Zorgboerderij t Klein Wierke en Zorgerf Kötter

Meedoen, meebeleven, meegenieten

15 juli t/m 21 juli 2018

Deelnemers wandelen in het Nijreesbos.

De droogte duurt nog steeds voort in de week dat de hondsdagen beginnen. De hele week droog en zonnig met temperaturen in de middag oplopend van 25 graden tot 30 graden.

Eigenlijk staat al het gebeuren in het teken van dit warme zomerweer. Een enkele deelnemer is soms afwezig i.v.m. met deze hitte.

Al het sproeien werpt ook zijn  vruchten af deze week.  Alles blijft niet alleen groen, maar er kan ook worden geoogst.

Dus deze week bonen plukken, vervolgens afhalen in de huiskamer, blancheren en daarna invriezen. Verder  bieten oogsten, koken, snijden en invriezen. En niet te vergeten het oogsten van courgettes.  Verder pruimen plukken, en lekker opeten. Alhoewel de opbrengst van de pruimen lager is door de droogte, smaken ze prima.  Ook de aardappels hebben te lijden gehad van de droogte, waardoor ze kleiner zijn, maar worden nu wel elke dag gerooid voor de middagmaaltijd.

Ondanks deze tropische temperaturen wordt er gewandeld. Met de bus(sen) rijden we naar het begin van het Nijreesbos, vervolgens halen we  aan de andere kant de deelnemers met de bus weer op, nadat er eerst wat fris is gedronken.

Ook deze week hebben we weer met deelnemers een paar kalfjes opgehaald.

Vrijdag was Frans 70 jaar, voor hem een prachtige mijlpaal. Hij heeft natuurlijk getrakteerd en namens allen een cadeau gekregen. Verder hebben we afscheid genomen van Carmen, als vakantiemedewerkster.  

 

Spreuk

Is juli heet en droog, dan houdt de winter een kwaad betoog.

*************

*********

 

8 juli t/m 14 juli 2018

Veel met deelnemers op stap geweest.

Ook deze week kunnen wij weer heel kort zijn over wat het weer betreft. Droog en zonnig met zomerse temperaturen. Met uitzondering van woensdag toen was het zwaar bewolkt, en viel er zowaar her en der een regenbui. De droogte duurt maar voort.  Dus geregeld sproeien in de tuinen.

De zonnebloemen hebben niet zoveel last van deze droge periode, en staan in volle bloei.

Maandag hebben we eerst rommel in de paardentrailer gepakt en vervolgens naar de vuilstort gebracht.

Woensdag is Johan met deelnemers van ons Zorgerf Kötter naar Ommen geweest om daar platen te halen voor de wc in de hobbyruimte op ’t Klein Wierke. Het was een gezellige en toeristische rit.

Donderdag is Vincent eerst met deelnemers naar Distel geweest voerhalen  en heeft na de middag met andere deelnemers kalfjes opgehaald bij de Fam. Hinsenveld en Vreman.

Ook voor Libby zit nu de stageperiode erop. ze gaat eerst van een welverdiende schoolvakantie genieten, om het volgende schooljaar weer met frisse moed te kunnen beginnen.

In Ypelo zijn de eerste snijbonen gegeten welke op ’t Klein Wierke geplukt zijn.

De dames zijn deze week maar druk geweest met de bloemsierkunst, om er mooie bloemstukjes van te maken.

Het kippenhok is deze week voorzien van een nieuwe beits laag. Bertus heeft vrijdag de deur van het kippenhok gelakt. Nu nog de windveren en kozijnen schilderen en het kippenhok ziet er weer piekfijn uit.

Spreuk

Humor is slechts een komische manier om serieus te zijn.

*************

*********

 

1 juli t/m 7 juli 2018

Weer een warm zomers weekje.

Wat het weer deze week betreft, hetzelfde als vorige week. Droog, zonnig en schraal weer. Nu het alweer ruim een maand is geleden dat er regen is gevallen begint de natuur erg naar water te snakken. Dus bijna elke avond of in de vroege morgen sproeien om alles nog een beetje in leven te houden. Met deze tropische temperaturen is het, vooral in de middag,  heerlijk wandelen in het bos. We gaan dan i.v.m. de warmte en de loopafstand met de bus naar het bos.

Ondanks deze droogte wordt er toch nog geregeld geschoffeld om het ontkiemde onkruid te verwijderen.

Maandag hebben we de oude trekker weer naar Latrago gebracht, natuurlijk met een bus vol deelnemers.

In de hobbyruimte en huiskamer zijn de deelnemers altijd druk in de weer met het maken of schilderen van allerlei werkstukken. Zoals op de foto is te zien is gaat het er altijd secuur aan toe.

Op de erven op onze Zorgboerderij en Zorgerf zijn een 2-tal deelnemers altijd druk met het verwijderen van het onkruid tussen de straatstenen. Het lijkt een ééntonig werkje, maar het geeft ook rust, je kunt je focussen op één ding, hebt een vaste taak en je hoeft niet samen te werken met anderen. Voor sommige deelnemers is dit erg prettig. Het resultaat mag er dan ook zijn!!

In de huiskamers worden door de deelnemers allerlei werkzaamheden verricht, o.a. bonen afhalen, courgettes snijden, en niet te vergeten gewoon elke dag aardappels schillen. Verder worden er bv kaarten en schelpendoosjes gemaakt, er wordt gebreid, gehaakt, geschilderd, geheugenactiviteiten gedaan en geschilderd.

Vrijdag heeft Johan samen met deelnemers alle schapen uit Ypelo opgehaald en naar onze zorgboerderij ’t Klein Wierke gebracht om daar rond de ligboxenstal het nieuwe ingezaaide land te laten begrazen. Vincent had nu de mogelijkheid om samen met deelnemer(s) de hokken uit te kunnen mesten op ons Zorgerf.  

Spreuk

Er zijn mensen die nooit last hebben van files, die rijden steeds voorop.

*************

*********

24 juni  t/m 30 juni 2018

Feestelijke afsluiting van de stagiaires.

Ook deze week kenmerkte zich door droog ,schraal en echt tropisch warm weer. De maand juni gaat in de boeken als de droogste maand allertijden sinds de meteorologische metingen. Na de wolkbreuk op 31 mei is er geen regen van betekenis meer gevallen.

Dus om alles wat gepoot/ gezaaid in leven te houden, sproeien en nog eens sproeien.

Ondanks het droge weer hebben we toch nog een paar percelen gemaaid om er kleine hooibaaltjes van te maken. Op ons Zorgerf hadden we in verhouding veel hooibaaltjes doordat het perceel was beregend.

Woensdagmiddag werden wij allen verrast met een karaoke show. Het was de laatste stagedag van 4 stagiaires. Zij hadden bedacht dat het wel een leuk afscheidscadeau zou zijn. Dat is bijzonder goed gelukt. Iedereen was dol enthousiast, ook deelnemers waar  we het eigenlijk niet van hadden verwacht. Wij wensen Monique, Pascale, Candy en Lisanne veel succes met hun vervolgstudie en / of hun verdere loopbaan. 

Deze week waren de heer en Mevrouw Veldman 25 jaar getrouwd. Donderdag kwam het zilveren huwelijkspaar bij ons op de zorgboerderij om dit samen met de deelnemers te vieren waar natuurlijk het gebak niet ontbrak.

Vrijdag heeft Johan samen met een bus vol deelnemers de “Hanomag”, oldtimer trekker opgehaald bij Latrago in Goor. Johan rijdt met deze trekker zondag mee met de oldtimer trekkertoertocht in Ambt Delden.

 

Spreuk

Juni meer droog dan nat, vult goede wijn het vat.

*************

*********

17 juni  t/m 23 juni 2018

 Feestelijke vergadering.

De eerste helft van de week was het warm tropisch weer met hoge temperatuur en een hoge luchtvochtigheid. Woensdag een temperatuur van 26 graden, donderdag een omslag naar koud regenachtig weer, temperatuur van  ± 16 graden. De dagen daarna wisselvallig koel weer. De tuien sproeien is even niet meer nodig.

De hele week hebben bijna alle deelnemers de voetbalwedstrijd van ’s middags 14:00 uur gekeken.

Maandagavond een vergadering met medewerkers, vrijwilligers, en stagiaires. Een buffet vooraf als dank voor de extra inzet toen wij met vakantie waren.

Daarna een presentatie door Candy (schoolopdracht) over oudermishandeling.

Het onderhoud van de groente- en siertuinen van onze Zorgboerderij en Zorgerf ging deze week gewoon door. Zo werden er door deelnemers buxusheggetjes  geknipt, geschoffeld & geharkt, de ranken van de stokbonen geleid, geveegd, opgeruimd enz. enz. en natuurlijk de dagelijkse werkzaamheden zoals voeren en konijnenhokken schoon maken. 

In de hobbyruimte zijn deelnemers druk bezig geweest met het schuren en schilderen van houten zonnebloemblaadjes. Vervolgens werden deze op ronde dubbellaags met een stukje gaas ertussen.

In de huiskamers van onze beide zorgboerderijen worden naast de dagelijkse bezigheden schelpendoosjes gemaakt, gebreid, geheugenspel gedaan en tal van andere bezigheden.

Spreuk

Met Sint-Jan de wind uit het noorden, het goede weer is geboren.

*************

********

 

10 juni  t/m 16 juni 2018

Vrouwen van Nu op bezoek en W.K. voetbal kijken.

Weer een erg droge week, welke zich kenmerkte door overwegend zwaar bewolkt met normale temperaturen. Alleen op donderdag viel er langdurig lichte motregen. Dus nu ook weer geregeld sproeien. Voor het beste effect werd de moestuin meestal ’s avonds, of ’s morgens vroeg gesproeid.

Bijna de hele week bezig geweest met het onderhoud van de tuinen en het fatsoeneren van het erf en gazons rond de zorgboerderij.

Dinsdag heeft Johan  samen met deelnemers oud papier weggebracht en daarna doorgereden naar Distel om veevoer e.d. te halen.

De stageperiode van Nathalie zit erop. ze gaat meteen weer plaatsnemen in de schoolbanken van “Aventus” , nog voor de vakantie begint. Wij wensen haar veel succes met haar studie, die zij in de toekomst graag wil afsluiten als psychologe.    

Na een fietstocht zijn donderdagmiddag de “Vrouwen van Nu” afdeling Bornerbroek op bezoek geweest op onze zorgboerderij in Bornerbroek. Ze werden onthaald met koffie of thee met eigen gebakken cake. Daarna vertelde Mieke over het ontstaan van de zorgboerderij  en de doelgroepen die wij bij ons op de zorgboerderij en zorgerf hebben. Vervolgens een rondleiding door de tuin, hobbyruimte en de verblijfsruimte “De Deel”. 

Donderdag was de opening van WK voetbal in Rusland. Een groot aantal deelnemers wil graag ’s middags  voetbalwedstrijd zien die op dat moment gespeeld wordt. Daarom hebben wij een gedeelte van de nieuwe loods omgebouwd tot “WK voetbalhome”. Nu maar hopen dat er mooie wedstrijden worden gespeeld, ondanks dat Nederland niet mee doet. 

Vrijdag hebben we de jongste lammeren met de ooien die nog op stal waren verrast. Ze lopen nu in de wei.

Spreuk

Voetbal is een spel van fouten. Wie de minste fouten maakt wint.

************

**********

3 juni  t/m 9 juni 2018

Schapen scheren, en kersen plukken.

Ook deze week weer hoog  zomers weer. Na de stortbuien van vorige week donderdag, was de zomer al vrij snel terug in het zadel. De temperatuur liep al snel op naar boven de 25 graden, vanaf vrijdag werd het koeler met later op de dag motregen.

Dinsdag heeft Vincent de meeste percelen gras gemaaid (de 2e snede), waarna op donderdag loonbedrijf Wilmink er vierkanten balen  van heeft gemaakt.

Maandag en dinsdag zijn de hokken klaar gemaakt voor de schapen uit Ypelo, waarna we de schapen hebben opgehaald, zodat ze de volgende dag konden worden geschoren.

Woensdagmorgen zijn de schapen weer van hun wol ontdaan. Ofwel alle schapen zijn geschoren, onder belangstelling van de deelnemers van onze beide zorgboerderijen die deze dag aanwezig waren.

Als extra attractie heeft Mw. Broekhuis wol gesponnen van de vacht van een net geschoren schaap. Hiervoor nog onze hartelijke dank.  

De kersen zijn rijp. Om de vogels voor te zijn, heeft Johan vrijdagochtend in alle vroegte kersen geplukt, waarna de deelnemers druk zijn geweest om een deel van de geplukte kersen te ontdoen van de pitten. Ze smaakten heerlijk ’s middags op het toetje. Een ander deel is gekookt met geleisuiker en ingevroren voor later gebruik. “wie bewaard wat, heeft wat”.

Spreuk

Het schaap en het lam  herkennen elkaar aan hun geblaat.

*************

*********

13 mei  t/m 2 juni 2018

 Tropische meimaand.

Het weer van de afgelopen 3 weken kan als volgt worden samengevat: droog en zonnig weer. Temperaturen oplopend van aangename naar zeer warm tropische waarden. In de laatste week was het uitzonderlijk warm. Afgelopen donderdagmiddag een wolkbreuk, binnen één uur viel er wel ± 60 mm regen. Hierdoor was de temperatuur wat aangenamer op vrijdag.

Tijdens de afwezigheid van Johan en Mieke de afgelopen 2 weken hebben medewerkers, vrijwilligers, stagiaires, onze kinderen en de deelnemers er voor gezorgd dat de Zorgboerderij en Zorgerf gewoon zijn blijven doordraaien, onze hartelijke dank. Dat dit alles zo maar kan lijkt zo gewoon, maar is zo bijzonder!

 

Deze week waren de heer en mevrouw Heyt 60 jaar getrouwd. Wij feliciteren het diamanten echtpaar en wensen ze samen nog een hele fijne tijd toe.

Met en ook wel soms zonder deelnemers is er veel werk in de groentetuinen verzet zowel in Bornerbroek als in Ypelo. Bijna elke avond is er gesproeid met het tropische weer van de afgelopen tijd. 

Omdat wij niet konden voorzien dat er afgelopen donderdag zoveel regen zou vallen, hebben wij deze week nog beregend op ons Zorgerf  Kötter in Ypelo.

 

De stageperiode van Nienke zit erop. Wij wensen haar veel succes met haar opleiding als fysiotherapeute.  

 Spreuk

Dieren praten met de ogen vaak verstandiger dan mensen met de mond.

*************

**********

 

6 mei  t/m 12 mei 2018

Van alles poten/zaaien, en gras maaien.

Tot en met woensdag zomers weer. Overdag en in de nacht kraak helder. Temperaturen oplopend tot boven de 25 graden, dus veel te hoog voor de tijd van het jaar. Vanaf donderdag (Hemelvaartsdag) wisselvalliger, eigenlijk normaal weer voor de tijd van het jaar.

Onze zorgboerderij en zorgerf waren i.v.m. met Hemelvaartsdag en een vrije dag op de vrijdag erna 3 dagen open.

Maandag is Johan met een aantal  deelnemers naar de vuilstort geweest. De paardentrailer moest leeg gemaakt worden, om dinsdag met deelnemers weer 2 kalfjes op te kunnen halen, ditmaal uit de Weitemanslanden nabij Almelo. Nu kunnen de deelnemers weer de komende tijd kleine kalfjes voeren.

Natuurlijk zijn we ook deze week weer druk bezig in de groentetuinen van alles zaaien en poten . Er zijn o.a. voorgekiemde stokbonen geplant, zonnebloemen die voor gekweekt waren in de tuinkas zijn uitgepoot enz. enz.

Op woensdag / donderdag al het gras gemaaid en verwerkt. Je staat verstelt hoe snel de loonwerkers met hun steeds grotere machines in een korte tijd snel en kwalitatief al het gras goed kunnen verwerken.

Harry Asbroek heeft woensdag de aardappelen die net boven de grond waren ontkiemt met zijn oldtimer tractor voor de eerste keer geschoffeld.

Woensdag afscheid genomen van de heer Schuttenbeld. Jo gaat verhuizen van zijn eigen stekje in Bornerbroek naar Trivium ook in Bornerbroek. Wij wensen hem daar een goede tijd toe.

Tot slot de komende 2 weken zijn wij afwezig en zal er geen weekjournaal verschijnen.   

Spreuk

Wie zijn geluk niet kent, leeft arm in een rijk bezit.

*************

*********

29 april  t/m 5 mei 2018

De plantenbakken zijn geplaatst.

De eerste dagen van de week guur en koud weer, waardoor we de houtkachel aan hebben gehad tot donderdag. Na dinsdag, een echte gure dag met veel regen, klaarde het zienderogen op. Vanaf donderdag was het mooi zonnig lenteweer. Dus de tuinstoelen, tafels, en parasols hebben we weer uit de loods gehaald.

 

Maandag zijn de schapen met de ramlammeren verplaatst naar een prachtig hok in de ligboxenstal. Ze moesten plaats maken voor het schoonmaken van de schuur zodat er weer kleine kalfjes in kunnen. Nadat de muren waren gewit, zijn er samen met deelnemers weer 2 kalfjes opgehaald bij de fam. Hinsenveld aan de Gravenallee.

Eindelijk is het zover, de plantbakken zijn geplaatst, en het resultaat mag er zijn.O.a. vrijwilliger Harry en deelnemer Bertus hebben er heel veel energie en tijd in gestoken.

Natuurlijk is er  ook veel in de tuinen gewerkt. De bonenstokken zijn geplaatst, dahlia ’s  geplant, er is gezaaid en er wordt al weer volop gewied.

In de huiskamers zijn verschillende bloemenzaden in potjes gezaaid, zijn er kaartjes gemaakt en was er tijd voor verschillende spellen en tijd voor een goed gesprek.

Doordat we zelf nog een groot aantal deelnemers ophalen en thuisbrengen, die vanuit een WMO indicatie bij ons komen merken we dagelijks hoe fijn en belangrijk het is geregeld even het face tot face contact te hebben met de mantelzorger van onze deelnemers. Non verbale communicatie zegt zo veel meer dan een telefoontje of een briefje.

Deze een gezellig ritje met een aantal deelnemers naar Distel (Bentelo) en Latrago (Goor) om afrasteringsspullen en onderdelen te halen.

Deze week is Dhr. Jan Smit verhuisd naar Titus Brandsmahof, een steenworp van waar hij woonde. Jammer dat er geen tijd was om afscheid te nemen.

Komende maandag gaat ook Mw. Jenny Jansen verhuizen. Ze gaat wonen in de  Weijdehof in Almelo. Jennie was erg geëmotioneerd vrijdag op haar laatste dag op ons Zorgerf Kötter in Ypelo. Toch wensen wij beiden nog een goede tijd toe in hun nieuwe woonomgeving.

Elke dag vroeg wel een deelnemer wanneer de snijmais wordt gepoot. Nou zaterdagochtend  heeft de loonwerker de snijmais gepoot.

Spreuk

Kostbaar is de wijsheid die door ervaring wordt verkregen.

 

***********

********

22 april  t/m 28 april 2018

Schapen en lammetjes weer terug naar ons Zorgerf Kötter.

In tegenstelling tot vorige week was het vrij koud lenteweer. De eerste dagen vielen er zo nu en dan van die koude regenbuien. Later in de week bleef het over het algemeen droger, maar de temperatuur in de laatste volle week van april was wel een beetje aan de lage kant.

De laatste hand is gelegd aan het zaaiklaar maken van het maisland. Verder heeft Johan samen met deelnemers afrastering gemaakt op ons zorgerf Kötter. waarna een aantal schapen met hun lammetjes weer zijn teruggekeerd naar hun vertrouwde omgeving in Ypelo.

De plantbakken zijn deze week voorzien van fijnmazig beschermdoek op de bodem en een eerste laag Douglasolie.

In deze laatste volle week van april zijn de deelnemers erg druk met tuinwerkzaamheden. Er is van alles gepoot of gezaaid in de groentetuinen en ook in de tuinkas, waar we alvast stokspekbonen laten voorkiemen en spruitkool hebben gezaaid.

De deelnemers krijgen altijd een warme maaltijd tussen de middag, maar op woensdag en donderdag wel heel speciaal “koningsmenu” met asperges “het witte goud”. Als voorgerecht heerlijke aspergesoep.

Donderdag was de laatste dag deze week dat wij open waren i.v.m. Koningsdag op vrijdag.

Deze week verwelkomen we Dhr. Dijkstra op ’t Klein Wierke. Wij wensen hem een mooie tijd bij ons op de Zorgboerderij.   

 Spreuk

Volg het pad van jouw dromen, niet de snelweg van andermans verwachtingen.

*************

********

15 april  t/m 21 april 2018

Zomerse lentedagen deze week.

De hele week mooi en zonnig lenteweer. De eerste dagen van de week was de temperatuur iets aan de hoge kant voor de tijd van het jaar. Op vrijdag en zaterdag echte zomerse lentedagen met temperaturen oplopend tot wel 30 graden. De snelle overgang naar deze hoge temperaturen was voor veel deelnemers wel iets te veel van het goede.

In Bornerbroek hebben de deelnemers vrijdagmiddag gewandeld in het Nijreesbos, heerlijk in de schaduw.

Een mooie bijkomstigheid:  in het prieel op ons zorgerf kon al gegeten worden. Een ieder liet zich de pannenkoeken smaken.    

Dit mooie weer nodigde uit om veel in de buitenlucht te zijn. In de tuin zijn o.a. groentebedden gemaakt, raapstelen, bosui, en niet te vergeten rode bieten gezaaid. In de tuinkas zijn van potgrond en een deel zand persblokjes gemaakt, waarin spekbonen zijn gepoot. Deze blokjes worden later bij de bonenstokken geplant.

De aardappelen zijn gepoot met de pootmachine. Nu maar hopen dat de pootaardappelen (Ottena) snel ontkiemen. Overigens tot begin van deze maand hebben we nog van de vorig jaar geoogste aardappelen gegeten.

Nu de pootbakken bijna klaar zijn heeft Johan samen met een bus vol deelnemers 30 zakken potgrond gekocht en opgehaald bij de Gamma. Daarvoor eerst een ritje naar de papiercontainer, oud papier wegbrengen ten behoeve van  muziekvereniging “St. Cecilia” in Bornerbroek.       

Spreuk

April maakt de bloem, en mei bekomt de roem.

************

*********

 

8 april  t/m 14 april 2018

Alle bezigheden gericht op de lente.

De hele week overwegend droog weer. Geregeld liet de zon zich zien, wat direct invloed had op de temperatuur. Over het algemeen was de temperatuur aan de hoge kant voor de eerste helft van april.

Als voorbereiding op het tuinseizoen zijn we erg druk geweest met werkzaamheden rond de tuinkas en groentetuin. Allereerst is er samen met Vincent maandag een straatkolk met afvoer geplaatst, om het overtollige water van het erf niet meer via de groentetuin naar de sloot te laten lopen. Gelijktijdig heeft Johan een waterkraan geplaatst bij de tuinkas. Vervolgens is de volgende dagen alles, na het verspreiden van de stalmest geëgaliseerd. Dit alles met hulp en onder veel belangstelling van een aantal deelnemers.

De palen langs de toegangsweg zijn gewit. Dit was uitgesteld wegens het slechte weer.

We verwelkomen Dhr. van Driem op ’t Klein Wierke en wensen hem een fijne tijd op de zorgboerderij.

In Ypelo hebben we afscheid moeten nemen van Dhr. te Lintelo, hij is opgenomen in Het Meulenbelt, waar wij hem een goede tijd toewensen.

Deze week zijn we bezig geweest met het timmeren van de plant-, pootbakken. De lammetjes die dit jaar zijn geboren zijn allen van een oormerk voorzien. Ver der hebben we oude steigerplanken uit Nijverdal opgehaald voor reparatiewerkzaamheden  in de ligboxenstal.

Met een aantal deelnemers is een fleurige lentecollage gemaakt, en natuurlijk in de weer met de moestuintjes, een actie van een supermarktketen.

Op ons zorgerf heeft Mark op vrijdag het prieel schoongemaakt, en alle ramen van het prieel gelapt. Nu kunnen de deelnemers volgende week als de echte lente waarschijnlijk doorbreekt daar weer mooi gebruik van maken.

Zaterdag hebben we nog gesnoeid in Ypelo en al het snoeihout van de afgelopen tijd opgeruimd.

Spreuk

Het geluk van het leven hangt af van de kwaliteiten van je gedachten.

 

************

********

 

1 april  t/m 6 april 2018

 

Nieuwe tuinkas geplaatst.

Met uitzondering van donderdag overwegend droog weer. De eerste dagen was het nog frisjes, met temperaturen aan de lage kant. Donderdag bijna de hele dag regen en koud weer. De overgang naar vrijdag was spectaculair, de temperatuur  ging fors omhoog en was het de eerste mooie lentedag in april. Gevolgd door een 2e op zaterdag.

Vrijdagmiddag was het dan ook prachtig weer om te wandelen en gingen er zelfs deelnemers mee die anders nog al eens thuis bleven op ons zorgerf en zorgboerderij.

Dinsdag na Pasen hebben we de gewone draad weer opgepakt.

Woensdag is er een nieuwe tuinkas geplaatst op een iets andere plaats, in de luwte van de schuur om opnieuw stormschade te voorkomen. Ondanks dat de nieuwe kas ongeveer deze dezelfde afmetingen heeft als de oude, is deze beter toegankelijker nu de ingang opzij zit.  

Donderdag was het de bedoeling om de palen langs de weg te witten, maar door de weersomstandigheden konden alleen de stenen gewit worden die op een pallet binnen waren gezet.

We verwelkomen Dhr. Ben Schrijver als nieuwe deelnemer. Hij mag graag buiten werken in de tuin. Alleen nog even geduld, rond de tuinkas moet nog even alles worden geëgaliseerd.

Onverwacht hebben we gehoord dat onze deelnemer Dhr. Wolfgang Höpfner is opgenomen in Hoog Schuilenburg. Wij wensen Wolgang een goede tijd toe op in zijn nieuwe woonomgeving. Altijd erg jammer wanneer er geen afscheid genomen kan worden. Naast de medewerkers zijn juist ook de mededeelnemers  altijd erg betrokken bij het wel en wee van een ieder.

Deze week hebben enkele deelnemers, mede door het mooie weer, de bal ontdekt om mee te kunnen voetballen.

 Spreuk

April warm, mei koel juni nat, vullen de schuur en ook het vat.

**************

***********

25 maart  t/m 31 maart 2018

Paasviering bij “IJsbaan Zenderen”.

De voorspelling van verschillende weerinstituten, dat het op maandag na, de hele week veel zou regenen, kwam niet uit. Het was een week, op een enkele regenbui in de nacht na, rustig weer voor de laatste week van maart.

De zorgboerderij / zorgerf  waren eigenlijk deze week maar 3 dagen open. En stond geheel in het teken van de paasviering op donderdag. Iedereen heeft deze week een paasbakje gemaakt, om mee te nemen naar huis.

 

Donderdag hebben evenals vorige jaren werd het paasfeest gehouden in het gebouw van IJsbaan Zenderen. Iedere deelnemer, zo mogelijk, vergezeld van één van hun naasten werd om 10:00 uur verwelkomt met koffie/thee met paascake. Na het openingswoord door Mieke werden we verrast met een prachtig optreden van Anna en Dinie in klederdracht. Tussendoor natuurlijk tijd voor een hapje en een drankje. Daarna, na een korte pauze, was het tijd om de magen te vullen met een uitgebreide lunch, welke werd afgesloten met ijs met aardbeien en slagroom. Ook dit jaar konden de aanwezigen het aantal kuikentjes raden die in de kunstmoeder te bezichtigen waren. Een aantal hadden in het verleden al ervaring opgedaan, wat er toe leidde dat er meerdere mensen het juiste aantal kuikentjes werd geraden.

 

Voordat er als afsluiting koffie en thee met een paasei erbij werden geserveerd, werd Jennifer nog eventjes in het zonnetje gezet met een mooi cadeau, zij gaat per 1 april werken in de thuiszorg. Bij het weggaan kreeg iedereen nog een leuke paasattentie mee naar huis, een emmertje vergeet-me-nietjes, om zelf op te kweken.

Zie ook << Pasen 2018>> elders op deze website.

Donderdagochtend belde de dochter van onze deelneemster Dinie Doldersum, dat haar moeder was overleden. Wij wensen de familie veel sterkte met het verwerken van dit verlies. Ondanks dat haar gezondheid afnam, bleef ze optimistisch. De gezelligheid van Dinie zullen we missen. ’s Morgens hielp zij mee met het bereiden van de maaltijd, maar ’s middags mocht ze graag kaarten met andere deelnemers.

Spreuk

Mensen kun je vergelijken met muzieknoten: als ze eenmaal op elkaar zijn afgestemd, vormen ze prachtig orkest.

************

*********

18 maart  t/m 24 maart 2018

Internetstoring, en tuin geëgaliseerd.

 In de week waar de meteorologische lente begon, werd het weer milder van karakter. Zondag nog een koude wind. Vanaf maandag elke dag aangenamer weer, Samengevat zwaarbewolkt met iets hogere temperaturen en een matige wind uit het zuiden of westen.

Tot dinsdagmiddag geplaagd door een internet/telefoon/tv storing, waardoor we alleen mobiel bereikbaar waren. Oorzaak: bij het testen na een glasvezelstoring heeft de tester de knop van onze aansluiting niet goed ingedrukt.

In de week voor Pasen zijn de huiskamers op onze zorgboerderij en zorgerf versiert met een paastak en andere paasversieringen.

Deze week verwelkom wij Dhr. van Rooijen. Wij hopen dat hij zich snel bij ons zal thuis voelen.

Dhr. Ankoné is deze week vrij plotseling opgenomen bij Liberein in Enschede.

Verder voor onze deelnemers een normale week. ’s Morgens voeren timmeren en helpen in de keuken, na de middag meestal o.a. wandelen, bewegingsspel, spreekwoordenspel, kaarten en o.a. memory gespeeld.

Verder hebben we de belevingstuin gedeeltelijk geëgaliseerd en de oude plantbakken met een deelnemer gesloopt. De brandstapel met het snoeihout van een houtwal verbrand.

Spreuk

De grootste uitdaging waarmee internetgebruikers geconfronteerd worden is een overdaad aan informatie.

 

************

*********

11 maart  t/m 17 maart 2018

De winter slaat nog één keer toe.

Nog één keer voor de meteorologische lente begon een vorstaanval deze week. Tot en met donderdag was er echter nog niet zoveel aan de hand. Temperaturen waren aangenaam en over het algemeen droog weer. Vanaf donderdagavond werd het kouder met op vrijdag guur koud weer met regen en soms een vlokje sneeuw. Zaterdag was een echte vorstdag: koude gure wind met de hele dag de temperatuur onder nul.

Voor de deelnemers die altijd de dieren verzorgen en voeren was het een druk weekje. De strohokken in de ligboxenstal zijn uitgemest (met trekker en voorlader) nadat de grote kalveren verhuisd zijn van strohokken naar de roosters met ligboxen in de ligboxenstal. Vervolgens hebben we de kleine kalfjes uit de schuur naar de strohokken in de ligboxenstal gebracht. De hokken in de schuur, inclusief de hokken van de ezels en schapen werden door de deelnemers uitgemest.

 

Ondanks het koude weer hebben de deelnemers bloembakjes gemaakt op onze beide zorgboerderijen met narcissen die ze uiteraard mee naar huis mochten nemen.

 

Maandagmiddag en avond een herhalingscursus B.H.V. (inclusief reanimatie) voor medewerkers en chauffeurs die het vervoer verzorgen. Wij vinden het belangrijk mocht er iets onverwachts gebeuren er hulp kan worden geboden. 26 Maart ’s avonds is nog een speciale cursus voor alle chauffeurs om de kennis omtrent begeleiding van deelnemers,  verkeersregels e.d.  bij te spijkeren.

 

Op ons Zorgerf gebeurde het meeste binnen. Op de foto, een door een deelnemer  zelf gemaakt paasmand.

Spreuk

Een schop vol handel is meer waard dan een kruiwagen vol werk.

 

*****************

************

 

 

 

 

4 maart  t/m 10 maart 2018

Met z’n allen naar Intratuin.

De vorstperiode van vorige week is definitief voorbij. De hele week vrij zacht voorjaarsweer met zo nu en dan een regenbui. De temperatuur is zelfs iets aan de hoge kant voor de eerste volle week in maart.

We zijn de hele week druk geweest met het kappen van een houtwal. We hebben nu weer voldoende (brand)hout om het volgend jaar weer dit hout te kunnen kloven met de deelnemers.

De meeste mensen zijn al wel op de hoogte dat er brand heeft gewoed, in het woonhuis waar onze medewerkster Natascha woont. De woning is totaal verwoest. Dit heeft altijd een grote impact bij de betrokkenen. Gelukkig is de schuur met 100 paardenstallen wel gespaard gebleven.

Nu het voorjaar zich van de goeie kant laat zien, moet er natuurlijk weer van alles  worden gedaan. Dus nog met de jas aan plantjes poten/vervangen in de plantenbakken voor de niendeur ofwel de ingang van de zorgboerderij. Ook in de huiskamer zijn bloempotjes versierd en gevuld met narcisbollen om mee naar huis te nemen.

Natuurlijk kan een bezoek aan Intratuin in Almelo dan niet ontbreken, dus zowel de deelnemers van onze zorgboerderij en zorgerf zijn naar Intratuin geweest. Met de deelnemers die niet mee naar binnen wilden heeft Johan een toeristische  route gereden tijdens het bezoek aan Intratuin.  

                             Spreuk

De mooiste dagen van de lente zijn de dagen die wij er zelf aan toevoegen.

 

*************

**********