Zorgboerderij t Klein Wierke en Zorgerf Kötter

Meedoen, meebeleven, meegenieten


22 oktober t/m 28 oktober 2017

 Nieuw dak op ligboxenstal en loods.

Wat het weer betreft een druilerig weertype. Het meest van de dag wel droog weer maar ook op enkele dagen deze week motregen.  De temperatuur, met uitzondering van zaterdag, boven normaal. Zaterdag echt oktoberweer ’s avonds regen, en een stormachtig weer in de nacht.

Deze week zijn de daken op de ligboxenstal en loods vernieuwd. Maandag werden de asbest golfplaten verwijderd en dinsdag zijn er weer nieuwe geïsoleerde platen opgelegd. Vervolgens is op de ligboxenstal de lichtkoepel vervangen door een zogenaamde lichtstraat en zijn de gevels vernieuwd. De komende week zullen er nog dakgoten worden gemonteerd.

De deelnemers moesten tijdens het voeren keurig achter de linten blijven, toen de daken werden verwijderd.

Door het vervangen van de daken en daardoor de “noodzaak” van opruimen was er ook deze week weer een gezellig ritje met de deelnemers naar de vuilstort om daar een bult rommel te storten.

Verder eigenlijk de gewone werk- en bezigheden, waaronder het wassen en vanbinnen schoonhouden van de bussen.

Nu de herfst echt is begonnen bladeren opruimen van de bomen en de struiken rond de boerderij en op ons zorgerf in Ypelo.

Wij verwelkomen Dhr. Ankoné en de heer Eijsink bij ons op Zorgboerderij ’t Klein Wierke. Wij wensen beide heren een plezierige tijd toe bij ons op de zorgboerderij

Vrijdag is er een nieuwe bedrijfsvaatwasser geplaatst op ’t Klein Wierke, de oude was totaal versleten. De nieuwe is zuiniger in gebruik en heeft een warmte-terugwinsysteem.

De komende weken zal er geen weekjournaal verschijnen i.v.m. onze vakantie. Informatie over bijv. Sinterklaas kunt u vinden elders op deze site bij << Info/Link(s)>>

Een foto van de bloembakjes die de deelnemers vorige week naar huis mochten meenemen.(zie ook  tekst van vorige week hieronder)

 

 Spreuk

Soms kun je beter veelzeggend zwijgen, dan nietszeggend praten.

 

************

*********

 

15 oktober t/m 21 oktober 2017

Nieuwe leghennen gekocht, en de zelf gemaakte bloembakjes mee naar huis genomen.

Een zomer tintje deze week, echt zomerse dagen deze week. Uitzonderlijk voor halverwege oktober. Temperaturen boven de 20 graden. Vanaf vrijdag weer normaal weer voor oktober. Lagere temperaturen en zo nu en dan een bui.

Zijn we de hele week bezig geweest met opruimen zodat volgende week de asbestvezelplaten kunnen worden verwijderd van de ligboxenstal en loods. Daarnaast heeft Vincent waarschijnlijk voor het laatst dit jaar grasgemaaid.

Maandagmiddag hebben we afscheid genomen van Mevr. de Weerd en haar echtgenoot en dochter door wie ze werd opgehaald. Het was de laatste dag dat Zwaan bij ons op de zorgboerderij was. Zij gaat nu wonen in “de Cypressenhof”, waar we haar nog een goede tijd toewensen.  

Maandag is Candy aan haar stage begonnen bij ons op Zorgboerderij ’t Klein Wierke. Wij wensen haar prettige en leerzame stageperiode toe.

Woensdag zijn de kippen van onze zorgboerderij verhuisd naar ons Zorgerf Kötter in Ypelo. Vrijdagavond heeft Johan nieuwe leghennen gekocht voor onze Zorgboerderij ’t Klein Wierke.

Wij kregen het droevige bericht dat op 16 oktober 2017 de heer Frielinck was overleden. Frans was een korte periode, tot hij thuis  een ongelukje kreeg op de fiets, bij ons op de zorgboerderij. Wij wensen de familie veel sterkte toe bij het verwerken van dit verlies.

 

De deelnemers hebben deze week de bakjes die ze zelf hebben gemaakt, met flesjes met bloemen erin meegekregen naar huis.  

Deze week heeft de Raad van State uitspraak gedaan betreffende de bestemmingsplanwijziging over de uitbreiding van ons zorgerf in Ypelo.  De gemeente Wierden heeft naar het oordeel van de Raad van State correct gehandeld.

Spreuk

Soms is loslaten veel krachtiger dan verdedigen of vasthouden.

 

**********

********

8 oktober t/m 14 oktober 2017

3 dagen uitstapjes met onze deelnemers.

De eerste dagen van de week waren een voortzetting van het weer van vorige week. Veel te koud en geregeld buien. Vanaf dinsdag een weersverbetering, wat er uiteindelijk toe leidde tot een echte zomerse dag op zaterdag. Ook weer uitzonderlijk voor half oktober.

 

Maandag kwamen de deelnemers op ons Zorgerf Kötter tot hun schrik erachter dat voor de 2e keer een hermelijn, naar de grootte van het gat te oordelen in de wand van het kippenhok, op bezoek is geweest. Helaas de overgebleven kippen hebben het niet overleeft. Samen met Anneke heeft Johan het gat in het hok weer hersteld.

Ook dit jaar hebben we weer uitstapje met de deelnemers gemaakt. Natuurlijk mocht ook één van de naasten mee. Bewust weer in kleine groepen. Twee dagen met deelnemers van Zorgboerderij ‘t Klein Wierke, met vertrek vanuit Bornerbroek en één dag met de deelnemers van Zorgerf Kötter, met vertrek vanuit Ypelo. Dit jaar zijn wij niet zo ver weg van huis geweest. Eerst ’s morgens verzamelen op de Zorgboerderij/Zorgerf waar iedereen werd ontvangen met koffie/thee met een plak cake erbij. Daarna zijn we via een toeristische route naar “Landgoed Schuilenburg” in Hellendoorn gereden waar we van een stamppotten- en ijsbuffet te hebben genoten.

Vervolgens zijn we met huifkarren vertrokken naar museumboerderij “Erve Hofman”, ook in Hellendoorn. Bij aankomst werden we ontvangen door vrijwilligers van de museumboerderij en stond de koffie/thee al klaar in het “schoap’nschot”. Vervolgens hebben we in twee groepen, onder begeleiding van vrijwilligers het museum bezocht, met onder andere uitleg over het gebruik van het weefgetouw en het gebruik van de inhoud van het kabinet in de mooie kamer. Op zolder een prachtige collectie klederdrachten uit Nederland, welke aan het museum is geschonken. Daarna zijn we weer huiswaarts gegaan en kon iedereen terugkijken op 3 geslaagde dagen.  

 

Zie ook Uitstapje 2017 elders op deze site 

 

Spreuk

Oktober brengt ons wijn en zonnige dagen, maar ook jicht en andere plagen.

 

 

*********************

***********

1 oktober t/m 7 oktober 2017

 

Stroomuitval

Deze eerste volle week van september echt herfstweer. Maandag was het wisselvallig, dinsdag en woensdag droog. Donderdag bijna de hele dag regen en op vrijdag de laatste restanten van de orkaan Maria die in het Caribisch gebied zeer veel schade heeft aangericht. Maria trok hier als depressie over ons land. Al met a; temperaturen, veel te laag voor oktober.

Door ziekte en vakantie van enkele medewerkers, zijn deze week een aantal dagen alle deelnemers op onze zorgboerderij in Bornerbroek geweest. Het was druk, maar wel erg gezellig.

Maandagochtend om 10:30 uur, net toen er moest worden gekookt, viel de stroom uit. Doordat het een algemene stroomuitval was (Bornerbroek, Enter en een deel van Almelo), kon er niet op elektra worden gekookt. Dus werd het noodscenario ingezet. Gasstel van zolder gehaald, op de gasfles aangesloten en met de ff bellen naar de supermarkt (gelukkig daar geen stroomuitval). Diana heeft met een deelneemster blikken erwten- en bruine bonensoep gehaald. Ondertussen op gas prei gekookt voor in de soep. Op het moment dat de dames terugkwamen met de blikken soep, hadden we weer stroom! Iedereen heeft gesmuld van de heerlijke soep.

 

Om de deelnemers toch nog een beetje in fysieke conditie te houden, met dit regenachtige weer, hebben we ’s middags gymnastiek gedaan. En niet te vergeten werd er gesjoeld en scrabble gespeeld met deelnemers.

We verwelkomen Dhr. Pol uit Borne als nieuwe deelnemer op ’t Klein Wierke. Wij hopen dat hij zich snel zal thuis voelen bij ons op de zorgboerderij. Overigens hij heeft een lange tijd in Almelo gewoond en herkende nog veel van de omgeving in Almelo tijdens het ophalen met de bus.

 

Onze Famke is niet alleen populair bij de dames maar ook bij de heren. 

 Spreuk

Als de R is in de maand, is het weer niet altijd meegaand.

 

************

**********

24 september t/m 30 september 2017

 

Informatiedag voor ouderen.

Tot en met woensdag hadden we droog weer, helaas vielen de zonuren wel wat tegen. Donderdag begon met regen, waarna het droog werd. Vrijdag nog eenmaal temperatuur van ruim boven de 20 graden. Daarna regen in de avond en afkoeling, zaterdag de hele dag regen.

Maandag hebben we, waarschijnlijk voor het laatst, grasgemaaid. Hiervan zijn vierkante en ronde balen gemaakt. Ook is deze week is de snijmais gehakseld. Jo Aalberink had al geregeld geïnformeerd wanneer de snijmais zou worden gehakseld.

Op dit moment zijn we druk met het verwijderen van de isolatieplaten in de ligboxenstal samen met deelnemers. Binnenkort komt er een nieuw dak op de ligboxenstal. Dinsdag hebben we al een paardentrailer vol met isolatieplaten naar de vuilstort gebracht.

Johan heeft samen met een aantal deelnemers brandhout opgehaald vanuit Ypelo voor de openhaard en houtkachel in Bornerbroek. Binnenkort zullen deze weer n worden gebruikt, nu het toch echt herfstachtig weer wordt.

 

Zaterdag 30 september 2017 organiseerde de stichting COSBO weer de jaarlijkse informatiemarkt voor senioren en ouderen. Eveneens als voorgaande jaren waren wij ook weer present. Helaas regende het van ’s morgensvroeg tot laat in de middag waardoor het aantal bezoekers minimaal was. Dus viel dit evenement, helaas, letterlijk in het water.

 

Op deze regenachtige zaterdag hebben Johan en Leroy de schapen op ons Zorgerf in Ypelo bekapt en een landhek geplaatst.

 Spreuk

Het weer zit niet mee, maar dat is altijd nog beter dan dat het weer niet mee zit.

 

 

***********

**********

 

17 september t/m 23 september 2017

Ouderen van Aveleijn op bezoek.

 

De eerste helft van de week een voortzetting van het weer van vorige week. Erg wisselvallig met geregeld buien. Vanaf woensdag bepaalde een hogedrukgebied voor aangenamer weer. Zaterdag nadat de mist was opgetrokken een prachtige nazomerdag.

Donderdag heeft Vincent grasgemaaid om de wintervoorraad weer aan te vullen.

 

Aan alles kun je merken dat de herfst langzaam maar zeker zijn intrede doet. In de groentetuin is een gedeelte van de aardbeienplanten uit de bakken verpoot in de volle grond. Verder zijn o.a. de bruine bonen welke in de loods te drogen hebben gehangen in de huiskamer gedopt.

In de hobbyruimte druk bezig met de voorbereidingen voor de seniorenmarkt komende zaterdag 30 september op de Koornmarkt in Almelo.

Op ons Zorgerf Kötter is er volop gewerkt in de groentetuin, het gras is van de gazons geharkt na het maaien, en de straat schoongeveegd. Verder zijn vooral de dames in de huiskamer bezig met de “gewone’’ dagelijkse werkzaamheden en zijn ze deze week bezig geweest met het rijgen van een ketting. Opmerkelijk was dat vrijdag alle mannen daar om de één of andere reden afwezig waren, dus een echte vrouwendag. ’s Middags zijn de dames gezellig op ’t Klein Wierke geweest.

Deze week is mevrouw Schoot - Uiterkamp verhuisd van Borne naar Almelo. Allemaal vrij plotseling omdat daar een plaatsje was vrijgekomen. Wij wensen haar een goede tijd toe in het verpleeghuis “het Meulenbelt”.

 

Zaterdag heeft een grote groep ouderen van de ouderensoos van Aveleijn een bezoek gebracht aan onze Zorgboerderij in Bornerbroek. Na de koffie heeft onze deelnemer Mark de rondleiding verzorgd en uitleg gegeven over de bezigheden van de deelnemers op onze zorgboerderij. Het mooie weer maakte het zelfs nog mogelijk een wandeling rond de es te maken. Tussen de middag had een vrijwilligster van Aveleijn gezorgd voor een lekkere kop snert en roggebrood met katenspek.

 Spreuk

De beste manier om de toekomst te voorspellen is haar zelf te creëren.

 

***************

************

 

10 september t/m 16 september 2017

 

2 konijnen gekocht.   

Ook deze week is het echt herfstweer. Bijna elke dag was het wisselvallig weer met enkele buien. Woensdag overdag stormachtig tot aan de avond. Donderdag de hele dag regen tot laat in de avond. Ook de temperatuur bleef deze week aan de lage kant voor de tijd van het jaar.

Deze week hebben een groot deel van de deelnemers een brief meegekregen en met informatie over het uitstapje in oktober 2017 inclusief opgavestrook.

De eerste dagen van deze week hebben de deelnemers de aardappelen die op de kiepwagen lagen, vanaf de wagen gesorteerd.  Een bijkomend voordeel is dat de aardappelen op hoogte lagen dus staande konden worden gesorteerd.

Woensdag is na afnemende gezondheid en een kort ziekbed Dhr. Hans Kolner overleden. Hans is een lange tijd bij ons op de zorgboerderij geweest. Hij was altijd in de huiskamer, de deel, op de zorgboerderij te vinden waar hij op de dagen welke hij kwam appels schilde voor de appelmoes. Wij wensen de familie veel sterkte bij het dragen van dit verlies.

Vrijdag hebben we met alle deelnemers op ons Zorgerf Kötter 2 konijnen inclusief Bench, voerbak, en voer opgehaald uit Rijssen. Op de terugweg hebben we een mooie toeristische route genomen door Rijssense Schwarzwald.

De ruimte in de schuur in Ypelo waar de tonnen met brokken voor de dieren staan heeft een grondige opruim- en schoonmaakbeurt gehad. Het ziet er nu weer spik en span uit!

Op ’t Klein Wierke zijn nu alle bonen geplukt en de planten gerooid.

 

Verder hebben de deelnemers deze week bloemstukjes gemaakt  van kalebassen en natuurlijk mochten zij die mee naar huis nemen.

Spreuk

Geduld gaat boven geleerdheid.

 

******************

***************

3 september t/m 9 september 2017

Kalebassen gerooid. 

De eerste dagen van de week was het droog en zacht weer. Vanaf woensdag werd het herfstachtiger, met op vrijdag en zaterdag veel regen. Ook de temperatuur liet deze week niet te wensen over . Met gemiddeld 16 graden was het aan de frisse kant.

In Ypelo op ons Zorgerf zijn de schilders klaar met het schilderen van de buitenkant van de boerderij. Een leuke bijkomstigheid is dat Bernard Hobert nog even zijn oude beroep heeft kunnen uitoefenen.

Nu de herfst in aantocht is zijn de kalebassen gerooid. Van een groot deel zijn door en met de deelnemers mooie bloemstukjes gemaakt, die ze mee mochten nemen naar huis.

De heer Huibrechtse is deze week verhuisd naar “De Stoevelaar” in Goor. Wij hopen dat Hans daar ook zijn hobby van schilderen kan uitoefenen. Wij wensen Hans het allerbeste toe in zijn nieuwe woonomgeving.      

Donderdag heeft Johan samen met enkele deelnemers, zowel ’s ochtends als     ’s middags een aantal kalveren opgehaald bij collega agrariërs in Almelo en Enschede/Buurse. Door de aankoop van, bijna maandelijks, jonge (14 dagen oude) kalveren kunnen de deelnemers hen het hele jaar voeren en verzorgen.

Vrijdag waren onze Zorgboerderij en Zorgerf gesloten omdat wij naar de Raad van State moesten in Den Haag. Door onze afwezigheid en die van enkele medewerkers was het niet verantwoord onze beide locaties open te houden.

De gang naar de Raad van State was helaas noodzakelijk doordat één van de naaste buren in Ypelo bezwaar heeft gemaakt tegen de goedkeuring van het bestemmingsplan door de gemeente Wierden. Zij hebben het besluit van de gemeente aangevochten bij de Raad van State. Wij zijn namelijk voornemens 12 wooneenheden te creëren, zodat onze deelnemers in een voor hen vertrouwde omgeving kunnen blijven wonen zodra opname noodzakelijk is.

Over zes weken kunnen we de uitspraak verwachten. Nu maar hopen op een positief besluit.

 

Spreuk

Als het “weer” niet meezit,

zorg dan voor een goede bui!

 

*******************

********

27 augustus t/m 2 september 2017

Oud Hollandse spelletje gespeeld.

De laatste dagen van augustus waren bijna tropisch warm. Op dinsdag zelfs benauwd warm weer. Natuurlijk op deze warme dagen extra drinken voor de deelnemers.  Vanaf woensdag werd het koeler na een aantal fikse regenbuien. Gevolgd door afwisselend weer met zo nu en dan een bui. De temperatuur was voor de meesten veel aangenamer dan in het begin van de week.

Deze week zijn de schilders op ons Zorgerf Kötter begonnen met het schilderen van de buitenkant van de boerderij.  

Maandag hebben we laatste aardappelen gerooid samen met natuurlijk Jo en Harry. Voor Jo is het altijd een belevenis om aardappels te rooien. Al heel vroeg begon ze al te vragen wanneer de aardappels werden gerooid. Nauwlettend hield ze in de gaten wanneer de rooier uit de winterstalling werd gehaald.

Nu de vakanties voorbij zijn, zijn Rik en Lyanne aan hun stageperiode begonnen op de Zorgboerderij ‘t Klein Wierke. Wij wensen beiden een leerzame en plezierige stageperiode toe. 

 

Woensdag voor de afwisseling een spelletjes dag op de verjaardag van Mieke. Zoals op de foto is te zien worden deze oude spellen met veel overtuiging en fanatisme door de spelers gespeeld. Omdat niemand zin had te koken werd er na deze spelletjes een warm/koud buffet geserveerd.

 

In de hobbyruimte wordt druk gewerkt aan bloembakjes, welke in de huiskamer deels worden afgeplakt, waarna ze geschilderd kunnen worden.

Verder was het een rustige week met voor deze tijd alledaagse bezigheden, zoals tuinwerkzaamheden, andijvie inmaken, en ook nog bloemgeschikt.  

Spreuk

Goed eten eindigt met een goed gesprek.

 

**************

**********

20 augustus t/m 26 augustus 2017

 

Aardappels rooien.

Eigenlijk in de laatste volle week van augustus normaal weer. In het begin van de week zomerse dagen, daarna een klein buitje, en de laatste helft van de week zo nu en dan zon maar ook geregeld bewolking. Temperatuur normale waarden, alhoewel het soms drukkend aanvoelde door de hoge luchtvochtigheid.

Deze week zijn er weer een aantal pinken uit de ligboxenstal naar buiten in de wei gegaan, zoals op de foto is te zien.

Maandag is Bertus begonnen met het renoveren van het afdak boven het verwijzingsbord voor aan de weg naar onze zorgboerderij. De gevel aan één zijde moet worden vernieuwd, hij is druk bezig geweest om een nieuwe te maken.

 

Woensdag hebben we nog met een deelnemer aardappels met de hand gerooid.  Dit was nodig oom een pad te maken voor de trekker met aardappelrooier. Donderdag hebben we aardappels gerooid met de aardappelrooier. Met vereende kracht van de deelnemers werden de aardappels geraapt.

De laatste bieten zijn gerooid en ingevroren.

Vrijdag is onze medewerkster Jennifer in het huwelijksboortje gestapt met Bernardo. ’s Avonds zijn wij met de bus naar het huwelijksfeest geweest in Wezep.  Als hun huis klaar is gaan zij wonen in de wijk het Nijrees in Almelo.

 

Spreuk

Vliegen bijen uit hun hokken, al is het mistig en betrokken, wees rustig en bedaard, het is zo opgeklaard.

 

**************

************

13 augustus t/m 19 augustus 2017

Pannenkoeken bakken.

Weer hetzelfde “weerliedje” als vorige week. De eerste twee dagen van de week waren droog met zomerse temperaturen tot dinsdagavond een wolkbreuk er een einde aan maakte. In één uur viel er 38 mm regen en daarna elke dag wel een regenbui met als gevolg; lagere temperaturen voor de tijd van het jaar.

Op zondagavond is na een korte opname in het ziekenhuis met daarna een week in het hospice onze deelnemer Jan Kosters overleden. Jan was al op de Zorgboerderij voordat deze officieel werd geopend en heeft samen met Annie Schreijer de openingshandeling verricht. Jan was in de beginperiode altijd bij de dieren of op het land te vinden zowel op onze zorgboerderij als op ons zorgerf. Ondanks zijn afnemende gezondheid en de afhankelijkheid van zijn rolstoel bleef Jan zijn opgeruimde karakter houden, hield van humor, mensen om zich heen, volgde nauwgezet wat er op de zorgboerderij gebeurde en las dagelijks de krant in de huiskamer, vooral het voetbalgedeelte was favoriet. Wij wensen de naaste familie veel sterkte met het dragen van dit verlies.

Naast de nieuwe aardappelen, bietjes, andijvie, spekbonen en wortelen van eigen land zijn er deze week ook pannenkoeken gebakken en natuurlijk opgegeten.

Wij verwelkomen op Zorgboerderij ’t Klein Wierke de heren Michel, Höphner en Mevr. van Coesant en op Zorgerf Kötter Dhr. ter Haar. Wij wensen allen een  fijne tijd bij ons.

Vrijdag hebben we afscheid genomen van Elly Spijker. Elly gaat nu wonen in Villa Verde. Voor haar is dat een mooi plekje, waar ze kan genieten van alle aandacht, het huiselijke en de mooie tuin. Wij wensen Elly een goede tijd toe.

In Ypelo genieten, vooral de dames, van het nieuwe konijn.

 

Spreuk

Je kunt beter een nachtje slapen over wat je wilt doen, dan wakker liggen over wat je hebt gedaan.

 

*************

**********

 

6 augustus  t/m 12 augustus 2017

 

Landhekken opgehaald.

De eerste 2 dagen van de week was het mooi zomerweer. Vooral op maandag een prachtige zomerse dag. Vanaf dinsdag overgang naar het weer van de laatste weken: koel en geregeld buien. Ook zaterdag nog wisselvallig met zo nu en dan regen.

Woensdag heeft Johan samen met deelnemers 4 kalfjes opgehaald uit Enter en Bornerbroek. Nu kunnen de deelnemers weer kleine kalfjes voeren, wat de laatste tijd niet meer was gebeurd.

Maandag zijn Henk en Mieke Slot op de Zorgboerderij in het zonnetje gezet. Zij waren vrijdag 4 augustus 50 jaar getrouwd.

In de groentetuinen is deze week weer volop geoogst en gerooid. Bieten inmaken en bonen geplukt, daarnaast zijn de bonenstokken verwijderd. Op de leeg gekomen bedden hebben we boerenkool planten gepoot en o.a. raapstelen gezaaid.

 

Dinsdag hebben we landhekken opgehaald uit Terwolde. Door het ontbreken van een paar palen en planken mocht Johan vrijdagochtend met een bus vol deelnemers nog een keertje naar het Gelderse. Op de heenweg de snelste route en op de terugweg gedeeltelijk over de oude A1 en de oude IJsselbrug bij Deventer. Natuurlijk even pauzeren halverwege dit tochtje. De deelnemers vonden het helemaal niet erg dat wij nog een keer naar Terwolde moesten.  

Spreuk

Winnaars zijn geen mensen die nooit iets fout doen, maar dat zijn mensen die nooit opgeven.

 

 

**************

*********

 

 

30 juli t/m 5 augustus 2017

Uitbreiding met een nieuw konijn “vlekje”.

De eerste dagen van deze week kenmerkte zich door droog en over het algemeen mooi zomers weer. In de 2e helft van de week werd het kouder met veel meer wind, zelfs langs de kust zo nu en dan stormachtig. Met deze wind kwam de temperatuur niet meer boven de 20 graden en viel er zo nu en dan een regenbui.

Wij verwelkomen Dhr. Dick Kamphuis op ’t Klein Wierke en wensen hem een fijn tijd als deelnemer op ’t Klein Wierke.

Erg blij zijn we met de uitbreiding van ons team met 2 nieuwe medewerksters. Carola komt op maandag en dinsdag op ’t Klein Wierke de gelederen versterken en donderdags op ons Zorgerf Kötter. Zo ook Jennifer, zij werkt woensdags, donderdags en vrijdags bij ons op Zorgboerderij ’t Klein Wierke.

Beide dames zullen als dagverantwoordelijke bij ons aan het werk gaan. Wij wensen Carola en Jennifer veel werkplezier en hopen op een goede en prettige samenwerking.

Leroy blijft na zijn stageperiode als vakantiewerker bij ons op de zorgboerderij, geweldig.

Woensdag heeft Johan samen met deelnemers een konijn opgehaald uit Ambt - Delden. Vlekje, zoals het konijn heet, heeft een mooi plekje gekregen met hok en al op ons zorgerf Kötter. Vooral Lies en Anneke vonden het helemaal te gek zo’n mooi lief  konijntje.

Op ’t Klein Wierke zijn de stambonen al uit de tuin gehaald, gepunt, geblancheerd en ingevroren. Verder eten we regelmatig verse groente uit de tuin zoals snijbonen, bieten, andijvie, sla, rabarber, is de eerst appelmoes van valappels gemaakt en genieten we van pruimen uit eigen boomgaard. Op Zorgerf Kötter zijn deze week o.a. andijvie en bieten ingemaakt, zo wordt de wintervoorraad al weer mooi aangevuld.

Deze week naast het welkom aan een nieuwe deelnemer en 2 medewerksters ook het afscheid van onze deelneemster mevrouw Wimke Hemstra. Wimke verhuisd naar Apeldoorn om daar dichter bij haar zoon te gaan wonen. Wij wensen haar een goede tijd toe in haar nieuwe woonomgeving.

Henk Eertink is samen met zijn vrouw bij ons op bezoek geweest, om afscheid te nemen. Henk woont sinds kort in de “Bruggerbosch”, waar wij hem veel woonplezier wensen.

Spreuk

Zelfkennis is het begin van wijsheid.

 

************

********

 

23 juli t/m 30 juli 2017

 Schapen naar een andere wei.

Het wisselvallige weer van vorige week, is ook deze week van toepassing. Bijna elke dag vallen er wel buien, alhoewel het in de 2e helft van de week de intensiteit van de buien afneemt. Ook de temperatuur bereikt, als even de zon schijnt, normale waarden voor de tijd van het jaar.

Eigenlijk een bijzondere rustige week zonder opvallende gebeurtenissen. Zoals gewoonlijk na aankomst koffie/thee drinken, en iedereen weet daarna bijna vanzelfsprekend welke activiteiten ze willen gaan doen. De één helpt bij het bereiden van de maaltijd, de ander gaat naar de hobbyruimte, tuin, of helpen met het voeren van de dieren. In de groentetuin werden er o.a. kapucijners, en bramen geplukt. Op ons Zorgerf zijn raapstelen geoogst. Enkelen waren er zo groot dat er ook flinke knollen aanzaten. Daarvoor al rode bieten geoogst, helaas waren er nu ook nog enkelen aangevreten door ongewenste gasten.

 

 

 

 

 

Maandag zijn, tijdens het voeren, de kleine kalfjes verplaatst van de schuur naar een stro-hok in de ligboxenstal.

Vrijdag hebben we op ons Zorgerf de schapen samen met enkele deelnemers overgedaan naar een schone wei (grasland wat was gemaaid voor wintervoeding) met lekker mals gras.

Dinsdag de 2e cursusavond met al onze medewerkers. Nu is het tijd om te evalueren of het zogenaamde zorgmodel van professor Böhm een waardevolle aanvulling is op de begeleiding van onze deelnemers, waar ook eventueel de mantelzorgers intensiever bij betrokken worden.

 Spreuk

Gaat het niet zoals het moet, dan moet het maar zoals het gaat.

 

*************

**********

16 juli t/m 22 juli 2017

 

“TOUR DE FRANCE”

De week begon met droog en warm weer met oplopende temperaturen. Vanaf dinsdag werd het echt benauwd met temperaturen boven de 30 graden. Woensdagavond werden we verrast door een korte erg zware regen/hagelbui met zeer veel wind.

Donderdag (20 juli St. Margriet) was het nog steeds benauwd weer. Daarna na veel regen, in de nacht afkoeling naar normale temperatuurwaarden. Natuurlijk wordt er met deze tropische weersomstandigheden goed opgelet, dat er door de deelnemers en begeleiding, voldoende wordt gedronken.

 

De laatste week van de Tour de France werd met belangstelling gevolgd door een aantal liefhebbers van dit evenement. Eigenlijk alleen maar met dit soort bijzondere evenementen wordt er op onze zorgboerderijen naar de tv gekeken.

De deelnemers op ons Zorgerf hebben bietjes klaargemaakt voor de vriezer. Helaas waren een groot aantal rode bieten aangevreten en is het bewuste bed bieten gerooid. Gelukkig zijn er op onze Zorgboerderij in Bornerbroek nog voldoende bieten om dit te compenseren.

Zo gebeurt het weleens vaker dat we groentes uitwisselen.

Woensdag heeft Johan samen met deelnemers alle heggen in onze belevingstuin op Zorgboerderij ’t Klein Wierke geknipt.

 

Voor onze stagiaire Carmen was woensdag haar laatste stagedag, maar ze blijft nog een aantal dagen bij ons werken op de Zorgboerderij

Deze donderdag hebben alle medewerkers en vrijwilligers een cursus gevolgd t.b.v. de zorg en begeleiding van onze deelnemers. Volgende week dinsdag volgt een 2e en laatste cursusavond.

 

Spreuk

Is juli heet en droog, dan houdt de winter een kwaad betoog.

************

*******

9 juli t/m 15 juli 2017

Regenachtige week.

Afgelopen week kenmerkte zich door wisselvallig, maar groeizaam weer. Dagelijks vielen er buien soms harde, even later was het bijna droog en vervolgens weer regen, met als hoogtepunt op woensdag één regenbui, van 11,5 uur, er viel ruim 32 mm. Gemiddeld genomen was de temperatuur deze week iets aan de lage kant.

 

Toch nog even een foto van vorige week toen door de loonwerker vierkante balen zijn gemaakt op ons Zorgerf Kötter onder toeziend oog van Bernard.  

Dinsdag is Johan samen met deelnemers naar Latrago geweest o.a. de oude Hanomag trekker weer terug te brengen. Daarnaast een naar mooi ritje naar van de Riet geweest nu een keer met de deelnemers van ons Zorgerf.

Deelneemster Lies heeft samen met Francis de auto laten wassen zoals op de foto is te zien. Best spannend een wasstraat!

 

Ook zijn de dames in de weer geweest met bloembakjes maken, in het prieel.  

Verder hebben we deze week natuurlijk weer van alles gebruikt van wat dit jaar in de groentetuin is gezaaid en gepoot.

Donderdag hebben we een extra lint langs de afrastering om de wei gemaakt zodat er een aantal pinken voor de eerste maal naar buiten konden.

 

Donderdag was ook het afscheid van Aniek, haar stageperiode zit erop. Na de vakantie gaat zij stagelopen bij een school met moeilijk lerende kinderen, voor zij weer gaat plaats nemen in de schoolbanken. Wij wensen haar veel succes met haar verdere opleiding.

Spreuk

Start de ochtend altijd met een glimlach in de spiegel.

 

***********

*********