Zorgboerderij t Klein Wierke en Zorgerf Kötter

Meedoen, meebeleven, meegenieten


10 september t/m 16 september 2017

 

2 konijnen gekocht.   

Ook deze week is het echt herfstweer. Bijna elke dag was het wisselvallig weer met enkele buien. Woensdag overdag stormachtig tot aan de avond. Donderdag de hele dag regen tot laat in de avond. Ook de temperatuur bleef deze week aan de lage kant voor de tijd van het jaar.

Deze week hebben een groot deel van de deelnemers een brief meegekregen en met informatie over het uitstapje in oktober 2017 inclusief opgavestrook.

De eerste dagen van deze week hebben de deelnemers de aardappelen die op de kiepwagen lagen, vanaf de wagen gesorteerd.  Een bijkomend voordeel is dat de aardappelen op hoogte lagen dus staande konden worden gesorteerd.

Woensdag is na afnemende gezondheid en een kort ziekbed Dhr. Hans Kolner overleden. Hans is een lange tijd bij ons op de zorgboerderij geweest. Hij was altijd in de huiskamer, de deel, op de zorgboerderij te vinden waar hij op de dagen welke hij kwam appels schilde voor de appelmoes. Wij wensen de familie veel sterkte bij het dragen van dit verlies.

Vrijdag hebben we met alle deelnemers op ons Zorgerf Kötter 2 konijnen inclusief Bench, voerbak, en voer opgehaald uit Rijssen. Op de terugweg hebben we een mooie toeristische route genomen door Rijssense Schwarzwald.

De ruimte in de schuur in Ypelo waar de tonnen met brokken voor de dieren staan heeft een grondige opruim- en schoonmaakbeurt gehad. Het ziet er nu weer spik en span uit!

Op ’t Klein Wierke zijn nu alle bonen geplukt en de planten gerooid.

 

Verder hebben de deelnemers deze week bloemstukjes gemaakt  van kalebassen en natuurlijk mochten zij die mee naar huis nemen.

Spreuk

Geduld gaat boven geleerdheid.

 

******************

***************

3 september t/m 9 september 2017

Kalebassen gerooid. 

De eerste dagen van de week was het droog en zacht weer. Vanaf woensdag werd het herfstachtiger, met op vrijdag en zaterdag veel regen. Ook de temperatuur liet deze week niet te wensen over . Met gemiddeld 16 graden was het aan de frisse kant.

In Ypelo op ons Zorgerf zijn de schilders klaar met het schilderen van de buitenkant van de boerderij. Een leuke bijkomstigheid is dat Bernard Hobert nog even zijn oude beroep heeft kunnen uitoefenen.

Nu de herfst in aantocht is zijn de kalebassen gerooid. Van een groot deel zijn door en met de deelnemers mooie bloemstukjes gemaakt, die ze mee mochten nemen naar huis.

De heer Huibrechtse is deze week verhuisd naar “De Stoevelaar” in Goor. Wij hopen dat Hans daar ook zijn hobby van schilderen kan uitoefenen. Wij wensen Hans het allerbeste toe in zijn nieuwe woonomgeving.      

Donderdag heeft Johan samen met enkele deelnemers, zowel ’s ochtends als     ’s middags een aantal kalveren opgehaald bij collega agrariërs in Almelo en Enschede/Buurse. Door de aankoop van, bijna maandelijks, jonge (14 dagen oude) kalveren kunnen de deelnemers hen het hele jaar voeren en verzorgen.

Vrijdag waren onze Zorgboerderij en Zorgerf gesloten omdat wij naar de Raad van State moesten in Den Haag. Door onze afwezigheid en die van enkele medewerkers was het niet verantwoord onze beide locaties open te houden.

De gang naar de Raad van State was helaas noodzakelijk doordat één van de naaste buren in Ypelo bezwaar heeft gemaakt tegen de goedkeuring van het bestemmingsplan door de gemeente Wierden. Zij hebben het besluit van de gemeente aangevochten bij de Raad van State. Wij zijn namelijk voornemens 12 wooneenheden te creëren, zodat onze deelnemers in een voor hen vertrouwde omgeving kunnen blijven wonen zodra opname noodzakelijk is.

Over zes weken kunnen we de uitspraak verwachten. Nu maar hopen op een positief besluit.

 

Spreuk

Als het “weer” niet meezit,

zorg dan voor een goede bui!

 

*******************

********

27 augustus t/m 2 september 2017

Oud Hollandse spelletje gespeeld.

De laatste dagen van augustus waren bijna tropisch warm. Op dinsdag zelfs benauwd warm weer. Natuurlijk op deze warme dagen extra drinken voor de deelnemers.  Vanaf woensdag werd het koeler na een aantal fikse regenbuien. Gevolgd door afwisselend weer met zo nu en dan een bui. De temperatuur was voor de meesten veel aangenamer dan in het begin van de week.

Deze week zijn de schilders op ons Zorgerf Kötter begonnen met het schilderen van de buitenkant van de boerderij.  

Maandag hebben we laatste aardappelen gerooid samen met natuurlijk Jo en Harry. Voor Jo is het altijd een belevenis om aardappels te rooien. Al heel vroeg begon ze al te vragen wanneer de aardappels werden gerooid. Nauwlettend hield ze in de gaten wanneer de rooier uit de winterstalling werd gehaald.

Nu de vakanties voorbij zijn, zijn Rik en Lyanne aan hun stageperiode begonnen op de Zorgboerderij ‘t Klein Wierke. Wij wensen beiden een leerzame en plezierige stageperiode toe. 

 

Woensdag voor de afwisseling een spelletjes dag op de verjaardag van Mieke. Zoals op de foto is te zien worden deze oude spellen met veel overtuiging en fanatisme door de spelers gespeeld. Omdat niemand zin had te koken werd er na deze spelletjes een warm/koud buffet geserveerd.

 

In de hobbyruimte wordt druk gewerkt aan bloembakjes, welke in de huiskamer deels worden afgeplakt, waarna ze geschilderd kunnen worden.

Verder was het een rustige week met voor deze tijd alledaagse bezigheden, zoals tuinwerkzaamheden, andijvie inmaken, en ook nog bloemgeschikt.  

Spreuk

Goed eten eindigt met een goed gesprek.

 

**************

**********

20 augustus t/m 26 augustus 2017

 

Aardappels rooien.

Eigenlijk in de laatste volle week van augustus normaal weer. In het begin van de week zomerse dagen, daarna een klein buitje, en de laatste helft van de week zo nu en dan zon maar ook geregeld bewolking. Temperatuur normale waarden, alhoewel het soms drukkend aanvoelde door de hoge luchtvochtigheid.

Deze week zijn er weer een aantal pinken uit de ligboxenstal naar buiten in de wei gegaan, zoals op de foto is te zien.

Maandag is Bertus begonnen met het renoveren van het afdak boven het verwijzingsbord voor aan de weg naar onze zorgboerderij. De gevel aan één zijde moet worden vernieuwd, hij is druk bezig geweest om een nieuwe te maken.

 

Woensdag hebben we nog met een deelnemer aardappels met de hand gerooid.  Dit was nodig oom een pad te maken voor de trekker met aardappelrooier. Donderdag hebben we aardappels gerooid met de aardappelrooier. Met vereende kracht van de deelnemers werden de aardappels geraapt.

De laatste bieten zijn gerooid en ingevroren.

Vrijdag is onze medewerkster Jennifer in het huwelijksboortje gestapt met Bernardo. ’s Avonds zijn wij met de bus naar het huwelijksfeest geweest in Wezep.  Als hun huis klaar is gaan zij wonen in de wijk het Nijrees in Almelo.

 

Spreuk

Vliegen bijen uit hun hokken, al is het mistig en betrokken, wees rustig en bedaard, het is zo opgeklaard.

 

**************

************

13 augustus t/m 19 augustus 2017

Pannenkoeken bakken.

Weer hetzelfde “weerliedje” als vorige week. De eerste twee dagen van de week waren droog met zomerse temperaturen tot dinsdagavond een wolkbreuk er een einde aan maakte. In één uur viel er 38 mm regen en daarna elke dag wel een regenbui met als gevolg; lagere temperaturen voor de tijd van het jaar.

Op zondagavond is na een korte opname in het ziekenhuis met daarna een week in het hospice onze deelnemer Jan Kosters overleden. Jan was al op de Zorgboerderij voordat deze officieel werd geopend en heeft samen met Annie Schreijer de openingshandeling verricht. Jan was in de beginperiode altijd bij de dieren of op het land te vinden zowel op onze zorgboerderij als op ons zorgerf. Ondanks zijn afnemende gezondheid en de afhankelijkheid van zijn rolstoel bleef Jan zijn opgeruimde karakter houden, hield van humor, mensen om zich heen, volgde nauwgezet wat er op de zorgboerderij gebeurde en las dagelijks de krant in de huiskamer, vooral het voetbalgedeelte was favoriet. Wij wensen de naaste familie veel sterkte met het dragen van dit verlies.

Naast de nieuwe aardappelen, bietjes, andijvie, spekbonen en wortelen van eigen land zijn er deze week ook pannenkoeken gebakken en natuurlijk opgegeten.

Wij verwelkomen op Zorgboerderij ’t Klein Wierke de heren Michel, Höphner en Mevr. van Coesant en op Zorgerf Kötter Dhr. ter Haar. Wij wensen allen een  fijne tijd bij ons.

Vrijdag hebben we afscheid genomen van Elly Spijker. Elly gaat nu wonen in Villa Verde. Voor haar is dat een mooi plekje, waar ze kan genieten van alle aandacht, het huiselijke en de mooie tuin. Wij wensen Elly een goede tijd toe.

In Ypelo genieten, vooral de dames, van het nieuwe konijn.

 

Spreuk

Je kunt beter een nachtje slapen over wat je wilt doen, dan wakker liggen over wat je hebt gedaan.

 

*************

**********

 

6 augustus  t/m 12 augustus 2017

 

Landhekken opgehaald.

De eerste 2 dagen van de week was het mooi zomerweer. Vooral op maandag een prachtige zomerse dag. Vanaf dinsdag overgang naar het weer van de laatste weken: koel en geregeld buien. Ook zaterdag nog wisselvallig met zo nu en dan regen.

Woensdag heeft Johan samen met deelnemers 4 kalfjes opgehaald uit Enter en Bornerbroek. Nu kunnen de deelnemers weer kleine kalfjes voeren, wat de laatste tijd niet meer was gebeurd.

Maandag zijn Henk en Mieke Slot op de Zorgboerderij in het zonnetje gezet. Zij waren vrijdag 4 augustus 50 jaar getrouwd.

In de groentetuinen is deze week weer volop geoogst en gerooid. Bieten inmaken en bonen geplukt, daarnaast zijn de bonenstokken verwijderd. Op de leeg gekomen bedden hebben we boerenkool planten gepoot en o.a. raapstelen gezaaid.

 

Dinsdag hebben we landhekken opgehaald uit Terwolde. Door het ontbreken van een paar palen en planken mocht Johan vrijdagochtend met een bus vol deelnemers nog een keertje naar het Gelderse. Op de heenweg de snelste route en op de terugweg gedeeltelijk over de oude A1 en de oude IJsselbrug bij Deventer. Natuurlijk even pauzeren halverwege dit tochtje. De deelnemers vonden het helemaal niet erg dat wij nog een keer naar Terwolde moesten.  

Spreuk

Winnaars zijn geen mensen die nooit iets fout doen, maar dat zijn mensen die nooit opgeven.

 

 

**************

*********

 

 

30 juli t/m 5 augustus 2017

Uitbreiding met een nieuw konijn “vlekje”.

De eerste dagen van deze week kenmerkte zich door droog en over het algemeen mooi zomers weer. In de 2e helft van de week werd het kouder met veel meer wind, zelfs langs de kust zo nu en dan stormachtig. Met deze wind kwam de temperatuur niet meer boven de 20 graden en viel er zo nu en dan een regenbui.

Wij verwelkomen Dhr. Dick Kamphuis op ’t Klein Wierke en wensen hem een fijn tijd als deelnemer op ’t Klein Wierke.

Erg blij zijn we met de uitbreiding van ons team met 2 nieuwe medewerksters. Carola komt op maandag en dinsdag op ’t Klein Wierke de gelederen versterken en donderdags op ons Zorgerf Kötter. Zo ook Jennifer, zij werkt woensdags, donderdags en vrijdags bij ons op Zorgboerderij ’t Klein Wierke.

Beide dames zullen als dagverantwoordelijke bij ons aan het werk gaan. Wij wensen Carola en Jennifer veel werkplezier en hopen op een goede en prettige samenwerking.

Leroy blijft na zijn stageperiode als vakantiewerker bij ons op de zorgboerderij, geweldig.

Woensdag heeft Johan samen met deelnemers een konijn opgehaald uit Ambt - Delden. Vlekje, zoals het konijn heet, heeft een mooi plekje gekregen met hok en al op ons zorgerf Kötter. Vooral Lies en Anneke vonden het helemaal te gek zo’n mooi lief  konijntje.

Op ’t Klein Wierke zijn de stambonen al uit de tuin gehaald, gepunt, geblancheerd en ingevroren. Verder eten we regelmatig verse groente uit de tuin zoals snijbonen, bieten, andijvie, sla, rabarber, is de eerst appelmoes van valappels gemaakt en genieten we van pruimen uit eigen boomgaard. Op Zorgerf Kötter zijn deze week o.a. andijvie en bieten ingemaakt, zo wordt de wintervoorraad al weer mooi aangevuld.

Deze week naast het welkom aan een nieuwe deelnemer en 2 medewerksters ook het afscheid van onze deelneemster mevrouw Wimke Hemstra. Wimke verhuisd naar Apeldoorn om daar dichter bij haar zoon te gaan wonen. Wij wensen haar een goede tijd toe in haar nieuwe woonomgeving.

Henk Eertink is samen met zijn vrouw bij ons op bezoek geweest, om afscheid te nemen. Henk woont sinds kort in de “Bruggerbosch”, waar wij hem veel woonplezier wensen.

Spreuk

Zelfkennis is het begin van wijsheid.

 

************

********

 

23 juli t/m 30 juli 2017

 Schapen naar een andere wei.

Het wisselvallige weer van vorige week, is ook deze week van toepassing. Bijna elke dag vallen er wel buien, alhoewel het in de 2e helft van de week de intensiteit van de buien afneemt. Ook de temperatuur bereikt, als even de zon schijnt, normale waarden voor de tijd van het jaar.

Eigenlijk een bijzondere rustige week zonder opvallende gebeurtenissen. Zoals gewoonlijk na aankomst koffie/thee drinken, en iedereen weet daarna bijna vanzelfsprekend welke activiteiten ze willen gaan doen. De één helpt bij het bereiden van de maaltijd, de ander gaat naar de hobbyruimte, tuin, of helpen met het voeren van de dieren. In de groentetuin werden er o.a. kapucijners, en bramen geplukt. Op ons Zorgerf zijn raapstelen geoogst. Enkelen waren er zo groot dat er ook flinke knollen aanzaten. Daarvoor al rode bieten geoogst, helaas waren er nu ook nog enkelen aangevreten door ongewenste gasten.

 

 

 

 

 

Maandag zijn, tijdens het voeren, de kleine kalfjes verplaatst van de schuur naar een stro-hok in de ligboxenstal.

Vrijdag hebben we op ons Zorgerf de schapen samen met enkele deelnemers overgedaan naar een schone wei (grasland wat was gemaaid voor wintervoeding) met lekker mals gras.

Dinsdag de 2e cursusavond met al onze medewerkers. Nu is het tijd om te evalueren of het zogenaamde zorgmodel van professor Böhm een waardevolle aanvulling is op de begeleiding van onze deelnemers, waar ook eventueel de mantelzorgers intensiever bij betrokken worden.

 Spreuk

Gaat het niet zoals het moet, dan moet het maar zoals het gaat.

 

*************

**********

16 juli t/m 22 juli 2017

 

“TOUR DE FRANCE”

De week begon met droog en warm weer met oplopende temperaturen. Vanaf dinsdag werd het echt benauwd met temperaturen boven de 30 graden. Woensdagavond werden we verrast door een korte erg zware regen/hagelbui met zeer veel wind.

Donderdag (20 juli St. Margriet) was het nog steeds benauwd weer. Daarna na veel regen, in de nacht afkoeling naar normale temperatuurwaarden. Natuurlijk wordt er met deze tropische weersomstandigheden goed opgelet, dat er door de deelnemers en begeleiding, voldoende wordt gedronken.

 

De laatste week van de Tour de France werd met belangstelling gevolgd door een aantal liefhebbers van dit evenement. Eigenlijk alleen maar met dit soort bijzondere evenementen wordt er op onze zorgboerderijen naar de tv gekeken.

De deelnemers op ons Zorgerf hebben bietjes klaargemaakt voor de vriezer. Helaas waren een groot aantal rode bieten aangevreten en is het bewuste bed bieten gerooid. Gelukkig zijn er op onze Zorgboerderij in Bornerbroek nog voldoende bieten om dit te compenseren.

Zo gebeurt het weleens vaker dat we groentes uitwisselen.

Woensdag heeft Johan samen met deelnemers alle heggen in onze belevingstuin op Zorgboerderij ’t Klein Wierke geknipt.

 

Voor onze stagiaire Carmen was woensdag haar laatste stagedag, maar ze blijft nog een aantal dagen bij ons werken op de Zorgboerderij

Deze donderdag hebben alle medewerkers en vrijwilligers een cursus gevolgd t.b.v. de zorg en begeleiding van onze deelnemers. Volgende week dinsdag volgt een 2e en laatste cursusavond.

 

Spreuk

Is juli heet en droog, dan houdt de winter een kwaad betoog.

************

*******

9 juli t/m 15 juli 2017

Regenachtige week.

Afgelopen week kenmerkte zich door wisselvallig, maar groeizaam weer. Dagelijks vielen er buien soms harde, even later was het bijna droog en vervolgens weer regen, met als hoogtepunt op woensdag één regenbui, van 11,5 uur, er viel ruim 32 mm. Gemiddeld genomen was de temperatuur deze week iets aan de lage kant.

 

Toch nog even een foto van vorige week toen door de loonwerker vierkante balen zijn gemaakt op ons Zorgerf Kötter onder toeziend oog van Bernard.  

Dinsdag is Johan samen met deelnemers naar Latrago geweest o.a. de oude Hanomag trekker weer terug te brengen. Daarnaast een naar mooi ritje naar van de Riet geweest nu een keer met de deelnemers van ons Zorgerf.

Deelneemster Lies heeft samen met Francis de auto laten wassen zoals op de foto is te zien. Best spannend een wasstraat!

 

Ook zijn de dames in de weer geweest met bloembakjes maken, in het prieel.  

Verder hebben we deze week natuurlijk weer van alles gebruikt van wat dit jaar in de groentetuin is gezaaid en gepoot.

Donderdag hebben we een extra lint langs de afrastering om de wei gemaakt zodat er een aantal pinken voor de eerste maal naar buiten konden.

 

Donderdag was ook het afscheid van Aniek, haar stageperiode zit erop. Na de vakantie gaat zij stagelopen bij een school met moeilijk lerende kinderen, voor zij weer gaat plaats nemen in de schoolbanken. Wij wensen haar veel succes met haar verdere opleiding.

Spreuk

Start de ochtend altijd met een glimlach in de spiegel.

 

***********

*********

 

2 juli  t/m 9 juli 2017

 Nieuwe aardappelen.

Deze week is juli aan het zomeren. Aangename temperaturen ’s morgens nog vrij fris maar in de middag werd de 25 graden meestal bereikt. Donderdag zwoel warm weer met tegen d avond  regen. Daarna weer mooi zomerweer.

Voor het eerst deze week nieuwe aardappelen gerooid. Door de droge periode van de afgelopen tijd zijn de aardappelen kleiner van stuk dan vorig jaar.

Omdat we op ons zorgerf het grasland hebben beregend, is er dinsdag gras gemaaid, en zijn er donderdag vierkante balen van gemaakt.

Dinsdag is nog vrij plotseling Henk Eertink gaan wonen in “Bruggerbosch” in Enschede. Henk ging hij vaak mee met het voeren van de dieren, maar ook in de hobbyruimte, en in de tuin was hij graag. Wij hopen dat hij nog een goede tijd heeft in zijn nieuwe woonomgeving.

Woensdag de schapenwol naar de wolfederatie gebracht in Vriezenveen. De wol prijs is nog nooit zo laag geweest, 20 cent per kg wol.

 

Nu het einde van het schooljaar er bijna opzit, komt er ook een einde aan de stageperiodes van de stagiaires. Vrijdag was het de laatste stagedag voor Nanda, Romy en Leroy. Ze gaan nu eerst van de vakantie genieten om volgend jaar de draad weer op te pakken, wij wensen beiden het allerbeste toe met hun eventuele vervolgstudie.

 

Donderdag op de internationale kusjesdag, hoe verzien je zoiets, een speciaal chocolade toetje gemaakt.

Mieke heeft samen met een deelneemster lavendel gekocht, om te kunnen worden geplant in de border voor de tuinkas. Op ons zorgerf Kotter is in de groentetuin de andijvie uitgepoot. Dus al met al op beide locaties een druk weekje.

 Spreuk

Als je meer oog hebt voor positieve dingen, heb je ook meer het gevoel dat je geluk hebt.

*****************

***************

l

25 juni t/m 1 juli 2017

Spelletjes gespeeld.

Het wisselvallige weer van vorige week voerde ook deze week de boventoon.  Bijna elke dag regen en soms de hele dag zoals op donderdag. Alleen de temperatuur bleef achter, nauwelijks boven de 20 graden, voor deze tijd van het jaar. Op zaterdag werd het zelfs niet warmer dan 16 graden.

Enkele deelnemers zijn de hele week druk geweest met het onkruid wieden tussen de straatstenen op het erf op ’t Klein Wierke en in de tuin op zorgerf Kötter.

Dankzij het mooie regenachtige weer groeien alle gewassen welig. De Paksoi stond dan ook op het menu.

 

Woensdagochtend hebben we op ’t Klein Wierke met alle deelnemers een spelparcours gespeeld in de loods. Het spelparcours bestond uit: ezelprik, gatenspel, sjoelbak, trekbiljart, balgooien, blikgooien, kegelspel en een ringwerpspel. Er werden 4 teams samengesteld. Het team met de hoogste score was het team Diana, met 1467 punten. De speler met de hoogste score was Geert Bruggink met 503 punten. Daarna was het tijd voor een warm/koud buffet voor zowel de deelnemers van onze Zorgboerderij als van ons Zorgerf en een lekkere cornetto als nagerecht.

Verder hebben we deze week met deelnemers boodschappen gedaan, o.a. naar Distel in Bentelo en de kalverhokken uitgemest op ’t Klein Wierke.

 

Spreuk

Is de eerste juli regenachtig, gans de maand is twijfelachtig.

*****************

*************

 

18 juni t/m 24  juni 2017

Naar Manderveense aardbei geweest.

Van zondag tot en met donderdag was het tropisch weer met elke dag temperaturen rond of boven de 30 graden. Vanaf donderdagvond welkome afkoeling (westen wind) en een klein beetje regen. “Ondanks” de hitte dinsdag, hebben we gras gemaaid en woensdag ingekuild. De laatste weken was het nodig ’s avonds te sproeien in de groentetuin, tuinkas, en de bloembakken. Lies heeft de zorg op zich genomen om de zonnebloemen/kalebassen langs de schuur ’s morgens, als ze nog in de schaduw zitten, van water te voorzien. ’s Middags hetzelfde ritueel maar dan krijgen de kalebassen achter de maissilo water.

Woensdagmiddag zijn alle deelnemers van ons Zorgerf Kötter met begeleiding naar de Manderveense Aardbei geweest aardbeien plukken.

Na afloop natuurlijk iets drinken met daarbij een wafel met aardbeien en slagroom. Op Zorgboerderij ’t Klein Wierke ’s morgens bij de koffie beschuit met aardbeien uit eigen tuin.

Vrijdag hebben Johan en Mark de 2 nieuwe kledingkasten, die door Bertus waren gemonteerd, in de slaapkamers van Zorgboerderij ’t Klein Wierke geplaatst.

Het eerst bed raapstelen is deze week geoogst. Hiervan hebben we natuurlijk gegeten en de rest ingemaakt in de diepvries zodat we de komende winter ook nog groente uit eigen tuin kunnen eten.

Deze week hebben we op de zorgboerderij kersen geplukt en wat is er dan lekkerder om deze ’s middags op te eten, nadat de kersen eerst waren ontpit.  

 

Op de bovenstaande foto staan de aardappels al in volle bloei ondanks het droge en warme weer. Nog even wachten voordat ze kunnen worden gerooid, alhoewel de onderstaande spreuk anders vermeld. 

Spreuk

Met St. Jan (24 juni), nieuwe aardappelen in de pan.

*******************

**************

11 juni t/m 17 juni 2017

Nieuwe tuinstoelen.

De hele week was het droog weer. In het begin tot het midden van de week normale temperaturen met soms een stevige wind. Donderdag was het een tropische dag (30 graden).

Maandag hebben we 4 kippen van ’t Klein Wierke naar ons Zorgerf in Ypelo gebracht. Helaas zoals vorige week verteld, hadden wij daar bezoek gehad van waarschijnlijk een marter.

Maandag is op Zorgboerderij ’t Klein Wierke Carmen als nieuwe stagiaire begonnen. Zij komt de gelederen 5 dagen in de week versterken en hopelijk een rijke ervaring opdoen.

 

Bertus heeft deze week de laatste nieuwe tuinstoelen gemonteerd, waarna we ze samen met enkele deelnemers omgeruild hebben met de oude stoelen.  

 

Anouk kwam deze week afscheid nemen als stagiaire en voor het eindgesprek. Ze heeft haar stage met een mooi resultaat afgesloten en wij wensen Anouk heel veel succes met haar verdere opleiding.

We hebben deze week al kunnen genieten van heerlijke aardbeien uit eigen tuin.

Deze week heeft Dinie met een deelneemster bloemetjes gekocht en er vervolgens samen met de deelnemers mooie bloemstukjes van gemaakt. Iedereen heeft zijn/haar bloemstukje mee naar huis genomen.

Zaterdag is Johan naar de begrafenis geweest van mevrouw Bolk. Iedereen kende haar als Naadje. Ondanks haar beperkte gezichtsvermogen, wist ze precies wie er tegen haar praatte, wat ze zelf ook graag mocht doen. Naadje heeft heel veel in haar leven voor een anderen betekend, en is daarvoor indertijd ook geridderd. Een gewoon bijzonder mens zoals in de afscheidsdienst werd verteld.

 

Spreuk

In juni weinig regen, voorspeld een grote zegen.

 

*******************

***************

 

4 juni t/m 10 juni 2017

Andijvie inmaken.

Op de beide pinksterdagen was het mooi en zonnig weer met een temperatuur, normaal voor deze tijd van het jaar. Daarna overwegend droog tot vrijdag, wat een regenachtige dag was tot aan de avond. Zaterdag een droge, zwaarbewolkte dag.

Ondanks dat de zorgboerderij/zorgerf maar 3 dagen open waren is er toch veel gebeurd.

Dinsdag hebben we in het kippenhok op ons zorgerf grindtegels gelegd. Na het bezoek van een marter, hermelijn, of een vos waren er geen kippen meer die nog leefden.

Deze week heeft Johan samen met Mark alle schapen bekapt op Zorgerf Kötter.

 

Woensdag hebben we een heerlijke traktatie gekregen van Dhr. Hans Huibrechtse, want op donderdag was het 60 jaar geleden dat Hans en zijn echtgenote in het huwelijk zijn getreden. We hebben Hans en zijn echtgenote in het zonnetje gezet met voor beiden een mooie corsage, een prachtig boeket bloemen en een collage met de namen van allen aanwezigen. Wij wensen het diamanten echtpaar nog fijne jaren samen.

Bertus is vanaf donderdag druk bezig met het monteren van de nieuwe tuinstoelen voor de zorgboerderij. De oude zijn na vele jaren in gebruik te zijn geweest aan vervanging toe. Ook staan in het “onderschoer” op ’t Klein Wierke nu heerlijke stoelen waar de deelnemer – rokers regelmatig te vinden zijn.

 

Deze week zijn er ook nog verschillende plantjes uitgepoot in de groentetuin, maar er werd ook geoogst. Zoals op de foto is te zien zijn de deelnemers druk met het snijden van andijvie, welke we natuurlijk ’s middags ook gegeten hebben.    

Spreuk

Hoe minder je denkt over wat een ander van je denkt hoe gemakkelijker je leven wordt.

************

********