Zorgboerderij t Klein Wierke en Zorgerf Kötter

Meedoen, meebeleven, meegenieten

Weekjournaal

22 november t/m 28 november 2020

Bijna weer normaal bezig.

Ook deze laatste volle week van november vrij was het zacht herfstweer. De temperatuur weer ruim boven normaal, ondanks dat de zon liet zich enkele dagen nauwelijks liet zien. Zo nu en dan viel er een spatje regen.

De montage van het voerhek is vorige week klaargekomen, waardoor de gebruikelijke werkzaamheden wat betreft het voeren weer konden worden hervat.

Door alle coronaperikelen of anderszins waren enkele deelnemers de laatste tijd voor korte of langer tijd afwezig. Gelukkig zijn de meeste deelnemers weer present op onze zorgboerderij. Door alle coronamaatregelen is de groepsgrootte nog steeds aangepast en zijn er minder deelnemers dan voor de coronacrisis.

Deze week hebben we Dhr. Hamer, Dhr. Ten Bokum en Mw. Beukers mogen verwelkomen op ’t Klein Wierke. Wij wensen allen een fijne tijd op de zorgboerderij.

Veel activiteiten worden binnen gedaan zoals: borduren, de deel versieren en andere voorbereidingen voor de sinterklaasweek, rummikub, kaarten, mens erger je niet, vragenderwijs, kleuren van kleurplaten voor volwassenen, krant lezen, schuurwerk en beitsen in de huiskamer, timmeren en verven in de hobbyruimten. Afplakken van daken t.b.v. vogelhuisjes, enz.

Samen met deelnemers hebben we voer voor de dieren op de boerderij gehaald bij Distel in Bentelo.

Op ’t Klein Wierke zijn de laatste aardappelen gesorteerd en opgeslagen in de loods.  

Op ons zorgerf is onkruid verwijderd onder de haag, is er gewandeld en oud papier weggebracht naar het schooltje in Ypelo waar een papiercontainer staat.

Afgelopen week is Bernard Hobert na een periode van afnemende gezondheid en enkele weken ziekbed overleden. Bernard is ruim 11 jaar op onze zorgboerderij geweest en heeft een groot deel van de ontwikkeling van onze zorgboerderij mee mogen maken. Benard was altijd erg betrokken bij het wel en wee op de zorgboerderij en maakte graag een praatje. Wij wensen de familie veel sterkte met het verwerken van dit verlies.

Spreuk

Schijnt de herfstzon met kracht dat maakt veelal de wintermaand zacht.

*************

********

15 november t/m 21 november 2020

De Sint is weer in het land, maar wel anders.

Deze week was het ondanks de overwegend zware bewolking, bijzonder zacht weer, temperaturen boven normaal, voor november. Zo nu en dan viel er een spat regen. Na een recordperiode van 229 dagen temperaturen boven de 10 graden is de temperatuur eindelijk onder de 10 graden gekomen overdag.

De Sint en zijn Pieten zijn weer in het land. Ze zijn met stille trom op het nieuwe industrieterrein R.B.T. bij de CTT Almelo afgemeerd.

Vincent is, met een paar dagen hulp van een medewerker van Latrago, bijna de hele week druk geweest met het gedeeltelijk vervangen van het voerhek in de ligboxenstal. Het was even improviseren met de deelnemers die de dieren normaliter in deze stal voeren, maar ook zij toonden grote belangstelling. En wat leuk toen we ’s avonds door één van de deelnemers gebeld werden of de klus was geklaard!

Nu de goedheiligman met zijn pieten weer in Nederland is, zijn er lege doosjes ingepakt met sinterklaaspapier, opgehangen en her en der neergelegd ter decoratie samen met allerlei verschillende pieten.

Dankzij het zachte weer is er dagelijks gewandeld. Enkele deelnemers zijn creatief bezig geweest met het inkleuren van tekeningen voor volwassenen. Verder het verzorgen van de dieren op de zorgboerderij en zorgerf. Timmeren in de hobbyruimte, sjoelen, rummikub, dammen, puzzelen, bloemen plukken voor bloemstukjes op tafel. Zonnebloemblaadjes schuren in de huiskamer en deze schilderen in de hobbyruimte. Machinaal boren en in Ypelo vooral het erf netjes houden door het blad te verwijderen en vooral ook het onkruid wat nog steeds groeit. De overtollige aardappelen worden bijna dagelijks in door de deelnemers in Ypelo gehakseld en gevoerd aan de koeien op ’t Klein Wierke.

Spreuk

Intelligentie krijgt men mee,

Wijsheid moet men leren.

*************

**********

8 november t/m 14 november 2020

Herfstslingers gemaakt.

Ook nu een bijzonder zacht weer voor half november. Ondanks dat de zon zich amper heeft laten zien, waren toch de temperaturen ver boven normaal en viel er soms een enkele korte maar hevige regenbui. Helaas net op het moment dat de deelnemers aan het wandelen waren, maar niet getreurd; we hebben de wandelaars snel met de bus opgehaald.

De deelnemers zijn op ’t Klein Wierke o.a. bezig geweest met het maken van een herfstraamslinger, schuurwerk en beitsen ten behoeve van een kerstactiviteit naast de activiteiten die bijna dagelijks worden gedaan zoals voeren van de dieren op de boerderij, bezigheden in de hobbyruimte, wandelen, rummikub, vragenderwijs. Ook betreft het spelmateriaal hanteren wij spelregels om besmetting te voorkomen naast handen wassen / ontsmetten voor en na de tijd. Alle spellen die niet gereinigd kunnen worden  gaan na gebruik 72 uur in een krat in een afgesloten kast. Na deze 72 uur mogen ze weer gebruikt worden.

Donderdag heeft Johan samen met een deelnemer een hele paardentrailer vol oud papier naar de papier container in Bornerbroek gebracht.

Op ons zorgerf in Ypelo zijn deelnemers bezig geweest met het hakselen van aardappels, blad harken, hout kloven, wintermutsjes maken van wol, uitmesten van het konijnenhok, schapen water geven en verschillende spelactiviteiten. Vorige week zaterdag is Ine Gierveld overleden, na een toch nog vrij kort ziekbed van ongeveer een maand. We zullen haar gezelligheid en betrokkenheid gaan missen en wensen de familie veel strekte met het dragen van dit verlies.

Donderdagavond is Gerrit Horstman in het ziekenhuis overleden aan de gevolgen van een hartinfarct. Dinsdag was hij nog op de zorgboerderij.

Als Gerrit er niet was ontbrak er altijd een stukje compleetheid op de zorgboerderij. Met zijn zachte karakter kon hij van kleine dingen echt blij worden en als Heracles gespeeld had kon je aan zijn gezicht zien of ze hadden gewonnen of verloren. Al deze “eenvoudige” momenten zullen wij ons nog lang blijven herinneren.

Spreuk

Is november warm en fijn,

dan zal het een koude winter zijn.

*************

*********

25 oktober t/m 7 november 2020

Voederdennenappels gemaakt.

Evenals vorige weken, was het rustig najaarsweer in de laatste week van oktober en de eerste week van november.

Op de meeste dagen zwaarbewolkt maar ook zo nu en dan zonnige perioden.

Vorige week dinsdag de schapen overgedaan naar een andere frisse weide op ons zorgerf Kötter in Ypelo. Ze kunnen vanuit deze wei niet meer binnenkomen, daarom zijn er 2 kalverhutten in deze wei geplaatst en een overdekte hooiruif om ze bij te kunnen voeren. Verder hebben de deelnemers op ons zorgerf blad geharkt en aardappelen gehakseld tot veevoer. Afgelopen dinsdag is in Ypelo brandhout op lengte gezaagd zodat de deelnemers daar kunnen kloven. Van tamme kastanjes is er een smakelijke cake gebakken.

Op onze zorgboerderij zijn er voederdennenappels gemaakt door ze in te smeren met pindakaas en zonnebloempitten van de geoogste zonnebloemen, voor de vogels de komende winter.

Verder zijn er bewegingsactiviteiten gedaan met ballon en schuimbuizen, decoratie-reageerbuisjes schoongemaakt en van verse bloemen voorzien, mini-poolen, ganzenbord, kleurplaat voor volwassenen, dammen, shut the box. Alle spellen die gebruikt zijn op een dag worden schoon gemaakt/ gedesinfecteerd of minimaal 72 uur in een afgesloten bak en ruimte bewaard wanneer dit niet mogelijk is alvorens ze weer mogen worden gebruikt. Voor en na gebruik van spellen/ materialen worden handen gewassen en ontsmet. Begeleiding draagt de hele dag mondkapjes en handschoenen.

Pim Brand gaat maandag verhuizen van het “Nijrees” naar het woon-zorgcomplex “Het Weggeler”. Wij wensen hem in deze, voor hem, nieuwe omgeving een fijne tijd toe.

Tot slot, de invloed van het coronavirus op onze zorgboerderij/zorgerf. Voor wie corona gerelateerde klachten heeft, gaven en geven wij het advies blijf thuis en laat je testen op corona. Ook wanneer huisgenoten klachten hebben geldt het advies thuisblijven en testen. Tot voor kort was iedereen negatief. Helaas kunnen wij dat nu niet meer zeggen. Enkelen zijn positief getest en blijven thuis. Zij die binnen 1 ½ meter met hen in contact zijn geweest, blijven ook 10 dagen thuis. De bron of bronnen van het virus is helaas niet te achterhalen. Op onze zorgboerderijen doen we er alles aan om het virus buiten de deur te houden en besmetting te voorkomen.

Screenen deelnemers voor het in stappen in bus/auto, handen ontsmetten voor instappen en ook weer bij aankomst op de boerderij. Bussen en auto’s na ieder rit reinigen. Begeleiders dragen handschoenen/ mondkapjes, wassen volgens protocol de handen en instrueren/begeleiden deelnemers hierbij, desinfecteren en maken de hele dag door schoon enz., enz. Ook in het weekjournaal van 11 t/m 17 oktober staat daar het één en ander over. Gelukkig is deze week een deelnemer die positief getest was, en nu negatief is, weer terug op de zorgboerderij.

Spreuk

Lichtpuntjes”

Soms zijn ze groot, soms zijn ze klein,

Je hoeft ze niet te zoeken, je kunt ze ook zijn.

************

*********

18 oktober t/m 24 oktober 2020

Aardbeien verpoten.

Rustig nazomerweer kenmerkte deze week. Ondanks de zware bewolking bleef het overwegend droog, met uitzondering van een regenachtige woensdagochtend.

Dankzij het groeizame weer van de afgelopen weken konden we deze week dagelijks grasmaaien voor onze veestapel. Deels in Ypelo op ons zorgerf en deels in Bornerbroek.

Het was een normale week voor de deelnemers wat hun werkzaam- en bezigheden betreft.  Dierverzorging, ramen lappen, kippenhok schoonmaken, de houtbak bijvullen bij de kachels en helpen met de voorbereiding van de maaltijd. Soepballetjes draaien, prei snijden voor in de vriezer en helpen met het toetje maken. Verder tuinwerkzaamheden, onkruid wieden in de moestuin, erf geveegd, huishoudelijke karweitjes (plantjes verzorgd, was gevouwen) spelletjes, en lezen.

De ram is verhuisd van zijn “wachtstal” in Bornerbroek naar de ooien die in Ypelo lopen. Voor de tijd hebben we het dektuig omgedaan met daaraan een blauw dekblok, zodat we kunnen zien of er een ooi gedekt is. Het eerste resultaat is al zichtbaar!

Er werden kweekperencake ’s gebakken en bewegingsactiviteiten gedaan (van top tot teen en dobbelfit). Daarnaast werd er o.a. rummikub gespeeld, een quiz gedaan, verhalen bingo gespeeld en werden er kleurplaten voor volwassenen ingekleurd. Maar natuurlijk was er ook tijd om gezellig met elkaar kletsen of gewoon mee te beleven wat er gedaan werd op de boerderij en zorgerf.  

In de hobbyruimte waren verschillende activiteiten zoals: machinaal boren, timmeren en beitsen in de loods en “Peerdestal”.  Deze naam, eigenlijk heel vanzelfsprekend, is gegeven aan de ruimte welke wij sinds de coronaperiode in gebruik hebben genomen. Hier heeft in het verleden een paardenstal gezeten en is aansluitend aan de huiskamer (de vroegere deel, waar het boerenleven zich vroeger grotendeels afspeelde).

Deze herfstperiode is het fijn te wandelen, door het bos, rondom de es en door de tuin. De natuur biedt rust en tijd om je hoofd leeg te maken.

Verder zijn er op Zorgerf Kötter weer aardappelen gehakseld om ze te kunnen voeren aan de dieren op zorgboerderij ’t Klein Wierke.

Vrijdag zijn we begonnen aardbeien te verpoten vanuit de plantbakken naar de volle grond, om ze volgend jaar weer terug te kunnen zetten in de plantbakken.

De laatste wortelen en courgettes zijn geoogst op ’t klein Wierke en verwerkt in de maaltijd en om te bewaren in de vriezer.

Helaas bereikte het coronavirus deze week weer een triest record op vrijdag. Er werden in de teststraten meer dan 10.000 besmettingen geconstateerd.

Maandag afscheid genomen van Andre Slagers. De zorg in huis werd te zwaar voor zijn vrouw. Hij is nu gaan wonen in een verpleeghuis.   

 Spreuk

Geniet vandaag, morgen bestaat nog niet.

 

Let op: de klok weer een uur terug op zondag 25-10-20. Wie weet wel voor de laatste keer.  

----------------

************

********

 

11 oktober t/m 17 oktober 2020

Aardappels sorteren en strengere corona maatregelen.

De hele week was het mooi droog weer, met temperaturen een beetje aan de lage kant. De zware bewolking zorgde ervoor dat de zon zich nauwelijks liet zien.

Maandag zijn we begonnen met het sorteren van de aardappelen die we dit jaar hebben verbouwd. Een bezigheid waarbij ook gemakkelijk afstand van elkaar kan worden gehouden. De gesorteerde aardappelen die afvallen worden op ons zorgerf door de deelnemers verwerkt tot veevoer. 

Dinsdag heeft het kabinet wederom “strengere” regels voorgeschreven i.v.m. met het oplopen van het aantal corona besmettingen. Wij volgen de maatregelen nauwgezet en kunnen gelukkig zonder dat de deelnemers hierdoor angstig worden nog steeds meebewegen op wat van ons verwacht wordt. Om maar een paar voorbeelden te noemen: voor de deelnemers weer naar huis gaan, worden in de huiskamer de mondkapjes uitgereikt en opgedaan. Dit om te voorkomen dat er onvoldoende bescherming is bij het aantrekken van de jassen. Evaluaties worden telefonisch gedaan, uitgewerkt op kantoor en vervolgens in ZilliZ (ons digitale zorgprogramma) geplaatst. De deelnemer/ mantelzorger kan thuis online zien wat er besproken en zo nodig aangepast is in het zorgplan en hiervoor na instemming een digitale handtekening zetten.

Dinsdag hebben wij bezoek gehad van de schoorsteenveger, hij heeft de schoorstenen op onze zorgboerderij en zorgerf getrokken. We kunnen mooi weer een seizoenlang de kachels zonder gevaar laten branden.

Deze week, nu het voor de scholen herfstvakantie is, zijn er wederom mooie herfststukjes gemaakt. Als voorbereiding hiervoor zijn beukennotenhulsjes op draad gezet, eikels schoon gemaakt en op stokjes gelijmd met een lijmpistool, malusappeltjes van de tak gehaald en voorzien van cocktailprikkers, enz.

In Bornerbroek zijn er plaatjes geknipt om de herfstcollage compleet te maken en is deze vervolgens opgehangen.

In Ypelo, op ons zorgerf, hebben de deelnemers mooie vogelvoederpotjes gemaakt en hebben deze mee naar huis genomen.

Spreuk

“Van de prins geen kwaad weten”.

*************

*********

4 oktober t/m 10 oktober 2020

De (hout)kachels branden weer en herfststukjes gemaakt.  

De eerste dagen van de week was het overwegend droog. Donderdag een kletsnatte herfstdag met bijna de hele dag regen of motregen. Daarna normaal weer voor de tijd van het jaar.

Maandag hebben we op zorgerf Kötter brandhout versleept van de overkapping naar de schuur. Net als op onze zorgboerderij zijn de houtkachels ook daar in gebruik genomen.

In Bornerbroek op onze zorgboerderij hebben we alvast voorbereidingen getroffen voor het aardappelen sorteren volgende week door o.a. een extra aardappelkist te maken

De houtversnipperaar staat nu in Ypelo om daar de restaardappelen te kunnen versnipperen tot veevoer.

Alle deelnemers druk geweest met het maken van herfststukjes. Een aantal hebben dit geheel zelfstandig gedaan en sommige deelnemers werden hierbij door de begeleiding geholpen. Iedereen krijgt zijn of haar herfststukje mee naar huis. Voor dat deze mooie creaties zijn gemaakt, hebben de deelnemers eikels en mos gezocht en vrijwilligers kastanjes, malusappeltjes en beukennootjes meegenomen. Ter voorbereiding zijn allereerst malusappeltjes van de tak gehaald en voorzien van een cocktailprikker. Eikels/ kastanjes zijn verlijmd met stokjes en beukennootjes op draad gezet. Een hele klus met een geweldig resultaat.

De rode bieten zijn nu allemaal uit de moestuin gehaald, verwerkt en in de diepvries gedaan.

Er zijn kweeperen geplukt en geraapt, welke vervolgens zijn geschild en in stukjes zijn gesneden om er samen met sinaasappel, citroen, appels en geleisuiker een heerlijke kweeperencompote van te maken.

Donderdag hebben we Mw. Boon als nieuwe deelneemster verwelkomd. Al direct, vanaf het begin merkten wij dat ze zich al aardig thuis voelt bij ons op de zorgboerderij. Wij wensen Mw. Boon een fijne tijd op ’t Klein Wierke.

Spreuk

Keert de kat de rug naar het vuur,

dan wordt het weer koud en guur.

 

************

********

27 september t/m 3 oktober 2020

Een nieuwe ram gekomen.

 In de laatste week van september normaal herfstweer voor deze tijd van het jaar. Maandag eerst lichte regen daarna het meest droog. In de nacht van dinsdag op woensdag regen, daarna bewolkt, en in de ochtend enkele keer grondmist.

Maandag heeft loonwerker Wilmink de laatste, aan hem verkochte, snijmais gehakseld. Daarna hebben we de grond bewerkt en er een vanggewas ingezaaid.

Naast de alledaagse bezigheden, zijn de laatste slabonenplanten uit de tuin verwijderd en hebben de deelnemers op de tafel binnen de bonen van de planten verwijderd. Een aantal bonen konden worden gedopt en het grootste deel is afgehaald, gebroken, geblancheerd en in de vriezer gedaan.

Verder zijn er o.a. bieten ingemaakt in de vriezer.

Maar ook zijn beide erven aangeveegd, zo ook de vele eikels op ons zorgerf.

Bijna het hele jaar door wordt er door de deelnemers nog veel gewandeld en  binnenshuis worden er bewegingsactiviteiten georganiseerd. Zoals op de foto een spinnenweb maken en vervolgens trachten een ballon zo lang mogelijk boven het spinnenweb in beweging te houden.

Onze veestapel is weer uitgebreid. Dhr. Kroeze heeft vrijdag een ram gebracht. Nu maar hopen dat hij ervoor gaat zorgen dat er volgend voorjaar weer lammeren worden geboren.

Spreuk

Is oktober warm en fijn,

 het zal een scherpe winter zijn.

*************

*********

20 sept t/m 26 sept 2020

Een rustig weekje in september.

De eerste dagen was het overwegend droog weer, met normale temperaturen voor deze tijd van het jaar. Vanaf woensdag zo nu en dan in de avond en nacht een bui. Op vrijdag ging de tempratuur onderuit vergeleken met de laatste weken, en kwam het kwik niet hoger dan 14 graden met een straffe wind uit het zuidwesten.

Deze week is er verder gewerkt aan de montage van de toekomstige bloembakken, na het beitsen van onderdelen hiervoor.

Er zijn peren geraapt op ’t Klein Wierke en verwerkt tot stoofperen Door de rijke oogst wordt er heel wat geschild en natuurlijk, na de bereiding, laat een ieder zich de stoofperen heerlijk smaken.  

Samen met deelnemers zijn er kalfjes opgehaald. Allereerst aan de Gravenallee in Almelo en daarna, via een toeristische route rondom Almelo, in Enter nabij “Landgoed het Rheins”.

Verder heeft Vincent met een andere groep deelnemers deze week een mooi ritje gemaakt naar “Distel” in Bentelo om veevoer te halen en “Jan de Winkel” in Goor voor onderdelen van de bosmaaier.

Woensdag een warm welkom aan Dhr. Janssen. Wij wensen hem een fijne tijd op ’t Klein Wierke.

Vrijdag hebben we afscheid genomen van Marit. Zij heeft korte tijd bij ons op de zorgboerderij mogen werken en gaat nu een nieuwe uitdaging aan bij de GGD-Twente en testmateriaal afnemen bij mensen met corona-gerelateerde klachten. Wij wensen haar veel succes in deze nieuwe baan. Ook hebben we vrijdag Jordy in de bloemen gezet. Hij heeft deze week zijn diploma Helpende Zorg en Welzijn in ontvangst mogen nemen, waarmee wij hem van harte feliciteren. Jordy werkt sinds enige tijd bij ons ter overbrugging tussen twee opleidingen Zoals het er nu uitziet gaat hij volgend jaar een vervolgopleiding volgen.  

Spreuk

De herfst met nevels doortrokken,

 brengt in de winter veel sneeuwvlokken.

*************

**********

13 sept t/m 19 sept 2020

Verder met de plantbakken maken en inkuilen.

De hele week was het droog weer met hoge temperatuurwisselingen. Zondag en maandag mooi herfstweer met weinig wind. Dinsdag bloedheet met een temperatuur van 31 graden. Woensdag afkoeling, donderdag koel herfstweer, daarna normaal weer voor september. Tijdens het naar huis brengen van de deelnemers op dinsdag kon de airco in de bussen het nauwelijks aan en op donderdag stond de verwarming alweer aan.

Een aantal deelnemers zijn deze week creatief bezig geweest met o.a. het verven van flessen en het vullen van een op papier getekende pompoen met twee kleuren gedroogde linzen. Er zijn spellen gespeeld (4 op een rij, dammen, memory, domino, rummikub, kaarten). De Krant werd gelezen en het was aangenaam om buiten te zijn, te wandelen en te genieten van het mooie weer.

In Ypelo werden onderweg kastanjes gezocht.

Er zijn bloemen geplukt die vervolgens op vaasjes zijn gezet.

We genieten nog dagelijks van verse groentes en kruiden uit de moestuin zoals wortelen, bietjes, rabarber, prei, tomaten, paprika, stoofperen, maggiplant, tijm en bieslook.

Op ’t Klein Wierke hebben de deelnemers het inkuilen van gras en mais door de loonwerker mee kunnen beleven. Ondanks dat ze daar niet aan mee kunnen werken, genieten ze er wel van al deze bedrijvigheid.

Deze week werd er met enige regelmaat naar de Tour de France gekeken.

In de loods wordt druk gewerkt aan het in elkaar zetten van onderdelen van de plantbakken.   

Spreuk

Schijnt de herfstmaandzon met zomerkracht,

Maakt veelal de wintermaand ook zacht!

*************

*********

6 sept t/m 12 sept 2020

Aardappels rooien.

De hele week was het mooi droog weer. Zo nu en dan brak de zon even door. Het is nu echt vriendelijk septemberweer met een temperatuur schommelt rond de 20 graden.

Afgelopen week zijn we druk geweest met het rooien van de aardappelen. Vanaf begin juli t/m afgelopen maandag hebben we de aardappelen nog met de hand gerooid. Er was gemiddeld een volle emmer per dag nodig voor de maaltijd op onze zorgboerderij en zorgerf. Vanaf dinsdag tot en met zaterdag konden we de aardappelen met de aardappelrooier rooien. Samen met deelnemers hebben we een groot deel van de aardappelen geraapt en in kisten gestort. Door de grote opbrengst zijn er tussentijds nog extra aardappelkisten bijgemaakt.

Maar natuurlijk ook gewandeld meestal na het middageten op beide locaties. Op ons Zorgerf zijn de rolstoelen nagekeken en zo nodig opgeknapt.

Vrijdag heeft Johan samen met enkele deelnemers kalfjes opgehaald van collega veehouders uit de Gravenallee in Almelo.

Deze week hebben we Mw. Siegerink en Dhr. Vunderink voor het eerst op ons zorgerf in Ypelo en Mw. Timmer en Dhr. Schuurman op onze zorgboerderij in Bornerbroek mogen verwelkomen. Wij wensen allen een fijne tijd op de dagen dat zij bij ons komen.

In Ypelo zin de deelnemers druk geweest met het erf aanvegen en de schuren schoonmaken, ofwel waar nodig spinnenwebben verwijderen.

Door de goede oogst paprika ’s dit jaar hebben we al veel kunnen invriezen en daarnaast kunnen gebruiken voor de maaltijd.

Spreuk

Elke wandeling in de natuur levert meer op dan we zoeken.

*************

*********

23 aug t/m 5 sept 2020

Onstuimig weer, met zo nu en dan veel regen.

Ditmaal een weekjournaal van de laatste 14 dagen.

Het weer was onstabiel de afgelopen tijd. Temperatuur iets onder normaal. De eerste zondagmiddag (23-8-20) is er plaatselijk heel veel regen gevallen. De volgende dagen waren wisselvallig weer met zo nu en dan een bui, met uitzondering van een herfst-, storm- en regenachtige woensdag. De 2e week was het vriendelijker weer maar nog steeds onstabiel met enkele zonnige dagen.

De afgelopen weken zijn we verder gegaan met het beitsen van planken in de loods t.b.v. toekomstige bloembakken die voor de niendeur komen te staan. Verder zijn er bloemen uit de tuin geschikt voor op tafel en in reageerbuisjes hangend voor de ramen ter decoratie.

Samen met deelnemers hebben we kalfjes opgehaald en zijn we naar Distel in Bentelo geweest om veevoer te kopen.

In de tuin oogsten we momenteel aardbeien, courgettes, appels en peren. In de tuinkas oogsten we volop paprika’s en tomaten. Door de vele regen is het onkruid rijkelijk gegroeid, zodat we dit op droge dagen kunnen verwijderen.

Maandag hebben we afscheid genomen van mevrouw Dhert. Zij en haar man zijn verhuisd naar de compleet vernieuwde woonzorglocatie “De Hofkamp”. Dhr. Kamphuis is donderdag verhuisd naar verpleeghuis “St. Elisabeth” in Delden. Wij wens de familie Dhert en Gerrit nog een goede tijd toe in hun nieuwe woonomgeving.

Tot slot wordt er van ons verwacht dat wij ons strikt aan de veiligheidsregels houden t.a.v. corona, opgelegd door de overheid, zinvol of niet zinvol, op straffe van hoge boetes. Uitgerekend de minister van justitie lapte de regels aan zijn laars. Hij bleef keurig op zijn post als minister, kreeg geen boete, alleen een vermaning. En vind zelf dat hij nog steeds geloofwaardig is. Een bekende Nederlander maakte onderstaande opmerking nadien, erg toepasselijk!

Spreuk

*************

*********

 

16 aug t/m 22 aug 2020

Nog steeds warm, en oud papier weggebracht.

Nog steeds warm en zomerweer. Op zondagavond en maandagavond heel veel regen, zeg maar stortbuien. De temperatuur bleef hoog deze week tussen de 25 en 30 graden. Niet meer de temperaturen van vorige week van boven de 35 graden. Zaterdag koeler en een regenbui.

Dinsdag hebben we samen met deelnemers oud papier bij elkaar gezocht, en ’s middags weggebracht naar de papiercontainer van de muziekvereniging st. Cecilia in Bornerbroek. Daarna via een toeristische omweg terug naar zorgboerderij ’t Klein Wierke. Vooral de mooie ritjes worden bijzonder gewaardeerd door de deelnemers.

Deze week konden we weer appels en peren rapen, schillen en verder verwerken.  Er zijn zonnebloemringen geschuurd en planken, bestemd voor de bloemenbakken, gebeitst in de loods. Verder is er was gevouwen en rummikub spelen door de fanatiekelingen. Maar ook geheugentraining zoals vragenderwijs, kaarten, dammen, enz.

En natuurlijk in deze tijd van het jaar bloemschikken met bloemen uit eigen tuin.

Ook de gewone alledaagse dingen gaan door zoals dierverzorging, en de kalfjes voorzien van nieuw stro in de hokken, omschreven als opstrooien.

Geheel onverwacht is op maandag 17 augustus onze deelneemster Marie Westerink overleden. Haar opgewekte karakter die ze bleef houden ondanks haar gehoor beperkingen zullen wij altijd blijven herinneren. Wij wensen de familie veel sterkte bij het verwerken van dit plotselinge verlies.

Spreuk

Geeft augustus in ’t begin veel zonneschijn,

Dan zal het een strenge winter zijn.

*************

*********

9 aug t/m 15 aug 2020

Uitzonderlijke hete week, met een nieuw record.

Vanaf vorige week donderdag was de tempratuur elke dag boven de 30 graden. Een nieuw record, 8 dagen achter elkaar tropisch weer, met uitschieters van 35 en 36 graden. Donderdagavond en vrijdagmorgen enkele regenbuien. De temperatuur bleef hoog en de natuur vochtig en klam.

Dus binnen zorgen voor voldoende ventilatie, buiten dat de deelnemers in de schaduw konden zitten en geregeld drinken. Veel werd er niet gewandeld, hoogstens een korte wandeling over het erf.

Dinsdag hebben we alle rommel van de laatste tijd verzameld en met deelnemers naar de vuilstort gebracht.

Verder is er deze week getimmerd, geschilderd en geschuurd in de hobbyruimte. In de huiskamer zijn ringen voor de voederhuisjes in de grondverf gezet. Zijn in de moestuin bramen en rode bessen geplukt en appels geraapt die door de droogte van de appelbomen waren gevallen, die vervolgens zijn geschild en ingemaakt.

Dinsdag een warm welkom voor onze nieuwe medewerkster Marit. Ze komt ons team van dinsdag t/m vrijdag versterken. Wij wensen haar een fijne tijd toe bij ons op de Zorgboerderij & het Zorgerf.

Vrijdag hebben we afscheid genomen van Jacqueline. Zij beheerde de administratie, en kwam enkele dagen per week bij ons op de zorgboerderij werken.  Ze gaat het wat rustiger aandoen, om o.a. meer van de kleinkinderen te kunnen genieten en meer te kunnen reizen. Wij wensen haar een fijne tijd toe en zullen nog wel eens aan haar terugdenken. En zoals ze zelf schreef op het afscheid kaartje: “we hebben veel van elkaar geleerd”.   

Spreuk

Mensen kun je vergelijken met muzieknoten,

Als ze eenmaal op elkaar zijn afgestemd,

 Vormen ze een prachtig orkest.

*************

**********

2 aug t/m 8 aug 2020

Hittegolf aan het einde van de week.

De eerste week van augustus begint zomers, en eindigt zelfs met een hittegolf.  Maandag overdag nog een miezerig beetje regen. Vanaf dinsdag ging de temperatuur in rap tempo omhoog. Donderdag het begin van de hittegolf met een temperatuur op het heetst van de dag (16:00 uur) 32 graden. De volgende dagen elke dag een graadje erbij.

Dinsdag hebben we alle graspercelen gemaaid en de volgende dag al ingekuild.

In de woonkamer op ons zorgerf hangt een zogenaamde “seizoenstak”, deze tak hebben de deelnemers aangepast aan het huidige zomerseizoen met voorwerpen gerelateerd aan de zomer.

Verder deze week, bloemen plukken en deze schikken op de vaas, was vouwen, schilderen/timmeren/machinaal boren in de hobbyruimte, wandelen, onkruid verwijderen tussen de aardbeien, afplakband verwijderen van dakdelen t.b.v. de voederhuisjes in de huiskamer, enz.

Er rabarber en bonen geoogst, gesneden en ingemaakt en deelnemers zijn creatief bezig geweest met het versieren van flessen tot vaas waarin nadien een bloemetje uit eigen tuin werd gedaan en mee naar huis kon worden genomen. 

Op vrijdag de 2e dag met tropische temperaturen, tussen 25 in de ochtend oplopend naar 34 graden in de middag, is de maaltijd in een aparte ruimte gekookt om de temperatuur op de deel lager te houden. De ruiten zijn afgeschermd met lakens en er is veel buiten in de schaduw gezeten. Er is extra gedronken en gebruik gemaakt van natte/ koude wegwerpwashandjes. Ondanks de warmte hing er een gezellige, gemoedelijke sfeer.

Spreuk

Wanneer je praat herhaal je alleen wat je al weet. Maar als je luistert, zou je iets nieuws kunnen leren.

************

********

 

26 juli t/m 1 aug 2020

Pruimen plukken en laatste bakken afbreken.

Ook in de laatste week van juli droog weer. Eerder normaal weer voor juli, alhoewel de temperatuur misschien iets aan de lage kant. Daar kwam donderdag en vooral vrijdag verandering in. Een overgang naar bloedheet weer op vrijdag, daarna op zaterdag afkoeling met zo nu en dan een klein beetje regen.

Maandag allereerst bijna alle pruimen van een pruimenboom geplukt. Altijd een gevecht tussen vogels en insecten wie is er het eerst.

Op ons zorgerf hebben we de afrastering hersteld. Nu kunnen de schapen over een paar dagen nu het zo’n groeizaam weer in deze wei grazen.

Op ons zorgerf zijn de beukenhagenheggen en buxus gesnoeid. Met z’n allen het snoeiafval opgeruimd.

Verder zijn er bloemen geplukt en op de vaas gezet, decoraties met reageerbuisjes voor de ramen gemaakt, vragenderwijs gespeeld, gekaart, verhaalbingo gespeeld, aardbeien geplukt, dieren verzorgd, is er gewandeld, gepingpongd en waren er volop activiteiten in de hobbyruimte.

Donderdag hebben we helaas afscheid genomen van onze medewerkster Rita. Zij moest een keuze maken om privé redenen. Wij danken Rita voor haar inzet, betrokkenheid en hopen dat het er over een tijdje voor haar weer wat zonniger uit zal uitzien.

Vrijdag hebben we met vereende kracht de laatste bloembakken gesloopt. Nu kunnen we weer met opbouwende kracht nieuwe bloembaken maken.

Spreuk

Met een zonnige dag en een vochtige nacht,

  staat al wat bloeit in volle pracht.

************

********

19 juli t/m 25 juli 2020

Appels rapen en schillen.  

Tot en met vrijdag droog en soms zonnig weer, met aangename temperaturen.  Donderdag een overgang dag naar een iets wisselvalliger weertype. In de avond heel lichte regen, dat wil zeggen bij ons. Elders waren er in korte tijd flinke regenbuien gevallen. Vrijdag dreigde de hele dag regen, maar het bleef bij zo nu en dan wat motregen.

Op ons zorgerf weer ouderwets getracht te hooien voor de schapen, en kleine kalfjes, die behoefte hebben aan voer met veel structuur en mineralen rijk is. Maar toch uiteindelijk kleinere vierkante balen in plastic van gemaakt.

Velen hebben haar vorige week ook al op de zorgboerderij gesignaleerd, maar Emma, oud-stagiaire is ons met vakantiewerk komen versterken.

Evenals vorige week, en het zal ook nog wel de komende tijd vaker voorkomen, dat er veel in de tuinen wordt gewerkt met deelnemers.  Op ons zorgerf zijn de heggen geknipt en hebben de deelnemers alle snoeiafval netjes opgeruimd. Op onze zorgboerderij zijn de kanten van de gazons bijgewerkt.

Natuurlijk dagelijks wandelen, dierverzorging, maaltijdbereiding en schilderen. En niet te vergeten verder met het demonteren van de bloemenbakken. Maar ook appels rapen en schillen en ramen lappen.

Deze week afscheid genomen van Jordy. Zijn stageperiode zit erop. Deze heeft veel langer geduurd dan normaal of beter gezegd, deze is onderbroken door de corona crisis. Wij wensen hem veel succes met zijn verdere opleiding.      

 Spreuk

Met een zonnige dag en een vochtige nacht,

  staat al wat bloeit in volle pracht. 

************

**********

12 juli t/m 18 juli 2020

Veel werk in de belevingstuin.

Nog steeds groeizaam weer, maar veel koeler dan vorige week. Maandag nog mooi zonnig en warm weer, maar vanaf dinsdag zwaarbewolkt en in de middag regen. En eigenlijk bleef het de hele week dat weer. Soms miezerig, afgewisseld met droge perioden. Maar ook een enkele keer plaatselijk kortstondig heel veel regen. De temperatuur bleef bijna de hele week onder de 20 graden schommelen. Niet erg warm voor de  tijd van het jaar.

Een gezellig weekje wat betreft de activiteiten op onze zorgboerderij en zorgerf.

Natuurlijk werden de dieren verzorgd en is er op beide locaties nog verder geschilderd aan de hygiëne-zuilen. Er zijn bloemen geplukt, waarmee de bloemetjes op de tafels ververst zijn. Tijdens het schilderen gebruiken we overmouwtjes om de kleding te beschermen. Deze worden in grootverpakking besteld en nadien netjes twee aan twee gevouwen.

De was wordt dagelijks gevouwen en de eerste appelen zijn geraapt en geschild om vervolgens deels lekker op te eten en deels appelmoes van te maken.

Deelnemers zijn druk met het uit elkaar halen van de terrasafscheiding. Er komt een nieuwe afscheiding, waarvoor we de meeste planken van de oude afscheiding kunnen gebruiken.

Verder zijn er nog volop werkzaamheden in de belevingstuin en wordt bv op ons zorgerf mede door de deelnemers het erf aangeveegd.

Met enige regelmaat wordt er gerummikubd door een aantal fanatieke spelers.  Maar ook andere educatieve gezelschapsspellen, zoals het overgooien op kleur met sensomotorische ballen.

Deze week was Dhr. Slagers voor de eerste keer  bij ons op de zorgboerderij. Wij hopen dat hij zich snel zal thuis voelen bij ons, en wensen hem een fijne tijd op ’t Klein Wierke.

Met het oog dat wij nog weer warme dagen krijgen deze zomer, zijn op beide bussen de airco’s gecontroleerd en bijgevuld.

Spreuk

Een leven zonder dromen,

 is als een tuin zonder bloemen.

*************

*********

5 juli t/m 11 juli 2020

Nieuwe aardappelen.

De hele week kenmerkte zich door groeizaam weer. Degenen die nu op vakantie zijn in eigen land  denken daar misschien anders over of beleven het anders, maar voor de natuur is het optimaal weer. Elke dag wel enige regen van betekenis, alleen is de temperatuur wat aan de lage kant.

Op een regenachtige dag zijn de deelnemers op ons zorgerf bezig geweest met het beschilderen van mokken. Er werden mooie creaties gemaakt, die ze vervolgens mee naar huis konden nemen. Daarnaast hebben de deelnemers deze week hout gekloofd, één van de favoriete bezigheden.

Deze week voor eerst nieuwe aardappelen gerooid. Een voor ons nieuw ras “Michelle”.  Nog nooit zo vroeg in het begin van het aardappelseizoen hebben we zulke dikke aardappelen gehad. Tegelijkertijd hebben we de overgebleven aardappelen van vorig jaar, nadat ze door een kleine hakselaar zijn gegaan, aan de dieren gevoerd.

Een dagelijkse bezigheid zoals de verzorging van de dieren, zowel op ons zorgerf als op onze zorgboerderij biedt dagelijks structuur, evenals bezigheden zoals schilderen / schuren en machinaal boren in de hobbyruimte, wandelen en op vaste tijden eten / koffie en thee drinken.

Verdere activiteiten o.a.: mens erger je niet, was vouwen, letterquiz, gym, bloemschikken en doperwten doppen.

Buiten in de tuin is er druk geschoffeld, zijn de graskanten afgestoken, is er gesnoeid  en onkruid tussen de tegels weggehaald. De houten terrasafscheiding (bloembakken) bij de ingang van de zorgboerderij zijn deze week deels voorzichtig gedemonteerd, zodat er nog onderdelen kunnen worden gebruikt voor het maken van een nieuwe terrasafscheiding (bloembakken).

In de huiskamer zijn we begonnen met het decoreren van de hygiënezuil, waarvan wij er vorige week 2 hebben gekregen.

Spreuk

Aardappels vers uit de grond,

zijn een vreugde voor de mond.

*************

*********

28 juni t/m 4 juli 2020

Corona maatregelen versoepeld.

De eerste dagen van de week was het vrij koel maar groeizaam weer. Op dinsdag en donderdag geregeld buien met vrij veel neerslag. Vrijdag zonnig en zaterdag bewolkt en regenachtig.

Vanaf 1 juli 2020 zijn de coronamaatregelen van het Kabinet versoepeld. De maatregelen vermeld in het weekjournaal van 14 t/m 20 juni blijven overigens gewoon van kracht. De grootste verandering is het vervoer van deelnemers van en naar huis.

Bij minimaal 1,5 meter afstand tussen deelnemer en chauffeur en tussen deelnemers onderling, geen aanvullende maatregelen nodig. Voor onze bussen zijn dat 3 deelnemers.

Bij minder dan 1,5 meter afstand tussen deelnemer en chauffeur en tussen deelnemers onderling, chauffeur chirurgisch mondkapje, deelnemers niet medisch mondkapje. Voor onze bussen zijn dat 8 deelnemers. Dus gewoon een volle bus.

Dinsdag zijn de schapen, na een lange tijd in Bornerbroek te zijn geweest, weer verhuisd van onze zorgboerderij naar een verse weide op ons zorgerf.

Donderdag heeft Johan met enkele deelnemers van ons zorgerf 4 kalfjes opgehaald uit Stegeren. Een mooie binnendoor route uitgezocht, maar helaas bij de stuw van June bleek de bus met paardentrailer te hoog en moesten we alsnog omrijden. De deelnemers vonden dit echter helemaal niet erg in deze mooie omgeving.

Deze week hebben we n.a.v. een tegoedbon o.a. 2 hygiëne zuilen gekregen. Deze zijn na binnenkomst direct op onze zorgboerderij en zorgerf geplaatst.

Donderdag zijn wij weer blij verrast met gebak van de eindexamenkandidaten van het R.O.C.

Spreuk

 

Relax.

Als er veel in jouw wereld gebeurt,

Verklein je cirkel

En richt je aandacht op wat je zelf kunt doen.

************

********

21 juni t/m 27 juni 2020

Alle percelen ingekuild.

De eerste dagen van de week droog en zonnig. Daarna tropische temperaturen op donderdag en vrijdag. Zaterdag afkoeling naar normaal weertype in de laatste volle week van juni.

Deze week bijna alle percelen grasland gemaaid, en 2 dagen later alles ingekuild. Inkuilen de naam voor het conserveren van gras voor de komende wintermaanden. Vroeger werd inderdaad het gras in een kuil bewaard. Nu bovengronds, stevig aangereden met een tractor met een aangebouwd verdeelwerktuig. Afgedekt met plasticzeil en daarboven op een klein laagje zand. Voor de deelnemers is dit alleen een belevings- en kijkgenot.

Verder deze week de gebruikelijke bezigheden. Alhoewel alles in een rustig tempo, met deze hoge temperaturen. Maar het witten in de schuur, waar de kleine kalfjes hebben gezeten is deze week afgerond.

Frans zorgt altijd dat er voldoende water in de drinkbak voorradig is voor het paard en de ezel.

Verder deze week raapstelen uit de tuin gehaald, wassen/snijden/en inmaken. 

En natuurlijk verder met het maken van uilenkasten

Na nog geen 3 weken afscheid te hebben genomen van Tony Conrads op onze zorgboerderij, is hij helaas op 20 juni 2020 overleden. Wij wensen de naaste familie veel sterkte met dragen van dit verlies.

Spreuk

Het weer van Sint-Jan (24 juni), houdt dertig dagen aan.

*************

***********

14 juni t/m 20 juni 2020

Groeizaam weer.

Zondag heel veel regen. Daarna de hele week drukkend broeierig weer. Zo nu en dan regen om even op te frissen. In de nacht van woensdag op donderdag veel regen, waarna wederom broeierig warm weer.

In de voorgaande droge periode hebben wij de gazons in de belevingstuin vernieuwd. Of anders gezegd ingezaaid. Na veel sproeien, op de juiste momenten van de dag en het groeizame weer van deze week mag het resultaat er zijn.

Maar natuurlijk zijn er ook weer veel werkzaamheden in de groentetuinen op beide locaties en siertuin op ’t Klein Wierke verricht.

Het is nog steeds improviseren met alle nog geldende corona maatregelen. Alhoewel er nu wel enige gewenning is. Vervoer met 3 deelnemers in de bus, dan kunnen ze op 1,5 meter van elkaar zitten en zijn mondkapjes niet verplicht. Wel handen desinfecteren voor het instappen en een gezondheidscheck, en na uitstappen stoelen en alle plekken waar iemand aan heeft gezeten desinfecteren/ schoon maken. Bij 4 passagiers in de bus, dan verplicht een chirurgisch mondkapje voor de chauffeur, we adviseren de passagiers een mondkapje te dragen, maar willen ze geen mondkapje voor, dan is dat hun eigen keuze. Ondanks de goede uitleg, welke ook weer niet te ingewikkeld mag zijn, is het voor een aantal deelnemers moeilijk te begrijpen waarom alle maatregelen betreft corona nodig zijn.

Donderdag werden wij verrast met gebakjes van het R.O.C. De leerlingen met een bakkers opleidding hadden praktijkexamen. Een zoon van één van onze deelnemers, werkzaam op het ROC bracht ons het resultaat van deze examens. Ze waren erg lekker, wat ons betreft is diegene die de heerlijke gebakjes gebakken heeft met vlag en wimpel geslaagd.

Naast de wandelingen, gymactiviteiten, geheugentraining, groepsgesprekken en dagelijkse vaste bezigheden, zijn er ook creatieve activiteiten zoals het schilderen van zeegezichten door onze deelnemers, waarna deze verfraaid worden met bv. een vissersbootje, reddingsvest en/ of vuurtoren. Het prachtige eindresultaat mag de deelnemer natuurlijk mee naar huis nemen.

Deze week hebben we weer kalfjes verplaatst van de schuur naar de ligboxenstal. Na een grondige schoonmaak, is Isabella samen met een deelnemer begonnen de muren te witten.

Spreuk

Een wereld zonder spreuken is

 Als een hotel zonder keuken.

*************

*********

7 juni t/m 13 juni 2020

Gewoon en mooi zomers weekje.

Een groeizaam zomerse week. De eerste helft van de week overwegend bewolkt met zo nu en dan iets regen. Op woensdag en donderdag soms pittige buien, vooral op donderdag ook vrij langdurig in de ochtend.

Deze week de 2e week dat wij weer zijn gestart de normale bezigheden weer op te pakken samen met de deelnemers, medewerkers en vrijwilligers. Natuurlijk is er nu veel werk in de groente- en siertuinen met dit groeizame weer.

De loods is opgeruimd en natuurlijk naar de vuilstort geweest om de rommel weg te brengen.

Er is gewandeld, het geheugenspel is weer opgepakt bv, dobbelfit en in de middag waren er creatieve bezigheden.   

Wonderwel houdt zich tot nu toe bijna iedereen aan de anderhalve meter norm, gebombardeerd door onze minister-president als “het nieuwe normaal”, maar of dat nu wel zo normaal is?

Om, zoals door het RIVM toegestaan, 4 passagiers mee te kunnen nemen in de bus, hebben we zaterdag een plastic afscheidingen gemaakt in beide bussen. Hopelijk een tijdelijke maatregel.

Op zondag 7 juni is onze oud-deelnemer Theo Kreuwel overleden. Theo woonde de laatste tijd in het verpleeghuis “’t Meulenbelt“ in Almelo.

Wij wensen de familie veel sterkte bij het verwerken van dit verlies, zo kort naar het overlijden van Theo zijn vrouw.

 Spreuk

Vliegen de vleermuizen ‘s avonds in het rond,

Dan komt er mooi weer in de vroege morgenstond.

*************

**********

31mei t/m 6 juni 2020

We zijn weer gestart, en schapen scheren.

Halverwege deze week kwam er een weersomslag. Tot en met woensdag droog en zonnig, tegen de avond sluierbewolking, een teken van een weersomslag. Donderdag veel kouder met tegen en in de avond regenbuien. Vanaf vrijdag geregeld buien soms gepaard gaand met onweer.

Dinsdag zijn onze zorgboerderij en zorgerf weer voorzichtig opgestart. Het was voor iedereen even wennen, kleinere groepen, 1,5 meter afstand van elkaar houden en alle maatregelen/ adviezen van het RIVM toepassend. Het was eigenlijk verrassend te zien hoe iedereen zich hieraan houdt.

De deelnemers genieten weer van o.a. de wandelingen en de persoonlijke aandacht op afstand. Het is fijn iedereen weer terug te zien.

Donderdag hebben we afscheid genomen van dhr. Conrads. Zijn ziektebeeld was zodanig verslechterd tijdens de coronaperiode, dat thuis wonen niet meer haalbaar was. Schrijnend te bemerken dat deze Coronaperiode een aantal van onze deelnemers en niet te vergeten de mantelzorgers geen goed hebben gedaan.

Op woensdag 3 juni 2020 is Jan Schreurs overleden. Jan onze oud deelnemer verbleef in het verpleeghuis “het Weggeler” wij wensen Sanja en de naaste familie veel sterkte met het dragen van dit verlies. 

Om vraat door konijnen en vogels te voorkomen hebben we gaas over de bonenplanten gezet. In de moestuin zijn bruinen bonen gezaaid en zijn de raapstelen geoogst en natuurlijk opgegeten.

In de siertuin zijn enkele vaste planten gepoot, zoals; rododendrons, rozen, vrouwenmantel, kattenstaart en kornoelje. Een aantal planten zijn verpoot zodat ze beter tot hun recht komen.

Woensdagavond zijn alle schapen geschoren, vrijdagochtend bekapt en daarna hebben we ze door een ontsmettingsbak laten lopen. Op het onderste gedeelte van de foto lopen de schapen in een frisse weide. De 2 bovenste foto’s zijn voor en na het scheren gemaakt (links de ram voor scheren,  en rechts de ram na scheren – papa van de in maart geboren lammetjes)

Spreuk

In juni dondergevaar,

 Betekent een vruchtbaar jaar.

*************

***********

24 mei t/m 30 mei 2020

Na Pinksteren weer beperkt open.

De hele week zomers weer, met uitzondering van maandag, na de enkele buien op zondag, zwaar bewolkt. Maar vanaf dinsdag droog zomers weer, helaas ook  schraal weer. Dus ondanks de regen op zondag nog steeds erg droog.

Deze week zij er weer enkele individuele deelnemers bij ons op de zorgboerderij en zorgerf geweest. Daarnaast hebben wij ook individuele thuisbegeleiding gegeven aan enkele deelnemers.

Nu de coronamaatregelen vanaf 1 juni worden versoepeld, kunnen wij weer, helaas op kleine schaal, rekening houdend met de regels van het RIVM, onze zorgboerderij & zorgerf opstarten. Daarom hebben we op dinsdagavond een vergadering belegd met onze medewerkers en vrijwilligers. Met eigenlijk maar één agendapunt: hoe organiseren wij het één en ander om aan de coronaverplichtingen die vanaf 1 juni gelden te kunnen voldoen.

Verder zijn we de hele week druk bezig geweest met de voorbereidingen zodat  wij op dinsdag na Pinksteren weer open kunnen. Zoals: het regelen van wie, wanneer, en hoe vaak kan komen, hoe regelen wij het vervoer, maar ook hebben we zeepdispensers, handdoekdispensers en bijbehorende afvalbakken geplaatst om kruisbesmetting te voorkomen. Verder zijn  er deze week enkele vrijwilligers geweest die de hobbyruimte in orde hebben gemaakt en hebben geholpen in de belevingstuin.

Op onze zorgerf hebben wij deze week weer eens ouderwets gehooid en daarna het land van water voorzien met onze beregeningsinstallatie. 

Spreuk

Wacht niet op een goede dag, maak er een.

************

*********

26 april t/m  23 mei 2020

Maatregelen coronavirus versoepeld.

Na afwezigheid van bijna een maand weer een weekjournaal.

Het weer van de laatste weken kan kort worden samengevat, vooral droog en schraal. Regen van enige betekenis is er nauwelijks gevallen. Nu halverwege mei is het neerslagtekort al opgelopen naar 117 mm.

Nog steeds heeft het coronavirus grote invloed op onze samenleving. Denk alleen maar aan dat alle festiviteiten rond 75 jaar bevrijding zijn afgelast, en daardoor de herdenkingen wel een heel bijzonder tintje. De maatregelen van onze overheid treffen ook onze zorgboerderij & zorgerf.

De laatste tijd bieden wij wel mondjesmaat hulp aan echte knelgevallen, in de vorm van individuele begeleiding.

Overigens, de natuur trekt zich niets aan van dit virus. De landbouwwerkzaamheden  gaan gewoon door op onze zorgboerderij & zorgerf. De snijmais is gezaaid en ontkiemd, de aardappelen t.b.v. de zorgboerderij/zorgerf komen voorzichtig uit de grond, en de eerste grassnede is geoogst. In de groentetuinen is er van alles gezaaid en gepoot. In de belevingstuin op onze zorgboerderij in Bornerbroek zijn de gazons opnieuw ingezaaid. Alle buxus die waren aangetast door de buxusmot zijn verwijderd, en vervangen door lavendel.  Verder wordt er in deze droge periode veel gesproeid, vooral de nieuwe ingezaaide gazons hebben erg veel water nodig.  Op onze zorgboerderij is er onderhoud gepleegd, en geschilderd. Kortom met z’n allen druk geweest om alles up to date te hebben als wij weer beginnen of starten.

Zoals het er nu naar uitziet kunnen wij vanaf 1 juni weer voorzichtig beginnen met opstarten van de zorg die wij bieden. Ongetwijfeld met aanpassingen om aan alle tijdelijke maatregelen te kunnen voldoen Bijvoorbeeld: hoeveel deelnemers mogen er tegelijkertijd komen? En hoe regelen wij het vervoer, enz.

Dinsdag en woensdag hebben wij alle deelnemers verrast met wat lekkers.  

Spreuk

Optimisme is de wonderbaarlijkste en goedkoopste kuur om lang, gezond en gelukkig te leven.

*************

*********

19 april t/m 25 april 2020

Lentegroet voor onze deelnemers.

Het is eentonig maar deze week ook weer schraal voorjaarsweer. Heldere blauwe hemel, en een  vrij harde  noordoostenwind. Temperatuur normaal voor eind april. Degenen die bijvoorbeeld het maisland zaaiklaar maken, werken in één grote stofwolk.

Deze week weer de gebruikelijke werkzaamheden om onze zorgboerderij/zorgerf draaiende te houden. Ook wordt er onderhoudswerkzaamheden verricht.

Donderdag hebben wij naar alle deelnemers een lentegroet gebracht, in de vorm van lekkere bonbons. Het belangrijkste van zo’n actie is dat er even contact is met de deelnemers en/of de naaste familieleden. Bijna iedereen vond unaniem dat de  lengte van de coronacrisis voor hen erg zwaar is, nu alle voor hen zo belangrijke contacten zijn verbroken. Het totale isolement in bijvoorbeeld verpleeghuizen zal zijn weerslag hebben op deze mensen ook na deze crisis.

Spreuk

April klaar en rein, mei zal des te wilder zijn.

*************

*********

12 april t/m 18 april 2020

Werkzaamheden gaan gewoon door.

Ook nu na Pasen blijft het weer onveranderd, schraal zonnig weer met normale temperaturen voor de tijd van het jaar. Nu de zorgboerderij/zorgerf gesloten zijn, met uitzondering van enkele deelnemers aan wie wij individuele begeleiding bieden, gaan de werkzaamheden gewoon door.  Deze week naast de normale werkzaamheden zoals het voeren van de dieren, zijn we druk bezig met snoeien, zaaien en poten in de groentetuinen en het schilderen van de huiskamer in Bornerbroek. Wanneer wij weer starten met de dagbesteding kunnen de deelnemers zo weer instappen in de werkzaamheden op dat moment.

Vrijdagochtend heeft onze vrijwilliger Harry met zijn oldtimer trekker, zoals elk jaar, aardappels gepoot samen met Johan.

Afgelopen jaar (2019) waren de aardappelen van zodanige kwaliteit dat wij nu een overschot aan aardappelen hebben. Nu de zorgboerderij/zorgerf dicht zijn worden deze aardappelen aan de koeien en kalfjes gevoerd.

Vóór de coronacrisis hebben wij jonge leghennen gekocht, waardoor een overschot aan eieren.

Tips om uw conditie en gezondheid op niveau te houden in deze coronacrisistijd.

Oefening voor rug, heupen, en Knieën.

Zit rechtop, je schouders naar achteren, je schouders naar beneden.

Vanuit deze positie, zonder druk op de dijen, ga vanuit een zittende positie naar een staande positie. Ga terug naar een zittende positie.

Oefening voor schouders en rug.

Deze oefening versterkt de schouder- en rugspieren die belangrijk zijn voor dagelijkse activiteiten. Sta rechtop, met uw borst naar voren en schouders naar achteren. Houd een gewicht in beide handen en laat uw armen zijwaarts zakken. Buig uw ellebogen, breng het gewicht omhoog tot de schouderhoogte en duw deze daarna boven uw hoofd. U kunt eventueel ook één arm tegelijk bewegen. Let op dat u uw rug hierbij niet hol trekt. Laat het gewicht weer zakken tot schouderhoogte.

Oefening voor rug en benen en een conditie.

Sta rechtop met uw armen langs uw zij en buig uw ellebogen tot 90 graden. Hef één knie terwijl u de andere arm voorwaarts heft en de gelijknamige elleboog terug brengt. Marcheer voorwaarts door uw voet weer op de grond te zetten, waarbij u meteen uw andere knie heft en de armen wisselt.

Wilt u een persoonlijk oefenschema ontvangen?

Kijk dan op onze website en maak een online afspraak: www. fysiogrootdriene.nl

 

*************

********* 

23 maart t/m 11 april 2020

 Paaspresentje voor onze deelnemers en medewerkers.

Het weer trekt zich niets aan van de coronacrisis. De hele afgelopen periode stralend  weer voor eind maart en begin april. Geen regen van betekenis, en temperaturen soms iets boven normaal. Nu onze Zorgboerderij/Zorgerf bijna stil licht zijn er ook geen bezigheden van de deelnemers. Zelf wel bezig met het in stand houden van noodzakelijke activiteiten als wij weer gaan starten.

Bijvoorbeeld het voeren  van de dieren gaat gewoon door, verder in de siertuinen snoeien enz. Ook in de groentetuinen volop bezig, stalmest erop gebracht en onder gewerkt.  Op ons Zorgerf zijn er doperwten gepoot, en raapstelen gezaaid. En niet te vergeten de aardbeien van water te voorzien in de plantenbakken.

Nu door de coronacrisis bijna alle activiteiten zijn verboden, konden wij ook dit jaar helaas geen paasviering houden met onze deelnemers. Als alternatief   hebben wij alle deelnemers en medewerkers op woensdag en donderdag voor Pasen een bloemetje, een tulpenschoof gebracht.  Bijna zonder uitzondering vond iedereen het jammer dat onze Zorgboerderij/Zorgerf nog steeds is gesloten.  Overigens op kleine schaal zijn wij begonnen met individuele hulp aan enkele deelnemers die echt in de problemen komen, als wij hun geen individuele hulp zouden bieden.

Tot slot bij het rondbrengen van de tulpenschoven kwamen wij bij een verzorgingshuis met veel brandweervoertuigen en politieauto’s tegen. Zij waren bezig met ladderwagens bij de balkons bloemetjes te brengen aan de bewoners van dit verzorgingshuis, compleet met geluidsinstallatie.

Spreuk

Verschaft april vele schone dagen, dan pleegt mei de last de dragen.

*************

*********