Zorgboerderij t Klein Wierke en Zorgerf Kötter

Meedoen, meebeleven, meegenieten

Weekjournaal

24 november  t/m 30 november 2019

Krentenwegge en donatie, als bedankje.

Het herfstachtige weertype van vorig week is ook deze week van toepassing. Enkele dagen droog, afgewisseld met regenachtige dagen. Temperatuur over het algemeen iets aan de lage kant.  

Ook deze week zijn we weer druk bezig geweest met bladharken. Voordat al het blad van de bomen en struiken af is zal er de komende tijd nog heel wat blad en dergelijke worden opgeruimd.

Op maandag en donderdag heeft Vincent samen met enkele deelnemers kalfjes opgehaald bij collega agrariërs. Er is altijd veel belangstelling om mee te gaan met kalfjes ophalen. Verder met deelnemers droog haardhout opgehaald van ons zorgerf en naar de zorgboerderij gebracht, om ook daar de houtkachels te kunnen laten branden.

Donderdagochtend kwam als verassing mevrouw Mulder van het gelijknamige bouwbedrijf met een heerlijke traktatie (krentenwegge) als dank voor alle deelnemers en begeleiding voor het maken van voederhuisjes voor dit bedrijf, waar wij overigens gratis het resthout van mogen gebruiken. Daarnaast krijgen wij een ruime donatie voor de inzet van iedereen voor het realiseren van dit project. Natuurlijk komt deze donatie ten goede aan de deelnemers van onze zorgboerderij/zorgerf.

Johan heeft samen met deelnemers van ons zorgerf, de bus, die het vorige week opgaf onderweg, weer opgehaald na reparatie bij garage Sickman. Natuurlijk op de terugweg een alternatieve route binnendoor. Wij kwamen ook nog langs de huisplaats waar één van onze deelnemers, waar hij, zoals hij zelf omschreef, met plezier heeft gewoond.

’s Middags worden er vaak spelletjes gedaan. Bv. Shut the box, zoals op de foto te zien is.

Spreuk

Het gaat er niet om welke weg je inslaat, maar het spoor dat je achterlaat.

*************

*********

18 november  t/m 23 november 2019

Nieuw appartement voor de kuikens.

De herfst doet deze week echt van zich spreken. Door het continu vallen van blad, was er niets meer te zien van al het blad dat vorige week opgeruimd is. In het begin van de week was het regenachtig en veel wind, aan het einde van de week werd het droger, met temperaturen schommelend rond de 5 graden en een enkele keer in de vroege ochtend nachtvorst.

Zoals uit het bovenstaande blijkt zijn wij bijna elke dag wel enkele uren bezig met het opruimen van vallende bladeren en dergelijke.

Maandag is plotseling mevr. Kreuwel  overleden, echtgenoot van onze deelnemer Theo Kreuwel. Wij wensen Theo en zijn naaste familie veel strekte met het dragen van dit verlies. Aanstaande maandag verhuist Theo naar “het Meulenbelt”, waar we hem nog een mooie tijd wensen.

Woensdag was een beetje een pechdag. De VW bus, waar wij deelnemers mee ophalen en thuisbrengen, ging onderweg stuk. Door snel te improviseren en de mogelijkheid om met alle deelnemers te kunnen wachten bij één van onze deelnemers thuis, waarvoor nog onze hartelijke dank, is het toch nog gelukt om  de deelnemers niet veel later dan anders op onze zorgboerderij te laten arriveren.

Deze week hebben we een dierenverblijf, zoals dat op de verpakking stond, samen met deelnemers gemonteerd. De kuikens die waren uitgekomen van de eieren die we mee hadden gebracht van ons uitstapje naar het Pluimveemuseum, waren zo groot gegroeid dat ze niet meer in de kunstmoeder pasten. Ze hebben  dus nu een nieuw kippenappartement.

In de huiskamers van beide zorgboerderijen zijn deze week Sinterklaasdecoraties gemaakt en opgehangen. Alle deelnemers krijgen komende week een uitnodiging mee voor het Sinterklaasfeest op 5 of 6 december 2019. ( zie ook<< Sint 2019>>

Spreuk

Wie handelt vanuit passie heeft geen werk maar een leven.

*************

***********

10 november  t/m 17 november 2019

Heel veel voerderhuisjes gemaakt.

Deze week was het veel kouder met geregeld buien met in de 2e helft van de enkele vrijwel droge dagen. De temperatuur aan het einde van deze week schommelde tussen de 5 en 8 graden. Ook op zaterdag als de Sint en zijn Pieten weer arriveren is het droog.

Maandag hebben we als eerste  kippenvoer en houtkrullen bij de Distel gehaald en zijn we via een toeristische route teruggereden.

In de hobbyruimte, maar ook in de huiskamer zijn we de afgelopen tijd erg druk geweest met het maken van allerlei soorten vogelhuisjes. Deze week zijn er een groot aantal door aannemer Mulder opgehaald. Als geschenk/presentje voor zijn klanten van bouwopdrachten. Wij krijgen al jaren het overgebleven hout van deze aannemer, voor de deelnemers die willen timmeren. 

Maandag was het de eerste stagedag van Bram Florijn. Wij wensen hem een fijne en leerzame stageperiode toe op ’t Klein Wierke.

Als nieuwe deelnemer hebben wij deze week de heer Kristiaans verwelkomd. Wij wensen hem een fijne tijd toe bij ons op de Zorgboerderij.

Dinsdag hebben we op ons Zorgerf, voor het eerst dit jaar, samen met deelnemers aanmaakhoutjes gemaakt met de kloofmachine.

Ook dinsdag afscheid genomen van Anne-Marije als stagiaire. Haar volgende stage is in een verzorgingshuis in Barneveld. Wij wensen haar daar ook een fijne tijd toe. 

Spreuk

Als met Sint Nicolaas de sneeuw u plaagt,

Met Kerst de depressies overjaagt.

*************

*********

3 november  t/m 9 november 2019

Dahlia’s uit de tuin, en schilderen sigarendoosjes.

Wisselvalig herfstweer ook deze week. Bijna de hele week, met uitzondering van vrijdag, zwaarbewolkt met geregeld buien of een miezerig regentje. De temperatuur voelde met dit sombere herfstweer koud aan, alhoewel de temperatuur wel normaal was voor november.

Dinsdag hebben wij met de deelnemers van ons zorgerf uit Ypelo, die nog niet mee waren geweest, een herfsttintentocht gereden. Ook ditmaal weer erg bijzonder, mooi en gezellig. ’s Middags heeft hebben we met de deelnemers een verhaalbingo gedaan, waaraan iedereen enthousiast meedeed

René, leerling op het Zone College, is deze week aan zijn stage begonnen. Wij wensen hem veel succes op onze zorgboerderij, hij zal het meest te vinden zijn bij de dieren.

Nu de weersomstandigheden dusdanig zijn worden er meer binnenactiviteiten georganiseerd. Zoals het  schilderen van sigarendoosjes om deze vervolgens te beplakken of geheugentraining doormiddel van een spelletje te organiseren. Verder was er aftekenwerk in de huiskamer t.b.v. de werkzaamheden in de hobbyruimte.

Ook fysiek bezig zijn op een hometrainer hoort erbij, zoals op de foto te zien is. In de tuinen bezig  met het opruimen van heel veel blad wat nu veelvuldig van de bomen en struiken valt. Verder hebben we de dahlia’s uit de grond  gehaald voordat er nachtvorst of een vorstperiode aanbreekt.   

Na een vrij kort ziekbed is de heer Leijnse overleden. Tot voor kort was hij nog bij ons op de Zorgboerderij. Wij wensen de familie veel sterkte met het dragen van dit verlies. Dinsdagvond zijn wij naar de condoleance geweest.                     

Spreuk

Is in de herfst het weer lang en klaar,

vroeg is een strenge winter daar.

*************

**********

27 oktober  t/m 2 november 2019

Herfsttintentochten.

Veel kouder, maar droog weer, met op enkele dagen in de nacht en vroege ochtend nachtvorst. Ook de zon kwam zo nu en dan tevoorschijn. Vrijdag, toevallig Allerheiligen, een  overgang naar een wisselvallig weertype, met in de nacht van vrijdag op zaterdag heel veel regen.

Deze week ochtendgymnastiek met zingen als het weer even niet meezit om buiten activiteiten te doen.

Nu het november is bestaan de tuinwerkzaamheden vooral uit het opruimen van bladeren en dergelijke. De laatste bloemen van de dahlia’s zijn geplukt en vervolgens kort boven de grond afgesneden. Binnenkort worden de dahliaknollen uit de tuin gehaald om te laten drogen en op te slaan zodat ze volgend jaar weer gepoot kunnen worden. Verder hebben we deze week o.a. de loods opgeruimd en het oud papier weggebracht naar het papierinzamelpunt in Bornerbroek. Met de opbrengst hiervan wordt de kas gespekt van Muziekvereniging St. Caecilia Bornerbroek.

Op donderdag en vrijdag hebben we een herfsttintentocht gereden met ons eigen vervoer. Een spontane actie nu de natuur zijn mooie herfstkleuren laat zien. Komende dinsdag is het de beurt aan de deelnemers van ons Zorgerf Kötter die niet op vrijdag zijn mee geweest. Natuurlijk onder voorbehoud van de weersomstandigheden.

Vrijdagmiddag afscheid genomen van Sanne. Zij gaat, net als veel stagiaires, de schoolbanken weer opzoeken, zij voor de opleiding verpleegkunde. Wij wensen Sanne veel succes met deze opleiding en wensen haar een zorgzame toekomst.   

Spreuk

Met Allerheiligen vocht weer,

Sneeuwbuien volgen keer op keer.

*************

*********

20 oktober  t/m 26 oktober 2019

 Bijzondere normale week, aardbeienplanten verpoot.

Na lange tijd, weken lang, dat het elke dag regende of er een bui viel, was het deze week vanaf maandagmiddag droog weer. Maandagochtend nog een miezerig regentje, daarna overwegend bewolkten zo nu en dan zonnig. Temperatuur iets boven normaal 15 tot 18 graden.

Dus hebben we deze week alle graslandpercelen gemaaid, waarna met de cirkelschudder alle percelen zijn geschud om het gras zoveel mogelijk te laten drogen. Vervolgens is het gras met de cirkelhark bij elkaar geharkt, waarna de loonwerker al het gras met een rapide opraapwagen heeft ingekuild. Nog nooit zo laat in dit seizoen hebben we gras ingekuild. Ondanks dat deelnemers daar  weinig aan konden meewerken, leefden ze wel volop mee.

Met een aantal deelnemers deze week nog een kalfje opgehaald, van het vleesras Belgische witblauw, naast fokkalveren hebben wij ook vleesrassen.

In de groentetuinen op beide locaties zijn de aardbeienplanten uit de plantenbakken weer in de volle grond gepoot, waarna de bakken winterklaar zijn gemaakt door alle potgrond uit de bakken te verwijderen. Nu de aardbeienplanten weer in de volle grond staan lijkt het net weer een beetje voorjaar in de groentetuinen.

En natuurlijk ook deze week gingen we met volle kracht verder timmeren en schilderen in de hobbyruimte en werden er bloemstukjes gemaakt.

 Spreuk

In oktober zonnegoud, De winter volgt dan snel en koud.

*************

**********

13 oktober  t/m 19 oktober 2019

Kuikens in kunstmoeder, en aardappelen sorteren.

Deze week was het ook weer een komen en gaan van buien. Elke dag flinke buien, soms gepaard met veel wind met een temperatuur welke normaal is voor half oktober, tussen de 13 en 18 graden bij zonneschijn.

Tijdens het uitstapje met deelnemers naar het “Pluimveemuseum” in Barneveld zijn er eieren geveild uit de buitenrennen van dit museum, waar zowel hennen als hanen in de hokken zaten van verschillende rassen. We hebben natuurlijk een  doosje met eieren gekocht. Onze vrijwilliger Harry heeft ze in de broedmachine gelegd, waar na zo’n 21 dagen 3 kuikens uit het ei zijn gekomen.

Maandag heeft Johan met een aantal deelnemers  kuikenvoer en ander voer voor het vee opgehaald bij Distel in Bentelo. Op de terugweg een mooi ritje langs de sluizen bij Wiene, waar net een binnenvaartschip werd geschut.

De hele week zijn we druk bezig geweest met het handmatig sorteren van aardappelen in de loods. Ze werden gesorteerd op grootte, op beschadigde aardappelen die mogelijk kunnen gaan rotten en aardappelen die blootgesteld waren aan zonlicht en deels groen waren geworden. De deelnemers vonden het zo’n leuke bezigheid, dat ze het jammer vonden dat vrijdag het werk was geklaard.

Verder deze week hebben de deelnemers van bloemen uit de tuin mooie herfstbloemstukjes gemaakt die natuurlijk meegenomen mochten worden naar huis.

Spreuk

Een wereld zonder spreuken is als een hotel zonder keuken.

*************

*********

6 oktober  t/m 12 oktober 2019

Gebruikelijke bezigheden in oktober.

Het wisselvallige weer van vorige week is deze week ook bepalend  Soms een droge dag maar verder elke dag buien zowel overdag als in de nacht. De temperatuur normaal voor oktober. Zaterdag de hele dag motregen, met een temperatuur van 19 graden.

In de hobbyruimte zijn we deze week bezig met het maken van allerlei voederhuisjes. Zoals op de foto is te zien wordt er druk getimmerd en geschilderd, en geboord. Ter voorbereiding van het schilderen van het volgende project zijn in de huiskamer plankjes afgetekend met behulp van mallen.

Zomaar even een opsomming van de ochtendbezigheden op een dag: Koffie / thee drinken, voorbereiden van de warme maaltijd: groentes voor de soep snijden en soep koken, spruitjes klaarmaken aardappelen schillen, vlees braden, eten bereiden, toetjes in schaaltjes doen, cake bakken, was opvouwen en opruimen, geheugenspel, creatieve bezigheden. Alle dieren voeren: pinken, kalveren, schapen, geiten, ezel, paard, konijnen en kippen. Tussendoor even met de buitenploeg wat drinken in de hobbyruimte. Daarna het konijnenhok schoonmaken, aanvegen van voer voor het grootvee, stro in hokken doen, appels rapen in de tuin en deze sorteren.

Vaak wordt er in de middag gewandeld en worden er spelletjes gespeeld, creatieve bezigheden gedaan en/ of bloemstukjes gemaakt en niet te vergeten tuinwerkzaamheden. In  deze tijd van het jaar vooral opruimen van allerlei dingen, zoals de palen en latten die nodig waren voor de netten over de groentebedden.

Volgende week is het plan om de gerooide aardappelen te sorteren in de loods . 

Op vrijdag een warm welkom voor mevrouw Valckx als nieuwe deelneemster. Wij wensen  haar een fijn tijd bij ons op ’t Klein Wierke.

Spreuk

Dieren praten met de ogen vaker verstandiger dan mensen met de mond.

*************

**********

29 september  t/m 5 oktober 2019

De houtkachels branden weer.

Zondag een regenachtige dag. Maandag droog, daarna wisselvallig weer met  geregeld buien afgewisseld door felle zonneschijn. Ook de temperatuur liet ons deze week in de steek. Dus een echt herfstachtig weertype in de eerste week van oktober. Zaterdag droog en zonnig.

Opvallende bezigheden deze week. Met man en macht wordt er deze week gewerkt in de hobbyruimte om voor december de vogelvoederhuisjes klaar te krijgen. Maar ook de gewone werkzaamheden gingen gewoon door. Zoals tussen de buien door: prei, appels, bonen en bieten uit de moestuin halen en inmaken.

Verder natuurlijk als het even kon wandelen in de middag, en meestal daarna met deelnemers rummikub, dammen, kaarten, of een muziekquiz spelen om de te hersenen prikkelen.

Donderdag hebben we droog brandhout voor de kachels in Bornerbroek opgehaald van ons zorgerf Kötter uit Ypelo en is de schoorsteen in Bornerbroek getrokken.

Vrijdag was het een echt klets natte dag, voor het eerst deze herfst zijn de houtkachel en openhaard weer aangestoken. Het was dan ook een ideale dag om  in plaats van wandelen, met een bus vol deelnemers, in de stromende regen kalfjes op te halen van melkveebedrijven uit Enter en Bornerbroek. De hokken waarin deze kalfjes werden gehuisvest waren al eerder van de week door deelnemers uitgemest en schoongemaakt, zodat de kalfjes piekfijn in hun verblijf kwamen.   

Oktober met groene blaren,

geeft de koudste winter sinds jaren.

*************

**********

22 september  t/m 28 september 2019

Deelgenomen aan de ouderenmarkt.

Na een prachtige zomerse herfstdag op zondag, zette het droge weer nog tot midden van de week door. Daarna zo nu en dan een felle regenbui, met veel lagere temperaturen.  Dinsdag heeft Loonwerkbedrijf Wilmink onze snijmais gehakseld (geoogst). Daarna zo snel mogelijk het maisland klaarmaken om een vanggewas te kunnen zaaien. Donderdag was deze klus geklaard.

Deze week is stagiaire Jordy ons team komen versterken. Wij wensen hem een fijne en leerzame tijd toe op de zorgboerderij.

Verder deze week de gewone werkzaam/bezigheden, zoals het kookgebeuren, dierverzorging, en tuinwerkzaamheden. Zoals het verwijderen van onkruid uit de borders op ons zorgerf. Verder zijn er herfstcollages gemaakt en bloemstukjes met bloemen uit de belevingstuin.

Deze week een foto van onze reuzenzonnebloem voor de ligboxenstal met een lengte van 305 cm en een stengeldikte van 4 cm.  

Zaterdag hebben we deelgenomen met een stand op de informatiemarkt voor senioren op de Koornmarkt in Almelo, georganiseerd door de Cosbo,  het overkoepelend orgaan van de ouderenbonden in Almelo. Hier kon men alle informatie krijgen over onze zorgboerderij/ zorgerf. Als extra attractie hadden wij 2 geiten meegenomen, om daar acte de présence te geven.

Voor foto’s over deze informatiemarkt klik hier << Twentsefotosite>>

Spreuk

Je moet de waarheid niet verwarren met de mening van de meerderheid.

*************

*********

15 september  t/m 21 september 2019

Jaarlijks uitstapje met de deelnemers.

De eerste dagen van de week was het vrij koud en regenachtig weer. Vanaf woensdag droog en zonnig met oplopende temperaturen en op zaterdag een mooie nazomerdag, de temperatuur net iets boven de 20 graden.

Nu vorige week de laatste aardappelen zijn gerooid hebben we het normale programma weer opgepakt zoals dieren voeren, tuinieren, spelletjes, wandelen enz. Dankzij de doorbloeiers kunnen er nog steeds aardbeien worden geplukt.  Verder hebben we courgettes geoogst, gesneden, bereidt als courgettesoep, deze deels gegeten en ingemaakt.

Maandag ouderwetse “humkesmaaltijdsoep” gegeten.

Dinsdagmiddag hebben veel deelnemers naar Prinsjesdag op tv gekeken.

Woensdag, donderdag, en vrijdag stond in het teken van onze jaarlijks uitstapjes met de deelnemers en mantelzorgers. Om 9:45 uur ontvangst op onze zorgboerderij met koffie / thee en  appelcake / kruidcake. Na uitleg van het programma deze dag, vertrokken met een bus van Sickman en één van onze eigen bussen, naar “het Nederlands Pluimveemuseum” te Barneveld. Na aankomst eerst een rustieke lunch; kippensoep, een lekker eitje, 3 soorten rustiek brood met royaal beleg, koffie/thee.

Daarna een rondleiding door het museum, met aansluitend een heuse veiling waaraan ieder deel kon nemen. Er werden o.a. eieren geveild van verschillende kippenrassen zoals het Twents Hoen, de Friese krielkip, de Welsumer en kraaikoppen. Deze rassen waren buiten in levende lijve te bewonderen. Naast het pluimvee was er ook een klein gedeelte van het museum veeteeltgericht met o.a. de opgezette kop van de vermaarde stier “Sunny boy”. Volgend jaar na de uitbreiding met nog meer veeteeltgerichte onderwerpen zal het museum gaan heten “het Nederlands Pluimvee en Veeteeltmuseum”.  

Naast het museumgedeelte was er een winkeltje welke door velen is bezocht.

Afsluitend in het museum koffie/thee met een Barnevelder sprits, waarna we terug naar de zorgboerderij zijn gereden. Onderweg was er voor een ieder nog een appel. Na een voorspoedige terugrit en aankomst in Bornerbroek keerde iedereen weer huiswaarts.

Voor fotoreportage<< Klik hier>>

Spreuk

Wie eieren wil rapen, moet het gekakel der kippen kunnen verdragen.

*************

*********

8 september  t/m 14 september 2019

Aardappels rooien.

Na een buiig en regenachtig weekend met soms veel regen is het deze week overwegend droog. Op woensdag, en donderdag in de ochtend een miezerig regentje, maar in de middag droog. De temperatuur was over het algemeen aangenaam. Dus erg groeizaam weer deze week.

Op ons zorgerf Kötter is Anne-Marije aan haar stage begonnen, ook haar wensen wij een leerzame en vooral plezierige stage toe.

Dick Nijland is deze week verhuist naar het Stadskwartier in Rijssen. Wij wensen hem daar een fijne tijd toe in deze nieuwe woonlocatie.  

Het valt wel op dat naast de gebruikelijke bezigheden zoals voeren, in de hobby werken, enz. in de middag naast wandelen veel spelletjes worden gespeeld zoals sjoelen en kaarten en geheugentraining.

Op vrijdag stond er naast soep en een toetje, vis op het menu met aardappelen en wortelen. In de middag een verhaalbingo over de “Koninklijke VoetbalClub” met alle deelnemers, waarbij zij in het verhaal een rol speelden. Viel er een bingo, dan werd er een lied gezongen.

Daarnaast zijn er bieten gekookt voor in de vriezer, bonenplanten gerooid en de laatste bonen eraf geplukt, waarna ze gesneden, geblancheerd en zijn ingemaakt.

 

Vanaf begin juli is er bijna elke dag een emmer vol aardappelen gerooid, voor de warme maaltijd die dag. Dinsdag zijn we begonnen de overige aardappelen te rooien met de aardappelrooier. Zaterdag was het werk geklaard, nadat er nog eerst nieuwe palletkisten zijn gemaakt voor de meevallende oogst. Een nostalgische bezigheid voor de deelnemers, waar het schaften op het aardappelland niet kon ontbreken.

Spreuk

Schijnt herfstmaands zon met zomerkracht, maakt veelal wintermaand ook zacht.

*************

*********

1 september  t/m 7 september 2019

Oogsten uit de groentetuinen.

Koel weer in de eerste week van september, de eerste dagen nog overwegend droog. Later in de week zo nu en dan buien. Temperaturen aflopend van 21 graden op maandag naar 16 graden op zaterdag.

Als deelnemers jarig zijn besteden wij daar natuurlijk aandacht aan, maar vermelden dat zelden in het weekjournaal. Als uitzondering Theo Kreuwel die deze week 90 jaar is geworden. Wij wensen hem nog goede jaren toe.

Nu de herfstperiode is aangebroken wordt er nog volop geoogst uit de groentetuinen. O.a. stokbonen, courgettes en niet te vergeten rode bieten en deze inmaken. En nog steeds kunnen er aardbeien worden geplukt van de aardbeienplanten. Dat laatste is het gevolg dat een deelneemster er nauwlettend op toeziet dat ze vooral voldoende water krijgen en de dode blaadjes verwijdert. Ook deze week weer appelmoes inmaken voor de vriezer. Nu de droogte grotendeels voorbij is kunnen we weer onkruid wieden.

Dankzij de mooie bloemen in de tuin kunnen we bloemschikken van eigen oogst.

Lotta haar stageperiode zit erop. ze gaat op het Zone College haar opleiding vervolgen.

Ook deze week zijn er weer stagiaires aan hun stage begonnen op onze zorgboerderij en/of zorgerf.  Wij wensen Noa en Lise  een plezierige en een leerzame stageperiode toe.

Spreuk

Trekvogels in septembernacht, ze maken de kersttijd zacht.

*************

***********

25 augustus  t/m 31 augustus 2019

Tropisch warm, en de scholen zijn weer begonnen.  

In de eerste dagen van de week nog tropisch warm weer met temperaturen oplopend naar boven de 30 graden. Zeldzaam een 2e hittegolf in de laatste volle week vaan augustus. Daarna in de nacht onweer, en vanaf donderdag normale temperaturen voor de tijd van het jaar.

Nu de vakantie weer grotendeels voorbij is en de scholen weer zijn begonnen is het weer drukker op de wegen met het ophalen en wegbrengen van  de deelnemers. Deze week zijn er ook weer stagiaires gestart op onze zorgboerderij  en zorgerf. Maud voor het grootste deel op ons zorgerf, en Lotta op onze zorgboerderij. Charmaine en Richelle zijn deze week gestart met hun stageperiode  op ’t Klein Wierke.

Verder zijn Manon en Robert ons team komen versterken als vrijwilligster en vrijwilliger.

Dinsdag zijn de laatste pruimen van de pruimboom geschud op ons Zorgerf Kötter, en ingemaakt om de komende tijd ervan te kunnen genieten. Verder de “gewone” dagelijkse bezigheden en ook bloemschikken.

Wat overigens niet zo vaak voorkomt: deelnemers hebben spijkers verwijderd uit gebruikte planken om deze weer te kunnen gebruiken in de hobbyruimte voor het maken van allerlei projecten.

Onze medewerkster Selena en haar man zijn trotse ouders geworden van een dochter op 18 augustus 2019.

Deze week hebben alle deelnemers een uitnodiging meegekregen van ons jaarlijkse uitstapje met één van hun naasten, op  één van de volgende dagen 18, 19, of 20 september 2019. Zie Info/Link(s)

Spreuk

Wie handelt vanuit passie heeft geen werk maar leven.

*************

*********

18 augustus  t/m 24 augustus 2019

Een normaal speciaal weekje.

Overgang naar weer tropische temperaturen deze week. Maandag was het overwegend droog op een klein buitje na, met op dinsdag een overgangsdag naar droog, warm zomerweer. Overigens ’s avonds nog een fikse regenbui. Op zaterdag werd al de 30 graden aangetikt.

Op de boerderij zijn deze week bijna alle graslandpercelen gemaaid, welke  vrijdag met behulp van een loonwerkers bedrijf zijn  ingekuild.

Tot en met woensdag de gewone werkzaam/bezigheden zoals: helpen met koken, konijnen-, en kippenhokken schoonmaken, maar ook door enkele deelnemers breien en/of kaartjes maken. Verder is er een muziekquiz georganiseerd uit de jaren 50, en werd er uit volle borst meegezongen met de bekende deuntjes.

Donderdag en vrijdag waren toch wel speciale dagen. Voor de deelnemers van beide locaties hebben we op ’t Klein Wierke een spelcircuit georganiseerd. Zowel in de loods als buiten stonden de spellen opgesteld met dit mooie weer. O.a. trekbiljart, ezeltje prik, sjoelen, ring gooien, blik gooien kegelspel, bal gooien, en een gaten spel. Donderdag heeft iedereen genoten van een buffetje en vrijdag, naast de kippensoep, sinds lange tijd; patat met croquet en frikandel met een heerlijk ijsje als afsluiting. Deze onverwachte activiteit en maaltijden werden bijzonder gewaardeerd door de deelnemers.

Spreuk

Als de ooievaars na de 21ste. nog blijven, zal een zachte winter binnen drijven.

*************

*********

11 augustus  t/m 17 augustus 2019

Naar bloemencorso op tv gekeken.

Een week met afwisselend weertype. Soms zon, maar ook geregeld buien, vooral op zaterdag. Iets te koud voor de tijd van het jaar. Aan het einde van deze week kun je zeggen dat de regen van de afgelopen tijd ervoor heeft gezorgd dat de natuur zich voorzichtig kan herstellen.

Deze week hebben we samen met de loonwerker een nieuwe kuilplaat gemaakt.

Maandag met deelnemers nog weer kalfjes opgehaald welke door de deelnemers kunnen worden gevoerd.

De oogsttijd zorgt voor voldoende bezigheden, zoals het inmaken van bieten en bonen, nadat ze eerst zijn geplukt en gerooid uit de groentetuin. Verder wordt er volop appelmoes en pruimenjam klaar gemaakt voor in de vriezer en eten we daarnaast natuurlijk van de verse groente, waaronder van de ’s ochtends gerooide aardappelen. Op de foto worden  paprika’s gesneden en aardappelen geschild.

In de hobbyruimte zijn de deelnemers druk bezig met het timmeren en schuren en schilderen van allerlei werkstukken.

Op ons zorgerf zijn de heggen geknipt en is het afval hiervan opgeruimd met de deelnemers.

Vrijdagmiddag hebben vooral de dames naar het bloemencorso van Sint Jansklooster gekeken op tv.

Spreuk

Is het weer op Maria Hemelvaart  (15 aug) mooi, zo zal de herfst van hetzelfde wezen.

************

********

 

4 augustus  t/m 10 augustus 2019

Oogsten uit de groentetuinen.

Normaal weer voor augustus. Tot en met donderdag overwegend zwaar bewolkt met zo nu en dan lichte regen. Op vrijdag ging de temperatuur omhoog, en ondanks de regen van betekenis liep de temperatuur nog op. Zaterdag, een dag met veel wind veroorzaakt door een windveld uit een lagedruk gebied.

Deze week stond in het teken van het oogsten uit de groentetuinen, en van de fruitbomen. Er werden rode bieten gerooid, om deze vervolgens te koken,  snijden en klaar te maken voor in de vriezer. Hetzelfde voor de bonen, eerst  plukken en deze ook klaar de maken om te kunnen worden ingevroren. Verder appels en pruimen rapen om deze te consumeren of in te vriezen. En natuurlijk onkruid wieden om en in de tuinen zodat er piekfijn uitzien. Op ons zorgerf zijn deze week de heggen geknipt. Verder zijn er samen met een deelneemster boodschappen gehaald bij een supermarkt.

Sommige deelnemers vinden het gewoon leuk om te puzzelen, de krant lezen, of samen gezellig spelletjes spelen bv. Rummikub, kaarten, memory, mens erger je niet, enz.

De heer Nuijen was nog maar een korte tijd bij ons op de zorgboerderij, zo ook donderdag. Vrijdagochtend kregen wij het bericht dat hij was overleden. Wij wensen de familie veel sterkte met het dragen van dit verlies.

Vrijdagmiddag is er bingo gespeeld met voor iedereen een prijsje.

Op zaterdag hebben we de ezels bekapt, zodat ze er weer piekfijn bij lopen.

Spreuk

Op St. Laurens (10 aug.)  een regenvlaag, 6 weken duurt de regenplaag.

*************

*********

28 juli  t/m 3 aug 2019

Extreme hitte voorbij.

Het begon deze week veel koeler na de extreme hitte van vorige week,. In het midden van de week viel er (eindelijk) regen van betekenis, ± 20 mm in een korte tijd. De volgende dagen was het zwaar bewolkt met zo nu en dan lichte of motregen. Helaas nog lang niet genoeg om de droogteschade in de natuur te verhelpen.

Dagelijks worden er aardappelen gerooid. Het bovenste laagje van de grond is vochtig, maar waar de aardappelen zitten is nog gewoon stof.

Op ons zorgerf zijn er deze week in de tuin de bramenstruiken gesnoeid, en rode bieten geoogst. Er zijn bloemen geplukt en geschikt. Verder de “gewone” werkzaam- of bezigheden in de hobbyruimte, huiskamer, bij de dieren en in de tuin. Deze week stonden o.a. sla en tuinbonen en bietjes uit eigen tuin op het menu.

Dinsdag hebben we Dhr. Nuijen verwelkomd bij ons op de zorgboerderij. Wij wensen hem een fijne tijd toe op ’t Klein Wierke.

Woensdag samen met deelnemers een kalverhok in de schuur gereed gemaakt, om 2 (vlees-) kalfjes op donderdag samen met deelnemers op te halen bij een collega agrariër.

Donderdagmiddag zijn de mensen van ons zorgerf Kötter met z’n  allen naar  't Klein Wierke in Bornerbroek gekomen om daar koffie te drinken en een feestje te vieren ter ere van de geboorte van de kleindochter van Johan en Mieke.

Vrijdag hebben we pannenkoeken gebakken en natuurlijk lekker opgegeten.

Spreuk

Hou van mensen die je goed behandelen, laat de rest hun eigen leven leiden.

*************

*********

21 juli  t/m 27 juli 2019

Extreem hitte, nog nooit zo warm geweest in Twente.

Begin de weekjournalen altijd met het weer. Bij elke gebeurtenis of werk speelt gevoelsmatig het weer een grote rol. Dat is deze week wel heel erg van  toepassing welke tropische waarden bereikte met op woensdag een hitte record van 37,6 graden, wat de volgende dag alweer sneuvelde, om 16:20 uur donderdag wezen de thermometers een temperatuur van 40,2 graden aan in Twente. In de nacht nog ± 30 graden.  Een absoluut record. Donderdag en vrijdag waren onze zorgboerderij en zorgerf gesloten. Het risico dat deelnemers en medewerkers gezondheidsschade op konden lopen was veel te groot.

Op maandag, dinsdag, en woensdag werd er ook al rekening gehouden met de warmte. Extra toezicht dat de deelnemers voldoende dronken, en er voor zorgen de ze zoveel mogelijk binnen en/of  zoveel mogelijk in de schaduw verbleven.

Er werd getafeltennist, gekaart, gesjoeld, rummikub gespeeld, geheugentraining gedaan, kaarten gemaakt, er was tijd voor gesprek en / of de krant lezen

Op woensdag hebben wij Dhr. Hettasch verwelkomd op onze zorgboerderij in Bornerbroek. Wij hopen dat hij een fijne tijd heeft bij op ’t Klein Wierke, waar hij in de ochtend al aan het tuinieren is geweest, samen met Jan onze vrijwilliger.

Carmen, onze oud-stagiaire is er een paar weken om onze gelederen te versterken tijdens afwezigheid van medewerkers / vrijwilligers.

Het is mooi te zien hoe de snijmais reageert op deze uitzonderlijke weersomstandigheden, overdag vouwt de plant de bladeren dicht, ter bescherming tegen uitdrogen en ’s nachts gaan ze weer open om vocht op te kunnen nemen. Foto links genomen op woensdag om 21:00 uur, en foto rechts op donderdag om 7:00 uur. 

 Spreuk

Brengt juli hete gloed, gedijt september goed.

************

********

14 juli  t/m 20 juli 2019

Eindelijk nieuwe aardappelen.

Deze week was droog weer, met een bescheiden temperatuur van omstreeks 20 graden aan de koele kant. Verder over het algemeen vrij veel bewolking. Zaterdag St. Margriet (20 juli) en het begin van de hondsdagen, de hele middag lichte en matige regen.

Maandag zijn we begonnen met het rooien van aardappels, door de droogte van afgelopen tijd iets later dan voorgaande jaren.

Verder deze week eigenlijk de gewone werkzaamheden. O.a. bloemen pukken voor vaasjes op tafel, en weer raapstelen inmaken om vervolgens na een paar keer te hebben geoogst van dezelfde plant, deze te verwijderen om plaats te maken voor de volgende zaai.

De bussen worden wekelijks gewassen van binnen en buiten. De komende tijd zal er met het ophalen van deelnemers zo nu en dan worden geschoven. dit i.v.m. vakanties van de medewerkers, deelnemers en wegwerkzaamheden.

Donderdag zijn we naar de begrafenis van Jan Workel geweest. Jan was 5 jaar geleden bij ons op de zorgboerderij, maar zijn zus is nog steeds bij ons op de zorgboerderij/zorgerf. Wij wensen de naasten veel sterkte met het verwerken van dit verlies.

Donderdag samen met deelnemers de kalverhokken schoon gemaakt. Vrijdag heeft Johan met een bus vol deelnemers kalfjes opgehaald achter Enschede. Er is altijd voldoende belangstelling om mee te gaan, deelnemers vinden dit altijd  bijzonder ritjes.

Spreuk

Als in juli de vliegen de mieren,
zal augustus ons met onweer bestieren.

*************

*********

 

7 juli  t/m 13 juli 2019

Eindelijk regen van betekenis.

Na de angst dat het ook dit jaar weer een erge droge zomer zou  worden, is er gelukkig  regen van betekenis gevallen. Begin van de week licht wisselvallig weer, met lichte regen nauwelijks van betekenis, maar donderdag een stortbui in korte tijd. Daarna werd het groeizaam weer, met vaak overdag lichte regen.

Candy is maandag begonnen als nieuwe medewerkster. Velen kennen haar nog van haar stageperiode van vorig jaar. Wij wensen Candy veel succes met haar nieuwe baan als activiteitenbegeleidster niveau 4 op onze zorgboerderij.

 

Lotta heeft dinsdag afscheid genomen als stagiaire en gaat genieten van haar vakantie om daarna weer plaats te nemen in de schoolbanken. We wensen Lotta veel succes met haar verdere opleiding.

Een heel normaal weekje op onze zorgboerderij en zorgerf.  Sproeien in de groentetuinen is deze week niet meer nodig. Boerenkool gezaaid, zonnebloemen en kalebassen vanuit de tuinkas in de vollegrond verpoot. En natuurlijk schoffelen om onkruid te verwijderen. Verder op beide locaties nog een keer raapstelen geoogst, en ingemaakt.

Woensdag is Johan met een aantal deelnemers eerst naar de vuilstort, en ’s middags naar Distel in Bentelo geweest om voer te halen.  Donderdag wederom een mooi ritje; eerst oud papier weggebracht, om daarna de wol van de geschoren schapen in te leveren bij de wolinname van de wolfederatie in Vriezenveen.

Spreuk

Wisselen in juli regen en zonneschijn, ’t zal het naaste jaar voor de boeren kermis zijn.

*************

*********