Zorgboerderij t Klein Wierke en Zorgerf Kötter

Meedoen, meebeleven, meegenieten


7 januari t/m 13 januari 2018

De schapen waren op pad.

In tegenstelling van vorige week bleef het op de meeste dagen droog met zo nu en dan een koude wind. De eerste dagen van deze week was het in de nacht iets onder de nul graden. De 2e helft van de week over het algemeen zwaarbewolkt weer. De zon heeft zich deze week nauwelijks vertoond.

Maandag hebben we de rolstoelbus opgehaald die wij hadden gekocht. Of eigenlijk ingeruild tegen de rolstoelbus die vorig jaar voor veel problemen zorgde en ons verschillende keren in de steek heeft gelaten. 

Dinsdag heeft Johan samen met deelnemers rubbermatten opgehaald die waren gebruikt voor de “Knieperkestocht”.

Zoals te zien is op de foto wordt er niet alleen in de hobbyruimte getimmerd maar ook in de huiskamer.

Alhoewel er met dit weer nauwelijks sprake is van een voedseltekort voor de vogels werden er door de heren vogelvoertulbanden gemaakt. Wie weet een vooruitziende blik op winters weer?

Vincent heeft deze week met de deelnemers van Zorgerf Kötter voer voor de kippen en konijnen gehaald bij Distel in Bentelo en onderdelen voor de giertank bij Latrago in Goor.

Donderdag zijn we samen met een aantal deelnemers druk geweest om de hokken voor de schapen, die de komende tijd moeten lammeren, in gereedheid te brengen. Of het zo wezen moet weten wij niet, maar vrijdagochtend waren de schapen al op pad gegaan. Helaas niet naar onze Zorgboerderij in Bornerbroek, maar de andere kant op. De familie Oosterveen heeft ze zolang in hun wei gedreven, daarvoor alsnog onze hartelijk dank, waar wij de schapen later die ochtend met de paardentrailer hebben opgehaald. Ze zitten nu in de hokken op ’t Klein Wierke, waar ze kunnen aflammeren.    

 Spreuk

Als ieder mens een ander gelukkig zou maken, was de hele wereld gelukkig. (Wim Kan)

 

***********

******

 

 

1 januari t/m 6 januari 2018

Knieperkes en een nieuwjaarsborrel.

Ook in de eerste week in dit jaar is begonnen met nat en vrij kil weer. Zowaar in het midden van de week een zuidwesterstorm vooral langs de kust. De waterstand van de Twentse beken bereikte deze week een hoogtepunt in dit nieuwe jaar. Temperatuur ver boven het vriespunt.

Op oudejaarsdag zijn we nog met één van de deelnemers aan het carbid schieten geweest zoals je op het filmpje kunt zien. 

<< klik hier >>

Natuurlijk in deze week allemaal nieuwjaarswensen met goede voornemens dit jaar.

Vanaf dinsdag direct begonnen met het maken van Knieperkes. Natuurlijk gevuld met slagroom. Op ons Zorgerf, waar het mondje van de slagroombus vrij groot was, is de vorm van de knieperkes aangepast.

‘s Middags voor het naar huis gaan hebben we met z’n allen een nieuwjaarborrel gedronken, waarbij de hapjes niet konden onderbreken.

Verder waren er deze week eigenlijk geen bijzondere bezigheden, zelfs niet in de hobbyruimte.

De stallen zijn uitgemest en er is stro in de hokken van de kalfjes gedaan. Op ons zorgerf Kötter zijn vrijdag de konijnenhokken uitgemest.

 

Spreuk

Als in januari de vorst niet komen wil dan komt die zeker in maart en april.

 

************

*********

 

24 december t/m 31 december 2017

Wafels, oliebollen bakken en een terugblik op het afgelopen jaar.

Ook deze laatste volle week van december was het zwaarbewolkt, miezerig weer met temperaturen schommelend tussen de 2 en 7 graden. De zon liet zich af en toe zien. Op zaterdag kwam de temperatuur zelfs nog even boven de 10 graden.

Onze zorgboerderij en zorgerf waren deze week maar 2 dagen open i.v.m. met kerstdagen en oud en nieuw.

Woensdag hebben de deelnemers samen met medewerkers de kalverhokken uitgemest. Een dag later heeft Johan met een aantal deelnemers kalfjes opgehaald bij een collega-agrariër in Enschede.

 

 

 

Natuurlijk hebben we op de laatste dag van het jaar dat wij open waren, oliebollen gebakken op onze Zorgboerderij en op ons Zorgerf wafels.

Dit jaar hebben we vanwege gezondheidsredenen geen carbid geschoten.

Aan het einde van het jaar een speciale dank aan iedereen die, op welke wijze dan ook, een bijdrage hebben geleverd aan het wel en wee op onze Zorgboerderijen en onze deelnemers onvergetelijke dagen hebben bezorgd.

In dit laatste weekjournaal een korte terugblik op een aantal bijzonderheden het afgelopen jaar.

We hebben veel nieuwe deelnemers verwelkomd, maar ook door opname in een verpleeghuis, verhuizing of overlijden afscheid moeten nemen van voor ons dierbare deelnemers. Een bijzondere nagedachtenis aan Jan Kosters, die in augustus overleden is. Hij is bijna 12 jaar als deelnemer bij ons op de Zorgboerderij geweest.

Geboorte van lammeren, de komst van een nieuwe hond Famke. Schapen scheren op Zorgerf Kötter

Een muzikaal paasfeest, twee sinterklaasvieringen en voor het eerst kerstfeest in ’t Brookshoes in Bornerbroek,

Een koninklijke onderscheiding voor onze vrijwilligster Dinie Hemmink.

Een bezoek aan ’t Klein Wierke door een klas van basisschool “De Zegge”. Aanschaf van nieuwe tuinstoelen. 

De Zorgboerderij in Ypelo is aan de buitenkant geschilderd. Een van de deelnemers heeft de schilders een handje geholpen.

Drie dagen uitstapjes met onze deelnemers en één van de naasten naar “Landgoed Schuilenburg” en van daaruit met de huifkar naar “Erve Hofman”.

De asbestdaken van de ligboxenstal en loods zijn verwijderd en vervangen door een geïsoleerd dak met lichtstraat op de ligboxenstal en golfplaten op de loods. Onze uitbreidingsplannen met 24-uurszorg op Zorgerf Kötter hebben weer iets meer vorm gekregen. De buren in Ypelo hebben het pro forma beroep tegen het vaststellingsbesluit van de Gemeente Wierden bij de Raad van State verloren.

Het ophalen en thuisbrengen van deelnemers met een WMO-indicatie binnen de gemeenten Almelo, Hof van Twente, Rijssen-Holten en Borne zal door ons het komende jaar gewoon worden verzorgd. Binnen de gemeenten Wierden, Hengelo, Dinkelland en Tubbergen zullen taxibedrijven het vervoer gaan verzorgen van deelnemers met een WMO-indicatie naar en van de zorgboerderij en het zorgerf.

Eén van de personenbussen gaf dit jaar veel problemen en zal worden vervangen in het komende jaar.

En tot slot om niets te vergeten de alledaagse bezigheden het jaar rond, ze zijn zo gewoon, maar zo bijzonder!

 

Spreuk

Wij wensen iedereen een vrolijk einde en een goed begin

en een jaar volkomen naar je zin.

 

***************

**********

 

17 december t/m 23 december 2017

Kerstmis in ‘t Brookshoes.

Echt donkere dagen voor kerstmis. Van een vorstperiode is geen sprake. Eigenlijk de hele week kil, nat en vochtig weer. Alhoewel de laatste dagen voor kerstmis de temperatuur wel iets opliep.

Ook deze week verder met het maken van kerstbakjes en kerststukjes voor komende vrijdag als we gezamenlijk kerstfeest vieren in Bornerbroek.

Maar ook de gewone werkzaamheden gingen door deze week. De deelnemers hebben o.a. het hok van de schapen en de geiten in de belevingstuin uitgemest.

Verder hebben we deze week afscheid genomen van 3 stagiaires. Voor Denise, Danique en Carmen zit de stage erop. Wij wensen alle drie de dames het komende jaar veel succes met het vervolg van ieders opleiding.

Vrijdag hebben we, dit jaar voor het eerst, kerstfeest gevierd met alle deelnemers van onze Zorgboerderij en Zorgerf in het ‘t Brookhoes te Bornerbroek. Vanaf 10 uur een warm welkom door de Kerstman en koffie/thee met kerstcake.  Na het openingswoord door Johan heeft Dhr. Piet Goldberg een kerstgedicht voorgedragen. Daarna min of meer als een rode draad door het ochtendprogramma, een optreden van het Zwingkoor. Natuurlijk tussendoor een hapje en een drankje. Na afloop werd het kerstverhaal voorgelezen door dhr. Huib Heyt. Daarna een gedicht van Dhr. Harry Loohuis. Tijdens dit gedicht werden de 4 kaarsen van de adventskrans door Mw.  Jo Aalberink aangestoken. Nog eventjes de benen strekken voor het tijd werd voor het kerstbuffet. (Zie voor menu < Kerstfeest 2017> elders op deze website.) Als afsluiting nog een kopje koffie of thee. Bij het afscheid kregen alle deelnemers nog een kerstattentie mee voor de komende feestdagen.  

Kerstgedachte.

 

Kerstfeest is denken aan vrede en licht
aan de boodschap, het blijde bericht
van komen van mensen, heel dicht tot elkaar
niet voor heel even, maar - als het kan - 
het hele jaar!

 

*************************

******************

************

 

10 december t/m 16 december 2017

Sinterklaas maakt plaats voor kerstman.

Afgelopen zondag in de middag sneeuwbuien, tussen de 10 en 15 centimeter. Dat werd dus ’s avonds sneeuwschuiven. De daarop volgende dagen vielen er nog sneeuwbuien overgaand in regenbuien. Over het algemeen was het vrij koud, maar geen vorst. Zaterdag een overwegend droge dag.

Maandag heeft Johan samen met deelnemers Lies en Ruud kerstbomen gekocht.

De dagen daarna zijn ze versierd en ze staan nu te pronken op de zorgboerderij en ons zorgerf. Ook de deel en huiskamer zijn in kerststemming gebracht en hebben de kerststallen een mooi plaatsje gekregen in de huiskamers op beide locaties.

 

De deelnemers zijn de hele week druk geweest, onder begeleiding van medewerkers, vrijwilligers en stagiaires, met het maken van een kerststukje, welke ze mee naar huis konden nemen, om daar met kerst ervan te genieten.

De kerstliederen worden weer gezongen en er is ’s middags tijd voor spel en andere activiteiten binnen, kortom volop gezelligheid.

Zaterdag moesten de ezels en schapen weer hun jaarlijkse opwachting maken in de kerststal op de kerstmarkt in Bornerbroek, waar de leerlingen van de hoogste groepen van basisschool St. Stephanus een kerstspel opvoerden.

Mieke en Jessica zij bijna de hele zaterdag bezig geweest met het maken van kerstpakketten voor alle medewerkers, vrijwilligers en stagiaires. Het kerstpakket is een blijk van waardering voor alles wat zij hebben betekend voor onze deelnemers en zorgboerderij het afgelopen jaar.

 

Spreuk

Je kunt de ladder naar succes niet beklimmen, met de handen in je zakken.

 

**************

************

 

3 december t/m 9 december 2017

Sinterklaas kwam dit jaar 2 maal op bezoek.

In he begin van de week was het nog vrij zacht herfstweer. Maar geleidelijk aan deze week werd het kouder. Eerst nog een miezerige regen die erg koud aanvoelde. Vanaf vrijdag avond winterse neerslag met een temperatuur net iets boven het vriespunt.

Natuurlijk stonden de eerste dagen van de week in het teken van Sinterklaas. I.v.m. met de groepsgrootte kwam Sinterklaas en zijn Pieten op maandag en dinsdag. Natuurlijk nadat alle deelnemers waren gearriveerd werden ze getrakteerd op koffie met gevulde speculaas of gewone speculaas bij de koffie.

Ook dit jaar kwam de Sint en zijn Pieten weer op een originele wijze. Zij hadden de afgelopen nacht geslapen in een pipowagen. En met deze wagen met een grote trekker ervoor kwamen zij bij ons op bezoek. Nadat de Sint was verwelkomd hebben we Sinterklaasbingo gespeeld.

De Sint las een sinterklaasverhaal voor waar alle getallen die op bingokaarten staan waren verwerkt. Natuurlijk tussendoor een hapje en een drankje. Na het vertrek van de Sint en zijn pieterbazen was het tijd voor een stamppottenbuffet. Bij vertrek kregen alle deelnemers nog een cadeau mee die de Sint en zijn Pieten hadden achtergelaten.

Nu de Sint weer is vertrokken naar Spanje, is het kerstfeest al weer in beeld. Op vrijdag hebben Jan en Mark een kraam op de kerstmarkt “Beeklustpark” bemand, ofwel rondom de stadsboerderij.  Het was dit jaar de enige kerstmarkt waaraan wij deelnemen. Overigens volgende week moeten de ezels en 2 schapen nog wel hun opwachting maken op de kerstmarkt in Bornerbroek voor het kerstspel van de Basisschool St Stephanus.

(Zie ook  foto’s op  <<Sint 2017>>)

 

Spreuk

Donder in decembermaand, belooft veel wind in ’t jaar aanstaand.

***************

************

 

 

26 november t/m 3 december 2017

Hallo, daar zijn we weer.

Na afwezigheid van 4 weken is er weer een weekjournaal. Deze week begon wel erg nat en miezerig koud weer. Alhoewel de temperatuur voor de tijd van het jaar wel normaal toch wel normaal was. Later in de week werd het droger, en voelde het iets aangenamer aan. Zaterdag mistig en tegen de avond natte sneeuw.

Allereerst wil wij graag iedereen bedanken, die het weer mogelijk hebben gemaakt dat wij er samen met Michiel er zomaar bijna 4 weken tussenuit konden. Zo te zien op de foto heeft iedereen zich best vermaakt en alles zag er spik en span uit bij thuiskomst, geweldig. De deelnemers hadden zelfs een mooie welkomstkaart gemaakt.

Dhr. Houkes is in de tijd dat wij weg waren als nieuwe deelnemer verwelkomt. Wij wensen hem een fijne tijd toe bij ons op Zorgerf Kötter. 

Ook in de laatste week van november zijn een aantal deelnemers druk geweest met het opruimen van het blad van de bomen en de struiken. Het zal nog wel een poosje doorgaan, al het blad is nog lang niet van de bomen en struiken.

Woensdag heeft Johan samen met een aantal deelnemers kleine kalfjes opgehaald uit Losser en Enschede.

Het brandhout op onze zorgboerderij was op, dus hebben we de voorraad in Bornerbroek weer aangevuld vanuit de opslag op Zorgerf Kötter.

Tot slot natuurlijk werden er deze week pepernoten gebakken en volop sinterklaasliedjes gezongen. Nu maar hopen dat de goede Sint ons volgende week komt verrassen.

 

Spreuk

Een waardevol leven is een verzameling van dankbare momenten.

 

******************

 

 

 

22 oktober t/m 28 oktober 2017

 Nieuw dak op ligboxenstal en loods.

Wat het weer betreft een druilerig weertype. Het meest van de dag wel droog weer maar ook op enkele dagen deze week motregen.  De temperatuur, met uitzondering van zaterdag, boven normaal. Zaterdag echt oktoberweer ’s avonds regen, en een stormachtig weer in de nacht.

Deze week zijn de daken op de ligboxenstal en loods vernieuwd. Maandag werden de asbest golfplaten verwijderd en dinsdag zijn er weer nieuwe geïsoleerde platen opgelegd. Vervolgens is op de ligboxenstal de lichtkoepel vervangen door een zogenaamde lichtstraat en zijn de gevels vernieuwd. De komende week zullen er nog dakgoten worden gemonteerd.

De deelnemers moesten tijdens het voeren keurig achter de linten blijven, toen de daken werden verwijderd.

Door het vervangen van de daken en daardoor de “noodzaak” van opruimen was er ook deze week weer een gezellig ritje met de deelnemers naar de vuilstort om daar een bult rommel te storten.

Verder eigenlijk de gewone werk- en bezigheden, waaronder het wassen en vanbinnen schoonhouden van de bussen.

Nu de herfst echt is begonnen bladeren opruimen van de bomen en de struiken rond de boerderij en op ons zorgerf in Ypelo.

Wij verwelkomen Dhr. Ankoné en de heer Eijsink bij ons op Zorgboerderij ’t Klein Wierke. Wij wensen beide heren een plezierige tijd toe bij ons op de zorgboerderij

Vrijdag is er een nieuwe bedrijfsvaatwasser geplaatst op ’t Klein Wierke, de oude was totaal versleten. De nieuwe is zuiniger in gebruik en heeft een warmte-terugwinsysteem.

De komende weken zal er geen weekjournaal verschijnen i.v.m. onze vakantie. Informatie over bijv. Sinterklaas kunt u vinden elders op deze site bij << Info/Link(s)>>

Een foto van de bloembakjes die de deelnemers vorige week naar huis mochten meenemen.(zie ook  tekst van vorige week hieronder)

 

 Spreuk

Soms kun je beter veelzeggend zwijgen, dan nietszeggend praten.

 

************

*********

 

15 oktober t/m 21 oktober 2017

Nieuwe leghennen gekocht, en de zelf gemaakte bloembakjes mee naar huis genomen.

Een zomer tintje deze week, echt zomerse dagen deze week. Uitzonderlijk voor halverwege oktober. Temperaturen boven de 20 graden. Vanaf vrijdag weer normaal weer voor oktober. Lagere temperaturen en zo nu en dan een bui.

Zijn we de hele week bezig geweest met opruimen zodat volgende week de asbestvezelplaten kunnen worden verwijderd van de ligboxenstal en loods. Daarnaast heeft Vincent waarschijnlijk voor het laatst dit jaar grasgemaaid.

Maandagmiddag hebben we afscheid genomen van Mevr. de Weerd en haar echtgenoot en dochter door wie ze werd opgehaald. Het was de laatste dag dat Zwaan bij ons op de zorgboerderij was. Zij gaat nu wonen in “de Cypressenhof”, waar we haar nog een goede tijd toewensen.  

Maandag is Candy aan haar stage begonnen bij ons op Zorgboerderij ’t Klein Wierke. Wij wensen haar prettige en leerzame stageperiode toe.

Woensdag zijn de kippen van onze zorgboerderij verhuisd naar ons Zorgerf Kötter in Ypelo. Vrijdagavond heeft Johan nieuwe leghennen gekocht voor onze Zorgboerderij ’t Klein Wierke.

Wij kregen het droevige bericht dat op 16 oktober 2017 de heer Frielinck was overleden. Frans was een korte periode, tot hij thuis  een ongelukje kreeg op de fiets, bij ons op de zorgboerderij. Wij wensen de familie veel sterkte toe bij het verwerken van dit verlies.

 

De deelnemers hebben deze week de bakjes die ze zelf hebben gemaakt, met flesjes met bloemen erin meegekregen naar huis.  

Deze week heeft de Raad van State uitspraak gedaan betreffende de bestemmingsplanwijziging over de uitbreiding van ons zorgerf in Ypelo.  De gemeente Wierden heeft naar het oordeel van de Raad van State correct gehandeld.

Spreuk

Soms is loslaten veel krachtiger dan verdedigen of vasthouden.

 

**********

********

8 oktober t/m 14 oktober 2017

3 dagen uitstapjes met onze deelnemers.

De eerste dagen van de week waren een voortzetting van het weer van vorige week. Veel te koud en geregeld buien. Vanaf dinsdag een weersverbetering, wat er uiteindelijk toe leidde tot een echte zomerse dag op zaterdag. Ook weer uitzonderlijk voor half oktober.

 

Maandag kwamen de deelnemers op ons Zorgerf Kötter tot hun schrik erachter dat voor de 2e keer een hermelijn, naar de grootte van het gat te oordelen in de wand van het kippenhok, op bezoek is geweest. Helaas de overgebleven kippen hebben het niet overleeft. Samen met Anneke heeft Johan het gat in het hok weer hersteld.

Ook dit jaar hebben we weer uitstapje met de deelnemers gemaakt. Natuurlijk mocht ook één van de naasten mee. Bewust weer in kleine groepen. Twee dagen met deelnemers van Zorgboerderij ‘t Klein Wierke, met vertrek vanuit Bornerbroek en één dag met de deelnemers van Zorgerf Kötter, met vertrek vanuit Ypelo. Dit jaar zijn wij niet zo ver weg van huis geweest. Eerst ’s morgens verzamelen op de Zorgboerderij/Zorgerf waar iedereen werd ontvangen met koffie/thee met een plak cake erbij. Daarna zijn we via een toeristische route naar “Landgoed Schuilenburg” in Hellendoorn gereden waar we van een stamppotten- en ijsbuffet te hebben genoten.

Vervolgens zijn we met huifkarren vertrokken naar museumboerderij “Erve Hofman”, ook in Hellendoorn. Bij aankomst werden we ontvangen door vrijwilligers van de museumboerderij en stond de koffie/thee al klaar in het “schoap’nschot”. Vervolgens hebben we in twee groepen, onder begeleiding van vrijwilligers het museum bezocht, met onder andere uitleg over het gebruik van het weefgetouw en het gebruik van de inhoud van het kabinet in de mooie kamer. Op zolder een prachtige collectie klederdrachten uit Nederland, welke aan het museum is geschonken. Daarna zijn we weer huiswaarts gegaan en kon iedereen terugkijken op 3 geslaagde dagen.  

 

Zie ook Uitstapje 2017 elders op deze site 

 

Spreuk

Oktober brengt ons wijn en zonnige dagen, maar ook jicht en andere plagen.

 

 

*********************

***********

1 oktober t/m 7 oktober 2017

 

Stroomuitval

Deze eerste volle week van september echt herfstweer. Maandag was het wisselvallig, dinsdag en woensdag droog. Donderdag bijna de hele dag regen en op vrijdag de laatste restanten van de orkaan Maria die in het Caribisch gebied zeer veel schade heeft aangericht. Maria trok hier als depressie over ons land. Al met a; temperaturen, veel te laag voor oktober.

Door ziekte en vakantie van enkele medewerkers, zijn deze week een aantal dagen alle deelnemers op onze zorgboerderij in Bornerbroek geweest. Het was druk, maar wel erg gezellig.

Maandagochtend om 10:30 uur, net toen er moest worden gekookt, viel de stroom uit. Doordat het een algemene stroomuitval was (Bornerbroek, Enter en een deel van Almelo), kon er niet op elektra worden gekookt. Dus werd het noodscenario ingezet. Gasstel van zolder gehaald, op de gasfles aangesloten en met de ff bellen naar de supermarkt (gelukkig daar geen stroomuitval). Diana heeft met een deelneemster blikken erwten- en bruine bonensoep gehaald. Ondertussen op gas prei gekookt voor in de soep. Op het moment dat de dames terugkwamen met de blikken soep, hadden we weer stroom! Iedereen heeft gesmuld van de heerlijke soep.

 

Om de deelnemers toch nog een beetje in fysieke conditie te houden, met dit regenachtige weer, hebben we ’s middags gymnastiek gedaan. En niet te vergeten werd er gesjoeld en scrabble gespeeld met deelnemers.

We verwelkomen Dhr. Pol uit Borne als nieuwe deelnemer op ’t Klein Wierke. Wij hopen dat hij zich snel zal thuis voelen bij ons op de zorgboerderij. Overigens hij heeft een lange tijd in Almelo gewoond en herkende nog veel van de omgeving in Almelo tijdens het ophalen met de bus.

 

Onze Famke is niet alleen populair bij de dames maar ook bij de heren. 

 Spreuk

Als de R is in de maand, is het weer niet altijd meegaand.

 

************

**********

24 september t/m 30 september 2017

 

Informatiedag voor ouderen.

Tot en met woensdag hadden we droog weer, helaas vielen de zonuren wel wat tegen. Donderdag begon met regen, waarna het droog werd. Vrijdag nog eenmaal temperatuur van ruim boven de 20 graden. Daarna regen in de avond en afkoeling, zaterdag de hele dag regen.

Maandag hebben we, waarschijnlijk voor het laatst, grasgemaaid. Hiervan zijn vierkante en ronde balen gemaakt. Ook is deze week is de snijmais gehakseld. Jo Aalberink had al geregeld geïnformeerd wanneer de snijmais zou worden gehakseld.

Op dit moment zijn we druk met het verwijderen van de isolatieplaten in de ligboxenstal samen met deelnemers. Binnenkort komt er een nieuw dak op de ligboxenstal. Dinsdag hebben we al een paardentrailer vol met isolatieplaten naar de vuilstort gebracht.

Johan heeft samen met een aantal deelnemers brandhout opgehaald vanuit Ypelo voor de openhaard en houtkachel in Bornerbroek. Binnenkort zullen deze weer n worden gebruikt, nu het toch echt herfstachtig weer wordt.

 

Zaterdag 30 september 2017 organiseerde de stichting COSBO weer de jaarlijkse informatiemarkt voor senioren en ouderen. Eveneens als voorgaande jaren waren wij ook weer present. Helaas regende het van ’s morgensvroeg tot laat in de middag waardoor het aantal bezoekers minimaal was. Dus viel dit evenement, helaas, letterlijk in het water.

 

Op deze regenachtige zaterdag hebben Johan en Leroy de schapen op ons Zorgerf in Ypelo bekapt en een landhek geplaatst.

 Spreuk

Het weer zit niet mee, maar dat is altijd nog beter dan dat het weer niet mee zit.

 

 

***********

**********

 

17 september t/m 23 september 2017

Ouderen van Aveleijn op bezoek.

 

De eerste helft van de week een voortzetting van het weer van vorige week. Erg wisselvallig met geregeld buien. Vanaf woensdag bepaalde een hogedrukgebied voor aangenamer weer. Zaterdag nadat de mist was opgetrokken een prachtige nazomerdag.

Donderdag heeft Vincent grasgemaaid om de wintervoorraad weer aan te vullen.

 

Aan alles kun je merken dat de herfst langzaam maar zeker zijn intrede doet. In de groentetuin is een gedeelte van de aardbeienplanten uit de bakken verpoot in de volle grond. Verder zijn o.a. de bruine bonen welke in de loods te drogen hebben gehangen in de huiskamer gedopt.

In de hobbyruimte druk bezig met de voorbereidingen voor de seniorenmarkt komende zaterdag 30 september op de Koornmarkt in Almelo.

Op ons Zorgerf Kötter is er volop gewerkt in de groentetuin, het gras is van de gazons geharkt na het maaien, en de straat schoongeveegd. Verder zijn vooral de dames in de huiskamer bezig met de “gewone’’ dagelijkse werkzaamheden en zijn ze deze week bezig geweest met het rijgen van een ketting. Opmerkelijk was dat vrijdag alle mannen daar om de één of andere reden afwezig waren, dus een echte vrouwendag. ’s Middags zijn de dames gezellig op ’t Klein Wierke geweest.

Deze week is mevrouw Schoot - Uiterkamp verhuisd van Borne naar Almelo. Allemaal vrij plotseling omdat daar een plaatsje was vrijgekomen. Wij wensen haar een goede tijd toe in het verpleeghuis “het Meulenbelt”.

 

Zaterdag heeft een grote groep ouderen van de ouderensoos van Aveleijn een bezoek gebracht aan onze Zorgboerderij in Bornerbroek. Na de koffie heeft onze deelnemer Mark de rondleiding verzorgd en uitleg gegeven over de bezigheden van de deelnemers op onze zorgboerderij. Het mooie weer maakte het zelfs nog mogelijk een wandeling rond de es te maken. Tussen de middag had een vrijwilligster van Aveleijn gezorgd voor een lekkere kop snert en roggebrood met katenspek.

 Spreuk

De beste manier om de toekomst te voorspellen is haar zelf te creëren.

 

***************

************

 

10 september t/m 16 september 2017

 

2 konijnen gekocht.   

Ook deze week is het echt herfstweer. Bijna elke dag was het wisselvallig weer met enkele buien. Woensdag overdag stormachtig tot aan de avond. Donderdag de hele dag regen tot laat in de avond. Ook de temperatuur bleef deze week aan de lage kant voor de tijd van het jaar.

Deze week hebben een groot deel van de deelnemers een brief meegekregen en met informatie over het uitstapje in oktober 2017 inclusief opgavestrook.

De eerste dagen van deze week hebben de deelnemers de aardappelen die op de kiepwagen lagen, vanaf de wagen gesorteerd.  Een bijkomend voordeel is dat de aardappelen op hoogte lagen dus staande konden worden gesorteerd.

Woensdag is na afnemende gezondheid en een kort ziekbed Dhr. Hans Kolner overleden. Hans is een lange tijd bij ons op de zorgboerderij geweest. Hij was altijd in de huiskamer, de deel, op de zorgboerderij te vinden waar hij op de dagen welke hij kwam appels schilde voor de appelmoes. Wij wensen de familie veel sterkte bij het dragen van dit verlies.

Vrijdag hebben we met alle deelnemers op ons Zorgerf Kötter 2 konijnen inclusief Bench, voerbak, en voer opgehaald uit Rijssen. Op de terugweg hebben we een mooie toeristische route genomen door Rijssense Schwarzwald.

De ruimte in de schuur in Ypelo waar de tonnen met brokken voor de dieren staan heeft een grondige opruim- en schoonmaakbeurt gehad. Het ziet er nu weer spik en span uit!

Op ’t Klein Wierke zijn nu alle bonen geplukt en de planten gerooid.

 

Verder hebben de deelnemers deze week bloemstukjes gemaakt  van kalebassen en natuurlijk mochten zij die mee naar huis nemen.

Spreuk

Geduld gaat boven geleerdheid.

 

******************

***************

3 september t/m 9 september 2017

Kalebassen gerooid. 

De eerste dagen van de week was het droog en zacht weer. Vanaf woensdag werd het herfstachtiger, met op vrijdag en zaterdag veel regen. Ook de temperatuur liet deze week niet te wensen over . Met gemiddeld 16 graden was het aan de frisse kant.

In Ypelo op ons Zorgerf zijn de schilders klaar met het schilderen van de buitenkant van de boerderij. Een leuke bijkomstigheid is dat Bernard Hobert nog even zijn oude beroep heeft kunnen uitoefenen.

Nu de herfst in aantocht is zijn de kalebassen gerooid. Van een groot deel zijn door en met de deelnemers mooie bloemstukjes gemaakt, die ze mee mochten nemen naar huis.

De heer Huibrechtse is deze week verhuisd naar “De Stoevelaar” in Goor. Wij hopen dat Hans daar ook zijn hobby van schilderen kan uitoefenen. Wij wensen Hans het allerbeste toe in zijn nieuwe woonomgeving.      

Donderdag heeft Johan samen met enkele deelnemers, zowel ’s ochtends als     ’s middags een aantal kalveren opgehaald bij collega agrariërs in Almelo en Enschede/Buurse. Door de aankoop van, bijna maandelijks, jonge (14 dagen oude) kalveren kunnen de deelnemers hen het hele jaar voeren en verzorgen.

Vrijdag waren onze Zorgboerderij en Zorgerf gesloten omdat wij naar de Raad van State moesten in Den Haag. Door onze afwezigheid en die van enkele medewerkers was het niet verantwoord onze beide locaties open te houden.

De gang naar de Raad van State was helaas noodzakelijk doordat één van de naaste buren in Ypelo bezwaar heeft gemaakt tegen de goedkeuring van het bestemmingsplan door de gemeente Wierden. Zij hebben het besluit van de gemeente aangevochten bij de Raad van State. Wij zijn namelijk voornemens 12 wooneenheden te creëren, zodat onze deelnemers in een voor hen vertrouwde omgeving kunnen blijven wonen zodra opname noodzakelijk is.

Over zes weken kunnen we de uitspraak verwachten. Nu maar hopen op een positief besluit.

 

Spreuk

Als het “weer” niet meezit,

zorg dan voor een goede bui!

 

*******************

********

27 augustus t/m 2 september 2017

Oud Hollandse spelletje gespeeld.

De laatste dagen van augustus waren bijna tropisch warm. Op dinsdag zelfs benauwd warm weer. Natuurlijk op deze warme dagen extra drinken voor de deelnemers.  Vanaf woensdag werd het koeler na een aantal fikse regenbuien. Gevolgd door afwisselend weer met zo nu en dan een bui. De temperatuur was voor de meesten veel aangenamer dan in het begin van de week.

Deze week zijn de schilders op ons Zorgerf Kötter begonnen met het schilderen van de buitenkant van de boerderij.  

Maandag hebben we laatste aardappelen gerooid samen met natuurlijk Jo en Harry. Voor Jo is het altijd een belevenis om aardappels te rooien. Al heel vroeg begon ze al te vragen wanneer de aardappels werden gerooid. Nauwlettend hield ze in de gaten wanneer de rooier uit de winterstalling werd gehaald.

Nu de vakanties voorbij zijn, zijn Rik en Lyanne aan hun stageperiode begonnen op de Zorgboerderij ‘t Klein Wierke. Wij wensen beiden een leerzame en plezierige stageperiode toe. 

 

Woensdag voor de afwisseling een spelletjes dag op de verjaardag van Mieke. Zoals op de foto is te zien worden deze oude spellen met veel overtuiging en fanatisme door de spelers gespeeld. Omdat niemand zin had te koken werd er na deze spelletjes een warm/koud buffet geserveerd.

 

In de hobbyruimte wordt druk gewerkt aan bloembakjes, welke in de huiskamer deels worden afgeplakt, waarna ze geschilderd kunnen worden.

Verder was het een rustige week met voor deze tijd alledaagse bezigheden, zoals tuinwerkzaamheden, andijvie inmaken, en ook nog bloemgeschikt.  

Spreuk

Goed eten eindigt met een goed gesprek.

 

**************

**********