Zorgboerderij t Klein Wierke en Zorgerf Kötter

Meedoen, meebeleven, meegenieten

Weekjournaal

2 aug t/m 8 aug 2020

Hittegolf aan het einde van de week.

De eerste week van augustus begint zomers, en eindigt zelfs met een hittegolf.  Maandag overdag nog een miezerig beetje regen. Vanaf dinsdag ging de temperatuur in rap tempo omhoog. Donderdag het begin van de hittegolf met een temperatuur op het heetst van de dag (16:00 uur) 32 graden. De volgende dagen elke dag een graadje erbij.

Dinsdag hebben we alle graspercelen gemaaid en de volgende dag al ingekuild.

In de woonkamer op ons zorgerf hangt een zogenaamde “seizoenstak”, deze tak hebben de deelnemers aangepast aan het huidige zomerseizoen met voorwerpen gerelateerd aan de zomer.

Verder deze week, bloemen plukken en deze schikken op de vaas, was vouwen, schilderen/timmeren/machinaal boren in de hobbyruimte, wandelen, onkruid verwijderen tussen de aardbeien, afplakband verwijderen van dakdelen t.b.v. de voederhuisjes in de huiskamer, enz.

Er rabarber en bonen geoogst, gesneden en ingemaakt en deelnemers zijn creatief bezig geweest met het versieren van flessen tot vaas waarin nadien een bloemetje uit eigen tuin werd gedaan en mee naar huis kon worden genomen. 

Op vrijdag de 2e dag met tropische temperaturen, tussen 25 in de ochtend oplopend naar 34 graden in de middag, is de maaltijd in een aparte ruimte gekookt om de temperatuur op de deel lager te houden. De ruiten zijn afgeschermd met lakens en er is veel buiten in de schaduw gezeten. Er is extra gedronken en gebruik gemaakt van natte/ koude wegwerpwashandjes. Ondanks de warmte hing er een gezellige, gemoedelijke sfeer.

Spreuk

Wanneer je praat herhaal je alleen wat je al weet. Maar als je luistert, zou je iets nieuws kunnen leren.

************

********

 

26 juli t/m 1 aug 2020

Pruimen plukken en laatste bakken afbreken.

Ook in de laatste week van juli droog weer. Eerder normaal weer voor juli, alhoewel de temperatuur misschien iets aan de lage kant. Daar kwam donderdag en vooral vrijdag verandering in. Een overgang naar bloedheet weer op vrijdag, daarna op zaterdag afkoeling met zo nu en dan een klein beetje regen.

Maandag allereerst bijna alle pruimen van een pruimenboom geplukt. Altijd een gevecht tussen vogels en insecten wie is er het eerst.

Op ons zorgerf hebben we de afrastering hersteld. Nu kunnen de schapen over een paar dagen nu het zo’n groeizaam weer in deze wei grazen.

Op ons zorgerf zijn de beukenhagenheggen en buxus gesnoeid. Met z’n allen het snoeiafval opgeruimd.

Verder zijn er bloemen geplukt en op de vaas gezet, decoraties met reageerbuisjes voor de ramen gemaakt, vragenderwijs gespeeld, gekaart, verhaalbingo gespeeld, aardbeien geplukt, dieren verzorgd, is er gewandeld, gepingpongd en waren er volop activiteiten in de hobbyruimte.

Donderdag hebben we helaas afscheid genomen van onze medewerkster Rita. Zij moest een keuze maken om privé redenen. Wij danken Rita voor haar inzet, betrokkenheid en hopen dat het er over een tijdje voor haar weer wat zonniger uit zal uitzien.

Vrijdag hebben we met vereende kracht de laatste bloembakken gesloopt. Nu kunnen we weer met opbouwende kracht nieuwe bloembaken maken.

Spreuk

Met een zonnige dag en een vochtige nacht,

  staat al wat bloeit in volle pracht.

************

********

19 juli t/m 25 juli 2020

Appels rapen en schillen.  

Tot en met vrijdag droog en soms zonnig weer, met aangename temperaturen.  Donderdag een overgang dag naar een iets wisselvalliger weertype. In de avond heel lichte regen, dat wil zeggen bij ons. Elders waren er in korte tijd flinke regenbuien gevallen. Vrijdag dreigde de hele dag regen, maar het bleef bij zo nu en dan wat motregen.

Op ons zorgerf weer ouderwets getracht te hooien voor de schapen, en kleine kalfjes, die behoefte hebben aan voer met veel structuur en mineralen rijk is. Maar toch uiteindelijk kleinere vierkante balen in plastic van gemaakt.

Velen hebben haar vorige week ook al op de zorgboerderij gesignaleerd, maar Emma, oud-stagiaire is ons met vakantiewerk komen versterken.

Evenals vorige week, en het zal ook nog wel de komende tijd vaker voorkomen, dat er veel in de tuinen wordt gewerkt met deelnemers.  Op ons zorgerf zijn de heggen geknipt en hebben de deelnemers alle snoeiafval netjes opgeruimd. Op onze zorgboerderij zijn de kanten van de gazons bijgewerkt.

Natuurlijk dagelijks wandelen, dierverzorging, maaltijdbereiding en schilderen. En niet te vergeten verder met het demonteren van de bloemenbakken. Maar ook appels rapen en schillen en ramen lappen.

Deze week afscheid genomen van Jordy. Zijn stageperiode zit erop. Deze heeft veel langer geduurd dan normaal of beter gezegd, deze is onderbroken door de corona crisis. Wij wensen hem veel succes met zijn verdere opleiding.      

 Spreuk

Met een zonnige dag en een vochtige nacht,

  staat al wat bloeit in volle pracht. 

************

**********

12 juli t/m 18 juli 2020

Veel werk in de belevingstuin.

Nog steeds groeizaam weer, maar veel koeler dan vorige week. Maandag nog mooi zonnig en warm weer, maar vanaf dinsdag zwaarbewolkt en in de middag regen. En eigenlijk bleef het de hele week dat weer. Soms miezerig, afgewisseld met droge perioden. Maar ook een enkele keer plaatselijk kortstondig heel veel regen. De temperatuur bleef bijna de hele week onder de 20 graden schommelen. Niet erg warm voor de  tijd van het jaar.

Een gezellig weekje wat betreft de activiteiten op onze zorgboerderij en zorgerf.

Natuurlijk werden de dieren verzorgd en is er op beide locaties nog verder geschilderd aan de hygiëne-zuilen. Er zijn bloemen geplukt, waarmee de bloemetjes op de tafels ververst zijn. Tijdens het schilderen gebruiken we overmouwtjes om de kleding te beschermen. Deze worden in grootverpakking besteld en nadien netjes twee aan twee gevouwen.

De was wordt dagelijks gevouwen en de eerste appelen zijn geraapt en geschild om vervolgens deels lekker op te eten en deels appelmoes van te maken.

Deelnemers zijn druk met het uit elkaar halen van de terrasafscheiding. Er komt een nieuwe afscheiding, waarvoor we de meeste planken van de oude afscheiding kunnen gebruiken.

Verder zijn er nog volop werkzaamheden in de belevingstuin en wordt bv op ons zorgerf mede door de deelnemers het erf aangeveegd.

Met enige regelmaat wordt er gerummikubd door een aantal fanatieke spelers.  Maar ook andere educatieve gezelschapsspellen, zoals het overgooien op kleur met sensomotorische ballen.

Deze week was Dhr. Slagers voor de eerste keer  bij ons op de zorgboerderij. Wij hopen dat hij zich snel zal thuis voelen bij ons, en wensen hem een fijne tijd op ’t Klein Wierke.

Met het oog dat wij nog weer warme dagen krijgen deze zomer, zijn op beide bussen de airco’s gecontroleerd en bijgevuld.

Spreuk

Een leven zonder dromen,

 is als een tuin zonder bloemen.

*************

*********

5 juli t/m 11 juli 2020

Nieuwe aardappelen.

De hele week kenmerkte zich door groeizaam weer. Degenen die nu op vakantie zijn in eigen land  denken daar misschien anders over of beleven het anders, maar voor de natuur is het optimaal weer. Elke dag wel enige regen van betekenis, alleen is de temperatuur wat aan de lage kant.

Op een regenachtige dag zijn de deelnemers op ons zorgerf bezig geweest met het beschilderen van mokken. Er werden mooie creaties gemaakt, die ze vervolgens mee naar huis konden nemen. Daarnaast hebben de deelnemers deze week hout gekloofd, één van de favoriete bezigheden.

Deze week voor eerst nieuwe aardappelen gerooid. Een voor ons nieuw ras “Michelle”.  Nog nooit zo vroeg in het begin van het aardappelseizoen hebben we zulke dikke aardappelen gehad. Tegelijkertijd hebben we de overgebleven aardappelen van vorig jaar, nadat ze door een kleine hakselaar zijn gegaan, aan de dieren gevoerd.

Een dagelijkse bezigheid zoals de verzorging van de dieren, zowel op ons zorgerf als op onze zorgboerderij biedt dagelijks structuur, evenals bezigheden zoals schilderen / schuren en machinaal boren in de hobbyruimte, wandelen en op vaste tijden eten / koffie en thee drinken.

Verdere activiteiten o.a.: mens erger je niet, was vouwen, letterquiz, gym, bloemschikken en doperwten doppen.

Buiten in de tuin is er druk geschoffeld, zijn de graskanten afgestoken, is er gesnoeid  en onkruid tussen de tegels weggehaald. De houten terrasafscheiding (bloembakken) bij de ingang van de zorgboerderij zijn deze week deels voorzichtig gedemonteerd, zodat er nog onderdelen kunnen worden gebruikt voor het maken van een nieuwe terrasafscheiding (bloembakken).

In de huiskamer zijn we begonnen met het decoreren van de hygiënezuil, waarvan wij er vorige week 2 hebben gekregen.

Spreuk

Aardappels vers uit de grond,

zijn een vreugde voor de mond.

*************

*********

28 juni t/m 4 juli 2020

Corona maatregelen versoepeld.

De eerste dagen van de week was het vrij koel maar groeizaam weer. Op dinsdag en donderdag geregeld buien met vrij veel neerslag. Vrijdag zonnig en zaterdag bewolkt en regenachtig.

Vanaf 1 juli 2020 zijn de coronamaatregelen van het Kabinet versoepeld. De maatregelen vermeld in het weekjournaal van 14 t/m 20 juni blijven overigens gewoon van kracht. De grootste verandering is het vervoer van deelnemers van en naar huis.

Bij minimaal 1,5 meter afstand tussen deelnemer en chauffeur en tussen deelnemers onderling, geen aanvullende maatregelen nodig. Voor onze bussen zijn dat 3 deelnemers.

Bij minder dan 1,5 meter afstand tussen deelnemer en chauffeur en tussen deelnemers onderling, chauffeur chirurgisch mondkapje, deelnemers niet medisch mondkapje. Voor onze bussen zijn dat 8 deelnemers. Dus gewoon een volle bus.

Dinsdag zijn de schapen, na een lange tijd in Bornerbroek te zijn geweest, weer verhuisd van onze zorgboerderij naar een verse weide op ons zorgerf.

Donderdag heeft Johan met enkele deelnemers van ons zorgerf 4 kalfjes opgehaald uit Stegeren. Een mooie binnendoor route uitgezocht, maar helaas bij de stuw van June bleek de bus met paardentrailer te hoog en moesten we alsnog omrijden. De deelnemers vonden dit echter helemaal niet erg in deze mooie omgeving.

Deze week hebben we n.a.v. een tegoedbon o.a. 2 hygiëne zuilen gekregen. Deze zijn na binnenkomst direct op onze zorgboerderij en zorgerf geplaatst.

Donderdag zijn wij weer blij verrast met gebak van de eindexamenkandidaten van het R.O.C.

Spreuk

 

Relax.

Als er veel in jouw wereld gebeurt,

Verklein je cirkel

En richt je aandacht op wat je zelf kunt doen.

************

********

21 juni t/m 27 juni 2020

Alle percelen ingekuild.

De eerste dagen van de week droog en zonnig. Daarna tropische temperaturen op donderdag en vrijdag. Zaterdag afkoeling naar normaal weertype in de laatste volle week van juni.

Deze week bijna alle percelen grasland gemaaid, en 2 dagen later alles ingekuild. Inkuilen de naam voor het conserveren van gras voor de komende wintermaanden. Vroeger werd inderdaad het gras in een kuil bewaard. Nu bovengronds, stevig aangereden met een tractor met een aangebouwd verdeelwerktuig. Afgedekt met plasticzeil en daarboven op een klein laagje zand. Voor de deelnemers is dit alleen een belevings- en kijkgenot.

Verder deze week de gebruikelijke bezigheden. Alhoewel alles in een rustig tempo, met deze hoge temperaturen. Maar het witten in de schuur, waar de kleine kalfjes hebben gezeten is deze week afgerond.

Frans zorgt altijd dat er voldoende water in de drinkbak voorradig is voor het paard en de ezel.

Verder deze week raapstelen uit de tuin gehaald, wassen/snijden/en inmaken. 

En natuurlijk verder met het maken van uilenkasten

Na nog geen 3 weken afscheid te hebben genomen van Tony Conrads op onze zorgboerderij, is hij helaas op 20 juni 2020 overleden. Wij wensen de naaste familie veel sterkte met dragen van dit verlies.

Spreuk

Het weer van Sint-Jan (24 juni), houdt dertig dagen aan.

*************

***********

14 juni t/m 20 juni 2020

Groeizaam weer.

Zondag heel veel regen. Daarna de hele week drukkend broeierig weer. Zo nu en dan regen om even op te frissen. In de nacht van woensdag op donderdag veel regen, waarna wederom broeierig warm weer.

In de voorgaande droge periode hebben wij de gazons in de belevingstuin vernieuwd. Of anders gezegd ingezaaid. Na veel sproeien, op de juiste momenten van de dag en het groeizame weer van deze week mag het resultaat er zijn.

Maar natuurlijk zijn er ook weer veel werkzaamheden in de groentetuinen op beide locaties en siertuin op ’t Klein Wierke verricht.

Het is nog steeds improviseren met alle nog geldende corona maatregelen. Alhoewel er nu wel enige gewenning is. Vervoer met 3 deelnemers in de bus, dan kunnen ze op 1,5 meter van elkaar zitten en zijn mondkapjes niet verplicht. Wel handen desinfecteren voor het instappen en een gezondheidscheck, en na uitstappen stoelen en alle plekken waar iemand aan heeft gezeten desinfecteren/ schoon maken. Bij 4 passagiers in de bus, dan verplicht een chirurgisch mondkapje voor de chauffeur, we adviseren de passagiers een mondkapje te dragen, maar willen ze geen mondkapje voor, dan is dat hun eigen keuze. Ondanks de goede uitleg, welke ook weer niet te ingewikkeld mag zijn, is het voor een aantal deelnemers moeilijk te begrijpen waarom alle maatregelen betreft corona nodig zijn.

Donderdag werden wij verrast met gebakjes van het R.O.C. De leerlingen met een bakkers opleidding hadden praktijkexamen. Een zoon van één van onze deelnemers, werkzaam op het ROC bracht ons het resultaat van deze examens. Ze waren erg lekker, wat ons betreft is diegene die de heerlijke gebakjes gebakken heeft met vlag en wimpel geslaagd.

Naast de wandelingen, gymactiviteiten, geheugentraining, groepsgesprekken en dagelijkse vaste bezigheden, zijn er ook creatieve activiteiten zoals het schilderen van zeegezichten door onze deelnemers, waarna deze verfraaid worden met bv. een vissersbootje, reddingsvest en/ of vuurtoren. Het prachtige eindresultaat mag de deelnemer natuurlijk mee naar huis nemen.

Deze week hebben we weer kalfjes verplaatst van de schuur naar de ligboxenstal. Na een grondige schoonmaak, is Isabella samen met een deelnemer begonnen de muren te witten.

Spreuk

Een wereld zonder spreuken is

 Als een hotel zonder keuken.

*************

*********

7 juni t/m 13 juni 2020

Gewoon en mooi zomers weekje.

Een groeizaam zomerse week. De eerste helft van de week overwegend bewolkt met zo nu en dan iets regen. Op woensdag en donderdag soms pittige buien, vooral op donderdag ook vrij langdurig in de ochtend.

Deze week de 2e week dat wij weer zijn gestart de normale bezigheden weer op te pakken samen met de deelnemers, medewerkers en vrijwilligers. Natuurlijk is er nu veel werk in de groente- en siertuinen met dit groeizame weer.

De loods is opgeruimd en natuurlijk naar de vuilstort geweest om de rommel weg te brengen.

Er is gewandeld, het geheugenspel is weer opgepakt bv, dobbelfit en in de middag waren er creatieve bezigheden.   

Wonderwel houdt zich tot nu toe bijna iedereen aan de anderhalve meter norm, gebombardeerd door onze minister-president als “het nieuwe normaal”, maar of dat nu wel zo normaal is?

Om, zoals door het RIVM toegestaan, 4 passagiers mee te kunnen nemen in de bus, hebben we zaterdag een plastic afscheidingen gemaakt in beide bussen. Hopelijk een tijdelijke maatregel.

Op zondag 7 juni is onze oud-deelnemer Theo Kreuwel overleden. Theo woonde de laatste tijd in het verpleeghuis “’t Meulenbelt“ in Almelo.

Wij wensen de familie veel sterkte bij het verwerken van dit verlies, zo kort naar het overlijden van Theo zijn vrouw.

 Spreuk

Vliegen de vleermuizen ‘s avonds in het rond,

Dan komt er mooi weer in de vroege morgenstond.

*************

**********

31mei t/m 6 juni 2020

We zijn weer gestart, en schapen scheren.

Halverwege deze week kwam er een weersomslag. Tot en met woensdag droog en zonnig, tegen de avond sluierbewolking, een teken van een weersomslag. Donderdag veel kouder met tegen en in de avond regenbuien. Vanaf vrijdag geregeld buien soms gepaard gaand met onweer.

Dinsdag zijn onze zorgboerderij en zorgerf weer voorzichtig opgestart. Het was voor iedereen even wennen, kleinere groepen, 1,5 meter afstand van elkaar houden en alle maatregelen/ adviezen van het RIVM toepassend. Het was eigenlijk verrassend te zien hoe iedereen zich hieraan houdt.

De deelnemers genieten weer van o.a. de wandelingen en de persoonlijke aandacht op afstand. Het is fijn iedereen weer terug te zien.

Donderdag hebben we afscheid genomen van dhr. Conrads. Zijn ziektebeeld was zodanig verslechterd tijdens de coronaperiode, dat thuis wonen niet meer haalbaar was. Schrijnend te bemerken dat deze Coronaperiode een aantal van onze deelnemers en niet te vergeten de mantelzorgers geen goed hebben gedaan.

Op woensdag 3 juni 2020 is Jan Schreurs overleden. Jan onze oud deelnemer verbleef in het verpleeghuis “het Weggeler” wij wensen Sanja en de naaste familie veel sterkte met het dragen van dit verlies. 

Om vraat door konijnen en vogels te voorkomen hebben we gaas over de bonenplanten gezet. In de moestuin zijn bruinen bonen gezaaid en zijn de raapstelen geoogst en natuurlijk opgegeten.

In de siertuin zijn enkele vaste planten gepoot, zoals; rododendrons, rozen, vrouwenmantel, kattenstaart en kornoelje. Een aantal planten zijn verpoot zodat ze beter tot hun recht komen.

Woensdagavond zijn alle schapen geschoren, vrijdagochtend bekapt en daarna hebben we ze door een ontsmettingsbak laten lopen. Op het onderste gedeelte van de foto lopen de schapen in een frisse weide. De 2 bovenste foto’s zijn voor en na het scheren gemaakt (links de ram voor scheren,  en rechts de ram na scheren – papa van de in maart geboren lammetjes)

Spreuk

In juni dondergevaar,

 Betekent een vruchtbaar jaar.

*************

***********

24 mei t/m 30 mei 2020

Na Pinksteren weer beperkt open.

De hele week zomers weer, met uitzondering van maandag, na de enkele buien op zondag, zwaar bewolkt. Maar vanaf dinsdag droog zomers weer, helaas ook  schraal weer. Dus ondanks de regen op zondag nog steeds erg droog.

Deze week zij er weer enkele individuele deelnemers bij ons op de zorgboerderij en zorgerf geweest. Daarnaast hebben wij ook individuele thuisbegeleiding gegeven aan enkele deelnemers.

Nu de coronamaatregelen vanaf 1 juni worden versoepeld, kunnen wij weer, helaas op kleine schaal, rekening houdend met de regels van het RIVM, onze zorgboerderij & zorgerf opstarten. Daarom hebben we op dinsdagavond een vergadering belegd met onze medewerkers en vrijwilligers. Met eigenlijk maar één agendapunt: hoe organiseren wij het één en ander om aan de coronaverplichtingen die vanaf 1 juni gelden te kunnen voldoen.

Verder zijn we de hele week druk bezig geweest met de voorbereidingen zodat  wij op dinsdag na Pinksteren weer open kunnen. Zoals: het regelen van wie, wanneer, en hoe vaak kan komen, hoe regelen wij het vervoer, maar ook hebben we zeepdispensers, handdoekdispensers en bijbehorende afvalbakken geplaatst om kruisbesmetting te voorkomen. Verder zijn  er deze week enkele vrijwilligers geweest die de hobbyruimte in orde hebben gemaakt en hebben geholpen in de belevingstuin.

Op onze zorgerf hebben wij deze week weer eens ouderwets gehooid en daarna het land van water voorzien met onze beregeningsinstallatie. 

Spreuk

Wacht niet op een goede dag, maak er een.

************

*********

26 april t/m  23 mei 2020

Maatregelen coronavirus versoepeld.

Na afwezigheid van bijna een maand weer een weekjournaal.

Het weer van de laatste weken kan kort worden samengevat, vooral droog en schraal. Regen van enige betekenis is er nauwelijks gevallen. Nu halverwege mei is het neerslagtekort al opgelopen naar 117 mm.

Nog steeds heeft het coronavirus grote invloed op onze samenleving. Denk alleen maar aan dat alle festiviteiten rond 75 jaar bevrijding zijn afgelast, en daardoor de herdenkingen wel een heel bijzonder tintje. De maatregelen van onze overheid treffen ook onze zorgboerderij & zorgerf.

De laatste tijd bieden wij wel mondjesmaat hulp aan echte knelgevallen, in de vorm van individuele begeleiding.

Overigens, de natuur trekt zich niets aan van dit virus. De landbouwwerkzaamheden  gaan gewoon door op onze zorgboerderij & zorgerf. De snijmais is gezaaid en ontkiemd, de aardappelen t.b.v. de zorgboerderij/zorgerf komen voorzichtig uit de grond, en de eerste grassnede is geoogst. In de groentetuinen is er van alles gezaaid en gepoot. In de belevingstuin op onze zorgboerderij in Bornerbroek zijn de gazons opnieuw ingezaaid. Alle buxus die waren aangetast door de buxusmot zijn verwijderd, en vervangen door lavendel.  Verder wordt er in deze droge periode veel gesproeid, vooral de nieuwe ingezaaide gazons hebben erg veel water nodig.  Op onze zorgboerderij is er onderhoud gepleegd, en geschilderd. Kortom met z’n allen druk geweest om alles up to date te hebben als wij weer beginnen of starten.

Zoals het er nu naar uitziet kunnen wij vanaf 1 juni weer voorzichtig beginnen met opstarten van de zorg die wij bieden. Ongetwijfeld met aanpassingen om aan alle tijdelijke maatregelen te kunnen voldoen Bijvoorbeeld: hoeveel deelnemers mogen er tegelijkertijd komen? En hoe regelen wij het vervoer, enz.

Dinsdag en woensdag hebben wij alle deelnemers verrast met wat lekkers.  

Spreuk

Optimisme is de wonderbaarlijkste en goedkoopste kuur om lang, gezond en gelukkig te leven.

*************

*********

19 april t/m 25 april 2020

Lentegroet voor onze deelnemers.

Het is eentonig maar deze week ook weer schraal voorjaarsweer. Heldere blauwe hemel, en een  vrij harde  noordoostenwind. Temperatuur normaal voor eind april. Degenen die bijvoorbeeld het maisland zaaiklaar maken, werken in één grote stofwolk.

Deze week weer de gebruikelijke werkzaamheden om onze zorgboerderij/zorgerf draaiende te houden. Ook wordt er onderhoudswerkzaamheden verricht.

Donderdag hebben wij naar alle deelnemers een lentegroet gebracht, in de vorm van lekkere bonbons. Het belangrijkste van zo’n actie is dat er even contact is met de deelnemers en/of de naaste familieleden. Bijna iedereen vond unaniem dat de  lengte van de coronacrisis voor hen erg zwaar is, nu alle voor hen zo belangrijke contacten zijn verbroken. Het totale isolement in bijvoorbeeld verpleeghuizen zal zijn weerslag hebben op deze mensen ook na deze crisis.

Spreuk

April klaar en rein, mei zal des te wilder zijn.

*************

*********

12 april t/m 18 april 2020

Werkzaamheden gaan gewoon door.

Ook nu na Pasen blijft het weer onveranderd, schraal zonnig weer met normale temperaturen voor de tijd van het jaar. Nu de zorgboerderij/zorgerf gesloten zijn, met uitzondering van enkele deelnemers aan wie wij individuele begeleiding bieden, gaan de werkzaamheden gewoon door.  Deze week naast de normale werkzaamheden zoals het voeren van de dieren, zijn we druk bezig met snoeien, zaaien en poten in de groentetuinen en het schilderen van de huiskamer in Bornerbroek. Wanneer wij weer starten met de dagbesteding kunnen de deelnemers zo weer instappen in de werkzaamheden op dat moment.

Vrijdagochtend heeft onze vrijwilliger Harry met zijn oldtimer trekker, zoals elk jaar, aardappels gepoot samen met Johan.

Afgelopen jaar (2019) waren de aardappelen van zodanige kwaliteit dat wij nu een overschot aan aardappelen hebben. Nu de zorgboerderij/zorgerf dicht zijn worden deze aardappelen aan de koeien en kalfjes gevoerd.

Vóór de coronacrisis hebben wij jonge leghennen gekocht, waardoor een overschot aan eieren.

Tips om uw conditie en gezondheid op niveau te houden in deze coronacrisistijd.

Oefening voor rug, heupen, en Knieën.

Zit rechtop, je schouders naar achteren, je schouders naar beneden.

Vanuit deze positie, zonder druk op de dijen, ga vanuit een zittende positie naar een staande positie. Ga terug naar een zittende positie.

Oefening voor schouders en rug.

Deze oefening versterkt de schouder- en rugspieren die belangrijk zijn voor dagelijkse activiteiten. Sta rechtop, met uw borst naar voren en schouders naar achteren. Houd een gewicht in beide handen en laat uw armen zijwaarts zakken. Buig uw ellebogen, breng het gewicht omhoog tot de schouderhoogte en duw deze daarna boven uw hoofd. U kunt eventueel ook één arm tegelijk bewegen. Let op dat u uw rug hierbij niet hol trekt. Laat het gewicht weer zakken tot schouderhoogte.

Oefening voor rug en benen en een conditie.

Sta rechtop met uw armen langs uw zij en buig uw ellebogen tot 90 graden. Hef één knie terwijl u de andere arm voorwaarts heft en de gelijknamige elleboog terug brengt. Marcheer voorwaarts door uw voet weer op de grond te zetten, waarbij u meteen uw andere knie heft en de armen wisselt.

Wilt u een persoonlijk oefenschema ontvangen?

Kijk dan op onze website en maak een online afspraak: www. fysiogrootdriene.nl

 

*************

********* 

23 maart t/m 11 april 2020

 Paaspresentje voor onze deelnemers en medewerkers.

Het weer trekt zich niets aan van de coronacrisis. De hele afgelopen periode stralend  weer voor eind maart en begin april. Geen regen van betekenis, en temperaturen soms iets boven normaal. Nu onze Zorgboerderij/Zorgerf bijna stil licht zijn er ook geen bezigheden van de deelnemers. Zelf wel bezig met het in stand houden van noodzakelijke activiteiten als wij weer gaan starten.

Bijvoorbeeld het voeren  van de dieren gaat gewoon door, verder in de siertuinen snoeien enz. Ook in de groentetuinen volop bezig, stalmest erop gebracht en onder gewerkt.  Op ons Zorgerf zijn er doperwten gepoot, en raapstelen gezaaid. En niet te vergeten de aardbeien van water te voorzien in de plantenbakken.

Nu door de coronacrisis bijna alle activiteiten zijn verboden, konden wij ook dit jaar helaas geen paasviering houden met onze deelnemers. Als alternatief   hebben wij alle deelnemers en medewerkers op woensdag en donderdag voor Pasen een bloemetje, een tulpenschoof gebracht.  Bijna zonder uitzondering vond iedereen het jammer dat onze Zorgboerderij/Zorgerf nog steeds is gesloten.  Overigens op kleine schaal zijn wij begonnen met individuele hulp aan enkele deelnemers die echt in de problemen komen, als wij hun geen individuele hulp zouden bieden.

Tot slot bij het rondbrengen van de tulpenschoven kwamen wij bij een verzorgingshuis met veel brandweervoertuigen en politieauto’s tegen. Zij waren bezig met ladderwagens bij de balkons bloemetjes te brengen aan de bewoners van dit verzorgingshuis, compleet met geluidsinstallatie.

Spreuk

Verschaft april vele schone dagen, dan pleegt mei de last de dragen.

*************

*********

15 maart t/m 22 maart 2020

Krabbeltje van de Zorgboerderij/Zorgerf.

 In de eerste week dat het coronavirus ons volledig in de ban heeft mooi zonnig lenteweer. Temperatuur aangenaam rond de 10 graden. Op zaterdag helaas een koude wind, wat meteen schraal aanvoelde.

Nu de Zorgboerderij/Zorgerf zijn gesloten een kort weekjournaal. Overigens de natuur gaat gewoon zijn gang, en er zijn deze week 4 lammetjes geboren. Verder  met de gewone, tussen aanhalingstekens, bezigheden zoals voeren, in de tuin werken, en op het land de voorjaarswerkzaamheden. Want als de zorgboerderij/ zorgerf weer open gaan is er geen achterstand opgelopen en kunnen de gebruikelijke bezigheden van de deelnemers weer gewoon starten.

Zaterdag en zondag hebben alle deelnemers een kaart met een krabbeltje en een landleven gekregen.

  

Kent u ze nog de oude poëzieversjes

 

Kleine druppels water

Kleine korrels zand

Vormen saam de grote zee

En het schone zand

*********************

Kleine liefdedaden

Woordjes teer en zacht

Hebben vaak in ’t kleinste huis

 ’t Grootst geluk gebracht

 

Roosjes bloeien aan de oever

Roosjes zachter dan satijn

Lieve ……  laat jou hartje

Zachter dan dit roosje zijn

**********************

Er groeide een aan de waterkant

Verscholen tussen het riet

Een bloempje klein en teder

Dat heet Vergeet-mij-niet.

 

                   

8 maart t/m 14 maart 2020

Coronavirus en de 1e Lammetjes zijn geboren.

Nu bijna half maart is het nog steeds wisselvallig weer. een enkele keer bijna de hele dag regen. Woensdagavond stormachtig met in de nacht heel veel regen. temperaturen normaal rond de 10 graden. Later in de week werd het iets droger.

Dinsdag zijn de 1e  3 lammetjes geboren, die dagelijks bewonderd zijn door onze deelnemers en begeleiding.

We ontvingen deze week twee mooie bedankkaarten, beide met lieve, dankbare teksten voor de goede zorgen. Eén van de dankbare echtgenote van Dhr.  Bernard Reuvers. Bernard is onlangs is opgenomen en 1 van onze oud deelneemster Mw. Gerda Engbers en haar dochters. Het doet je goed als zorgboerderij / zorgerf een dank je wel te ontvangen.

Dinsdag hebben de medewerkers en deelnemers de hobbyruimte op ons Zorgerf Kötter extra schoongemaakt. Ofwel een grote beurt gegeven.

Vorige week is de echtgenoot van onze deelneemster Mw. Alie Beunk  overleden. Wij wensen haar en de naaste familie heel veel strekte met het verwerken van dit grote verlies.

In de creatieve ruimte op onze zorgboerderij wordt hard gewerkt door één van de deelnemers aan onderdelen in elkaar zetten van de uilenkasten. Onze vrijwilliger Harry, erg gedreven in het verbeteren van projecten, heeft deze week een proefmodel gemaakt welke nu op goedkeuring wacht door de Katoelenkiekers.

Vrijdag is besloten dat we door de toenemende dreiging van het coronavirus in Nederland de zorgboerderij en zorgerf te sluiten tot 1 april. Het risico is te groot om het welzijn van onze deelnemers en alle medewerkers in gevaar te brengen.  Meer informatie staat elders op deze website

Spreuk

Een vrouwenhand en een paardentand staan nooit stil.

*************

********

1 maart t/m 7 maart 2020

Erf aanvegen met vereende kracht.

Ook deze week eigenlijk hetzelfde weer als vorige week. In de middag neemt vaak de bewolking toe en gaat het regenen. Een enkele keer regent het door tot laat in de avond en vroege morgen. Er is nu zoveel regen gevallen dat de percelen  nauwelijks berijdbaar zijn. Temperatuur normaal voor maart, rond de 8 graden.

 

In de ochtend soms nog even zonnig weer, die momenten benutten we dan ook  door te wandelen.

Een aantal deelnemers hebben al kennis gemaakt met onze nieuwe vrijwilliger Dhr. Peter Tuinman. Peter rijdt op dinsdag als chauffeur op de bus om deelnemers op te halen. Wij wensen hem een fijne en plezierige tijd bij ons als vrijwilliger.

Een heel normale week wat activiteiten betreft van de deelnemers. Een citaat uit de dagrapportage van donderdag:

Activiteiten: voor- en bereiding van de warme maaltijd, dieren voeren en verzorgen, schuren en machinaal boren in de hobbyruimte, ochtend- en middagwandeling, tafels dekken, was vouwen, Photographic treatment, pim pam pet, kaarten, afplakken paasbakjes, krant lezen.

Van de week hebben we een vracht stro gekregen. Op de foto zijn de deelnemers druk bezig met het van de wagen afgewaaide stro aan te vegen.

De schapen die kunnen lammeren zijn van ons zorgerf te Ypelo naar ’t Klein Wierke gebracht.

Mw. Hendriks, ze verbleef al enige tijd in het ZGT, is verhuisd naar woonzorgcentrum “Backenhagen”. Wij wensen haar een goede tijd in Hengelo. 

 Spreuk

Een koekoeksroep ter helft van maart, is voor de boer een daalder waard.

************

*********

23 februari t/m 29 februari 2020

Kalfjes en droog brandhout ophalen.

Ook nu net als vorige week wisselvallig weer.  Dit weertype was het eigenlijk de hele maand februari. In de ochtend nog wel zo nu en dan een zonnetje, maar in de middag soms felle buien, enkel keer gepaard gaande met hagel. Vooral in de 2e helft van de week mooie grote regenbogen. Temperatuur rond de 10 graden.

Ook deze week hebben we samen met deelnemers kalfjes opgehaald. Verder met een deelnemers schapenhokken in gereedheid gebracht, zodat we de schapen die moeten lammeren van ons zorgerf naar onze zorgboerderij kunnen brengen.  Verder is er droog brandhout van ons zorgerf naar de zorgboerderij gebracht.

In de huiskamers van onze beide locaties zijn deelnemers deze bezig geweest met o.a. cake bakken, geheugentraining, gym, creatieve bezigheden, spelactiviteiten, groepsgesprekken en natuurlijk de alledaagse bezigheden zoals de voorbereiding van de warme maaltijd, koken, was vouwen en afdrogen van de vaat.

Dinsdag afscheid genomen van Dhr. Nijland. Dick is een vrij lange tijd bij ons op de zorgboerderij en zorgerf geweest. Het liefst was Dick buiten bezig in en rond de tuin maar ook hout opstapelen en de voorraad hout aanvullen was min of meer zijn taak.

Door afnemende gezondheid verblijft Dhr. Sjoerd van der Meer al enige tijd in ’t Nieuwland. Sjoerd gaat binnenkort van daaruit naar een verpleeghuis. Wij wensen hem daar een goede tijd toe, in deze voor hem nieuwe woonomgeving.

Spreuk

Nooit is de schrikkelmaand zo fel of ze geeft haar 5 zomerse dagen wel.

*************

**********

16 februari t/m 22 februari 2020

Een rustige week.

Over het weer deze week kunnen we eigenlijk kort zijn. Na een stormachtige zondag, de hele week zwaar bewolkt met geregeld buien die soms heftig waren. Komende zondag wordt weer een diepe depressie verwacht met de naam Ellen. Op onze zorgboerderij en zorgerf een rustig weekje. Een week waarin de meeste stagiaires vrij hebben.

In de hobbyruimte zijn we nog steeds druk met het maken van de uilenkasten. Erg leuk dat 2 bestuursleden van de Katoelenkiekers (de opdrachtgever) even kwamen kijken hoe druk onze deelnemers en begeleiding zijn met de uilenkasten.  

Binnenshuis, met deze weersomstandigheden, tijd voor gym, geheugenspellen zoals b.v. voorwerpen raden die in een stoffen zak zitten, door te voelen, zonder ze te zien, vragenderwijs en een populair bewegingsspel met ballon + isolatiebuizen.

Wij verwelkomen Dhr. Tom Bakker in Ypelo en wensen hem een mooie tijd op ons Zorgerf.

Vorige week is Harry Wissink, oud deelnemer, overleden. Hij woonde de laatste tijd in het “Dijkhuis” in Borne, van waaruit hij nog een poosje deel heeft kunnen nemen op onze zorgboerderij. Wij wensen de familie van Harry veel sterkte met het verwerken van dit verlies. 

Frits Bekhuis is deze week verhuist naar verpleeghuis ’t Woolde te Hengelo. Zijn echtgenote heeft hem jarenlang intensieve zorg geboden. Helaas werd de zorgvraag zo groot dat opname noodzakelijk is geworden. Wij wensen Frits een fijne tijd toe in zijn nieuwe woonomgeving.

Spreuk

Geeft sprokkelmaand de winter niet,

hij is voor Pasen in ’t verschiet.

*************

*********

9 februari t/m 15 februari 2020

Valentijns diner.

Deze week werd gekenmerkt door veel wind en hoge temperaturen voor de tijd van het jaar. De week startte met op zondag onstuimig stormachtig weer. Maandag veel wind en buien, daarna steeds veel wind met af en toe een bui. Zaterdag eerst mooi rustig weer, maar in de avond stormachtig weer.

Maandag zijn er met deelnemers voetbalplaatjes geplakt in een reclameboek van een bekende grootgrutter, wat natuurlijk een mooie reclamestunt is. Aan het einde van de week kregen we het laatste ontbrekende plaatje, waarmee we het 1e boek vol hebben geplakt. Nu nog proberen het 2e boek vol te krijgen.

Maandag heeft onze medewerkster Astrid de leeftijd van Sara bereikt, wat niet ongemerkt voorbij is gegaan. Er is een heuse SARAH voor haar gemaakt met de deelnemers en een paar mooie collages.

Verder een gewone “rustige” week, helpen met de warme maaltijd, houtkloven, en droog hout ophalen in Ypelo voor de kachels op onze zorgboerderij in Bornerbroek. Andere activiteiten: zoals wandelen, gezegdes afmaken (bijv. zo slap als een .. vaatdoek enz.), en niet te vergeten gym en bewegingsspel, soms met muzikale ondersteuning.

Met een aantal deelnemers is deze week de film “50 jaren hand in hand voor het Twentse Platteland” bekeken.

Op maandag en vrijdag er een aantal drachtige pinken verkocht bestemd voor export naar Rusland en Marokko.

Op vrijdag heeft Vincent met een groot aantal deelnemers, kalfjes opgehaald bij een rundveebedrijf aan de Gravenallee, aan de andere kant van Almelo.

En niet te vergeten is er op vrijdag aandacht besteed aan Valentijnsdag. De deel was versierd met harten, een valentijnscollage en op tafels stonde standaards met Valentijns-wetenswaardigheden. In de ochtend koffie / thee met een Valentijns tompouce. Een warme maaltijd bestaande uit: tomatensoep, spaghetti, sla en als nagerecht frambozen en chocolade ijs met aardbeien / blauwe bessen en slagroom.

 Spreuk

Groeit in februari het gras, met Pasen een dikke jas.

*************

*********

2 februari t/m 8 februari 2020

Met vereende krachten uilenkasten maken.  

Februari begint net als januari met vrij zacht weer. Deze week was het overwegend zwaar bewolkt met een enkel regenbuitje en een temperatuur rond de 10 graden. Vrijdagmiddag  liet de zon zich, als uitzondering, vrij langdurig zien tot in de avond.

In de hobbyruimte wordt met vereende krachten gewerkt aan de steenuilen nestkasten, voor de uilenvereniging “De Katoelenkiekers”. Met timmeren, boren en niet te vergeten beitsen is het daar een drukte van belang.

Dinsdag hebben we 2 groepen leerlingen van het Zone College (het vroegere AOC) op bezoek gehad. Zij hebben uitleg gekregen over hoe wij als zorgboerderij werken,  met aansluitend een rondleiding over het bedrijf.

Woensdag was het de laatste stagedag van Lise, zij gaat nu haar opleiding sociaalwerk aan het R.O.C. in Hengelo vervolgen. Wij wensen haar veel succes met deze studie.

Verder deze week de gewone alledaagse werkzaamheden: zoals wandelen en helpen met koken voor de warme maaltijd op onze zorgboerderij en zorgerf. Maar ook bewegingsspellen gedaan om de ledematen in conditie te houden, vooral in deze tijd van het jaar nu er buiten in de tuin niet zoveel werkzaamheden te doen zijn. Natuurlijk is er nog wel zo hier en daar gesnoeid. Met name deze week aan de voorkant van de zorgboerderij.  

Spreuk

Iedereen is anders en toch zijn wij gelijk.

*************

*********

 

26 januari  t/m 1 februari 2020.

Afscheid van stagiaires

Ook in de laatste week januari zacht weer. Eigenlijk een voortzetting van vorig week, de hele week zwaar bewolkt, af en toe een zonnetje en zo nu en dan lichte regen. Temperaturen van 10 graden waren deze week geen uitzondering. Zelfs in de nacht van vrijdag op zaterdag kwam het kwik niet onder de 10 graden.

Verder was het een heel normale week wat betreft de bezigheden op beide zorgboerderijen. Januari is ok een maand dat er buiten in de tuin of op het erf niet veel te doen is, met uitzondering van snoeien en hout zagen. Dus het meeste gebeurde binnenshuis, in de hobbyruimte en  bij de dieren zoals het uitmesten van de stallen, het overdoen van de kalfjes van het ene hok naar de andere, of van de schuur naar de ligboxenstal.

In de huiskamers van beide locaties werden deze week vele activiteiten gedaan zoals: voor- en bereiding van de warme maaltijd, was opvouwen, gymnastiek, geheugenspel, sorteerbezigheden voor de hobbyruimte, gezelschapsspellen zoals shut the box, UNO en rummikub, zingen, photographic treatment, 1 op 1 en groepsgesprekken, bewegingsspellen, maar ook samen tafels dekken voor de maaltijd en de afwas doen.

René onze stagiaire, hij komt via het “Zone college” (beter bekend als AOC), heeft deze week naast het begeleiden van de deelnemers tijdens het voeren van de dieren, o.a. het zand van de gras/mais kuil verwijderd. Verder zijn deze week  de mollenklemmen verplaatst van het ene perceel  naar het andere.

Donderdag en vrijdag hebben we afscheid genomen van 2 stagiaires. Charmaine volgde haar stage op onze zorgboerderij en Maud op ons zorgerf en zorgboerderij. Beide dames zoeken nu de schoolbanken weer op bij het R.O.C. in Hengelo. Natuurlijk wensen wij hen beiden veel succes met het vervolg van de opleiding.     

Spreuk

Is februari nat en koel, dan is juli dikwijls heet en zwoel.

*************

*********