lijntje spannen waar gezaaid of gepoot is. De plantbedden worden wekelijks ontdaan van alle onkruid, een heel karwei!

In de hobbyruimte zijn de deelnemers + begeleiding druk bezig met het monteren van uilenkasten en het schilderen van onderdelen hiervan. Verder zijn er zonnebloemblaadjes geschuurd, enz. De tuinbanken worden gebeitst in de loods, zodat ze er als nieuw uitzien. De kleine plantjes in de Moestuintjes zijn verspeend naar grotere potten en daarna in de kas gezet, waar ze dagelijks worden voorzien van water.

Spreuk

Een natte mei brengt boter in de wei.

֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍

֍֍֍֍֍֍֍֍֍

25 april t/m 1 mei 2021

Schapen weer terug op hun oude nest.  

Nog steeds droog en schraal weer tot en met donderdag. Ook in de avond helder weer. De zogenaamde supermaan deze week was dan goed en in volle glorie te bewonderen.  Vanaf vrijdag zo nu en dan een regenbui. Temperatuur nog steeds helaas aan de lage kant.

Na een drukke week waarin het maisland zaaiklaar is gemaakt, kon op vrijdag de loonwerker de mais poten.

Natuurlijk met deelnemers druk in de groentetuinen. O.a. bietjes, wortelen, raapstelen in de volle grond gezaaid, en plantuien gepoot tussen de wortelen. Verder heeft onze vrijwilligster Dinie de aardbeienplanten verpoot vanuit de tuinkas naar de plantbakken. In de siertuin is geschoffeld, onkruid verwijderd en daar waar nodig planten verpoten of gesnoeid.

Deelnemers de zaden in de moestuintjes van A.H. gezaaid en verspeend. Maar ook nam één van de deelneemsters plaats achter de naaimachine en werd er niet te vergeten samen cake gebakken. 

Donderdag hebben we op ons zorgerf Kötter de afrastering in orde gemaakt, zodat vrijdag de schapen met hun lammetjes weer terug konden naar hun oude stekkie.

Tot slot elke dag krijgen de deelnemers een warme maaltijd aangeboden, soep, hoofdgerecht, en toetje. Zoals op de foto te zien stond er vrijdag asperges op het menu.   

Spreuk

Als het vriest op St. Vitaal,

Vriest het nog veertigmaal.

֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍

֍֍֍֍֍֍֍֍֍

18 april t/m 24 april 2021

Maisland bewerkt, en aardappels gepoot.

De eerste 2 dagen van deze week prachtige zonnige dagen met een aangename temperatuur en een matig windje uit het zuiden. Daarna draaide de wind naar het noorden met als gevolg vrij koud schraal weer. Aan het eind van de week zwakte de wind af en krabbelde de tempratuur iets omhoog.

De hele week zijn we druk geweest met het zaaiklaar maken van het maisland. Bemest met stalmest, en drijfmest door de loonwerker erop gebracht.

De leilindes zijn gesnoeid op ons zorgerf in Ypelo. De gesnoeide takken hebben de deelnemers de dagen daarna opgeruimd. Vooral Hennie is daar erg druk mee geweest.

In de tuinen van allebei de locaties is geschoffeld en onkruid verwijderd. Er zijn zaaibedden gemaakt en er is bietenzaad gezaaid.

Andere activiteiten: bloemen plukken uit de tuin en ter decoratie in vaasjes op tafel gezet. Als voor bereiding op een activiteit zijn bloemen uitgezocht en in de bloemenpers gedaan.

De moestuintjes van een bekende grootgrutter zijn, in de huiskamer, na voorzien te zijn van aarde en zaden in de kas gezet, waar ze dagelijks met veel liefde worden verzorgd.

Naast de dagelijks wandelingen, voor- en bereiding van de warme maaltijd, voeren van de dieren op de boerderij en activiteiten in de hobbyruimte blijft er ruimschoots tijd over voor o.a. geheugentraining m.b.v. vragenderwijs/ pim pam pet/ vogel ’t uit/ quiz en b.v. kleuren voor volwassenen, handwerken, kaarten, rummikub, triominos, gym, bakken, e.d.

Vorige week is Dhr. Vunderink voor het laatst geweest. Thuis kon hem de zorg en de veiligheid, niet meer geboden worden die hij nodig had. Henny is gaan wonen in woon-zorgcomplex “Het Dijkhuis”. Wij wensen Henny een goede tijd in zijn nieuwe woonomgeving.

Deze week een warm welkom voor Mw. Jongsma op ’t Klein Wierke en Dhr. van Rijk op Zorgerf Kötter. Wij hopen dat beiden zich snel thuis voelen op onze locaties.

Vrijdag hebben we aardappelen gepoot op de zo genoemde “Achteres” op ’t Klein Wierke met de pootmachine, getrokken door de trekker van onze vrijwilliger Harry, onder belangstelling van zowel deelnemers als begeleiding.

Spreuk

In april heldere maneschijn,

Zal voor de bloesem schadelijk zijn.

֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍

֍֍֍֍֍֍֍֍֍

11 april t/m 17 april 2021

Nieuwe aardbeienplantbakken op Zorgerf Kötter.

De afgelopen week was het typisch weer voor april; de eerste dagen koud met hagelbuien en in de nacht op uitgebreide schaal nachtvorst. Naarmate de week vorderde werd het wat vriendelijker. De nachtvorst verdween maar het bleef nog wel fris en schraal voor de tijd van het jaar.

Op woensdag hebben de deelnemers aardbeienplanten vanuit de moestuin op onze zorgboerderij, in speciale aardbeienbakken geplant op ons zorgerf.

Er is veel in de tuin geschoffeld op beide locaties om het onkruid te verwijderen en de groei hiervan voor te blijven. De moestuinen zijn gefreesd als voorbereiding voor het maken en inzaaien van de groentebedden. 

Donderdag is Johan met een aantal deelnemers met de bus naar Bentelo (“Distel Dier en tuin benodigdheden”) geweest om voer te halen voor de dieren op de boerderij. Natuurlijk een toeristische route genomen, met o.a.

 Een mooi terugritje door de bossen van “Twickel”.

De moestuintjes die we via een bekende grootgrutter krijgen zijn in gebruik genomen, altijd een leuke bezigheid!

In de hobbyruimte op ’t Klein Wierke wordt druk gewerkt aan het in elkaar zetten van de uilenkasten en op ons zorgerf in Ypelo is hout kloven een favoriete bezigheid.

Spreuk

Lopen de mieren door de keuken,

staat het voorjaar op de deur te beuken.

֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍

֍֍֍֍֍֍֍֍֍

4 april t/m 10 april 2021

Nieuwe bloembakken geplaatst.

Afgelopen week was het veel te koud voor de tijd van het jaar. Een week met winterse buien gepaard gaand met hagel, soms een klap onweer, temperaturen in de nacht meestal net iets boven het vriespunt en overdag veelal niet warmer dan 6 of 7 graden.

De meeste activiteiten speelden zich binnenshuis af in deze korte week omdat wij paasmaandag gesloten waren. Op dinsdag hebben we de paasversieringen opgeruimd op beide zorgboerderijen en zijn de paasbakjes omgetoverd tot bloembakjes.

Tussen de buien door werd er deze week soms fanatiek gewandeld. Op beide locaties werden de grote rondes gelopen door hen die dit graag doen.

Woensdag zijn op ’t Klein Wierke de aardappelen uitgezocht. We kregen opmerkingen van deelnemers die de aardappelen schillen, dat er veel niet bruikbare tussen zaten. Sommigen waren groen geworden of er zaten rotte plekken op.

Deelnemer Harry heeft de afgelopen 14 dagen met veel enthousiasme de nieuwe bloembakken nogmaals gebeitst. Hij komt 3x in de week bij ons en beitste elke morgen 1 bak. Het resultaat mag er zijn. Vrijdag hebben we de nieuwe bloembakken geplaatst voor de Niendeur (ingang) van onze zorgboerderij. Binnenkort zullen er, als de kans op vorst voorbij is, plantjes in worden gepoot.

Natuurlijk waren er ook nog in de tuin allerlei bezigheden. Deelnemers hebben met vereende kracht het snoeihout opgeruimd van de leilindes in de tuin. Ook onze vrijwilligster Dinie is druk geweest met het snoeien in de bordes, en het opruimen daarvan samen met enkele deelnemers.   

Spreuk

April veranderlijk en guur,

Brengt hooi en koren in de schuur.

֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍

֍֍֍֍֍֍֍֍֍

28 maart t/m 3 april 2021

Weer geen Paasfeest i.v.m. coronamaatregelen.

Maandag een weersomslag naar mooi en warm voorjaarsweer. Dinsdag en woensdag tikte het kwik de 26 graden aan. Donderdag een overgang naar veel koeler weer met een koude vrij harde noordwestenwind, waarna het veel kouder werd met een kwik niet hoger dan 7 graden.

De week begon met de geboorte van een drieling lammetjes. Ze dartelen tevreden in het hok, mede door de goede conditie van het moederschaap.

Nu we nog steeds te maken hebben met het coronavirus en de beperkingen daardoor, was er ook dit jaar geen Paasfeest met de deelnemers samen met één van hun naasten. Wel hebben alle deelnemers deze week een zelf versierd paasbakje mee naar huis genomen. Met het timmeren van de houten bakjes zijn een aantal deelnemers samen met de begeleiding erg druk geweest in de hobbyruimte, waarna onze deelnemer Harry alle bakjes heeft gebeitst in de huiskamer. De flesjes die in de paasbakjes zitten zijn in de huiskamer met veel enthousiasme geschilderd in mooie voorjaarskleuren. Het resultaat mag er zijn.

Verder hebben we met dit mooie weer de palen langs onze toegangsweg naar de zorgboerderij en de stenen op het erf gewit. Ook in de tuinen op onze zorgboerderij/ zorgerf zijn voorbereidende werkzaamheden verricht, en is natuurlijk voor Pasen alles opgeruimd en aangeveegd.

Op ons zorgerf is het tuinmeubilair gesopt, ofwel schoongemaakt en is de huiskamer in paassfeer gebracht met o.a. zelfgemaakte paaseibloembakjes gemaakt van muurvuller, waarna er mooie voorjaarsbloeiers in zijn gepoot.

Afgelopen vrijdag is na een periode van afnemende gezondheid Dhr. ter Haar overleden. Hendrik genoot van de reuring om hem heen, vanuit zijn vaste plek, een heerlijke relaxstoel, op een strategische plek in de huiskamer van ons zorgerf in Ypelo. Vanuit deze stoel kon hij alles overzien en zelfs meedoen in gesprek.  Echter, wanneer er hout werd gekloofd met de kloofmachine in de hobbyruimte, dan was Hendrik van de partij. Wij wensen de naaste familie veel sterkte met het dragen van dit verlies, van toch wel een markante persoonlijkheid.

Deze week hebben wij Dhr. Nieuwenhuis verwelkomd op ’t Klein Wierke. Wij wensen hem een fijne en mooie tijd bij ons op de zorgboerderij.     

Spreuk

Om den wille van het smeer,

Likt de kat de kandeleer.

(Om voordeel te halen doen sommigen veel.)

Nog een mooi paasfilmpje op YouTube gezet. <<Klik hier>>

 

֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍

֍֍֍֍֍֍֍֍֍

21maart t/m 27 maart 2021

Lammetjes geboren.

Het grootste deel van de week was droog weer, soms liet de zon zich even zien. Temperatuur was normaal voor de tijd van het jaar. Aan het eind van de week op vrijdagavond en zaterdag overdag echte maartse buien met hagel en onweer.

Normaal hebben wij in de week voor Pasen op Witte Donderdag samen met de deelnemers en één van hun naasten paasfeest in de kantine “IJsclub Zenderen”. Helaas nu voor de 2e keer op rij is dit niet mogelijk i.v.m. de coronamaatregelen van de overheid. Maar natuurlijk laten wij het paasfeest niet helemaal stilletjes aan ons voorbij gaan. Ook deze week zijn er paastakken versierd met eitjes en zijn we druk bezig geweest met de voorbereiding van de paasbakjes.

De deelnemers van de vrijdaggroep hebben alvast een schrijven meegekregen dat, net als voorgaande jaren, op goede vrijdag en tweede paasdag onze zorgboerderij en zorgerf zijn gesloten

Donderdag en vrijdag zijn de eerste lammetjes geboren op onze zorgboerderij. Altijd weer een unieke gebeurtenis.

In de loods zijn we begonnen met het aanbrengen van de laatste beitslaag op de nieuwe plantbakken die afgelopen winter zijn gemaakt. Binnenkort zullen ze staan te pronken als afscheiding van het terras bij de “Niendeur” van onze zorgboerderij in Bornerbroek.

Deze week mochten wij Dhr. van Dijk verwelkomen op ’t Klein Wierke. Wij wensen hem een fijne en gezellige tijd op onze zorgboerderij.  

Spreuk

Kruipen slakken over de wegen,

zij voorspellen dikwijls regen.

֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍

֍֍֍֍֍֍֍֍֍

14 maart t/m 20 maart 2021

Boom gerooid uit de belevingstuin.

Een veel kouder weertype dan vorige week, maar wel droger. Dus veel frisser, en in de laatste dagen van deze week in de nacht op uitgebreide schaal nachtvorst, van vrijdag op zaterdag -6 graden.

Zowel in Ypelo op ons zorgerf als in Bornerbroek op onze zorgboerderij de gewone bezigheden en werkzaamheden deze week. Wij vinden het belangrijk dat wij de deelnemers zoveel mogelijk structuur kunnen bieden. Of ieder hun eigen ding kunnen laten doen in een raamwerk welke past bij de zorg en begeleiding die wij kunnen bieden als Zorgboerderij en Zorgerf. Zoals het verzorgen van de dieren, kippen voeren en eieren rapen, hout ophalen voor de houtkachels, en werken in de hobbyruimten, maar ook op vaste tijden koffie en thee drinken en niet te vergeten de warme maaltijd. De warme maaltijd is een dagelijks terugkerend middelpunt, waarin wij jaarrond producten uit eigen tuin verwerken en vlees nuttigen van onze eigen vee. Maaltijden die met veel liefde en smaak worden (voor)-bereid samen met onze deelnemers.  

Een van de deelnemers heeft een 3D schilderijtje gemaakt. Er is geborduurd en gewerkt aan een mooie voorjaarscollage. Dagelijks is er aandacht voor geheugentraining, beweging (wandelen en / of een bewegingsactiviteit op de deel) en zijn er vele spelactiviteiten mogelijk.  

In deze periode voor Pasen zijn de voorbereidingen voor de paasstukjes in volle gang en wordt de deel versierd zodat we over 14 dagen in de week voor Pasen aandacht kunnen besteden aan het belangrijkste christelijke feest in het liturgisch jaar.

Helaas zal ook dit jaar ons jaarlijks paasfeest, samen met alle deelnemers en één van de mantelzorgers niet doorgaan i.v.m. de coronaperikelen.

Deze week hebben we een boom omgehakt in onze belevingstuin, die toch wel erg groot was geworden en veel licht wegnam in de moestuin. Samen met deelnemers zijn alle takken opgeruimd. De kleine takken van deze boom zijn op vazen gezet en versierd met eitjes.

Dinsdag hebben wij Dhr. Rohring mogen verwelkomen op onze zorgboerderij. Wij hopen dat hij zich snel thuis voelt op ’t Klein Wierke.

Spreuk

Veel wind in maart,

geeft een gevulde boomgaard.

֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍

֍֍֍֍֍֍֍֍֍

7 maart t/m 13 maart 2021

Potgrond in de plantbakken.  

Deze week splitste het weer zich in 2 gedeelten. Tot woensdag overwegend droog en schraal weer. Daarna een overgang naar onstuimig stormachtig weer die zich woensdagavond al inzette. Vooral op vrijdag en zaterdag veel wind met buien en rukwinden.

Maandag heeft Vincent een kieper vol potgrond gehaald om de plantbakken daarmee te kunnen vullen. Dat is inmiddels ook samen met deelnemers gebeurd. Verder zijn we ook druk bezig geweest met het opruimen en eventueel verpoten van verschillende planten. In de groentetuin is al oude mest opgebracht en verdeeld.

Deelnemers zijn o.a. bezig geweest met plaatjes uitzoeken voor een lentecollage, flessen decoreren, en een wollen schapendeken afhechten met de festonsteek.

Het konijnenhok en kalverhokken zijn deze week uitgemest.

In de hobbyruimten zijn deelnemers bezig met het schuren van het hout voor de uilenkasten, wat onlangs is gebracht door vrijwilligers van de uilenvereniging “De Katoelenkiekers”. Maar ook verder met maken van de paasbakjes en voederhuisjes.

Johan is samen met deelnemers naar de vuilstort geweest om het verzamelde restafval van de afgelopen tijd weg te brengen.

De week hokken zijn klaar gemaakt voor de schapen die we vrijdag hebben opgehaald van ons zorgerf uit Ypelo en naar ’t Klein Wierke hebben gebracht. Daar hebben we meer controle over de schapen die vanaf 20 maart zouden kunnen lammeren.

Vanaf deze week zijn de eerste medewerkers aan de beurt voor de vaccinatie tegen het Coronavirus. Met deze vaccinaties  hopen wij onszelf en een ieder in onze naaste omgeving te beschermen. Op advies van het RIVM blijven we ondanks de vaccinaties alle voorzorgsmaatregelen nemen.

Spreuk

Belast je zelf niet met

wat andere mensen van je denken.

֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍

֍֍֍֍֍֍֍֍֍

28 februari t/m 6 maart 2021

Mondjesmaat begint het vaccineren van de deelnemers op gang te komen.

In de eerste week van maart vrij schraal weer. Met een zuidelijke stroming nog aanvoer nog van zachte lucht met een aangename temperatuur. In de loop van de week draaide de wind naar het noorden, en werd het echt schraal weer, met in de nacht op grote schaal nachtvorst.

De afgelopen tijd zijn een aantal deelnemers gevaccineerd tegen het covid 19- virus, maar lang nog niet iedereen.  

Nu met dit schrale voorjaarsweer zijn we druk bezig met de voorbereidingen voor het komende groeiseizoen. Er is o.a. stalmest opgebracht en verdeeld over de moestuin zodat deze omgespit kan worden en is het gazon aan de voorkant van de zorgboerderij deels samen met een deelnemer omgespit om er weer een mooi gazon van te kunnen maken. Deelnemers zijn zowel op onze zorgboerderij als zorgerf druk geweest met het uitharken en opruimen van de overige gazons.

Samen met deelnemers heeft Johan de gazonmaaier weer opgehaald, die voor een onderhoudsbeurt, bij “Van de Riet “ in Ambt Delden.

Voor een deelneemster is er een voetenbankje gemaakt, zij kon niet met de voeten op de grond komen als zij op een stoel zat.

Andere dagelijkse activiteiten op dit moment: verder met paasbakjes timmeren, zonnebloemblaadjes schuren, bloemen ververst in de huiskamer.

Op onze zorgboerderij in Bornerbroek een warm welkom voor Dhr. van Asselen en op ons zorgerf in Ypelo voor Mw. Joosse en Mw. Molenaar. Wij wensen alle drie de deelnemers een fijne tijd op onze zorgboerderij / ons zorgerf.

Spreuk

Slaat de rook uit de schoorsteen naar beneden, behoort het droge weer tot het verleden.

֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍

֍֍֍֍֍֍֍֍֍

21 februari t/m 27 februari 2021

Zonnige week.

De hele week mooi zomerweer. Temperaturen op een recordhoogte voor eind februari. Op enkele dagen tikte die in de middag het kwik 17 graden aan.  De boeren waren overal druk bezig met het uitrijden van mest op de landbouwgronden, zo ook wij. En niet te vergeten werd in deze laatste week van februari overal gesnoeid. Vooral de gemeenten waren daar druk mee bezig.

Nog een opmerkelijke gebeurtenis. De 2 kippen die in de broedmachine van  onze vrijwilliger Harry zijn uitgebroed uit de eieren van het “Pluimveemuseum”, waar we vorige jaar met het uitstapje met onze deelnemers zijn geweest, zijn weer eieren gaan leggen. Dus nu ook weer zo nu en dan een groen ei van één van deze kippen. (rechtsonder Schijndelaar)

Samen met de deelnemers zijn op onze zorgboerderij en zorgerf de laatste restanten uit de groentetuinen opgeruimd en is daarna de grond licht gefreesd om deze te beluchten. Ook de gazons op ons zorgerf zijn uitgeharkt.

Naast de gewone werkzaamheden, zijn er flessen geschilderd en gedecoreerd, Verder zijn er o.a. tijdschriften

 doorgebladerd voor een te maken lentecollage.

En niet te vergeten wandelen. Tijdens één van deze wandelingen zijn er 3 reeën gezien die ook met dit mooie weer rustig aan het grazen waren.

Deze week een warm welkom voor Mw. Boekhoven als nieuwe deelneemster. Wij hopen dat ook zij zich snel zal thuis voelen bij ons op de zorgboerderij. 

  

Vrijdagmiddag is Sanne ons Friese paard door de hoefsmid bekapt, dit gebeurd iedere 6 weken zodat haar hoeven netjes verzorgd blijven

Spreuk

Als je wilt dat kippen eieren leggen,

 dan moet je het kakelen verdragen.

֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍

֍֍֍֍֍֍֍֍֍

14 februari t/m 20 februari 2021

Alle sneeuw weer snel verdwenen.

De hoeveelheid sneeuw die vorige week is gevallen, is net zo snel weer verdwenen als het is gekomen. Vanaf zondag zette de dooi in, maar er kon toch met een prachtig zonnetje de hele dag worden geschaatst. Maandag code rood voor kans op ijzel. Gelukkig viel hier nog mee waardoor de deze dag gewoon konden komen. Daarna overdag en in de nacht temperaturen van enkele graden boven nul, met aan het eind van de week, prachtig februariweer, oplopend naar zo’n 15 graden op zaterdag.

Het werd nu weer hoog tijd om al het zout van de bussen en auto’s te wassen op vrijdag. Zelfs een groot deel van de ramen van de zorgboerderij zijn samen met een deelnemer gelapt.

Het werd ook weer tijd om elke middag met een aantal deelnemers te gaan wandelen.

Natuurlijk ook de gewone werkzaamheden zoals: machinaal boren en schilderen in de hobbyruimte op onze zorgboerderij.  Op de deel zijn de laatste sneeuwsterren geschilderd en van kunstsneeuw voorzien. Er werden sponzen geknipt, cake gebakken, sleutelhangers gemaakt door middel van een macramé knooptechniek en niet te vergeten rummikub en andere spellen gespeeld, zoals: mens-erger-je-niet, Hollandse memory, rondje Twente en Triviant in twee teams waarbij veel gelachen en gediscussieerd werd.

Afgelopen week hebben we op dinsdag en vrijdag versterking gekregen in ons vrijwilligersteam van Marc Groote Haar. Wij wensen Marc veel werkplezier op de zorgboerderij.   

Spreuk

In februari sneeuw en regen,

 Betekenen goddelijke zegen.

֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍

֍֍֍֍֍֍֍

7 februari t/m 13 februari 2021

Sneeuwruimen.

Zoals vorige week al gemeld, zondag een echte sneeuwstorm. Daarna was het de hele week vrijwel droog, met in de nacht soms strenge vorst en overdag lichte vorst. Behalve op maandag nog een lichte sneeuwbui vergeleken met zondag.

Door deze grote hoeveelheid sneeuw in combinatie met veel wind, waren de wegen slecht berijdbaar. Om deze reden waren onze zorgboerderij en zorgerf op maandag en dinsdag gesloten. Wij vonden het niet verantwoord voor zowel onze deelnemers als chauffeurs en begeleiding dat wij zouden gaan rijden om iedereen op te halen. Gelukkig had iedereen hiervoor begrip.

Deze week een warm welkom voor Dhr. Doeve op ’t Klein Wierke. We wensen hem een fijne tijd op onze zorgboerderij.

Maandag en dinsdag zijn we druk geweest met sneeuwruimen op het erf van onze zorgboerderij/ zorgerf, om valgevaar en uitglijden te voorkomen. Dit ging al volgt: eerst met de trekker en schuif en handmatig het grootse gedeelte opruimen. Daarna met de veegmachine vegen, en vervolgens zout strooien. Woensdag konden beide locaties weer open.

Op ons zorgerf hebben we samen met de deelnemers hout gekloofd en daarna onder de overkapping gebracht. Binnen zijn deelnemers bezig geweest met macramé van restanten wol wat ruim voorradig is, om dit vervolgens te kunnen gebruiken als sleutelhanger.

Voor een groot deel van onze deelnemers waren, onder deze vrieskou, de meeste activiteiten binnenshuis. Natuurlijk kon deze week als maaltijd “snert met roggebrood & katenspek” niet ontbreken.

Spreuk

Heeft januari koude dagen,

Dan zal in februari de sneeuw u plagen.

  ֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍

֍֍֍֍֍֍֍֍֍

31 januari t/m 6 februari 2021

Zondagochtend (7-2-21) veel jachtsneeuw.

Op de eerste dag van februari waren de wegen glad door opvriezing tot ver in de ochtend. Daarna zo nu en dan veel regen met normale temperaturen voor februari. Op zaterdag overgang naar echt winterweer.

Uit voorzorg de boerenkool uit de tuin gehaald.  

’s Morgens voor de deelnemers komen worden de houtkachels klaargemaakt in de ruimten waar de deelnemers komen, als extra warmte.  Ook de medewerkers vinden het fijn om zich even op te warmen voor de kachels (tenminste de meeste). Geregeld  wordt de houdvoorraad aangevuld door de deelnemers op beide locaties.

Op ons zorgerf is er hout gekloofd voor komende winterseizoen.

Ondanks het regenachtige weer van deze week hebben we toch nog bijna elke middag na de maaltijd gewandeld. Verder het gewone werk zoals het schilderen van de ringen van de voederzonnebloemen enz. in de hobbyruimten.

Deze week hebben we wasknijpers aan elkaar geplakt, zijn deze geschilderd en voorzien van kunstsneeuw waardoor het net sneeuwsterren zijn. Er zijn ijsmutsjes gemaakt van wol. Samen met de sneeuwsterren zijn er mooie raamhangers van gemaakt.

Naast creatieve activiteiten zijn er bewegingsactiviteiten gedaan. B.v: het overslaan van een ballon met piepschuim. En niet te vergeten de spelletjes, rummikub, memory, vragenderwijs, enz.

Deze week hebben we twee nieuwe deelneemsters verwelkomd op ’t Klein Wierke: Mevr. Mul- Crone en mw. Kiekebeld. Wij wensen beide dames een fijne tijd bij ons op de zorgboerderij.

Zondagochtend, eigenlijk de volgende week, is er veel sneeuw gevallen. Door de sterke oostenwind sneeuwduinen op onze zorgboerderij, op enkele plaatsen wel 70 cm hoog. Tegen 9.30 uur was het meeste met de tractor en man-(vrouw-)kracht opgeruimd.   

 Spreuk

 

Is februari guur en koud,

dan komt er een zomer waarvan je houdt.

֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍

֍֍֍֍֍֍֍֍֍

24 januari t/m 30 januari 2021

De dagelijkse bezigheden.  

Een regenachtige week met in de eerste helft van deze week nog vrij hoge temperaturen. De laatste dagen van deze week veel regen op de scheiding van warme en koude lucht boven ons land. Bovendien ook grote temperatuurverschillen. In het noorden 0 graden en bij ons,100 km verderop, 8 graden op vrijdag. Zaterdag en zondag nachtvorst in het hele land.

Maandag is Jeannette Hagemann voor het laatst op ’t Klein Wierke geweest. Ze is dinsdag opgenomen in Eugeria. Wij wensen Jeannette een gezellige tijd in haar nieuwe woonomgeving.

Woensdag hebben we Mw. Kreuwel verwelkomd op ’t Klein Wierke. We wensen haar een fijne tijd op de zorgboerderij.

Het is altijd mooi om te zien dat de deelnemers als ze ’s morgens komen na de koffie of thee al weten hoe hun dag er zal uitzien.

De één begint met het verzorgen van de kippen en het voeren van de sikken, de ander gaat naar de ligboxenstal om de kalfjes van voer te voorzien, en zo nodig bij de andere dieren het voer aan schuiven enz. Daarna vaak stro in de hokken van de kalfjes en zo nodig eerst uitmesten. Anderen gaan in de hobbyruimte bv.  Zonnebloemringen schilderen en paasbakjes in elkaar zetten.

In de huiskamer, de deel waar vroeger de koeien stonden) zijn deelnemers druk geweest met wasknijpers plakken en schilderen en natuurlijk helpen met de voorbereiding voor de maaltijd. Deze “gebruikelijke” bezigheden vinden wij belangrijk om de deelnemers zoveel mogelijk structuur te geven.

Verder hebben we deze week op ons zorgerf hout gekloofd voor het komende winterseizoen. Bovendien hebben de dames er koekjes gebakken en heel wat wortels geschild en gesneden voor in de vriezer. Vrijdagmiddag, het regende, hebben we naar een videoband gekeken van oud Almelo en omstreken.

Deze week ontvingen we het bericht dat onze deelnemer Johan Westra is overleden. Johan genoot op de Kötter vooral van het buitenleven op de boerderij, tuinieren en hout kloven. Hij was geen spelletjesmens, maar deed wel gezellig mee als het weer het niet toeliet buiten te zijn. De afscheidsdienst was online te volgen. Fijn dat die mogelijkheid er was. Zoon Cor las een mooi gedicht voor beginnende met: “Wij zijn ons vader niet verloren”. Wij wensen Johan zijn echtgenote, kinderen, klein- en achterkleinkinderen veel sterkte de komende tijd.

Spreuk

Liefde leeft altijd voort,

Waar het leven eindig is.

֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍

֍֍֍֍֍֍֍

17 januari t/m 23 januari 2021

Avondklok ingesteld, voor het eerst sinds de 2e wereldoorlog.  

Opnieuw wisselvallig weer na een korte winterse periode. In het midden van de week nam de wind soms toe tot stormachtig.

Vanaf zaterdagavond heeft de regering besloten een avondklok in te voeren, van ’s avonds 9:00 uur tot 4:30 uur de volgende morgen. Voorlopig tot 10 februari 2021. Een maatregel die vooral de jongeren zal treffen en degenen die zich met moeite aan de huidige regels kunnen houden.

Op dinsdag en vrijdag hebben we samen met deelnemers aardappelen versnipperd op onze zorgboerderij in Bornerbroek.

Op ons zorgerf in Ypelo donderdag met deelnemers hout gekloofd. Om de voorraad voor volgend jaar weer aan te vullen. Een bijzonder geliefd werkje voor onze deelnemers.

Verder op beide locaties de volgende gewone tussen aanhalingstekens werkzaamheden rekening houdend met het coronaprotocol, zoals: groenten snijden voor de diepvries, timmeren en machinaal boren in de hobbyruimte, schuren in de huiskamer (deel), veertjes van wasknijpers halen ter voorbereiding van een creatieve activiteit, wandelen, en plaatjes uitzoeken voor een wintercollage nu het winterweer buiten niet zo meewerkt. Maar ook krantlezen, en niet te vergeten hout halen om de kachels aan het branden te houden in deze voor iedereen bijzondere en moeilijke tijden.

 Spreuk

Echte vrienden,

 helpen je dingen,

 die je bent kwijtgeraakt,

terug te vinden.  

֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍

֍֍֍֍֍֍֍֍֍

10 januari t/m 16 januari 2021

Een heel normale week, aan het eind zelfs klein beetje sneeuw.

Het weer deze week neigde naar een kouder weertype. Eerst nog het wisselvallige weertype wat we al zo lang hebben gehad. Verder in de week werd het steeds kouder, met in de 2e helft van de week nachtvorst. Overdag kwam de temperatuur nauwelijks boven het vriespunt. Van zaterdag op zondag is er een heel dun laagje sneeuw gevallen. 

Het nieuws wat ons het meeste bezig hield was het vallen van het kabinet Rutte III. Gelukkig heeft dit tot nog toe geen gevolgen voor de maatregelen t.a.v. het coronavirus, of beter gezegd het in toom houden van dit virus.

Maandag heeft Johan samen met deelnemers grofvuil naar de stort gebracht. Dit zal nog wel vaker gebeuren dit jaar, vooral door de toename van de hoeveelheid afval t.g.v. alle hygiënemaatregelen.

Naast het dagelijks ritme van het voeren van de dieren zijn de geitenhokken uitgemest en kalveremmers schoongemaakt.

Op ons zorgerf zijn o.a. aardappelen versnipperd tot veevoer en is het oud papier weggebracht. Op allebeide locaties allerlei andere activiteiten zoals: walnoten kraken, wandelen, kleuren voor volwassenen, triominos, rolit, keer op keer, punniken, memory en UNO. Maar ook bewegingsactiviteiten ontbraken deze week niet, zoals het overslaan van een ballon met piepschuim stokken. 

Spreuk

Leer en probeer, want het brengt je altijd meer.

֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍

֍֍֍֍֍֍֍֍֍

 

3 januari t/m 9 januari 2021

Kerstversiering weer opgeruimd en knieperkes gebakken.

Nog steeds geen winter in deze eerste week van dit jaar. Weer zoals al lange tijd zwaar bewolkt met zo nu en dan een miezerig regentje. Zaterdagochtend overigens nachtvorst.

De week zijn we op beide zorgboerderijen begonnen met elkaar nieuwjaar te wensen, waarbij de eigen gebakken knieperkes gevuld met slagroom natuurlijk niet ontbraken. ’s Middags wederom een heerlijke knieperke en een hapje en drankje. Omdat de meeste deelnemers niet elke dag op onze zorgboerderij en zorgerf komen hebben we deze gezellige nieuwjaar-gewoonte ook op de dinsdag en woensdag gedaan.

Zoals gebruikelijk op onze zorgboerderij hebben we de kerstbomen en kerstversieringen na driekoningen opgeruimd en het kabinet weer terug op zijn oude plek gezet enz. Het is een goede gewoonte om de kerstbomen en kerststal nog te laten staan tot 3 koningen, daarna is er dan ook een definitief einde gekomen aan de feestdagen die voor iedereen compleet anders waren dan de voorgaande jaren.

Op ons zorgerf zijn weer aardappelen gesneden tot veevoer. De strohokken zijn uitgemest en van een nieuwe strolaag voorzien.

Vrijdag hebben we samen met deelnemers hout van de houtopslag verplaatst naar de loods in containerbakken

Donderdag mochten we de heren Kienhuis en Nijhof verwelkomen op onze zorgboerderij. Wij wensen beide heren en fijne tijd toe op ’t Klein Wierke.

Spreuk

Knapt januari niet van de kou,

Dan zit men zomers in de rouw.

֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍

֍֍֍֍֍֍֍֍֍

26 december t/m 3 januari 2021

Knallend het oude jaar uit en het nieuwe in.

Allereerst wensen wij eenieder een goed, gezellig, zorgzaam en bovenal gezond 2021, waarin wij hopen dat er een einde komt aan de allesomvattende uitbraak van het coronavirus in het afgelopen jaar.

Deze week was het zwaar bewolkt met zo nu en dan een stevige bui of een miezerig regentje. Eigenlijk hebben wij al lange tijd dit weertype. 1 januari begon met vrij dikke grondmist en een temperatuur, enkele graden boven normaal.

Een heel bijzonder jaar, niet alleen door alle maatregelen van de overheid om het coronavirus in te dammen, maar ook het afgelopen jaar telde 53 weken.

Het was een jaar dat de hele maatschappij in de ban was van dit virus, met alle maatregelen en gevolgen van dien. Ook met onze zorgboerderij ontkwamen wij daar niet aan. Eerst vanaf maart een aantal weken gesloten, daarna met alle vereiste voorzorgsmaatregelen weer open, alleen tot nog toe met kleinere groepen. Helaas konden het afgelopen jaar het paasfeest en ons jaarlijks uitstapje geen doorgang vinden en hebben we Sinterklaas en het Kerstfeest op gepaste manier in kleine groepen gevierd op beide locaties.

Ook deze week waren we 3 dagen open. Natuurlijk mochten, in de laatste dagen van dit jaar, de oliebollen niet ontbreken. In de ochtend werd het oliebollenbeslag gemaakt met rozijnen, krenten en appelstukjes. ’s Middags hebben we oliebollen gebakken, die eenieder zich prima liet smaken.

Naast deze jaarlijkse traditie werd er nog geborduurd, gesjoeld, werden andere spelen gespeeld en gingen de bezigheden van alledag gewoon door.

Verder opruimen van het één en ander en grofvuil in de aanhanger pakken. We hebben oud papier verzameld en met deelnemers uit Ypelo naar de papiercontainer gebracht.

De veestapel is weer uitgebreid met een kalfje, welke we met een paar deelnemers hebben opgehaald bij een collega agrariër en zijn het kippenhok en konijnenhok schoongemaakt.

Spreuk

Als ’t louwmaand mistig is,

wordt de lentemaand fris.

֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍

֍֍֍֍֍֍֍֍֍

 

20 december t/m 26 december 2020

Kerstfeest, maar dan anders dit jaar.

De laatste volle week van het jaar 2020 was zwaar bewolkt met zo nu en dan regen. De zon liet zich de eerste dagen van deze week niet zien. In de nacht van woensdag naar donderdag viel er heel veel regen, tot laat in de morgen. Eerste kerstdag droog. Bijzonder dit jaar nu de planeten Jupiter en Saturnus op één rij staan en te zien zijn als een grote ster.

Deze week zijn we 3 dagen open i.v.m. met kerstmis deze week. Omdat sinds Corona een beperkte groepsgrootte op onze beide locaties mogelijk is, kon ons jaarlijks kerstfeest, welke andere jaren voor iedereen op ’t Klein Wierke werd gehouden, helaas geen doorgang vinden.

Creatief als we zijn, hebben we op beide locaties kerstmiddagen gehouden op maandag, dinsdag en woensdag.

’s Morgens werden de “gewone” werkzaamheden gedaan op onze zorgboerderij en zorgerf. Zelfs hebben we op woensdagochtend nog 2 kalfjes met deelnemers opgehaald uit Stegeren. Maar ook was er tijd om te borduren, mens-erger-je-niet en rummikub te spelen en werd er een bewegingsactiviteit met een ballon gedaan.

De middag stond het in het teken van Kerstmis. Tijdens de koffie en thee met een kerstkransje werden op alle drie de middagen de kaarsen op de adventskrans tijdens het voorlezen van het kaarsengedicht stuk voor stuk aangestoken.

Daarna een hapje en een drankje gevolgd door, op iedere dag een ander kerstverhaal, omdat een aantal deelnemers op meer dagen in de week komen.

In Ypelo zijn de hapjes gemaakt met behulp van enkele deelnemers. Iedere middag werd afgesloten met een hapje en een drankje.

Bij het naar huis gaan kreeg iedereen een zakje kerstbonbons met een kerstgroet mee naar huis. Ondanks de vele beperkingen als gevolg van de corona uitbraak dit jaar, kunnen we terugkijken op een knus en gezellig kerstfeest.

( zie ook foto’s op:  Kerst 2020   elders op deze site.)

 Spreuk

Als met St. Thomas (21 dec.) de dagen gaan lengen beginnen de nachten te strengen.

************

*********

13 december t/m 19 december 2020

Kerstbakjes maken voor thuis.

Deze week was het erg zacht weer voor half december. Met op de meeste dagen  zware bewolking met zo nu en dan iets regen. Later in de week liet het zonnetje zich weer zien.

Maandagavond een toespraak van minister-president Rutte, deze keer vanuit het torentje van onze minister-president. Hij kondigde een vergaande Lock-down af tot 19 januari 2021 om zoveel mogelijk de mobiliteit en samenkomsten van groepen mensen te beperken. Dit alles om te voorkomen dat het coronavirus zich nog verder zal kunnen uitbreiden. En hopelijk het aantal positieve geteste mensen op het covid-19 virus zal dalen. Gelukkig kan de dagbesteding wel gewoon door blijven gaan. Overigens kwam er op zondag 20-12-2020 om 6:00 uur een vliegverbod vanuit Engeland i.v.m. een nieuwe mogelijke besmettelijke variant van het coronavirus aldaar.  

Maandagochtend hebben we een guste pink naar slachterij Hoff in Hardenberg gebracht en vrijdag samen met deelnemers het vlees, diepvries klaar, weer opgehaald.

Dinsdag is de veestapel weer uitgebreid met 2 kalfjes die Johan samen met enkele deelnemers heeft opgehaald bij een melkveehouder uit Enter. Voor het zover was zijn eerst alle dieren op de boerderij gevoerd en de kalverhokken van stro voorzien, zodat de opgehaalde kalfjes een mooi strohok kregen.

Naast de alledaagse bezigheden zijn deelnemers bezig geweest met  het schuren van zonnebloemblaadjes, het sorteren van kerstdecoraties en niet te vergeten het versieren van de kerstbakjes die op de boerderij zijn gemaakt.

De kerstbakjes zijn op beide locaties, voor zover mogelijk, zelf door de deelnemers voorzien van dennengroen, skimmia, kerstballetjes, dennenappel en een theelichthouder met een theelichtje welke op een batterij werkt en staan nu bij een ieder thuis te pronken.

Spreuk

Alles is moeilijk voor het makkelijk wordt.

*************

*********

6 december t/m 12 december 2020

Voorbereidingen voor de kersttijd. 

Een weekje met miezerig, regenachtig en op enkele dagen mistig weer. In het midden van de week nachtvorst met dagtemperaturen nauwelijks boven het vriespunt. Zaterdag een omslag naar een zachter weertype met zo nu en dan regen.

Maandag zijn we gestart met het opruimen van alle Sinterklaasdecoraties en zijn er bij de Praxis kerstbomen gekocht. Daarna is de kerstversiering ophangen en zijn de kerstbomen geplaatst en versierd op de zorgboerderij en ons zorgerf.  Ook de kerststallen hebben weer een mooi plekje gekregen op beide locaties.

Maandag is er brandhout voor de openhaarden en kachels uit de voorraad gehaald, zodat de kachels kunnen blijven branden.

Op ons zorgerf zijn deelnemers zo nu en dan bezig met het kloven van hout voor de openhaarden en kachels.

Samen met enkele deelnemers is de veegmachine naar Van de Riet gebracht voor reparatie. Het achterwiel liep er geregeld af. Op de terugweg hebben we een kalfje opgehaald bijeen collega-agrariër . Komende week wordt er nog en kalfje opgehaald zodat de deelnemers weer kleine kalfjes kunnen verzorgen.

In de beide huiskamers zijn ook deze week weer vele activiteiten, zoals afplakband van de daken van vogelvoederhuisjes verwijderen, borduren en wol uitzoeken, kerstdecoraties maken en spelletjes: shut the box, vragenderwijs, rummikub, ganzenbord rondje Twente, enz. En niet te vergeten bezig met de voorbereiding voor de kerstactiviteit. Al met al weer een gezellig weekje.   

Spreuk

De positieve denker, ziet het onzichtbare,

voelt het ontastbare en bereikt het onmogelijke.

*************

**********

29 november t/m 5 december 2020

Aangepast sinterklaasfeest dit jaar.

Het blijft eentonig, maar ook deze week overwegend zwaar bewolkt weer met zo nu en dan lichte regen of een buitje. De tempratuur ook nu weer aan de hoge kant voor de laatste week van november.

Het zou eigenlijk, als de coronacrisis er niet zou zijn, een gewone week met als hoogtepunt het Sinterklaasfeest zijn. Als alternatief hebben we op beide locaties alle middagen sinterklaasactiviteiten georganiseerd, zonder de goedheiligman, om de afstand van 1,5 meter te kunnen handhaven. De middagen werden gevuld met: sinterklaasverhaalbingo, een sinterklaaswoordzoeker, sinterklaassudoku, ballen gooien in een schoorsteen, de sinterklaasquiz en sinterklaasganzenbord. Dit alles onder het genot van pepernoten en warme chocolademelk met slagroom. Natuurlijk mocht het pepernoten bakken niet ontbreken samen met de deelnemers en was er voor iedereen een sinterklaascadeau.

Naast de gezellige sinterklaasactiviteiten in de middag gingen de alledaagse werkzaamheden gewoon door en waren deelnemers druk met bladharken, schuren van zonnebloemblaadjes, oud papier wegbrengen en is de  schoongemaakte kalverschuur gewit. Binnenkort komen daar weer kleine kalfjes in.

Maandag is ons team versterkt met een nieuwe medewerkster Renate Elferink. Wij wensen haar een fijne tijd toe samen met onze deelnemers bij ons op de Zorgboerderij en het Zorgerf.

Spreuk

Onze sinterklaas

 lapt ‘t weer

volledig aan zijn laars.

************

*********

22 november t/m 28 november 2020

Bijna weer normaal bezig.

Ook deze laatste volle week van november vrij was het zacht herfstweer. De temperatuur weer ruim boven normaal, ondanks dat de zon liet zich enkele dagen nauwelijks liet zien. Zo nu en dan viel er een spatje regen.

De montage van het voerhek is vorige week klaargekomen, waardoor de gebruikelijke werkzaamheden wat betreft het voeren weer konden worden hervat.

Door alle coronaperikelen of anderszins waren enkele deelnemers de laatste tijd voor korte of langer tijd afwezig. Gelukkig zijn de meeste deelnemers weer present op onze zorgboerderij. Door alle coronamaatregelen is de groepsgrootte nog steeds aangepast en zijn er minder deelnemers dan voor de coronacrisis.

Deze week hebben we Dhr. Hamer, Dhr. Ten Bokum en Mw. Beukers mogen verwelkomen op ’t Klein Wierke. Wij wensen allen een fijne tijd op de zorgboerderij.

Veel activiteiten worden binnen gedaan zoals: borduren, de deel versieren en andere voorbereidingen voor de sinterklaasweek, rummikub, kaarten, mens erger je niet, vragenderwijs, kleuren van kleurplaten voor volwassenen, krant lezen, schuurwerk en beitsen in de huiskamer, timmeren en verven in de hobbyruimten. Afplakken van daken t.b.v. vogelhuisjes, enz.

Samen met deelnemers hebben we voer voor de dieren op de boerderij gehaald bij Distel in Bentelo.

Op ’t Klein Wierke zijn de laatste aardappelen gesorteerd en opgeslagen in de loods.  

Op ons zorgerf is onkruid verwijderd onder de haag, is er gewandeld en oud papier weggebracht naar het schooltje in Ypelo waar een papiercontainer staat.

Afgelopen week is Bernard Hobert na een periode van afnemende gezondheid en enkele weken ziekbed overleden. Bernard is ruim 11 jaar op onze zorgboerderij geweest en heeft een groot deel van de ontwikkeling van onze zorgboerderij mee mogen maken. Benard was altijd erg betrokken bij het wel en wee op de zorgboerderij en maakte graag een praatje. Wij wensen de familie veel sterkte met het verwerken van dit verlies.

Spreuk

Schijnt de herfstzon met kracht dat maakt veelal de wintermaand zacht.

*************

********

15 november t/m 21 november 2020

De Sint is weer in het land, maar wel anders.

Deze week was het ondanks de overwegend zware bewolking, bijzonder zacht weer, temperaturen boven normaal, voor november. Zo nu en dan viel er een spat regen. Na een recordperiode van 229 dagen temperaturen boven de 10 graden is de temperatuur eindelijk onder de 10 graden gekomen overdag.

De Sint en zijn Pieten zijn weer in het land. Ze zijn met stille trom op het nieuwe industrieterrein R.B.T. bij de CTT Almelo afgemeerd.

Vincent is, met een paar dagen hulp van een medewerker van Latrago, bijna de hele week druk geweest met het gedeeltelijk vervangen van het voerhek in de ligboxenstal. Het was even improviseren met de deelnemers die de dieren normaliter in deze stal voeren, maar ook zij toonden grote belangstelling. En wat leuk toen we ’s avonds door één van de deelnemers gebeld werden of de klus was geklaard!

Nu de goedheiligman met zijn pieten weer in Nederland is, zijn er lege doosjes ingepakt met sinterklaaspapier, opgehangen en her en der neergelegd ter decoratie samen met allerlei verschillende pieten.

Dankzij het zachte weer is er dagelijks gewandeld. Enkele deelnemers zijn creatief bezig geweest met het inkleuren van tekeningen voor volwassenen. Verder het verzorgen van de dieren op de zorgboerderij en zorgerf. Timmeren in de hobbyruimte, sjoelen, rummikub, dammen, puzzelen, bloemen plukken voor bloemstukjes op tafel. Zonnebloemblaadjes schuren in de huiskamer en deze schilderen in de hobbyruimte. Machinaal boren en in Ypelo vooral het erf netjes houden door het blad te verwijderen en vooral ook het onkruid wat nog steeds groeit. De overtollige aardappelen worden bijna dagelijks in door de deelnemers in Ypelo gehakseld en gevoerd aan de koeien op ’t Klein Wierke.

Spreuk

Intelligentie krijgt men mee,

Wijsheid moet men leren.

*************

**********

8 november t/m 14 november 2020

Herfstslingers gemaakt.

Ook nu een bijzonder zacht weer voor half november. Ondanks dat de zon zich amper heeft laten zien, waren toch de temperaturen ver boven normaal en viel er soms een enkele korte maar hevige regenbui. Helaas net op het moment dat de deelnemers aan het wandelen waren, maar niet getreurd; we hebben de wandelaars snel met de bus opgehaald.

De deelnemers zijn op ’t Klein Wierke o.a. bezig geweest met het maken van een herfstraamslinger, schuurwerk en beitsen ten behoeve van een kerstactiviteit naast de activiteiten die bijna dagelijks worden gedaan zoals voeren van de dieren op de boerderij, bezigheden in de hobbyruimte, wandelen, rummikub, vragenderwijs. Ook betreft het spelmateriaal hanteren wij spelregels om besmetting te voorkomen naast handen wassen / ontsmetten voor en na de tijd. Alle spellen die niet gereinigd kunnen worden  gaan na gebruik 72 uur in een krat in een afgesloten kast. Na deze 72 uur mogen ze weer gebruikt worden.

Donderdag heeft Johan samen met een deelnemer een hele paardentrailer vol oud papier naar de papier container in Bornerbroek gebracht.

Op ons zorgerf in Ypelo zijn deelnemers bezig geweest met het hakselen van aardappels, blad harken, hout kloven, wintermutsjes maken van wol, uitmesten van het konijnenhok, schapen water geven en verschillende spelactiviteiten. Vorige week zaterdag is Ine Gierveld overleden, na een toch nog vrij kort ziekbed van ongeveer een maand. We zullen haar gezelligheid en betrokkenheid gaan missen en wensen de familie veel strekte met het dragen van dit verlies.

Donderdagavond is Gerrit Horstman in het ziekenhuis overleden aan de gevolgen van een hartinfarct. Dinsdag was hij nog op de zorgboerderij.

Als Gerrit er niet was ontbrak er altijd een stukje compleetheid op de zorgboerderij. Met zijn zachte karakter kon hij van kleine dingen echt blij worden en als Heracles gespeeld had kon je aan zijn gezicht zien of ze hadden gewonnen of verloren. Al deze “eenvoudige” momenten zullen wij ons nog lang blijven herinneren.

Spreuk

Is november warm en fijn,

dan zal het een koude winter zijn.

*************

*********

25 oktober t/m 7 november 2020

Voederdennenappels gemaakt.

Evenals vorige weken, was het rustig najaarsweer in de laatste week van oktober en de eerste week van november.

Op de meeste dagen zwaarbewolkt maar ook zo nu en dan zonnige perioden.

Vorige week dinsdag de schapen overgedaan naar een andere frisse weide op ons zorgerf Kötter in Ypelo. Ze kunnen vanuit deze wei niet meer binnenkomen, daarom zijn er 2 kalverhutten in deze wei geplaatst en een overdekte hooiruif om ze bij te kunnen voeren. Verder hebben de deelnemers op ons zorgerf blad geharkt en aardappelen gehakseld tot veevoer. Afgelopen dinsdag is in Ypelo brandhout op lengte gezaagd zodat de deelnemers daar kunnen kloven. Van tamme kastanjes is er een smakelijke cake gebakken.

Op onze zorgboerderij zijn er voederdennenappels gemaakt door ze in te smeren met pindakaas en zonnebloempitten van de geoogste zonnebloemen, voor de vogels de komende winter.

Verder zijn er bewegingsactiviteiten gedaan met ballon en schuimbuizen, decoratie-reageerbuisjes schoongemaakt en van verse bloemen voorzien, mini-poolen, ganzenbord, kleurplaat voor volwassenen, dammen, shut the box. Alle spellen die gebruikt zijn op een dag worden schoon gemaakt/ gedesinfecteerd of minimaal 72 uur in een afgesloten bak en ruimte bewaard wanneer dit niet mogelijk is alvorens ze weer mogen worden gebruikt. Voor en na gebruik van spellen/ materialen worden handen gewassen en ontsmet. Begeleiding draagt de hele dag mondkapjes en handschoenen.

Pim Brand gaat maandag verhuizen van het “Nijrees” naar het woon-zorgcomplex “Het Weggeler”. Wij wensen hem in deze, voor hem, nieuwe omgeving een fijne tijd toe.

Tot slot, de invloed van het coronavirus op onze zorgboerderij/zorgerf. Voor wie corona gerelateerde klachten heeft, gaven en geven wij het advies blijf thuis en laat je testen op corona. Ook wanneer huisgenoten klachten hebben geldt het advies thuisblijven en testen. Tot voor kort was iedereen negatief. Helaas kunnen wij dat nu niet meer zeggen. Enkelen zijn positief getest en blijven thuis. Zij die binnen 1 ½ meter met hen in contact zijn geweest, blijven ook 10 dagen thuis. De bron of bronnen van het virus is helaas niet te achterhalen. Op onze zorgboerderijen doen we er alles aan om het virus buiten de deur te houden en besmetting te voorkomen.

Screenen deelnemers voor het in stappen in bus/auto, handen ontsmetten voor instappen en ook weer bij aankomst op de boerderij. Bussen en auto’s na ieder rit reinigen. Begeleiders dragen handschoenen/ mondkapjes, wassen volgens protocol de handen en instrueren/begeleiden deelnemers hierbij, desinfecteren en maken de hele dag door schoon enz., enz. Ook in het weekjournaal van 11 t/m 17 oktober staat daar het één en ander over. Gelukkig is deze week een deelnemer die positief getest was, en nu negatief is, weer terug op de zorgboerderij.

Spreuk

Lichtpuntjes”

Soms zijn ze groot, soms zijn ze klein,

Je hoeft ze niet te zoeken, je kunt ze ook zijn.

************

*********

18 oktober t/m 24 oktober 2020

Aardbeien verpoten.

Rustig nazomerweer kenmerkte deze week. Ondanks de zware bewolking bleef het overwegend droog, met uitzondering van een regenachtige woensdagochtend.

Dankzij het groeizame weer van de afgelopen weken konden we deze week dagelijks grasmaaien voor onze veestapel. Deels in Ypelo op ons zorgerf en deels in Bornerbroek.

Het was een normale week voor de deelnemers wat hun werkzaam- en bezigheden betreft.  Dierverzorging, ramen lappen, kippenhok schoonmaken, de houtbak bijvullen bij de kachels en helpen met de voorbereiding van de maaltijd. Soepballetjes draaien, prei snijden voor in de vriezer en helpen met het toetje maken. Verder tuinwerkzaamheden, onkruid wieden in de moestuin, erf geveegd, huishoudelijke karweitjes (plantjes verzorgd, was gevouwen) spelletjes, en lezen.

De ram is verhuisd van zijn “wachtstal” in Bornerbroek naar de ooien die in Ypelo lopen. Voor de tijd hebben we het dektuig omgedaan met daaraan een blauw dekblok, zodat we kunnen zien of er een ooi gedekt is. Het eerste resultaat is al zichtbaar!

Er werden kweekperencake ’s gebakken en bewegingsactiviteiten gedaan (van top tot teen en dobbelfit). Daarnaast werd er o.a. rummikub gespeeld, een quiz gedaan, verhalen bingo gespeeld en werden er kleurplaten voor volwassenen ingekleurd. Maar natuurlijk was er ook tijd om gezellig met elkaar kletsen of gewoon mee te beleven wat er gedaan werd op de boerderij en zorgerf.  

In de hobbyruimte waren verschillende activiteiten zoals: machinaal boren, timmeren en beitsen in de loods en “Peerdestal”.  Deze naam, eigenlijk heel vanzelfsprekend, is gegeven aan de ruimte welke wij sinds de coronaperiode in gebruik hebben genomen. Hier heeft in het verleden een paardenstal gezeten en is aansluitend aan de huiskamer (de vroegere deel, waar het boerenleven zich vroeger grotendeels afspeelde).

Deze herfstperiode is het fijn te wandelen, door het bos, rondom de es en door de tuin. De natuur biedt rust en tijd om je hoofd leeg te maken.

Verder zijn er op Zorgerf Kötter weer aardappelen gehakseld om ze te kunnen voeren aan de dieren op zorgboerderij ’t Klein Wierke.

Vrijdag zijn we begonnen aardbeien te verpoten vanuit de plantbakken naar de volle grond, om ze volgend jaar weer terug te kunnen zetten in de plantbakken.

De laatste wortelen en courgettes zijn geoogst op ’t klein Wierke en verwerkt in de maaltijd en om te bewaren in de vriezer.

Helaas bereikte het coronavirus deze week weer een triest record op vrijdag. Er werden in de teststraten meer dan 10.000 besmettingen geconstateerd.

Maandag afscheid genomen van Andre Slagers. De zorg in huis werd te zwaar voor zijn vrouw. Hij is nu gaan wonen in een verpleeghuis.   

 Spreuk

Geniet vandaag, morgen bestaat nog niet.

 

Let op: de klok weer een uur terug op zondag 25-10-20. Wie weet wel voor de laatste keer.  

----------------

************

********

 

11 oktober t/m 17 oktober 2020

Aardappels sorteren en strengere corona maatregelen.

De hele week was het mooi droog weer, met temperaturen een beetje aan de lage kant. De zware bewolking zorgde ervoor dat de zon zich nauwelijks liet zien.

Maandag zijn we begonnen met het sorteren van de aardappelen die we dit jaar hebben verbouwd. Een bezigheid waarbij ook gemakkelijk afstand van elkaar kan worden gehouden. De gesorteerde aardappelen die afvallen worden op ons zorgerf door de deelnemers verwerkt tot veevoer. 

Dinsdag heeft het kabinet wederom “strengere” regels voorgeschreven i.v.m. met het oplopen van het aantal corona besmettingen. Wij volgen de maatregelen nauwgezet en kunnen gelukkig zonder dat de deelnemers hierdoor angstig worden nog steeds meebewegen op wat van ons verwacht wordt. Om maar een paar voorbeelden te noemen: voor de deelnemers weer naar huis gaan, worden in de huiskamer de mondkapjes uitgereikt en opgedaan. Dit om te voorkomen dat er onvoldoende bescherming is bij het aantrekken van de jassen. Evaluaties worden telefonisch gedaan, uitgewerkt op kantoor en vervolgens in ZilliZ (ons digitale zorgprogramma) geplaatst. De deelnemer/ mantelzorger kan thuis online zien wat er besproken en zo nodig aangepast is in het zorgplan en hiervoor na instemming een digitale handtekening zetten.

Dinsdag hebben wij bezoek gehad van de schoorsteenveger, hij heeft de schoorstenen op onze zorgboerderij en zorgerf getrokken. We kunnen mooi weer een seizoenlang de kachels zonder gevaar laten branden.

Deze week, nu het voor de scholen herfstvakantie is, zijn er wederom mooie herfststukjes gemaakt. Als voorbereiding hiervoor zijn beukennotenhulsjes op draad gezet, eikels schoon gemaakt en op stokjes gelijmd met een lijmpistool, malusappeltjes van de tak gehaald en voorzien van cocktailprikkers, enz.

In Bornerbroek zijn er plaatjes geknipt om de herfstcollage compleet te maken en is deze vervolgens opgehangen.

In Ypelo, op ons zorgerf, hebben de deelnemers mooie vogelvoederpotjes gemaakt en hebben deze mee naar huis genomen.

Spreuk

“Van de prins geen kwaad weten”.

*************

*********