Zorgboerderij t Klein Wierke en Zorgerf Kötter

Meedoen, meebeleven, meegenieten

Weekjournaal

14 april  t/m 20 april 2019

Aardappels poten en Paasfeest.

Het zou groeizaam weer zijn geweest als het niet zo droog was. De hele week schraal voorjaarsweer. Later in de week ook een minder schrale noordoosten wind, waardoor het behaaglijker aanvoelde.

We zijn begonnen met ploegen om het bouwland zaai klaar te maken voor de snijmaïs. Op een klein stukje daarvan zijn deze week onder toeziend oog, en met behulp van deelnemers, aardappelen gepoot. Evenals vorig jaar, voor belangstellenden, het aardappelras “Ottena”, waar wij nu nog steeds van eten.

Verder de gewone voorjaarswerkzaamheden voor deze tijd van het jaar.

Donderdag hebben we met alle deelnemers en zo mogelijk met één van hun naasten Paasfeest gevierd bij de IJsbaan Zenderen. Allen werden verwelkomd  door 2 paashazen met koffie/thee en cake gebakken door de deelnemers. Tegelijkertijd kon worden geraden hoeveel kuikentjes er in de kunstmoeder rondliepen.

Na de opening was het  tijd om de gemaakte waterputten, (gemaakt  door en met de deelnemers) op te maken met kippen, kuikens en voorzien van een emmer boven de put waarin een nestje met een ei kon worden gedaan. Een heel werk om al die waterputten te maken, alleen al op het dak zitten 88 dakpannen.

Tussendoor natuurlijk tijd voor een drankje en een hapje. Nadat alle waterputten gereed waren, een uitgebreide broodmaaltijd met 2 soorten soep vooraf.  Als toetje werd weer de ijscokar van “Van de Poel” naar binnen gereden, om te smullen van dit lekkere ijs in een hoorntje. Daarna was de prijsuitreiking van het aantal te raden kuikentjes in de kunstmoeder, werd Johan Vetketel nog eventjes in het zonnetje gezet, hij is 5 jaar vrijwilliger op ’t Klein Wierke, kregen alle medewerkers, vrijwilligers en stagiaires een bloemetje en werd iedereen fijne Paasdagen toegewenst. Bij het naar huis kon iedereen zijn of haar gemaakte waterput mee naar huis nemen incl. een kleine Paasattentie.  

Zie fotoreportage elders op de website << Pasen 2019>>

Spreuk

Vertrouwen in eigen handelen is de eerste voorwaarde voor succes.

************

********

7 april  t/m 13 april 2019

Deze week weer de palen gewit.

Na een prachtige zomerse dag op zondag, verder de hele week droog en schraal weer. In de nacht temperaturen om het vriespunt, en overdag oplopend tot net iets boven de 10 graden. Van vrijdag op zaterdag op grote schaal nachtvorst. Omdat het zo droog is, is het grasland niet wit van de nachtvorst, maar gewoon groen.

Ook deze week, en het zal ook wel het hele seizoen duren, zaaien en poten in de tuinen. Verder zijn in de siertuin leilindes gesnoeid, planten verpoot en ook al het beginnende onkruid verwijderd. 

In de hobbyruimte alle hens aan dek  om de werkstukken klaar te krijgen voor het aanstaande paasfeest.

Dinsdag hebben deelnemers alle betonnen palen langs onze toegangsweg weer gewit. Geeft altijd weer een mooie entree naar onze zorgboerderij.

Iris is deze week gestopt met haar b.b.l. stageperiode op onze zorgboerderij. Wij wensen haar veel succes met het vinden naar voor haar een passende opleiding.

In Ypelo op ons zorgerf hebben wij de schapenhokken uitgemest. Nu kunnen de schapen en hun lammetjes weer terugkeren, binnen niet al te lange tijd, naar ons zorgerf.

Wij hebben de heer De Vries deze week verwelkomd, en wensen hem, dat hij zich snel zal thuis voelen bij ons op de zorgboerderij.

 Spreuk

Gras dat in april wast, staat in mei vast.

************

********

31 maart  t/m 6 april 2019

Vergaderen met workshop Haka.

 Normaal weer in de eerste week van april. In het midden van de week, meestal in de late avond of in de nacht, een enkele regenbui. Verder normale temperaturen met op zaterdag echt mooi voorjaarsweer.

Het mooie weer nodigde deze week uit om op beide locaties in de tuin bezig te gaan. Er zijn o.a. raapstelen en spruitkool gezaaid, om ze op een later tijdstip uit te dunnen of te verpoten, en plantuien gepoot. Daar waar nodig was hebben we met deelnemers de gazons geverticuteerd en geharkt en is er gesnoeid.

Dinsdagavond was er een gezamenlijke vergaderavond, met en voor medewerkers, vrijwilligers en stagiaires. Om de teamgeest te versterken zijn we begonnen met een broodmaaltijd, daarna een workshop “Haka”, een ceremoniële dans van de Maori’s (Nieuw Zeeland), en aansluitend de vergadering waarin o.a. het komende paasfeest op 18 april besproken is.

In hobbyruimte en huiskamer wordt hard gewerkt aan de voorbereidingen voor het paasfeest.

Op 29 maart j.l. is mevrouw Schiphorst, oud deelneemster bij ons op ‘t Klein Wierke, overleden. Wij wensen de familie veel strekte bij  het verwerken van dit verlies.

Vrijdag hebben  Johan en Mark brandhout opgehaald van ons Zorgerf in Ypelo. De houtkachels zorgen ook nu in het voorjaar nog voor een aangename warmte ‘s morgens als de deelnemers komen.

Jonathan is deze week aan zijn stageperiode begonnen voor 2 dagen per week en Joke is deze week gestart als vrijwilligster. Joke komt 2 ochtenden in de week ons team versterken. Wij wensen beiden een fijne werkzame periode op onze zorgboerderijen. 

Spreuk

Heldere maneschijn in april, zal voor de bloesem schadelijk zijn.

*************

**********

 

24 maart  t/m 30 maart 2019

Zondag de klok weer een uur vooruit.

De week begon met koude regenbuien, maar naarmate de week vorderde overgaand naar mooier voorjaarsweer. Op vrijdag een onbewolkte stralende blauwe lucht met een temperatuur oplopend naar wel 17 graden.

Nu het voorjaar zich aandient zijn we ook op ons zorgerf begonnen met tuinwerkzaamheden.

Eerst van alles opruimen en de aardbeien die Johan Westra vorig jaar van plantbakken in de volle grond heeft gepoot, heeft hij nu weer in de plantbakken terug gepoot. In de groentetuin op ’t Klein Wierke hebben we bieten gezaaid en plantuien gepoot. Op ons zorgerf bieten gezaaid.  De zaaibedden zijn direct beschermd met afdek gaas, omdat een konijn het nodig vond om ’s nachts de bedden te vernielen.

Natuurlijk ook de gebruikelijke bezigheden zoals met dit mooie weer wandelen, maar er is ook kaartbingo gespeeld en gebloemschikt.

Deze week zijn alle graslandpercelen voorzien van voldoende meststof voor het komende groeiseizoen. Zowel natuurlijke  mest als kunstmest gestrooid, om eventuele tekorten aan kali en stikstof aan te vullen.  

Vrijdag heeft Johan met deelnemers eerst oud papier weggebracht en vervolgens doorgereden naar Distel in Bentelo om de bestelde pootaardappelen op te halen, en tegelijkertijd veevoer meegenomen.

O, ja zondag begint weer de zomertijd.  

Spreuk

Elke dag iets leren is kennis, elke dag iets loslaten is wijsheid.  

*************

*********

17 maart  t/m 23 maart 2019

Begonnen met  tuinwerkzaamheden.

In deze week is de lente begonnen. Ook het weer was voor het grootste deel lenteachtig.  Overwegend droog met aangename temperaturen voor de tijd van het jaar. Alleen op vrijdag en zaterdag draaide de wind naar het noorden wat direct invloed had op de temperatuur, en het veel kouder aanvoelde.

Nog steeds aan het snoeien van struiken en bomen. Op zaterdag zijn de bomen gesnoeid op ons zorgerf  Kötter, waarna de takken meteen zijn afgevoerd naar het toekomstige paasvuur van de buurtvereniging in Ypelo.

Met enkele deelnemers hebben we aardbeienplanten uit de volle grond verpoot naar de plantbakken, mest op de groentetuin gebracht en onder gefreesd. In de tuinkas is sla gezaaid en tuinbonen gepoot om later uit te poten in de volle grond.

Eigenlijk heel plotseling is de heer Rikmanspoel opgenomen in het verpleeghuis in Hellendoorn. Zijn echtgenote kon onmogelijk de hulp bieden die hij nodig had om hem te verzorgen.

Omdat er dinsdag 3 medewerkers op medicatiecursus waren, is er besloten om met alle deelnemers van die dag te gaan kegelen bij ’t Maatveld, waar we tevens hebben genoten van een warm en koud buffet.

Ook op die dag was de heer Elout voor het eerst op de boerderij. Dus viel hij echt met de neus in de boter. Wij wensen hem een fijne tijd toe bij ons op de zorgboerderij.

Deze week hebben we bericht gekregen dat Dhr. Wissink is opgenomen in het Dijkhuis na een korte ziekenhuisopname. Wij wensen Harry een goede tijd in Borne.

Spreuk

Als de hoenderen kakelen lang en goed, het zal regenen in overvloed.

*************

*********

10 maart  t/m 16 maart 2019

Mandala’s inkleuren.

De hele week regenachtig weer. Op meerdere dagen  regende het de hele dag, met stevige buien die daarna over gingen in een miezerig regentje. Dit weer begint snel te vervelen, velen denken dat zo’n regenachtig weertype het grondwaterpeil weer snel op orde zal brengen, wat deels het geval is.

Het schijnt dat dit weer ook invloed heeft op de deelnemers, want er waren deze week nogal wat zieken.

Met dit weer gebeuren de meeste bezigheden van de deelnemers binnenshuis. In de hobbyruimte zijn de werkzaamheden, zoals het schilderen van plankjes, volop gericht op de voorbereiding voor Pasen. Ook met dit weer wordt er geschilderd in de huiskamer. Verder bewegingsactiviteit in de kring met deelnemers nu er niet zoveel kan worden gewandeld.

Ook werd er deze week al een lentecollage gemaakt op ons zorgerf in Ypelo.  Verder werden er mandala’s ingekleurd.

Mandala is een term uit de Tibetaanse kunst.  Deze kleurplaten hebben een geometrisch patroon, wat een ontspannende invloed heeft bij het inkleuren.

Deze week verwelkomen we Dhr’en Jong en Vera bij ons op de zorgboerderij. Wij wensen hen beiden een fijne tijd toe op ’t Klein Wierke.

 

En tot slot, nu een aantal lammetjes al vrij groot zijn, kunnen ze worden geknuffeld in de huiskamer.

Spreuk

Brengt maart storm en wind, de sikkels is de boer gezind.

*************

*********

3 maart  t/m 9 maart 2019

Naar kaasboerderij Kaamps geweest.

Normaal weer voor de eerste volle week van maart, echt wisselvalligweer. Het was een komen en gaan van lage drukgebieden die over ons land trokken, met geregeld hevige buien met daar tussendoor felle opklaringen. De temperatuur misschien iets aan de hoge kant voor begin maart.

Met deze gure weersomstandigheden is het niet verwonderlijk dat de meeste activiteiten binnenshuis waren. Op ons zorgerf werden er o.a. appels geschild voor appelmoes in de vriezer, altijd handig een voorraadje voor het pakken te hebben. Verder lezen geregeld deelnemers de krant. Tubantia onze eigen dagblad, maar ook zelf nemen ze de krant mee, zoals De Telegraaf, en Trouw.

Dinsdag een spontaan uitje met de deelnemers van beide locaties. We zijn op bezoek geweest bij de kaasboerderij “Kaamps” in Deurningen. Daar hebben we  een korte rondleiding gehad in de stallen, de kaasfabriek, in het winkeltje kaas geproefd en wat gegeten in het restaurant.

Deze week is mevrouw Oude-Weernink verhuisd naar het zorgcentrum “Het Reggedal” in Enter. Wij wensen haar een fijne tijd toe in haar nieuwe woning.  

Dinsdag hebben we dhr. Veekamp verwelkomt. Op de eerste deelnamedag bij ons op de zorgboerderij meteen een uitje naar Deurningen. Wij wensen hem een fijne tijd toe bij ons op de zorgboerderij.

Ook zijn deze week weer lammetjes geboren zoals een drieling in “’t schoapenschot”.

Spreuk

Een dutje doen klinkt zo oubollig, ik noem het liever een horizontale levensonderbreking.

*************

*********

24 februari  t/m 2 maart 2019

Schapen aan het lammeren.

Deze week tot en met de laatste dag van februari uitzonderlijk mooi voorjaarsweer. Kraak helder weer, met in de nacht en vroege ochtend nachtvorst van – 2 graden, en overdag snel oplopend naar ± 19 graden.

Natuurlijk hebben we met dit mooie weer veel gewandeld met de deelnemers. Verder eigenlijk de normale bezigheden door iedereen bij ons op de zorgboerderij en zorgerf. Zoals voeren van de dieren , stallen verschonen, en hokken klaar maken, zodat wanneer de schapen gaan lammeren ze een schoon fris hok hebben.

 

Alhoewel het nog wel even duurt voordat het Pasen is zijn de deelnemers en begeleiders in de hobbyruimte, en in de huiskamer, druk bezig met de voorbereidingen.

 

Deze week hebben er weer schapen gelammerd. Het is altijd maar weer afwachten of de moeder de lammetjes accepteert. Gelukkig tot nog toe geen problemen, en dartelen de lammetjes vrolijk rond hun moeders.

 

Op donderdag , zoals de laatste tijd gebruikelijk,  als activiteit op ons Zorgerf in Ypelo houtkloven. Het gekloofde hout gaat in de paardentrailer naar ’t Klein Wierke om daar te worden opgeslagen voor gebruik van het volgende stookseizoen.    

Spreuk

Wie wil zoekt een mogelijkheid. Wie niet wil zoekt een reden.

*************

*********

17 februari  t/m 23 februari 2019

 Schapen van Zorgerf Kötter naar Zorgboerderij ’t Klein Wierke.

Alhoewel het nog februari is, genieten we de hele week van echt voorjaarsweer. Zo goed als droog, met uitzonderlijke hoge temperaturen voor deze tijd van het jaar.

Maandag hebben we alle schapen, die naar verwachting  lammeren, van ons zorgerf naar zorgboerderij ’t Klein Wierke gebracht. Vanaf vrijdag konden de eerste lammeren worden geboren. en warempel zaterdag zijn het eerste ooitje en rammetje geboren. Nu maar hopen dat er binnenkort meer schapen zullen  volgen met aflammeren.

Deze week verwelkomen we Mevr. van der Woude bij ons op de zorgboerderij. Wij hopen dat zij een plezierige tijd heeft op ’t Klein Wierke.

De voetbalplaatjes van een bekende supermarkt zijn ook een doorslaggevend succes bij enkele deelnemers (echte voetbal liefhebbers) op onze zorgboerderij en zorgerf.

Gerrit Kissing was afgelopen dinsdag nog op ons zorgerf Kötter. Donderdag melde zijn echtgenote hem ziek en tegen de avond kregen wij het bericht dat hij was overleden. Wij wensen zijn echtgenoten en familie veel sterkte en kracht toe met het toch wel plotseling overlijden van Gerrit.

Ook deze week hebben we weer afscheid genomen van een 2-tal stagiaires. Anna neemt weer plaats in de schoolbanken voor haar vervolg opleiding. En de snuffelstage, zoals wij dat noemen van Jari zit erop. Officieel maken ze een  oriënterende en observerende opdracht. Wij wensen beiden veel succes met de keuzes van hun studies.

Spreuk

Vrijheid is niet doen waar je van houdt, maar houden van wat je doet.

*************

*********

11 februari  t/m 16 februari 2019

Uitzonderlijk mooi weer deze week.

Tot en met woensdag normaal weer voor februari. Daarna gingen alle remmen los, naar mooi uitzonderlijk weer voor februari. Stralend voorjaarsweer met oplopende temperaturen vanaf 10 t/m 16 graden. ’s Avonds  bij het ondergaan van de zon avondrood.

Met dit uitzonderlijke mooie weer, normaal voor april, werd er veel gewandeld. Op ons zorgerf Kötter hebben we de deelnemers met de bus naar het natuurgebied van Vitens gebracht om samen weer terug te kunnen lopen naar ons zorgerf.    

Deze week, als een rode draad van werkzaamheden, schapenhokken gemaakt, zoals elk jaar op onze zorgboerderij in Bornerbroek. Het is de  bedoeling dat ook dit jaar de schapen aflammeren op ’t Klein Wierke.

In de hobbyruimte en huiskamer zijn deelnemers bezig met het maken van uilenkasten. Er zijn al een groot aantal deksels voor deze kasten gemaakt. Ook werd er geknutseld in de huiskamer, b.v. mozaïeken door de dames, maar ook parachute spelen..

Met zijn verjaardag heeft een deelnemer, een echte voetballiefhebber, het voetbalplaatjesboek van AH gekregen. Dus er worden nu ook voetbalplaatjes geplakt op ons zorgerf in Ypelo, waar naast de wekelijkse en dagelijkse werkzaamheden activiteiten plaats vinden zoals; houtkloven met de kloofmachine en het voeren van de schapen, konijnen en kippen.

Onderstaande spreuk is begrijpelijk voor wie het oude fotograferen met een filmrolletje nog kent.  

Spreuk

Het leven is als fotograferen, gebruik de negatieven om het positieve te ontwikkelen.

*************

*********

3 februari  t/m 10 februari 2019

Uilenkasten maken.

De hele week zacht en wisselvalig weer. Lijkt meer op herfstweer dan op winterweer in  februari. Vrij hoge temperaturen op lopend van normaal voor deze tijd van het jaar  (6º) naar 10 graden p vrijdag.

Met dit wisselvalige weer worden er vooral ’s middags allerlei spellen gedaan, zoals puzzelen, mozaïeken, mikado, maar ook een bordspel zoals; “shut the box” ook genoemd “Klipp Klapp”.

De week zijn we begonnen met het opruimen van de andere nieuwe loods, om er schapenhokken in te kunnen maken. Binnenkort zijn de schapen uitgeteld om te kunnen lammeren. Natuurlijk zoals gebruikelijk zijn we bij het opruimen een aantal dingen tegengekomen die naar de vuilstort zijn gebracht met deelnemers.

In de hobbyruimte is gestart met een nieuw project , het maken van uilenkasten in opdracht van “De Katoelenkiekers”.

Er is een proefmodel klaar en na goedkeuring worden de kasten gemaakt.

Op onze locatie in Ypelo hebben we hout gekloofd, en drooghout (vorig jaar gekloofd) opgehaald om de voorraad op ’t Klein Wierke weer aan te vullen.

Een deelneemster is erg druk met het verzorgen van de kippen op ons Zorgerf.  Zij voert ze maakt het hok schoon en laat ze overdag buitenlopen om ze voor ze naar huis gaat weer in het hok op te sluiten.

Aan het einde van de maand is het contract met Willy (administratief medewerkster) geëindigd. Door haar opgespaarde vrije dagen was ze deze week voor het laatst. Wij wensen haar veel succes met haar nieuwe baan. 

We verwelkomen deze week onze nieuwe medewerkster Jacqueline Zuiddam en wensen haar veel werkplezier op onze zorgboerderijen.

Spreuk

Durf gerust anders te zijn. Wees een beetje gek en maak plezier. Het leven is te kort om niet gelukkig te zijn.

*************

*********

27 januari  t/m 2 februari 2019

Kwakkelend weer deze week.

Kwakkelweer in de laatste bijna volle week van januari. Eerst miezerig regenachtig weer, daarna lichte vorst met in de nacht van maandag op dinsdag lichte sneeuw met temperaturen iets onder nul. Woensdag was alle sneeuw weer verdwenen, gevolgd door aan het einde van de week, op zaterdag, de hele dag natte sneeuwbuien.

Voor de deelnemers een normale week waarin we met o.a. een aantal deelnemers naar ”Distel” in Bentelo zijn geweest om houtkrullen en strooizout halen. Waarschijnlijk genoeg om de winter door te komen. Binnen is het een gezellige boel, waarin er tijd is voor elkaar, kaartjes worden gemaakt, spellen worden gedaan en van tijd tot tijd cake wordt gebakken.

Verder hebben we de loods opgeruimd om deze gereed te maken voor vrijdagmiddag, zodat we 180 medewerkers van enkele bedrijven die onderdeel uit maken van “ViVoChem” konden ontvangen voor een tussenstop naar het Heracles stadion. Zij hebben jaarlijks een “Grünkohlwanderung”. Tijdens deze tussenstop op ’t Klein Wierke, heeft de folkloristische dansgroep “De Korenaer” een optreden verzorgd.

Deze week een warm welkom aan Mw. Vos op ’t Klein Wierke. Wij wensen haar een fijne tijd op de zorgboerderij.

Aan het einde van de maand hebben we afscheid genomen van onze medewerkster Carola, zij gaat weer terug naar Brabant waar haar roots liggen. Wij hopen dat er nu een einde is gekomen aan de voor haar moeilijke periode van de laatste tijd en ze weer kan bouwen aan een mooie toekomst.

Ook een afscheid van Jasmijn. Haar stageperiode zit erop en gaat weer plaatsnemen in de schoolbanken, waar wij haar veel succes wensen.    

Spreuk

Als met Lichtmis de zon schijnt op de toren, krijgt men nog zoveel sneeuw als tevoren.

*************

*********

20 januari 2019 t/m 26 januari 2019

De erven op onze zorgboerderij en zorgerf sneeuwvrij gemaakt.

De week begon met drie bijzondere verschijnselen: de eerste vollemaan van 2019 (Wolfmaan), super(bloed)maan en een maansverduistering Een Supermaan wordt zo genoemd, omdat zij relatief dicht bij de aarde staat en daardoor groter lijkt. Een Bloedmaan heeft deze naam, omdat er tijdens deze Maansverduistering geen direct zonlicht op de Maan schijnt, maar wel indirect, waardoor de Maan een roodachtige kleur krijgt.

Op dinsdag eerst nog droog later lichte sneeuw. De echte sneeuw viel in de nacht van dinsdag op woensdag. Temperaturen in de nacht en ochtend tussen de -5 en -7 graden. Overdag om het vriespunt. Woensdag hebben we in alle vroegte sneeuw geruimd, met als resultaat dat de erven en de weg schoon waren, zodat er voor de deelnemers geen gevaar voor gladheid is geweest. Vrijdagmiddag viel er lichte regen, waardoor er een einde kwam aan de winterse perikelen. 

Verder eigenlijk een normale week, met uitzondering dat er deze week, meer dan anders, naar de TV en video is gekeken. Vooral de videoband van “50 jaar hand in hand” is altijd en succes.

Op  donderdag heeft Johan met een aantal deelnemers 3 kalfjes opgehaald.

Vrijdagmiddag hebben we afscheid genomen van Kevin, zijn snuffelstage zit erop. Wij hopen dat hij leerzame 14 dagen heeft gehad en deze geholpen heeft een goede keuze te kunnen maken voor zijn vervolgstudie.

Vrijdagmiddag is Harry, die lange tijd heel intensief bij ons op de zorgboerderij is geweest, verhuist  naar “Bruggerbosch” in Enschede. De laatste tijd liet zijn geheugen zich steeds meer in de steek met alle gevolgen van dien. Het was voor ons wel overrompelend, de snelheid van zijn verhuizen. Wij hopen dat Harry snel kan wennen in zijn nieuwe woonomgeving, waar wij hem veel woonplezier wensen.      

 Spreuk

Wijsheid is weten, erkennen, aanvaarden en veranderen.

*************

********

 

13 januari 2019 t/m 19 januari 2019

Fotospel gespeeld en creatief bezig zijn.

Afgelopen zondag de hele dag miezerig regen. Ook de meeste dagen daarna miezerig weer, maar niet zo somber als zondag. Van vorst is er tot en met donderdag geen sprake. Vanaf vrijdag een ander weertype met in de nacht lichte vorst, en overdag temperaturen iets boven nul graden.

Na alle speciale dagen in de afgelopen weken, weer een normale week.

Met dit miezerige weer deze week meer binnen activiteiten, zoals samen met deelnemers photographic treatment (fotospel) spelen.

Maar ook creatief bezig zijn met kleuren enz.

Op ons Zorgerf wordt er ook op zulke dagen naar een Dvd’s gekeken,  of  tv programma’s van vorige  dagen, zoals b.v. Rail Away.

Maandag heeft Johan met deelnemers de gazonmaaier weer opgehaald bij Van de Riet. Was klaar na een winterbeurt, tevens is er een bezem op gemonteerd om het erf makkelijker te kunnen aanvegen. Overigens vinden de deelnemers het erg leuk als bij het ophalen of wegbrengen soms een andere route wordt gereden. Voor hen herkenningspunten uit het verleden. Soms ook noodzakelijk,  zoals deze week de bus (een automaat) haperde onderweg  met bij het wegrijden. Dus met deelnemers en al direct door gereden naar Sickman garage in Vroomshoop, waar een vervangende bus klaar stond.

Dinsdag hebben we sinds lange tijd met deelnemers hout gekloofd, met de kloofmachine, op ons zorgerf Kötter. En natuurlijk de gewone alledaagse terugkeren werkzaamheden. Alleen de bezigheden in de tuin staat op een laag pitje.

Deze en komende week komt Kevin onze gelederen versterken om kennis te vergaren betreft het werken op een zorgboerderij. Ook een warm welkom aan Mw. Rozema op ’t Klein Wierke,

 

Spreuk

Als het in januari mistig is, dan wordt de lente fris.

*************

*********

30 december 2018  t/m  12 januari 2019

Nieuwjaarsborrel en Knieperkestocht. 

Het nieuwe jaar begon met druilerig regenachtig weer. Op enkele dagen kwam even de zon tevoorschijn,. De temperaturen waren de afgelopen 14 dagen boven normaal. Kou is komende tijd ver te zoeken volgens de weerberichten. Kortom, herfstachtig weer in januari. 

Woensdag 2 januari was de 1e dagbestedingsdag in het nieuwe jaar. Het was voor de deelnemers wel even wennen dat het woensdag was en geen maandag. Natuurlijk hebben we aan het begin van het nieuwe jaar een nieuwjaarsborrel gedronken en knieperkes gebakken. Dit meerdere dagen om alle deelnemers daarvan te laten genieten. Verder zoals gebruikelijk de kerstversiering en kerstbomen opruimen.  Op 4 januari afscheid genomen van  Catharine Westerink. Zij gaat verhuizen naar “De Botterhof” in Wierden. Wij wensen haar daar een goede tijd toe in deze voor haar nieuwe woonomgeving, waar zij zelf nog veel moeite mee heeft.

Op zondag is de jaarlijkse Knieperkestocht georganiseerd door de folkloristische dansgroep “De Korenaer” welke gestart en gefinisht is op onze zorgboerderij. Een aantal medewerkers, vrijwilligers en deelnemers zijn bezig druk geweest om er alles er zo piekfijn mogelijk te laten uitzien.. Overigens dit is ook de reden dat er vorige week geen weekjournaal is verschenen. Voor foto’s van RTV oost  van  fotograaf  Peter de Haan 33 foto’s << KLIK HIER>> (rechts doorklikken),  en een filmpje  van Almelose tv AAvisie   Filmpje  Knieperkestocht 2019 << KLIK HIER>>

Deze week is Marinus Oude Weernink overleden na een heel kort ziekbed. Wij wensen zijn vrouw en naaste familie veel sterkte toe  met het verwerken van dit verlies.

Tot slot, vrijdag heeft Johan met deelnemers een tochtje naar Van de Riet in ambt Delden gemaakt, om daar de gazonmaaier voor een winterbeurt naar toe te brengen.

Spreuk

Als in januari de vorst niet komen wil, dan zeker in april.

*************

*********

 

23 december  t/m  29 december 2018

Zorgboerderij en Zorgerf 2 dagen open.

Ook dit jaar geen witte kerst, maar een zwaar bewolkte vrijwel droge week met  temperaturen aan de hoge kant en op zaterdag regen.

 

I.v.m. de kerstdagen waren wij maar 2 dagen open. De “voornaamste” bezigheid deze dagen, was het bakken en opeten van de oliebollen en appelbeignets . Deze werden in Bornerbroek op onze zorgboerderij gebakken door Ilona, waar ook de deelnemers van ons Zorgerf in Ypelo naar toe gingen om ± 3 uur ’s middags om te smikkelen van de oudejaarstraditie.

Donderdag heeft Johan een ritje gemaakt met deelnemers van ons Zorgerf  Kötter naar Apeldoorn, waarbij ze ook langs “de naald” en “Paleis Het Loo”  zijn gereden. Helaas was van het paleis niet veel te zien, ze zijn bezig het te restaureren.

2018 gaat de boeken in als een jaar waarin het maar niet regende. De zomer zinderde en duurde eindeloos. En dat terwijl het jaar juist uitzonderlijk nat begon. (citaat uit dagblad Tubantia).

In januari is de tuinkas tijdens een zware storm geveld. Na het opruimen is er een nieuwe tuinkas op een andere plek in de belevingstuin geplaatst. Daardoor is de tuin heringericht, en zijn er nieuwe plantbakken gemaakt. Zorgboerderij ’t Klein Wierke bestond dit jaar 12½ jaar wat we met de deelnemers en één van hun naasten gevierd hebben met een speciaal uitje verdeeld over twee dagen.

Er zijn nieuwe medewerksters bijgekomen en ook een enkele vertrokken. Ook dit jaar hebben een aantal stagiaires hun stage bij ons vervuld. Het afscheid van 4 stagiaires die een karaokemiddag hebben verzorgd, voor en samen met de deelnemers mag wel even worden genoemd. De TV met geluidsinstallatie stond al in de loods, waar ook tijdens WK voetbal door een groot aantal deelnemers naar werd gekeken.

We hebben weer meegedaan met de aanbesteding WMO en hebben voor beide zorgboerderijen de gunning binnen.

Aan het einde van het jaar, teambuilding met alle mensen die hun medewerking verlenen aan de zorgboerderij/ het zorgerf. Van hen een bon gekregen om een boom te planten, i.v.m. met ons 12,5 jarig bestaan.

Wij wensen iedereen een gezond, liefdevol en voorspoedig nieuwjaar.   

Spreuk

Drukte leidt af, stilte geeft richting.

*************

*********

16 december  t/m  22 december 2018

Kerstfeest op 2 dagen.

Op de meeste dagen van de week was het zwaar bewolkt weer met soms een miezerig regentje. Op vrijdag en zaterdag kwam daar verandering in, veel regen in de nachten van vrijdag en zaterdag, met herfstachtige temperaturen oplopend tot boven de 10 graden.

I.v.m. met kerstfeest waren beide zorgboerderijen maar 3 dagen normaal open. De laatste hand is deze dagen gelegd aan de kerstversieringen en de voorbereidingen voor het kerstfeest met alle deelnemers, verdeeld over de twee resterende dagen van deze week

Evenals vorige jaren  hebben wij ook voor 2019 de erkenning gekregen en zijn wij weer een “Zoönosen-verantwoord bedrijf”. Dat houdt in dat wij maatregelen hebben genomen om zoönosen te voorkomen en de kans op besmetting te beperken. Hiervoor hebben wij van de Gezondheidsdienst voor dieren een nieuw keurmerkbordje ontvangen met het keurmerkzegel voor 2019. Deze erkenning geldt voor onze beide locaties.

Op ons zorgerf zijn wij bezig met het vangen van mollen, zij brengen veel schade aan het weiland waar normaal de schapen lopen te grazen.

Het kerstfeest is dit jaar weer gehouden op onze Zorgboerderij in Bornerbroek. Om de beperkte ruimte en de mogelijkheid meer aandacht te hebben voor elkaar is dit jaar het kerstfeest gehouden op donderdag en vrijdag.

Dit jaar ook weer met medewerking van  het “Zwingkoor”, deze keer onder de muzikale begeleiding van de nieuwe dirigente Nienke Kreijkes. Het was haar debuut en het was geweldig, de prachtige meerstemmige kerstliederen die het koor zong, werden door velen meegezongen en -geneuried.

De invulling van het kerstfeest op beide dagen kunt u vinden op deze site         << kerstfeest 2018>> of KLIK HIER

Dit weekjournaal sluiten we af met grote dank voor een ieder die heeft meegewerkt aan het succesvolle verloop van het Kerstfeest. Chapeau!

Spreuk

Kerstnacht helder en klaar,geeft een gezegend jaar.

************

********

9 december  t/m  15 december 2018

kerstbomen gekocht en naar kerstmarkt geweest.

Eigenlijk normaal voor december. Vanaf maandag tot vrijdag elke dag iets lagere temperaturen. Donderdag voor het eerst nachtvorst, overdag werd het maximaal 3 graden.

Nu sinterklaas weer is vertrokken naar Spanje komen wij weer in de kerstsfeer.

Maandag heeft Johan samen met deelnemers kerstbomen gekocht voor onze zorgboerderij ’t Klein Wierke en ons zorgerf Kötter in Ypelo.

Natuurlijk moesten deze kerstbomen vrijwel direct worden opgezet en worden versierd.

De zelfgemaakte kerststallen zijn weer van zolder gehaald, om een mooi plaatsje te krijgen op de deel op de zorgboerderij en de huiskamer van ons zorgerf.

Woensdag waren we aanwezig met een marktkraam op de kerstmarkt  Beeklust nabij het mooie Beeklustpark.

Deze week afscheid genomen van Dhr. ‘en Spijker en Lenssen. De heer Spijker kon helaas niet meer thuis blijven wonen i.v.m. met de afnemende gezondheid  van zijn echtgenote. De heer Lenssen is verhuisd naar “De Weijdehof”, waar hij zich ongetwijfeld thuis zal voelen. Wij wensen beiden een goede tijd toe in deze nieuwe fase in hun leven.

Naast een afscheid ook een hartelijk welkom aan Mw. Bonthond en Mw. Bonzet. Wij wensen beiden een mooie tijd op Zorgerf Kötter.

Zoals elk jaar hebben zaterdag 2 schapen en 2 ezels deelgenomen aan het kerstspel op de kerstmarkt in Bornerbroek, welke werd opgevoerd door de hoogste groepen van de basisschool St. Stephanus.

Spreuk

Hangt het ijs met Kerst aan de twijgen, ge zult met Pasen palmen krijgen. 

*************

*********

 

2 december  t/m  8 december 2018

Sinterklaasfeest en vlees ingepakt.

In de eerste volle week van december kenmerkte zich door herfstachtig weer. Het overgrootste deel van de week zwaar bewolkt met geregeld een miezerig regentje. Vanaf vrijdag buien en een stormachtige wind.

Dit jaar hebben we het Sinterklaasfeest op 2 dagen gehouden, op dinsdag en woensdag. Om 10:00 uur werd iedereen ontvangen met koffie/thee, natuurlijk met verschillende soorten speculaas erbij. De Sint was van zijn paard gevallen toen het brave dier een hoefijzer verloor. De Sint kwam per rolstoel voort bewogen door een Piet. De andere Piet kwam met een kruiwagen vol kadootjes. Na het verwelkomen hebben we sinterklaasbingo gespeeld met aan het eind voor iedereen een prijsje.

Door de Sint werd  een verhaal, over de zorgboerderij, voorgelezen waarin alle bingogetallen waren verwerkt. Tussendoor een hapje en een drankje. Daarna was het tijd om de magen  te vullen met een heerlijke maaltijdsoep en een lekker toetje, waarna we met wie dat wilde een fijne wandeling hebben gemaakt. Het sinterklaasfeest werd afgesloten met koffie/thee met een speculaasje en bij het naar huis gaan kreeg iedereen een cadeau mee van de goede Sint en zijn Pieten.

Zie voor een fotocollage << Sint 2018 >> 

Dinsdagmiddag kregen wij bezoek van een controleuse om de veiligheid op en rond onze Zorgboerderij en Zorgerf te controleren. Ze gaf aan geen op of aanmerkingen te hebben, we wachten nu op een officiële bevestiging.

Het zachte weer tot dusver beweegt de mollen tot het maken van vele molshopen, dus op mollenjacht. Deze week hebben we er een flink aantal kunnen vangen.

Donderdag heeft Johan samen met deelnemers vlees opgehaald van een slachterij, waar wij maandag één van onze koeien hadden laten slachten. ’s Middags hebben we met een paar deelnemers al het vlees verpakt, voorzien van stickers en in de vriezer gedaan.

 Spreuk

Zijn er in december veel mollen, dan laat de winter met zich sollen.

*************

*********

 

 

18 november  t/m 1 december 2018

Bloembakjes gemaakt.

Vrij zacht weer in de laatste dagen van november. De hele week zwaar bewolkt. Maar in de 2e helft van de week enkele buien meestal in de nacht. Overdag was het vaak miezerig weer. temperatuur hoog voor de tijd van het jaar.

 

Nu de dagen korter worden en het door de weersomstandigheden niet altijd lukt om te gaan wandelen zijn de deelnemers meer in de huiskamer. Bewegingsactiviteiten vinden dan binnen plaats en na het middagmaal worden er dagelijks spelactiviteiten gedaan. O.a. sjoelen, scrabble, rummikub, kaarten en geheugenspel.  

Wij verwelkomen Iris als nieuwe medewerkster bij ons op de zorgboerderij ’t Klein Wierke. Iris volgt de B.B.L. (beroepsbegeleidende leerweg) opleiding MZ-specifieke doelgroepen Niveau 4. Wij wensen haar een leerzame en plezierige tijd op onze zorgboerderijen.

Op maandag en dinsdag heeft Johan , deze keer met deelnemers van ons zorgerf Kötter, kalfjes opgehaald uit Almelo, Enter en Enschede.

Donderdag hebben we afscheid genomen van mevrouw Overweg.  Zij gaat verhuizen naar Enschede om daar dichter bij haar zoon en dochter te kunnen wonen. Wij wensen haar een goede tijd toe in het nieuwe appartement waar zij gaat wonen.

Sinds een aantal weken loopt Emma bij ons stage. Emma volgt de opleiding Vakbekwaam medewerker dierverzorging op het voor ons bekende AOC, welke nu de bijzonder naam “Zone college” heeft gekregen. Wij wensen Emma een leerzame stage op ’t Klein Wierke.

Deze week hebben alle deelnemers een bloembakje mee naar huis genomen.

Deze bloembakjes zijn niet alleen opgemaakt door de deelnemers zelf, maar ook in elkaar gezet, geschilderd, enzovoort,  door deelnemers die altijd in de hobbyruimte zijn te vinden en de huiskamer. Zij hebben daar een lange tijd aan gewerkt en het resultaat mag er zijn.

Het mooie van deze toch wat donkerder tijd van het jaar is het komende sinterklaasfeest. Er zijn sinterklaasversieringen gemaakt en er worden uit volle borst sinterklaasliedjes gezongen. Nu maar hopen dat de Sint tijd heeft om ook op onze zorgboerderij te komen.

Spreuk

Geluk kun je vermenigvuldigen door het te delen.

*************

*********

 

11 november  t/m 17 november 2018

De Sint is weer in het land.

Ondanks het regenachtige weer op woensdag , was het over het algemeen een droge week. In de zon een aangename temperatuur, zelfs iets boven normaal, maar bij bewolking voelde het koud aan. Vrijdag een overgangsdag naar een kouder weertype, helder weer in de ochtend lichte vorst.

Natuurlijk deze week weer verder met het maken van de herfstbakjes. De bakjes werden in de huiskamer voorzien van een verflaag en handvatten werden bevestigd.

De deelnemers in de hobbyruimte waren de hele week druk bezig met het maken van de houten kerststerren. Een hele klus om die voor de kerstdagen klaar te krijgen.

Op ons zorgerf hebben we een nieuwe activiteit gedaan, waarbij behendigheid, concentratie en grove motoriek getraind worden.

Vincent is samen met Mark aan het snoeien geweest. Overhangende takken zijn verwijderd, en een aantal bomen bevrijd van de slingerbegroeiing door klimop om de stam.

Samen met deelnemers van ons Zorgerf Kötter, waar we weer volop aan het hout kloven zijn voor het komende jaar, heeft Johan brandhout opgehaald om de kachels in Bornerbroek op ’t Klein Wierke weer te laten branden.

Het zal niemand zijn ontgaan dat de Sint en zijn Pieten weer zijn gearriveerd in Nederland. De hele week werd er al gespeculeerd dat hij ergens tussen de Golf van Biskaje en het Nauw van Calais zou varen. We hopen maar dat hij t.z.t.  ook een bezoek zal brengen op onze zorgboerderijen.

Spreuk

Het maakt niet uit waar naar je kijkt, het gaat erom wat je ziet.

**************

*********

 

4 november   t/m 10 november 2018

Uitstapje naar de Tolplas.

Het grootste deel van de week was het bijna zomerweer, vrij hoge temperaturen oplopend naar wel 18 graden.

Zaterdag een overgang, naar het lijkt, kortstondig herfstweer.

Tot en met donderdag gewone werkzaamheden. O.a. het voeren van de dieren en het uitmesten van de konijnenhokken behoren tot de geregelde bezigheden die meestal zelfstandig door de deelnemers kunnen worden uitgevoerd. In de hobbyruimte elke dag druk bezig met het maken van houten kerststerren voor kerstmis

Buiten wordt nu de herfst in volle tooi is het al het blad opgeruimd.

In de middag wordt er steevast gewandeld en door de deelnemers die achter blijven worden spelletjes gespeeld, bijvoorbeeld rummikub of schilderen van de bloembakjes.

Vrijdag was het een bijzondere dag. Alle deelnemers van vrijdag waren op ’t Klein Wierke i.v.m. een uitstapje. Voor vertrek hebben we gewandeld en/of een video gekeken van André Rieu en gerummikubt. Vanaf 11.45 uur waren we uitgenodigd door radiozender “Station KPN Wierden” bij de Tolplas. Daar is ons een Lunchbuffet aangeboden met muzikale omlijsting, door harmonicaspelers met bekende deuntjes. Naast het heerlijke eten werd er gezongen, gedanst en de polonaise gedaan. Om 15.00 uur waren we weer terug op 't Klein Wierke voor koffie / thee..

Voor informatie over  “Station KPN Wierden zie: http://www.suntemartn.nl/station-kpn-wierden/

Zaterdag zijn we naar de informatiemarkt voor mantelzorgers geweest in het “Paramedisch Centrum Groot Driene”, waar wij een stand hadden.  

 Spreuk

Is om St. Maarten nog loof aan de bomen, zo moogt ge van een strenge winter dromen.

*************

*********

28 oktober  t/m 3 november 2018

Gezelligheid op de deel.

Maandag was het tot de avond droog. Dinsdag een echte regendag, vanaf ’s morgens tot laat in de avond regen. Vanaf toen bijna alle dagen droog weer met oplopend temperaturen. Eigenlijk is het veel te warm voor november.

Verder en gewone week voor de deelnemers. Er wordt nog steeds volop in de tuien gewerkt. In de siertuinen meestal blad harken, en in de groentetuinen wordt nog steeds geoogst, rode bieten, wortelen en in Bornerbroek zelfs nog andijvie.

In de huiskamers is het meestal een gezellige boel

Op ons zorgerf Kötter hebben we deze week weer voor het eerst na de zomer hout gekloofd, met de houtklover. Eveneens op ons zorgerf zijn deelnemers bezig een groot dambord te maken en te schilderen.

In Bornerbroek op onze zorgboerderij zijn de deelnemers in de hobbyruimte bezig met het maken van kerststerren. In de huiskamer wordt dagelijks het eten voorbereid met deelnemers, daarnaast is er ook tijd voor o.a. geheugentraining, spel en creativiteit.

Van de walnoten die op boerderij zijn geraapt zijn walnootcakes gebakken en  hengsels van plantenbakjes geschilderd. 

Zaterdag kregen wij bericht dat Harry Busscher is overleden. Harry is lange tijd bij ons op de zorgboerderij geweest. Na het overlijden van zijn echtgenote, nog niet zo lang geleden, is Harry verhuisd. Hij wist toen al dat hij zou worden geopereerd. Ten gevolge van complicaties na de 1e operatie en de operaties die daarop volgden is Harry overleden in het bijzijn van zijn naasten. Wij wensen de familie veel strekte toe bij het verwerken van dit verlies, zo kort na het overlijden van zijn echtgenote.

Spreuk

Wijsheid is weten, erkennen, aanvaarden en veranderen.

*************

**********

 

21 oktober  t/m 27 oktober 2018

Alle ooien en de ram bekapt.

Deze week kenmerkte zich door de overgang naar echt herfstweer en gevoelig kouder in de 2e helft van de week. Vanaf woensdag viel er eindelijk regen van betekenis, alhoewel de zon zich nog regelmatig liet zien.

Maandag zijn alle schapen inclusief de ram bekapt. Dinsdag is de dierenarts geweest om een 2e enting tegen Q-koorts toe te dienen aan de ooien die dit jaar zijn geboren. We hadden de ram een dektuig aan gedaan met een blauw dekblok. De meeste ooien zijn gemerkt, de ram heeft dus niet stil gezeten.

Donderdag is de schoorsteenveger geweest om de schoorstenen te trekken op de Zorgboerderij ’t Klein Wierke & Zorgerf Kötter.

Verder eigenlijk de gewone alledaagse bezigheden in oktober. De laatste  wortelen en bieten zijn geoogst. Verder zijn de deelnemers druk bezig met blad vegen en harken in de tuinen in Bornerbroek op onze zorgboerderij en in Ypelo op ons zorgerf.

Donderdagavond hebben we 5 kippen gekocht voor ons zorgerf in Ypelo. Nu maar hopen dat het kippenhok echt marter dicht is.

Vrijdag was de laatste dag van de vrijwillige stage van Lucas. Hij gaat nu zijn studie op het R.O.C. in Hengelo hervatten. Wij wensen Lucas veel succes met zijn verdere opleiding! 

Zondag 28 oktober wordt de klok weer een uur teruggezet van zomertijd naar wintertijd. Nu staat de zon weer bijna exact om 12:00 uur in het zuiden.    

 Spreuk

Valt het loof vroegtijdig van de bomen dan is de winter niet te schromen.

*************

*********